Autor Wątek: Czy potrzebuję double boilera?  (Przeczytany 5552 razy)

Offline Rejn

• Ekspres: V60
  • Młynek: Timemore S3
Czy potrzebuję double boilera?
« dnia: 18 Październik 2023, 22:04:49 »
Hej,
jest to mój pierwszy post na forum.
Od około 3 tygodni przeglądam cały internet w poszukiwaniu pierwszego zestawu do domu. Po kilku tygodniach mocnego przekopywania zagranicznych źródeł, oraz, ostatnio forum na którym się znajdujemy, zawęziłem swój wybór do rancilio silvii E lub lelit glendy PID.
 Nie byłoby w tym dużego problemu, gdyby nie to, że w pewnym momencie uświadomiłem sobie, że nigdy nie korzystałem z ekspresu z jednym boilerem. W pracy, na codzień, mam styczność z 3 grupowym rancilio classe 11, typowa komercyjna kobyła, która wypuszcza kawę za kawą, włącznie z kilkoma dzbankami spieniania mleka . Piję głównie napoje mleczne jak cortado czu flat white. W domu będzie głównie wykorzystywany do zaspokojenia potrzeb 2 osób w dni wolne, w które prawdopodobnie czeka go robienie 2 kaw mlecznych w tym samym momencie. Całkiem często zdarzać będzie mu się również 5 kaw mlecznych do zrobienia. Tutaj dochodzimy do głównego pytania, na które szukam odpowiedzi od dobrych 2 dni- jak ciężkie, długie i uciążliwe będzie wykonanie tego dla ww. ekspresów?
Obie pozycje to koszt około 2, 2.5 tys. zł (sztuka nowa/ używana, zależnie od oferty), kiedy najtańsze DB to koszt prawie dwukrotnie większy (co przyznam szczerze, jest dla mnie ciężkie do zgryzienia).
Drugim pytaniem będzie- jak bardzo będę sobie pluł w brodę za 2,3 czy 5 miesięcy, że nie dozbierałem jednak tych 2 tysięcy.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i ewentualne sugestie co do sytuacji :)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Czy potrzebuję double boilera?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2023, 08:19:22 »
Żyłem kilka lat z Gaggią Classic i dało radę - po prostu goście muszą czekać. Akurat na co dzień to ja piłem czarną a żona z mlekiem więc spieniałem tylko raz małą ilość mleka, ale możesz zrobić dwie kawy a potem spienić trochę więcej. Boleć zaczyna jak jest więcej kaw niż 2 ale czy w domu ktoś Cię goni? Wymieniłem na DB bo mnie było stać i szybciej się nagrzewa (ma dodatkową grzałkę w grupie). W sumie to chyba boli najbardziej w domowych ekspresach że jak odpalisz Rancillio albo Lelita to musisz przynajmniej pół godziny odczekać aż się nagrzeje.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2023, 08:27:04 »
Wygodniejszy będzie HX.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Październik 2023, 08:31:22 »
Też tak myślę. Jak są pite kawy mleczne, to hx powinien wystarczyć.

Offline Matius22

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Październik 2023, 08:49:03 »
Jeśli pijesz główne kawy mleczne i chcesz mieć zawsze fajnie spienione mleko to zdecydowanie dwa bojlery. Inaczej będziesz się po prostu męczyć… mówię z doświadczenia posiadając wcześniej Ascaso DUO PID. Aktualnie jest Bianka i co tu mówić, łatwo osiągnąć świetnie spienione mleko.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Październik 2023, 11:22:00 »
Dzień dobry,

W Twoim przypadku ekspres SB nie jest dobrym rozwiązaniem.
Na rynku jest kilka dobrych HX. Nie musisz nadwyrężać budżetu i kupować DB choć to oczywiście najwygodniejsze rozwiązanie.

ROCKET APPARTAMENTO
BEZZERA MAGICA

Miałem SB. Robienie mlecznych kaw szczególnie przy gościach, to była męczarnia.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Październik 2023, 11:40:53 »
Jeśli dopłata 4k żeby goście krócej czekali nie jest dla was problemem to fajnie. Ja nie uważałem że warto ;-) Szczególnie że można spienić mleko inaczej a ekspresu użyć tylko do robienia espresso.

Offline Matius22

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Październik 2023, 11:59:32 »
@Henry Nie rozumiem czemu mówisz tutaj tylko o gościach… To jest osobista wygoda, łatwiej spieniając mleko w 25 sekund wszystko kontrolować, niż gdy ten czas jest wydłużony o drugie tyle… Spienianie ręczne i podgrzewanie w mikrofali też jest słabe…Tymbardziej, że ma robić to za każdym razem! Jedyna alternatywa według
mnie to ten Nanofoamer PRO, ale do tej pory nikomu nie wysłali z KS.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Październik 2023, 12:03:37 »
HX jeszcze ma taka przewage ze jest bardziej kompaktowy niz wiekszosc DB :-) Ja nie narzekam 3 lata z HX i nie mialem sie do czego przyczepic

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Październik 2023, 12:32:39 »
Szczególnie że można spienić mleko inaczej a ekspresu użyć tylko do robienia espresso.

Ciekawe skąd wiedziałeś że ja tak robię :redface: jak wnuczka raz na kwartał przyjeżdża do nas.
Sam nie pijam kaw na bazie espresso z mlekiem to mam co mam i co widać.

20231019_114503.jpg

Ekspres co rob coś co mam nadzieję można nazwać espresso i za parę groszy coś elektrycznego do mleka czy to już spienia czy coś innego nie wiem.
Za to wiem że wnuczce to co podam smakuje - hm mówi że mogło by być mniej "mocne" (cokolwiek to znaczy) a co lurę mam jej robić czy samemu pić  >:(

Jedyna alternatywa według mnie to ten Nanofoamer PRO, ale do tej pory nikomu nie wysłali z KS.

Przyznam że jakby ktoś zrezygnował z tego co piszesz chętnie to odkupię a co wnuczce mam prezentu żałować :)

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Październik 2023, 12:54:38 »
Inaczej smakuje mleko z takiego urządzenia a zupełnie inaczej spienione parą.
Dwa światy.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Październik 2023, 13:04:58 »
Dwa światy.

Ja osobiście tego nie potwierdzam bo:
Ani w SAGE ani w LELIT nie "naumiłem" się spieniać mleka stąd i nie wiem jak takie coś prawidłowo smakuje.
Za to wierzę wnuczce że dziadkowa kawa jej smakuje :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Październik 2023, 13:11:42 »
Jak bierzesz pod uwagę używki w dobrym stanie to jest Bellona na pchlim targu, fajny kompaktowy DB z saturowaną grupą, programowaną dozą i PID, szybko się nagrzewa i powinien spełnić wszystkie Twoje wymagania. Myślę że za 3500zł będziesz w stanie go wyciągnąć, czyli już bliżej tego co chcesz wydać i myślę że warto trochę dołożyć. ;)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Październik 2023, 14:42:04 »

Za to wierzę wnuczce że dziadkowa kawa jej smakuje :)

Jka

I tego się trzymaj, bo to najważniejsza opinia w Twoim życiu

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Październik 2023, 14:55:35 »
bo to najważniejsza opinia

Na tą chwilę tak bo innych opinii brak :)

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi