Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66406 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #315 dnia: 22 Lipiec 2024, 09:36:46 »
Stepless
itd...........................................

Dear Mr ...,.......................................................

No to było pod koniec czerwca i jeszcze się nie odezwali.

Dzisiaj nie mam czasu ale jutro wyślę im tą fotkę w pełnej rozdzielczości
Jka

Jak napisałem to i zrobiłem  wczoraj wieczorem wysłałem im fotkę z tym niedokręconym motylkiem.
A oto odpowiedz :)

Dear Mr ........

thank you for purchasing a Mazzer Philos and for reporting this.

1 - sorry for the screw, it might have been forgotten by the operator. Please fix it tight with your hand.

Thank you for your kind collaboration,
best regards

Elena

Mazzer | Customer Care
tel.+39.041.5830200
www.mazzer.com

Czyli wychodzi że jednak odpowiadają na drobne problemy :lol2:
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #316 dnia: 22 Lipiec 2024, 09:56:40 »
A na te trzęsawki nie odpowiedzieli? Czy nie pytałeś?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #317 dnia: 22 Lipiec 2024, 10:00:53 »
Nie nie pytałem bo większość młynków jakie miałem też się "telepały" jedne mniej inne więcej, tutaj zdziwiło mnie że taki ciężki i "skace" :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #318 dnia: 22 Lipiec 2024, 10:18:31 »
ja widziałem w necie, że ponoć jakieś nóżki od pralki mają być, żart, poziomujące  :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #319 dnia: 22 Lipiec 2024, 11:07:43 »
może wystarczy fragment takiej maty antywibracyjnej pod pralkę ;) Dobra, żarty na bok, czy ktoś może wrzucić nagranie z mielenia i jak się trzęsie na początku co by wiedzieć o czym w ogóle tu rozmawiamy?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #320 dnia: 22 Lipiec 2024, 11:13:07 »
Wrzucałem kilka postów wcześniej, "trzęsie się" tylko przy starcie, podczas mielenia już nie:

Podobno obraz to tysiąc słów, to wrzucam ruchomy obraz z "rzucającym się" młynkiem, oceńcie sami komu przeszkadza a komu nie ;)

https://youtube.com/shorts/AyKDr5mVEqY

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #321 dnia: 22 Lipiec 2024, 11:41:01 »
ja widziałem w necie, że ponoć jakieś nóżki od pralki mają być, żart, poziomujące 

A ja bez pomocy internetu  :redface: takie wsadziłem do ECM (młynka) zamiast tych oryginalnych gównianych malutkich i było o 201,3% lepiej :lol2:

20230926_182435.jpg

Co do pralki >:( to nie będzie jeszcze pół godz. jak kupiłem nową bo ta co jest się zwyczajnie popsuła :'(

jak szaleć to szaleć i chyba się szarpnę na Philosa

Jak Ci się nie pali to poczekaj z tydzień / 10 dni bo może być że będę sprzedawał swojego za 2/3 wartości nowego  ::) bo po co mi młynek do którego nie ma co dokupić :lol2: z tym że jest mały kruczek - w razie czego TYLKO odbiór z domu.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #322 dnia: 22 Lipiec 2024, 16:53:23 »
Musi być duża kolba skoro 200g kawy mieści.

I jest duża.
Ile gram zmielonej kawy mieści kiedyś tam sprawdzę.
Ale na wysokość ma 8,5cm.
I chyba to tym młynkiem będę do tego mielił :lol2:.

20240722_163939.jpg

Jka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #323 dnia: 22 Lipiec 2024, 18:34:54 »
Tu jest o tym rozwiązaniu co ma Mazzer wprowadzić:
https://youtu.be/2vHy2IW2dIk?si=2zQDcw9zQXsyzY-X&t=197

Z pierwszych wrażeń: młynek jest duży

Jest sporawy np. przy takim maluchu z prawej.

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

Takie trochę lokomotowy stare :)
Ale że Mazzer jest o tyle większy od DF83V, to się nie spodziewałem.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #324 dnia: 23 Lipiec 2024, 14:01:37 »
Ale że Mazzer jest o tyle większy od DF83V, to się nie spodziewałem.

Faktycznie jest większy może to ujęcie lepiej to zobrazuje tylko ja robię zdjęcia niskiej jakości.

23A.jpg

Dzisiaj z ciekawości z samego rana 6:10 zmieliłem sobie 25g ziarenek mojej mieszanki (wszystko co zostaje zmieszane w jednej puszcze) :lol2: do porannego przelewu, młynek ustawiony na 130 numerku.
I wyszło to tak - moim zdaniem za drobno przelew 400ml wody zrobił się w niecałe 5 minut czy to dobrze czy źle nie wiem myślę że pod moje przelewy było by to za drobne mielenie w smaku jakiejś różnicy nie wyczułem

23B.jpg

Po czym przestawiłem młynek w okolice 20 numerka by o 11:00 zmielić sobie taką oto kawę i zrobić espresso chwilę zastanawiałem się w której filiżance kawa będzie mniej gorzka :lol2: w końcu wypiłem obydwie :redface:

23C.jpg

Tradycyjnie wykresik i jak widać waga coś tam szwankowała, gdzieś coś mi do końca nie zagrało.

23D.jpg

Jak Ci się nie pali to poczekaj z tydzień / 10 dni bo może być że będę sprzedawał swojego za 2/3 wartości nowego   bo po co mi młynek do którego nie ma co dokupić  z tym że jest mały kruczek - w razie czego TYLKO odbiór z domu.

Ten mój wpis już nie aktualny na PW dostałem informację że jak coś to jest chętny na zakup tego młynka.

Jka

« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2024, 14:05:39 wysłana przez Jka57 »

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #325 dnia: 23 Lipiec 2024, 23:44:37 »
Ten mój wpis już nie aktualny na PW dostałem informację że jak coś to jest chętny na zakup tego młynka.
No ja nie zdążyłem Ci odpisać to fakt :) A zanim napisałeś o tym i mając na uwadze przerób młynków u Ciebie zamierzałem z propozycją odkupu puścić PW. Niemniej ostatecznie tego nie zrobiłem, a jak Ty napisałeś swoją propozycję, to moja sztuka już rozpoczynała swoją podróż do mnie ze słonecznej Italii ;)

Offline antusus

• Ekspres: Profitec Go
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #326 dnia: 24 Lipiec 2024, 09:49:52 »
Pytanko do używających Philosa. Jak robicie przelew a potem espresso to czy pomiędzy czyścicie młynki czy nie? I czy wasza kawa w jednym i drugim przypadku "robi się" w tym samym czasie. Czy flow rate macie zbliżony za każdym razem do waszej receptury jaką ustaliliście? I czy możecie podać jakie macie żarna - chyba większość ma 200.

Mi jak ustawiłem wreszcie Espresso (na stepped) to po zrobieniu przelewu jak powróciłem do Espresso to nie wyszło - robiło się o tak 8 sekund za długo (takie turbo na odwrót...).

Z mojej strony zapytałem Support Mazzera jak im idzie z tą nową częścią by zlikwidować przestawianie się młynka przy stepless i twierdzą że będą mieć tą część gotową w tym tygodniu.

Poprawiłem, co tego wymagało.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2024, 13:52:07 wysłana przez Fux »

Offline stefek202

• Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Baratza Vario, Mazzer Philos, Cafe Grano 130 Nivona, Hario Skerton
« Odpowiedź #327 dnia: 24 Lipiec 2024, 20:03:58 »
Pytanko do używających Philosa. Jak robicie przelew a potem espresso to czy pomiędzy czyścicie młynki czy nie? I czy wasza kawa w jednym i drugim przypadku "robi się" w tym samym czasie. Czy flow rate macie zbliżony za każdym razem do waszej receptury jaką ustaliliście? I czy możecie podać jakie macie żarna - chyba większość ma 200.
Mam ostatecznie 200 - jak zmieniam, to tylko pilnuję żeby użyć tego czegoś (nie wiem jak to nawet nazwać, to coś co na magnes jest włożone od przodu) do usunięcia resztek kawy, żeby nic tam nie było, w czasie gdy jest uruchomiony przesuwam sobie żarna na nowy stan (np. z espresso które przy obecnej kawie robię na 19-21 do przelewu np. na 70/80) i tyle. Zachowuje mi ładnie czas założony, nie mam rozjazdów po tym.

Wrzucałem kilka postów wcześniej, "trzęsie się" tylko przy starcie, podczas mielenia już nie:
U mnie jest dokładnie tak samo, szybko startuje element wirujący więc to jest normalne, nie sądzę żeby było się czego czepiać. Musieliby zrobić delikatniejszy/wolniejszy start. Potem nic się nie trzęsie, jest cichy jak na mój gust.

Złączyłem wpisy. @stefek202  Staraj się nie tworzyć nowych wpisów jeden pod drugim.
krystians
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2024, 20:26:41 wysłana przez krystians »

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #328 dnia: 26 Lipiec 2024, 00:33:17 »
Mój egzemplarz do mnie dotarł w czwartek i poszły dwie pierwsze próby. Moje obserwacje/zagwozdki ;)
- u mnie młynek się nie trzęsie. Jedynie przy rozruchu jest bujnięcie dokładnie jak na filmiku od @M . @stefek202  też potwierdzał, że w jego egzemplarzu jest identycznie
- po filmach w necie spodziewałem się, że będzie głośniej. Na pusto ma dosyć niski dźwięk, a przy przemiale bym chyb plasował wśród raczej tych cichszych młynków ;)
- u siebie obserwuję jakieś dziwne wibracje. W sensie słychać je na kubku, ale nie czuję na obudowie. U mnie po pewnym czasie od startu zaczyna brzęczeć kubek ;) Trochę go przesunę i przestaje. Może jest jakoś ciut krzywy i to powoduje te dźwięki. Nie wiem już sam. Niemniej irytujące i z chęcią bym się z tym uporał
- muszę nauczyć się czuć ten młynek, abym mniej więcej wiedział jak ten 6-cio mikronowy skok wpływa potem czas ekstrakcji ;) no ale to przyjdzie z czasem
- młynek rzeczywiście duży, ale spodziewałem się, że będzie większy ;) Niemniej sprawia wrażenie bestii ;)
- komora na kabel mogłaby być większa, bo dosyć ciasno zwinąłem nadmiar kabla i musiałem nagimnastykować aby go pomieści i zamocować pokrywę komory ;)

Offline MarVald

« Odpowiedź #329 dnia: 30 Lipiec 2024, 07:52:46 »
Po kilku dniach ma jakieś tam obserwacje, którymi chciałbym się podzielic/skonfrontować;)
Kawa jest napewno pyszna po przejściu przez ten młynek i to nawet te ciemniej palone mimo, że mam I200D ;)
Nic mlynkiem nie rzuca i tak jak go postawiłem to po tych nastu przemialach nie przesunęło go na blacie- a akurat stoi dość blisko ściany i łatwo mi to obserwować ;)
Natomiast są dwie rzeczy:
- przepływ podczas parzenia bywa dość "zwariowany" i strumien potrafi mocno "tańczyć". Zastanawiam się, czy jest efekt nowych żaren i uspokoi się to po tych 2 kg kawy czy trzeba się idealnie wstrzelić aby tak się nie działo;)
- ustawienie młynka chodzi u mnie tak dość ciężko:) w sensie wymaga na tyle dużej siły, że można przeskoczyć potem o 2 zamiast 1 punkt ;) i zdecydowanie muszę to robić używając obu rąk:) Nie wiem, czy to się z czasem wyrobi czy nie ale na filmach z eventow chodzi im ona zdecydowanie łatwiej;)
- jeszcze jedna rzecz w temacie regulacji. Jak ustawicie tarcze na danej wartości to tarcza pozwala na delikatne przesunięcia. Rozumiem, że te przesunięcia wpływają na ustawienie czy może jest to martwy zakres nie powodujący zmiany ustawienia żaren? Obstawiam, że jednak opcja 1. Pytam bo przy zmianie ustawień to raz dany klik dobrze trafi w indeks a raz zle więc czy trzeba go lekko przesuwać aby było to samo na danym kliku.
-

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi