Autor Wątek: Odkamienianie chemiczne czy manualne  (Przeczytany 6248 razy)

Offline ikpara

Odp: Odkamienianie chemiczne czy manualne
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Styczeń 2024, 16:52:51 »
Ja tam odkamieniam raz na około 2 miesiące - tak jak sygnalizuje to ekspres przelewowy. Wtedy odkamieniam wszystkie sprzęty.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #16 dnia: 09 Styczeń 2024, 21:34:16 »
Ja tam odkamieniam raz na około 2 miesiące - tak jak sygnalizuje to ekspres przelewowy. Wtedy odkamieniam wszystkie sprzęty.
jakim roztworem odkamieniasz?

Offline ikpara

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Styczeń 2024, 09:50:51 »
jakim roztworem odkamieniasz?
Odkamieniaczem na bazie kwasu mlekowego.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Styczeń 2024, 10:23:37 »
Niestety problem wody w ekspresie w kontekście odkamieniania jest dość złożony. Woda musi być jednocześnie dobra smakowo i bezpieczna dla ekspresu (kamień vs. alkaliczność, która może powodować korozję). Nie jestem przekonany, żeby w łatwy sposób można zoptymalizować jednocześnie te 3 parametry. Osmozą z mineralizacją być może, ale wg mnie trzeba mieć trochę doświadczenia na tym polu. Butelkowana - pewnie też, ale trzeba dobrze zrozumieć co wchodzi w jej skład (sama wartość ppm to za mało). Filtracja wody kranowej - trzeba dobrze rozczytać skład przed i po żeby wiedzieć jak to wpłynie na smak, kamień i alkaliczność. Jest też kwestia potencjalnego odkładania się minerałów i kamienia w bojlerze (co lepiej, często zlewać z bojlera żeby ograniczyć kamień czy rzadko, ale kosztem budowania się minerałów). Warto też pamiętać, że każde odkamienianiu (dedykowanym produktem czy octem/kwaskiem) nie pozostaje bez wpływu na części, np uszczelki które mają kontakt z wodą dostają bardzo po przysłowiowym tyłku. A jak się kamienia trochę uzbierało to warto mieć świadomość, że taki oderwany większy kawałek, który nie zdążył się rozpuścić może skutecznie zapchać jakąś rurkę.

Manualne odkamienianie to raczej mechaniczne usuwanie kamienia, ja bym to robił w ostateczności przy jakimś wiekowym i zapuszczonym boilerze. Pewnie masz na myśli chemiczne jako dedykowane środki, a manualne jako domowe sposoby. Dedykowane chemiczne powinny być ok, ważne żeby to porządnie wypłukać z układu. Octu nigdy nie używałem - bałem się, że nie będę w stanie do końca wypłukać i będę miał octowe napary ;) Kwasek cytrynowy może pomóc, gdy chemiczny nie rozprawił się ze wszystkim (albo żależy nam na cięciu kosztów). Ale tu kolejne ryzyko - w zależności z jaką wodą go zmieszamy (i co jest w bojlerze), może nam się wytrącić taki biały osad nierozpuszczalny w wodzie, który można już tylko usunąć przez wypłukanie (o ile odpadł od ścianek przy odkamienianiu).

Można w ogóle nie odkamieniać jeśli wie się jaką wodę leję się do zbiornika i co może powodować. Być może nigdy nie będzie trzeba odkamienić, być może odwleczemy konieczność o kilka (kilkanaście?) lat, ale wtedy czeka nas trochę zabawy. Drugiej strony bieguna, tj częstego np co 2-3 miesiące odkamienia, też bym się obawiał (chyba że ktoś ma mały endoskop i po każdym zabiegu oceni stan wszystkich rurek i boilera od środka). Generalnie, źle jest nie odkamieniać, i źle jest to robić :)

Offline ikpara

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Styczeń 2024, 11:13:06 »
Słabe kwasy organiczne (tzn. gotowe odkamieniacze) w odpowiednim roztworze nie zrobią krzywdy elementom ekspresu w zauważalnym czasie, tj. w trakcie życia danego ekspresu lub jego elementów (np. grzałka wcześniej "się spali" niż zostanie uszkodzona przez kwas, to samo z uszczelkami). Praktycznie każda woda oprócz destylowanej i RO zawiera jakieś substancje powodujące osadzanie się kamienia i coś tam się odkłada w środku,czasem mniej, czasem więcej i dlatego odkamienia się częściej lub rzadziej. W PL generalnie mamy twardą wodę (oprócz Małopolski i lokalnych wyjątków) i musimy się do tego przystosować.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Styczeń 2024, 11:33:16 »
Najlepiej wiedzieć, co się leje i nie odkamieniać wcale.

Oczywiście jeśli ktoś ma szczególne kubki smakowe to będzie musiał poświęcić sporo czasu na dobranie parametrów aby woda miała smak jaki chcemy i jednocześnie skład aby nie odkładały się minerały. Jednak dla znakomitej większości zwykła osmoza, dwa, zwykłe mineralizatory w szeregu i można o temacie wody/odkamieniania zapomnieć.

Robię tak od 8 lat w swoich HX, które mają relatywnie duże bojlery, raz do roku pełen przegląd, sonda, bojler i rurki, uszczelki - rurki idealnie czyste, bojlery obecnie mają 7 i 6 lat odpowiednio - minimalny nalot na spodzie(ma może milimetr grubości), praktycznie jak nowe. Pewnie kilka dekad szybciej przejdą te ekspresy na emeryturę niż będę miał potrzebę ich odkamieniania.
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2024, 11:40:22 wysłana przez MSL »

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Styczeń 2024, 11:37:55 »
Nie jestem przekonany, żeby w łatwy sposób można zoptymalizować jednocześnie te 3 parametry.

Bardzo łatwo można, tylko upierdliwe jest to, że trzeba mieć dostęp.
Ja biorę sobie ultra-pure water z labu i leję do niej roztwory MgSO4 i NaHCO3 według:
https://www.baristahustle.com/app-archive-main/the-water-calculator/

Zrobiłem kontrolnie niedawno odkamienianie Bianki bo 2 lata minęły (pierwsze od nowości), ale jak się okazało kompletnie niepotrzebnie.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Styczeń 2024, 12:39:09 »
Ja tak sobie myślę że przeczytam to ze 2x i będę się do tego stosował co producent ekspresu napisał.

https://3.basecamp.com/3671212/buckets/7351439/documents/4994868673

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline patryk5510

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Styczeń 2024, 20:34:34 »
a co z odkamieniaczami dedykowanymi przez producenta np Lelit zaleca Puly descaler espresso ... ?Czy to już jakaś typowa chemia, która może pozostać w obiegu? Stosował ktoś?

Offline kabzior

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Styczeń 2024, 22:52:43 »
Ja stosowałem raz, nie bardzo wiem co rozumiesz przez typową chemię, wszystko jest chemią...
Zgodnie z zaleceniami przepuściłem po procedurze 4 zbiorniki wody przez ekspres i ślad nie został.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Styczeń 2024, 23:38:48 »
a co z odkamieniaczami dedykowanymi przez producenta np Lelit zaleca Puly descaler espresso ... ?Czy to już jakaś typowa chemia...

głowny składnik to kwas sulfaminowy (amidosulfonowy /  sulfamidowy)
wg https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9317.msg218803#msg218803

https://www.jesuk.com/media/product_downloadable_documents/JAG15607_Puly%20Descaler%20(COSHH%20Sheet).pdf

Offline patryk5510

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Styczeń 2024, 08:44:24 »
wszystko jest chemią...
odkamienianie roztworem kwasku cytr. już taka chemia nie będzie

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Styczeń 2024, 09:36:50 »
Naprawdę lepiej jest zapobiegać(lać odpowiednią wodę), niż później leczyć(odkamieniać).

Offline kabzior

« Odpowiedź #28 dnia: 11 Styczeń 2024, 11:38:52 »

Czymże jest kwas cytrynowy jeśli nie chemią, dosłownie właśnie podałeś chemiczną nazwę proszku który produkują w fabryce i sprzedają w saszetkach potem :D

Offline patryk5510

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Styczeń 2024, 13:35:03 »

Czymże jest kwas cytrynowy jeśli nie chemią, dosłownie właśnie podałeś chemiczną nazwę proszku który produkują w fabryce i sprzedają w saszetkach potem :D
ok, w takim razie zwracam honor ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi