Cześć,
Dzięki koledze trafiłem to forum

, za co mu jestem wdzięczny.
Może się przedstawię: tak więc pijemy w domu dziennie: 2 espresso, 2 americano, i raz w tygodniu dni 2 cappuccino. Do tej pory (wstyd się przyznać) używamy DeLogni ICONA + zmielona kawa Illy :O. Smak jest taki se i zwykle różny czasem gorszy czasem lepszy. Do tego pewnymi ograniczeniami jest niezbyt dużo miejsca na blacie w kuchni i 50 cm między blatem a szafkami wiszącymi. Do tego dochodzi żona.... której trzeba wydatek odpowiednio zrelatywizować (przecież ten ekspress nie jest zły, jest mało miejsca, to będzie skomplikowane). Tak więc ona chce mieć prosty w miarę sposób na zrobienie dobrej kawy (zmielenie jednym przyciskiem odpowiedniej ilości kawy), zaparzenie jej najchętniej też jednym przyciskiem na ekspresie :O), bez ważenia, mierzenia, kręcenia, sprzątania masy rozsypanej kawy etc

, ja też chcę taką możliwość, ale chciałbym również móc poeksperymentować co jakiś czas.
Aby upewnić się, że da się robić kawę lepiej, niż robię to dotychczas i regularnie , poszedłem kilka razy do "specjalistycznej" kawiarni wyłącznie na espresso i zawsze było o niebo lepiej.
Po szybkiej lekturze forum stwierdziłem, że muszę kupić bardzo dobry młynek i niezły ekspress . Postanowiłem wydać razem 5-6k PLN (uwaga: pamiętajcie o moim IKONICZNYM punkcie startowym

.
Następnie po wielu godzinach wertowania forum i kilku filmikach na YT, wybór padł na
młynek: FIORENZATO ALLGROUND, dlaczego? Mieli dobrze na espresso, 64mm programowalny, nie pluje kawą naokoło, łatwy w czyszczeniu, niska retencja (wg. większości) - oczywiście to wiedza teoretyczna na bazie internetów. Czy macie inne typy?
Ekspres: tu mam zagwozdkę. Wiem, że chcę 58mm, PID i (warto) preinfuzję. Wiem, że ma być kompaktowy. Nie mam zdania HX vs. SB, było kilka dyskusji i nie chcę znów jej wywoływać, wydaje mi się, że OBOJĘTNE (cappuccino jest sporadycznie bardzo), a i mam też spieniacz indykcyjny Jura (btw:czy tak przygotowane mleko jest gorsze niż z dyszy/pary ekspresu :O).
Optymalny jest chyba Lelit Vicoria tylko ... nie podoba się za bardzo i już

, no i cena wyszła już 6,4k łączna. OK,o to żonie i US wyjaśnimy, że to zakup konieczny na działalność więc -23% VAT -PIT ... czyli 5-6k netto/netto, czyli brutto ekspres do 5000. Nie ukrywam, że żonie podoba się wizualnie coś "na bogato", z tych co jej pokazywałem, a wydaj mi się fajny to np.:
- Bezzera Unica PID
-BELLEZZA CHIARA
-Vibiemme Domobar New Edition Cyfrowy
-ECM Puristika Stainless Steel.
A może coś tańszego, skromniejszego, obojętnie jak wyglądającego ? bo jak mi się nie uda uzyskać fajnej kawy to...

uff - sorki za długiego maila.
Ktoś coś doradzi, co kupić? albo czego nie kupować bo....?
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkiech.
pozdr
Y