Autor Wątek: Początkujący "łopatologiczna" kolba + młynek (wstępnie wybrany) do espresso  (Przeczytany 3600 razy)

Offline yoorek

Cześć,

Dzięki koledze  trafiłem to forum :), za co mu jestem wdzięczny.
Może się przedstawię: tak więc pijemy w domu dziennie: 2 espresso, 2 americano,  i raz w tygodniu  dni 2  cappuccino. Do tej pory (wstyd się przyznać) używamy DeLogni ICONA + zmielona kawa Illy :O. Smak jest taki se i zwykle różny czasem gorszy czasem lepszy. Do tego pewnymi ograniczeniami jest niezbyt dużo miejsca na blacie w kuchni i 50 cm między blatem a szafkami wiszącymi. Do tego dochodzi żona.... której trzeba wydatek odpowiednio zrelatywizować (przecież ten ekspress nie jest zły, jest mało miejsca, to będzie skomplikowane). Tak więc ona chce mieć prosty w miarę sposób na zrobienie dobrej kawy (zmielenie jednym przyciskiem odpowiedniej ilości kawy), zaparzenie jej najchętniej też jednym przyciskiem na ekspresie :O), bez ważenia, mierzenia, kręcenia, sprzątania masy rozsypanej kawy  etc ;), ja też chcę taką możliwość, ale chciałbym również móc poeksperymentować co jakiś czas.
Aby upewnić się, że da się robić kawę lepiej, niż robię to dotychczas i regularnie , poszedłem kilka razy do "specjalistycznej" kawiarni  wyłącznie na espresso i zawsze było o niebo lepiej. 

Po szybkiej lekturze forum stwierdziłem, że muszę kupić bardzo dobry młynek i niezły ekspress . Postanowiłem wydać  razem 5-6k PLN (uwaga: pamiętajcie o moim IKONICZNYM  punkcie startowym ;)
Następnie po wielu godzinach wertowania forum i kilku filmikach na YT, wybór padł na młynek: FIORENZATO ALLGROUND, dlaczego? Mieli dobrze na espresso, 64mm programowalny, nie pluje kawą naokoło, łatwy w czyszczeniu, niska retencja (wg. większości) - oczywiście to wiedza teoretyczna na bazie internetów. Czy macie inne typy?

Ekspres: tu mam zagwozdkę. Wiem, że chcę 58mm, PID i (warto) preinfuzję. Wiem, że ma być kompaktowy. Nie mam zdania HX vs. SB, było kilka dyskusji i nie chcę znów jej wywoływać, wydaje mi się, że  OBOJĘTNE (cappuccino jest sporadycznie bardzo), a i mam też spieniacz indykcyjny Jura (btw:czy tak przygotowane mleko jest gorsze niż z dyszy/pary ekspresu :O).
Optymalny jest chyba Lelit Vicoria tylko ... nie podoba się za bardzo  i już ;), no i cena wyszła już 6,4k łączna. OK,o to żonie i US wyjaśnimy, że to zakup konieczny na działalność więc -23% VAT -PIT ... czyli 5-6k netto/netto, czyli brutto ekspres do 5000. Nie ukrywam, że żonie podoba się wizualnie coś "na bogato", z tych co jej pokazywałem, a wydaj mi się fajny to np.:
- Bezzera Unica PID
-BELLEZZA CHIARA
-Vibiemme Domobar New Edition Cyfrowy
-ECM Puristika Stainless Steel.

A może coś tańszego, skromniejszego, obojętnie jak wyglądającego ? bo jak mi się nie uda uzyskać fajnej kawy to...;) uff - sorki za długiego maila.

Ktoś coś doradzi, co kupić? albo czego nie kupować bo....?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkiech.
pozdr

Y

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
ECM Puristika Stainless Steel.
Polecam bo mam co prawda anthracite ale warto go kupić w jakiejkolwiek kolorystyce.
Więcej o nim tutaj od tej strony.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10112.105

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Z naszej oferty oprócz ekspresu BELLEZZA proponowałbym DREAM PID oraz UNO PID. Od dziś w Świątecznej Promocji.
Młynek - G-micron DIGIT DF64E czarny lub biały.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Bierzesz pod uwagę używane też?

Offline yoorek

ECM Puristika Stainless Steel.
Polecam bo mam co prawda anthracite ale warto go kupić w jakiejkolwiek kolorystyce.
Więcej o nim tutaj od tej strony.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10112.105

Jka
Dzięki, czytałem :) i jest jednym z leaderów i ładny, obawiam się tylko czy nie jest zbyt skomplikowany (one clikc dla żony ;).

Offline yoorek

Z naszej oferty oprócz ekspresu BELLEZZA proponowałbym DREAM PID oraz UNO PID. Od dziś w Świątecznej Promocji.
Młynek - G-micron DIGIT DF64E czarny lub biały.
Fajna cena - thx, a ten DF64E  widzę, że tylko pod espresso raczej, więc chyba Allground lepszy dla mnie...

Offline yoorek

Bierzesz pod uwagę używane też?
Trudno znaleść coś używanego o tyle tańszego aby konkurowało z ceną  - VAT - PIT - bo zakup na działalość...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
obawiam się tylko czy nie jest zbyt skomplikowany
Profitec Go będzie szybszy, łatwiejszy i nie pozbawisz się raz na jakiś czas spienienia mleka oraz do wyboru do koloru. Być może któryś kolor żonie bardzo się spodoba.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2023, 15:58:35 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Trudno znaleść coś używanego o tyle tańszego aby konkurowało z ceną  - VAT - PIT - bo zakup na działalość...

używany z fakt. VAT? ;)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Nie wiem, skąd jesteś, ale jest kilka miejsc w Polsce, gdzie można dotknąć sprzęty, zobaczyć jak wyglądają na żywo. Jeżeli masz jakąś wstępna wiedzę teoretyczną, sugerowałybym gdzieś podjechać, pomacać, może i posmakować jakąś kawę. To bardzo ułatwi decyzję. Jest coffesite, konesso. Jest też np w Łodzi forumowy Janusz. Może coś więcej, koledzy pewnie zaraz uzupełnią listę.
Chcąc wydać te 5-6 tys PLN warto wydać nawet parę stówek na paliwo i obiad w drodze, aby zrobić rozeznanie. A negocjacje cenowe twarzą w twarz przy ewentualnym zakupie mogą pomóc zwrócić za wydane na dojazd paliwo, bo jakiś rabacik zawsze idzie przy tej kwocie uzyskać.

Offline yoorek

Dzięki, własnie chciałbym podotykać :) - mieszkam w Krakowie i próbowałem coś  bezskutecznie znaleść :(, ale będę w WAW w Piątek, niestety nie samochodem więc Nadarzyn odpada....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
obawiam się tylko czy nie jest zbyt skomplikowany

Ależ skąd w czym miały by być te komplikacja, przygotowanie kawy jak w każdej kolbie później podpięcie, chwiania w górę dźwignia w dół reszta jak i w innych ekspresach z kolbą.
A ten słoik to już to dopiero wygoda.

A teraz jakbyś jej kupił jeszcze takiego "umikota" to już całkiem łatwizna.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13815.0

Jka

« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2023, 17:48:31 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Przecież możesz kupić i ekspres za 20.000 na działalność co tu wyjaśniać jak cie stać to kupujesz tak jak samochód

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Fajna cena - thx, a ten DF64E  widzę, że tylko pod espresso raczej, więc chyba Allground lepszy dla mnie...

Bo sądziłem, że przede wszystkim zależy Ci na espresso. Ale jeśli inne metody też wchodzą w grę to są także inne młynki od tego samego producenta: G-IOTA Standard DF64, G-IOTA PRO DF83, G-IOTA VS...Znajdziesz coś odpowiedniego. A jadąc do WAW możesz wpaść do naszej firmy w Zgierzu i zapoznać się z nimi na miejscu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline yoorek

Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Doczytałem, niestety nie miałem okazji pomacać:), jednak stylistyka pożądaną to: coś lśniącego ;), a'la:  Unica PID, MaraX, Puristika etc.
Czy jest gdzieś zestawianie ekspresów , coś jak to: https://www.konesso.pl/data/include/cms/poradniki/Porownanie_ekspresow_kolbowych_oraz_mlynkow_Lelit.pdf Tylko obejmujące różne marki ?
Podoba mi się bardzo  Puristika, ale jednak chciałbym capuccino - może robię rzadko, mogę poczekać, ale czasem się zdarza. Nikt się nie wypowiedział ws. jakości spieniania w indukcyjnej Jurze vs. dysza, ktoś coś. Bo jeśli wychodzi prawie tak samo to może ta  Puristika... no i chciałbym, aby się jednak możliwie szybko nagrzewała - ale mętlik :) - taka tabela byłaby złotem.... Jeśli nie ma to może zrobimy :)?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi