Nie chciałem otwierać nowego wątku, lecz forum mi podpowiedziało że 2 lata nei był ruszany ten na którym znalazłem podobne informacje.
Staram się tutaj reaktywować dyskusję, a raczej opinie użytkowników, bo ile ludzi tyle opinii, a dyskusja sprowadza się zawsze do wytykania tym drugim bądź trzecim że to MOJE zdanie jest prawidłowe.

I wtedy ja, wchodzę, ubrany cały na biało i mówię: dobry wieczór Państwu!
Tak się witając chciałbym tutaj podążyć droga pierwotnego pytania, DUAL BOILER czy HEAT EXCHANGER, a może jednak THERMOBLOCK?
Czytam od 3 tygodni opinie, fora oraz inne opisy. Przykładowo w innej dyskusji na forum ktoś podkusił użytkownika
@Janusz który zapodał iść królewski opis, rzetelny i prawdziwie ekspercki odnośnie Thermoblocka stosowanego w ekspresach Ascaso (jak kogoś interesuje to stona 3 wątku
Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia)
Natomiast chciałbym też poznać bardziej istotne dla mnie szczegóły DB oraz HX.
Wiem jak wyglądają wszystkie 3 konstrukcje, metoda działania również jest jasna, jednakże... no co mi po tym,
na Coffiesite ładnie opisane są DB oraz HX ale nadal nie mam wyrobionej opinii o nich.
Tutaj ładnie opisana zasada działania, zdjęcia przekroju no wszystko fajnie.
No ale w końcu czym to się tak na prawdę różni, czy jako osoba która wchodzi w ten świat, ale na starcie nie chce byle czego,
ma to być sprzęt CHAD a nie jakiś tam pieseł.
Prawdę mówiąc jestem świeżynka, świeżak, młodzik itd.
Poszukuję swojego pierwszego ekspresu i jest na prawdę trudno, zapewne co nie kupię będę zadowolony i nie zauważę różnicy w smaku kawy czy to z DB czy z HX itd. No ale drążę, taka natura techniczna mojego umysłu.
Chcę parzyć sobie pyszną kawę, dziennie wleci na pewno zestaw 4 espresso + z 2 mleczne. Chęć uczenia się late art jest wysoka, moja druga połówka pije jedynie deserki kawowe z mleczkiem, toteż ekspres nie moze mieć lebiody zamiast dobrej pary. Nie potrzebuję aby się rozgrzewał w 10 sekund, spoko mogę poczekać te 20 minut. Programowanie czy też nie, to wybiorę sam, dźwignia i waga vs guziczek i mam 40 ml? Też ogarnę, mnie po prostu nie daje spać zestaw DB/HX/TB.
Z tego co wyczytałem są zwolennicy obu rozwiązań (czy też wszystkich 3). Nie chcę tutaj rozpoczynać kolejnej

burzy która jedynie podzieli nas na dwa obozy. Rzetelnie dlaczego mam wybrać HX a nie DB czy TB, dlaczego mam wybrać TB a nie HX czy DB.
Jeżeli są osoby chcące wyrazić swoje zdanie od ten temat to chętnie chętnie poczytam, ponieważ jestem w kropce, niby PID ważny, ale czy na pewno? Czy nie wiem 20 lat temu jak nie było PID to kawa była niedobra?
Marketingowo PID się sprzedaje jak bułeczki, każdy teraz musi mieć bo bez kontroli jak mi spadnie temp o 3 stopnie to kawa do zlewu...
Nie chcę tutaj pokazywać nad którymi ekspresami się zastanawiam bo tu nie o markę chodzi o znajdą się tacy co będą przekonywać do jednej bo sami mają, natomiast drudzy mają inną i będzie wojna ( tak jak BMW i AUDI, nie przegada jeden drugiego
![[emoji39]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/tongue.gif)
)
Słowem końca, dlaczego wolisz DB nad resztę, czemu wybierasz HX - a nie inne, czemuż polecasz mi TB - lepszy do moich potrzeb niż poprzednie?
Silnej kawy wam życzę

~Smakosz