Autor Wątek: Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.  (Przeczytany 6537 razy)

Offline Smakosz

• Ekspres: Lelit Bianca / Chemex / V60 / plujka u mamy
  • Młynek: Eureka Mignon Single dose / Timemore C3
Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.
« dnia: 15 Listopad 2023, 15:25:02 »
Nie chciałem otwierać nowego wątku, lecz forum mi podpowiedziało że 2 lata nei był ruszany ten na którym znalazłem podobne informacje.

Staram się tutaj reaktywować dyskusję, a raczej opinie użytkowników, bo ile ludzi tyle opinii, a dyskusja sprowadza się zawsze do wytykania tym drugim bądź trzecim że to MOJE zdanie jest prawidłowe. :ups:

I wtedy ja, wchodzę, ubrany cały na biało i mówię: dobry wieczór Państwu!

Tak się witając chciałbym tutaj podążyć droga pierwotnego pytania, DUAL BOILER czy HEAT EXCHANGER, a może jednak THERMOBLOCK?

Czytam od 3 tygodni opinie, fora oraz inne opisy. Przykładowo w innej dyskusji na forum ktoś podkusił użytkownika @Janusz który zapodał iść królewski opis, rzetelny i prawdziwie ekspercki odnośnie Thermoblocka stosowanego w ekspresach Ascaso (jak kogoś interesuje to stona 3 wątku Ascaso DUO PID V2 pierwsze wrażenia)

Natomiast chciałbym też poznać bardziej istotne dla mnie szczegóły DB oraz HX.

Wiem jak wyglądają wszystkie 3 konstrukcje, metoda działania również jest jasna, jednakże... no co mi po tym,
na Coffiesite ładnie opisane są DB oraz HX ale nadal nie mam wyrobionej opinii o nich.

Tutaj ładnie opisana zasada działania, zdjęcia przekroju no wszystko fajnie.
No ale w końcu czym to się tak na prawdę różni, czy jako osoba która wchodzi w ten świat, ale na starcie nie chce byle czego,
ma to być sprzęt CHAD a nie jakiś tam pieseł.

Prawdę mówiąc jestem świeżynka, świeżak, młodzik itd.

Poszukuję swojego pierwszego ekspresu i jest na prawdę trudno, zapewne co nie kupię będę zadowolony i nie zauważę różnicy w smaku kawy czy to z DB czy z HX itd. No ale drążę, taka natura techniczna mojego umysłu.

Chcę parzyć sobie pyszną kawę, dziennie wleci na pewno zestaw 4 espresso + z 2 mleczne. Chęć uczenia się late art jest wysoka, moja druga połówka pije jedynie deserki kawowe z mleczkiem, toteż ekspres nie moze mieć lebiody zamiast dobrej pary. Nie potrzebuję aby się rozgrzewał w 10 sekund, spoko mogę poczekać te 20 minut. Programowanie czy też nie, to wybiorę sam, dźwignia i waga vs guziczek i mam 40 ml? Też ogarnę, mnie po prostu nie daje spać zestaw DB/HX/TB.

Z tego co wyczytałem są zwolennicy obu rozwiązań (czy też wszystkich 3). Nie chcę tutaj rozpoczynać kolejnej  :cenzura: burzy która jedynie podzieli nas na dwa obozy. Rzetelnie dlaczego mam wybrać HX a nie DB czy TB, dlaczego mam wybrać TB a nie HX czy DB.

Jeżeli są osoby chcące wyrazić swoje zdanie od ten temat to chętnie chętnie poczytam, ponieważ jestem w kropce, niby PID ważny, ale czy na pewno? Czy nie wiem 20 lat temu jak nie było PID to kawa była niedobra?
Marketingowo PID się sprzedaje jak bułeczki, każdy teraz musi mieć bo bez kontroli jak mi spadnie temp o 3 stopnie to kawa do zlewu...

Nie chcę tutaj pokazywać nad którymi ekspresami się zastanawiam bo tu nie o markę chodzi o znajdą się tacy co będą przekonywać do jednej bo sami mają, natomiast drudzy mają inną i będzie wojna ( tak jak BMW i AUDI, nie przegada jeden drugiego  [emoji39] )

Słowem końca, dlaczego wolisz DB nad resztę, czemu wybierasz HX - a nie inne, czemuż polecasz mi TB - lepszy do moich potrzeb niż poprzednie?
Silnej kawy wam życzę  kawka
~Smakosz

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2023, 17:00:30 »
Taka mocno roszczeniowa "prośba"

DB lepiej sprawdza się z espresso. Jeśli HX to z takimi bajerami jak ECM max, a TB osobiście bym nie kupił.
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2023, 17:13:46 »
Kiedyś też stałem przed tym wyborem i jako swój pierwszy ekspres kupiłem Ascaso DUO PID. Co na minus i czemu później tego żałowałem? Na pewno dyszy spieniającej mleko. Osobiście dla mnie jest dużo łatwiej spienić dobrze i uzyskać fajne mleko robiąc to w 23 sekundy na Biance, niż to było poprzednio dobra ponad minutę na Ascaso. Nowe wersje ponoć mają dobrą parę tak więc nie mam odniesienia jak to jest teraz (jednak wątpię, aby dawały czas taki jak jest na bojlerze). To był w zasadzie mój największy ból który wywarł mocne parcie aby zmienić sprzęt na inny.

Patrząc na to, że pije się u mnie dużo kawek mlecznych na pewno to był lepszy wybór niż coś pojedynczego i czekanie prawie minutę, aż ta para się stworzy.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2023, 17:29:04 »
Jeżeli są osoby chcące wyrazić swoje zdanie od ten temat to chętnie chętnie poczytam, ponieważ jestem w kropce, niby PID ważny, ale czy na pewno? Czy nie wiem 20 lat temu jak nie było PID to kawa była niedobra?
Marketingowo PID się sprzedaje jak bułeczki, każdy teraz musi mieć bo bez kontroli jak mi spadnie temp o 3 stopnie to kawa do zlewu...

Kiedyś żeby wypić dobrą kawę bez PID trzeba było mieć ekspresy z ogromnymi bojlerami, a kawy były palone mocno - jak chcesz pić espresso z tego siana co teraz się pali i mieć ekspres który nie potrzebuje godziny na nagrzanie się to PID jest konieczny. HX to przeżytek - choć w nowych konstrukcjach są robione różne cuda żeby jakoś to działało w domu. Sporo osób za to dopłaca za HX z E61 bo ich kręci "klasyczny" wygląd i tyle. Termobloki są rozwiązaniem idealnym z technicznego punktu widzenia, ale żeby działały dobrze trzeba wyłożyć $. DB to rozwiązanie optymalne do domu - proste i łatwo zrobić coś dobrze działającego.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2023, 18:21:49 »
Widać że przyswoiłeś już wystarczająco teorii o rodzajach ekspresów, tak jak napisałeś każdy z nas miał swoje powody dlaczego wybrał taki a nie inny ekspres i może pisać swoje odczucia co nie znaczy że to będzie najlepszy wybór dla Ciebie. Teraz czas na praktyki, podjedź do sklepu gdzie będziesz mógł samemu podotykać i zrobić jakieś napoje i później napisz jaki Ci najbardziej przypasował i dlaczego.  ;) kawka

Offline Smakosz

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2023, 08:16:41 »
Dzięki wielkie za podzielenie się doświadczeniem :)

Prawdę mówiąc to rozglądając się za ekspresami miałem kilku "faworytów" (nie chciałem używać tego słowa lecz nie znajduję innego  :sciana:)

Lelit Elizabeth ma DB / PID - ale spojrzałem do środka i widząc te gumowe rurki przepływowe jakoś zwątpiłem.

Bezzera i tutaj jest powiedzmy kilka opcji z PID ale większość ma HXa w przedziale cenowym do 7-8k,
no i z tego co wyczytałem Bezzera jakościowo stoi wyżej z wykonaniem niż Lelit.

Ostatnio trafiłem też właśnie na Ascaso DUO PLUS i myślę "kurcze w czerni mu dobrze, opinie dobre" ale potem doczytałem że mleczko pieni tak se,
i jakoś pomysł chyba trafia do kosza, bo kawa ma być top i pianka ma być top, pozatym Ascaso też ma rurki gumowe w środku jak sobie poszperałem...

Tuteż bardziej się skłaniam do DB lub HX,
jeszcze jedna sprawa, tak jak napisał kolega grupa zaparzająca E61, no fajnie ładna ale czy to coś zmieni?
Bezzera np. ma też swój patent na to i wmontowali dwie grzałeczki do swojej grupy które rozgrzewają grupę i kolbę.

Lubię klasykę, jak coś działa od 60 lat to jest to dobre, z drugiej strony ta technologia ma już... no własnie 60 lat.

Parę słów w tę stronę od znaffców? Czy ta grupa E61 to jest faktycznie taka opcja powiedzmy najlepsza z możliwych?

E61 + PID + preinfuzja + DB lub HX

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2023, 19:03:43 »
Grupa e61 to nie jest najlepsza opcja szczególnie jak nie chcesz się bawić w konserwację no chyba że popatrzysz na takie ekspresy jak Sanremo You czy VBM Super Electronic, gdzie nie ma już żadnych ruchomych części mechanicznych jak w klasycznej e61. Myślę że saturowana grupa będzie lepszym wyjściem, popatrz też na ekspresy Bellezzy przyzwoita jakość w rozsądnej cenie, stalowe bojlery, szklany pojemnik na wodę itd. Co do rurek w ekspresach to są silikonowe lub teflonowe nie gumowe, nie ma się co tym martwić. ;)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2023, 23:49:34 »
Miałem Rocketa z PIDem, teraz mam Bezzere bez Pida. Efekt w filiżance podobny. Nie ma co dywagować o wyższości świąt Wielkanocnych nad Wigilią. Jak nie masz doświadczenia z tymi maszynami to i tak nie dostrzeżesz różnicy. Kup to na co Cię stać i co się osoba :)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopad 2023, 00:19:37 »
Akurat PID w HX nie sprawdza sie tak jak w SB czy DB dlatego że temperatura w wymienniku jest zależna od temperatury bojlera pary.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopad 2023, 08:09:56 »
U mnie w HX najwięcej dał termometr w grupie i poprawne ustawienie ciśnień. Teraz rutyna powoduje, że poradziłbym sobie bez termometru, ale najbardziej wkurzające było wstrzelenie się z czasem grzania (żeby nie za szybko bo kwas), długością flusha chłodzącego grupę, czasem całego rytuału. Myślę, że DB z PIDem byłby bardziej Plug'n'Play.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopad 2023, 19:24:33 »
Ja polecem Bezzere z ich grupą. Po wlaczeniu wszystko będziesz mieć rozgrzane w niewiele ponad 10 minut. Jak weźmiesz E61 to będziesz mieć pół godziny czekania.
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2023, 20:16:56 »
Jak weźmiesz E61 to będziesz mieć pół godziny czekania.
Nawet więcej, bez flusha. E61 uczy cierpliwości 😉
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopad 2023, 12:20:21 »
Ostatnio trafiłem też właśnie na Ascaso DUO PLUS i myślę "kurcze w czerni mu dobrze, opinie dobre" ale potem doczytałem że mleczko pieni tak se,
i jakoś pomysł chyba trafia do kosza, bo kawa ma być top i pianka ma być top, pozatym Ascaso też ma rurki gumowe w środku jak sobie poszperałem...

DUO PLUS występuje w czerni, bieli i w stali nierdzewnej polerowanej. Gdzie to wyczytałeś, że mleczko pieni tak se ? Ekspres ten ma zmienione oprogramowanie i para jest silniejsza oraz stabilniejsza niż była w DUO PID. Porównywalna z parą z bojlera i do tego z możliwością zmiany jej temperatury. Podpytaj się tych osób które ostatnio w Polsce otrzymały ten ekspres. Nie kieruj się opiniami z zachodnich forów (może ustawili sobie zbyt niską temperaturę pary).
Poza tym żadnych rurek gumowych w środku on nie ma. Jeśli już to są to rurki teflonowe i to na "zimnej" drodze wody. Proszę nie wprowadzać czytających w błąd.

« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2023, 12:23:20 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline BUTCH Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Steel DUO PLUS / Steel Uno Prof
  • Młynek: i-Steel
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopad 2023, 17:21:26 »
Nie ma co dywagować o wyższości świąt Wielkanocnych nad Wigilią. Jak nie masz doświadczenia z tymi maszynami to i tak nie dostrzeżesz różnicy. Kup to na co Cię stać i co się osoba

Święte słowa. Ludzie bez praktyki w robieniu kawy latami piją kwasiurę, taplają sie w "błocie" i żaden złoty bojler czy termoblok z PIDem lub bez PID tego nie zmieni. Piszę to patrząc na siebie. 7 lat używałem Ascaso Steel UNO PROF (z bojlerem) i robiłem na nim pyszną (dla mnie i rodziny) kawę.  Teraz używam Ascaso Steel DUO PLUS i kawę robię tak samo pyszną. Różnica pomiędzy ekspresami leży w konkretnych funkcjonalnościach, cyklu pracy oraz w wyglądzie. Droższe ekspresy pozwalają na np. szybsze wstrzelenie się w "złoty środek" przy kolejnej kawie i paczce kawy, stabilność ekstrakcji, szybsze przygotowywanie kilku kaw, precyzję przy eksperymentowaniu ale to są rzeczy wtórne. Na tańszym bojlerze przygotujesz kawę tak samo dobrą, liczą się umiejętności i znajomość posiadanego sprzętu.  Szkoda więc dręczyć się tym "luxury problem" z wyborem technologii rakietowej. Prostsza w konstrukcji maszyna jest z zasady lepsza.

DUO PLUS występuje w czerni, bieli i w stali nierdzewnej polerowanej. Gdzie to wyczytałeś, że mleczko pieni tak se ? Ekspres ten ma zmienione oprogramowanie i para jest silniejsza oraz stabilniejsza niż była w DUO PID. Porównywalna z parą z bojlera i do tego z możliwością zmiany jej temperatury. Podpytaj się tych osób które ostatnio w Polsce otrzymały ten ekspres.

Potwierdzam w 100%. Przed zakupem naczytałem się głupot w necie i miałem gdzieś z tyłu głowy obawę, że termoblok DUO PLUS przy spienianiu będzie niewydolny. Nic bardziej mylnego. Pozostałem przy ustawieniach fabrycznych, nawet nie wchodziłem w ustawienia aby podkręcić temperaturę na termobloku spieniacza. W DUO PLUS na fabrycznym setupie spieniam mleko może kilka-naście sekund dłużej niż na UNO PROF ale... nie przegrzewam mleka, mam lepszą kontrolę nad uzyskaniem jedwabistej tekstury. Para na DUO PLUS wydaje mi się być "suchsza".

Offline Smakosz

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopad 2023, 11:36:39 »
 :bry:

DUO PLUS występuje w czerni, bieli i w stali nierdzewnej polerowanej. Gdzie to wyczytałeś, że mleczko pieni tak se ? Ekspres ten ma zmienione oprogramowanie i para jest silniejsza oraz stabilniejsza niż była w DUO PID. Porównywalna z parą z bojlera i do tego z możliwością zmiany jej temperatury. Podpytaj się tych osób które ostatnio w Polsce otrzymały ten ekspres. Nie kieruj się opiniami z zachodnich forów (może ustawili sobie zbyt niską temperaturę pary).
Poza tym żadnych rurek gumowych w środku on nie ma. Jeśli już to są to rurki teflonowe i to na "zimnej" drodze wody. Proszę nie wprowadzać czytających w błąd.

Potwierdzam w 100%. Przed zakupem naczytałem się głupot w necie i miałem gdzieś z tyłu głowy obawę, że termoblok DUO PLUS przy spienianiu będzie niewydolny. Nic bardziej mylnego. Pozostałem przy ustawieniach fabrycznych, nawet nie wchodziłem w ustawienia aby podkręcić temperaturę na termobloku spieniacza. W DUO PLUS na fabrycznym setupie spieniam mleko może kilka-naście sekund dłużej niż na UNO PROF ale... nie przegrzewam mleka, mam lepszą kontrolę nad uzyskaniem jedwabistej tekstury. Para na DUO PLUS wydaje mi się być "suchsza".

Dziękuję Panowie za wyprostowanie! :Bicz:

Widzicie poczytałem opinie oraz gdzie chyba nawet na tym forum wyczytałem o tym spienianiu, nevermind nie mogę tego znaleźć teraz  :picardpalm:.
Właśnie takie wiadomości i opinie się ceni :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi