Autor Wątek: Czy potrzebuję double boilera?  (Przeczytany 5571 razy)

Offline Paweł M

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Mazzer Philos
Odp: Czy potrzebuję double boilera?
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Październik 2024, 21:46:25 »
Dzięki za rady. Tak, brałem termoblok pod uwagę, nawet rozmawiałem z Januszem telefonicznie, ale chyba bliżej memu sercu DB.Tylko muszę poszukać jakiś mały bojler kawowy, narazie najmniejszy jaki znalazłem to ma Rancilio Silvia PRO X- 300ml, tyle że ma pompę wibracyjna a wolałbym rotacyjną , potem Bezzera DUO TOP DE ma 450ml,
I więcej za bardzo nie znalazłem poniżej 500ml.

Offline kmleon

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R <- Bezzera Giulia R
  • Młynek: Caedo E37S <- Mazzer Mini A
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Październik 2024, 00:27:24 »
Właśnie, to jest w sumie ciekawy temat - jaki jest ekspres typu SD? Jeśli ktoś chce/może pozwolić sobie na 1 - 2 kawy w ciągu dnia, a nie ma w pobliżu dobrej kawiarni? Młynki SD już są, pewnie lepsze, czy gorsze, ale co z ekspresami? Czy w tym przypadku taki Decent, to jest jakaś odpowiedź? Chodzi mi o espresso, w sumie takie teoretyczne pytanie, bo ja już znalazłem swojego św Graala, niemniej mam wielu znajomych, którzy nie robią tyłu kaw co ja - nie mogą, a jednak chcieliby zrobić sobie w domu takiego super shota espresso - raz na dzień, no i to ma być ten God shot. Czy to możliwe, czy jeszcze niestety nie, albo może to w ogóle nigdy nie będzie możliwe?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Październik 2024, 00:35:40 »
Tylko muszę poszukać jakiś mały bojler kawowy
To raczej zła droga bo pamiętaj że woda w bojlerze podczas ekstrakcji jest uzupełniana chłodną i to negatywnie wpływa na stabilność temperatury w trakcie.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Październik 2024, 08:23:12 »
a jednak chcieliby zrobić sobie w domu takiego super shota espresso
Może zamiast szukać takiego cudu techniki za miliony monet to taniej będzie kupić tańszy ekspres a pierwszy szot podarować teściowej albo zlewowi.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Październik 2024, 08:47:07 »
To raczej zła droga bo pamiętaj że woda w bojlerze podczas ekstrakcji jest uzupełniana chłodną
W DB nie do końca, w tych lepszych, woda wpada już w zbliżonej temperaturze do docelowej bo jest też wymiennik ciepła w bojlerze serwisowym.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Październik 2024, 10:05:27 »
W DB nie do końca, w tych lepszych, woda wpada już w zbliżonej temperaturze do docelowej bo jest też wymiennik ciepła w bojlerze serwisowym.

chyba, że właściciel wyłączy grzanie serwisowego ;)
np. https://www.reddit.com/r/LaMarzocco/comments/1b7tdfd/linea_mini_and_not_using_steam_boiler/

na WoKu też ktoś wspominał o takiej opcji w aplikacji...

Offline kmleon

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R <- Bezzera Giulia R
  • Młynek: Caedo E37S <- Mazzer Mini A
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Październik 2024, 11:02:42 »

Może zamiast szukać takiego cudu techniki za miliony monet to taniej będzie kupić tańszy ekspres a pierwszy szot podarować teściowej albo zlewowi.

Tylko mając młynek SD, to jednak szkoda tego shota. Wydaje mi się, że w przypadku ekspresu, trzeba po prostu pogodzić się ze zwiększonym zużyciem wody. Niestety bardziej stabilna maszyna będzie tej wody zużywać zwyczajnie więcej.
Inna rzecz, przynajmniej w moim przypadku, jak już poradziłem sobie z jakością espresso, to robię i piję ich trochę więcej - staram się tylko dostroić najmniejszą możliwą dozę, wtedy w ciągu dnia mogę tych kaw wypić trochę więcej. Myślę że po prostu wstępne założenia mogą się z czasem zmienić i moim zdaniem lepiej wejść w coś bardziej przyszłościowego - ale to moje zdanie.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Październik 2024, 13:00:46 »
Dobrze o tym wiem bo sam takowy posiadam, ale kolega wymieniał ekspresy z które tego nie posiadają. Nawet te co podgrzewają wstępnie w wymienniku ciepła, przeważnie mają bojler przynajmniej 500ml dla lepszej stabilności temperatury, więc nawet z tych nie będzie za bardzo wyboru z mniejszym.
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2024, 13:12:00 wysłana przez Artisz »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Październik 2024, 16:10:16 »
że właściciel wyłączy grzanie serwisowego

Tak, powinni dodawać drobnym druczkiem co to oznacza :)

@Artisz - zgoda. Chociaż, w sumie nie wiem czy są jakieś DB które tak nie robią? Te najtańsze Lelity nie mają wymiennika ciepła np?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #39 dnia: 08 Październik 2024, 22:02:10 »
@Artisz - zgoda. Chociaż, w sumie nie wiem czy są jakieś DB które tak nie robią? Te najtańsze Lelity nie mają wymiennika ciepła np?
Zdecydowana większość DB nie ma wstępnego wymiennika ciepła. :nienie:
Te o których wiem że mają to LM, VBM, Crem One i ala hybryda Ascaso Baby T który też podgrzewa wstępnie wodę w wymienniku w bojlerze pary zanim trafi do termobloku do kawy.
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2024, 22:32:33 wysłana przez Artisz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi