Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66362 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #300 dnia: 21 Lipiec 2024, 14:06:11 »
Żeby nie było wątpliwości, ja nie próbuję nikogo przekonać że to najlepszy młynek na świecie. Filmik wrzuciłem żeby każdy mógł ocenić jak to wygląda. Dla mnie to normalne zachowanie przy starcie kilkukilogramowego silnika.
Sam mocno zastanawiałem się między DF83V, a Philosem. Spodziewałem się, że DF83v będzie miał wyższą kulturę pracy ze względu na silnik DC. Różnica w prędkości mielenia z kolei wprost wynika z rozmiaru żaren.
U mnie przeważyły dobre opinie o żarnach "zaprojektowanych" pod jaśniejsze ziarenka i renoma producenta. Czy słusznie, czas pokaże. W razie na prawdę dużych rozczarowań jest jeszcze zwrot "30 dniowy", chociaż na razie nie przewiduję tak drastycznych kroków.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 21 Lipiec 2024, 14:19:09 »
Pisałeś o niskiej retencji, udało Ci się zmierzyć całkowitą retencję młynka po wyczyszczeniu żaren itd?

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #302 dnia: 21 Lipiec 2024, 14:24:40 »
Tak młynek wpada na początku  w lekkie drgania,  trwa to około  1 sekundę.  Wiedziałem  to przed zakupem. Różnica  w szybkości mielenia wynika z różnicy wielkość żaren. Ja kupiłem również  na zastosowanie nowych żaren I200D.
Każdy  ma prawo mieć  inne wymagania i oczekiwania. Ja przeczytałem wcześniej o tych uwagach i nie byłem zaskoczony.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #303 dnia: 21 Lipiec 2024, 15:00:03 »
Pisałeś o niskiej retencji, udało Ci się zmierzyć całkowitą retencję młynka po wyczyszczeniu żaren itd?

Wacha się około 0,1-0,2g, ale nie jestem przekonany że moja waga jest godna zaufania.
To bez użycia "dose finishera", i pewnie nie będę go używał, jakoś do mnie nie przemawia, a okolice 0,1g to dla mnie wystarczająco dobrze.

« Odpowiedź #304 dnia: 21 Lipiec 2024, 15:02:56 »
Ok. Sprawdziłem temperaturę  młynka. Zmielone 5 razy po 50g. 24 clik,  mielone pod espresso.
Zmierzyłem temperaturę  obudowy przed rozpoczęciem pierwszego mielenia 28.1 stopni po ostatnim zmielenie 50 g temperatura wynosiła 34.1 stopnia . W sumie zmieliłem 250 g dobrej kawy w klikach pod espresso w ciągu  około 7 minut. Dla mnie taka temperatura to nie dramat . Po około 6 minutach od ostatniego mielenia temperatura wynosi już 33 stopnie obudowy młynka w najciepleszym miejscu. Temperatura w kuchni u Mnie obecnie to 27 stopni Celsjusza.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 21 Lipiec 2024, 15:24:37 »
To na pewno całkowita retencja? Chodzi mi o retencje po rozkręceniu i przeczyszczeniu wszystkiego, a następnie dokonaniu pomiaru. Wynik wydaje się trochę nierealistyczny bo nawet Niche Zero posiada 0.9g a to jeden z najlepszych wyników,

« Odpowiedź #306 dnia: 21 Lipiec 2024, 15:38:43 »
U Mnie po pierwszym czyszczeniu wyszło 0.1 g
Waga Acaia lunar.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #307 dnia: 21 Lipiec 2024, 16:34:46 »
W ekspresy na ten moment trafiam bezbłędnie, a z młynkami (3 próby) kończy się tak, że NZ zostaje i konkurencja musi opuścić plac boju :)
Nic dziwnego - ja również bardzo lubię i cenię Niche Zero, i na razie go jeszcze nie podpalę ;), mimo, że mam już lepszy młynek.

Philosa mam już od miesiąca, ale na naprawdę jasnych, "skandynawskich", wypałach go jeszcze nie testowałem - zwyczajnie nie zdążyłem takich kaw pozamawiać i teraz, z powodu rozjazdów, też muszę z tym poczekać do września. Na wrzesień dopiero planuję intensywne testy na tych najjaśniejszych kawach, których do tej pory z premedytacją unikałem, a gdzie spodziewam się najlepszych efektów na żarnach I200D.
Kawy do espresso, jakie miałem do tej pory na stanie, były średnio palone i dość specyficzne, bo 4 z nich to były moje ulubione Jemeny, które opisałbym jako "ciężkie", które lubię za m.in. wysokie body. Co najmniej 2 z nich wolałem zmielone na NZ - właśnie za wyższe body - cechę, którą szczególnie lubię. Nie mniej jednak, ogólnie to bardziej smakuje mi espresso przyrządzone z pomocą mojego nowego przyjaciela Philosa. Cechuje go większa separacja smaków i tak, produkuje słodsze kawy i to zarówno espresso, jak też w przelewach, których też kilku próbowałem.
Robiłem espresso z kaw palonych pod przelewy i były bardzo przyjemne efekty, takie bardziej klarowne i "czystsze", niż zmielone NZ.
Jak już wspominałem, mam nadzieję dużo kaw jeszcze potestować, Niche Zero jeszcze nie podpalam, ani przez okno nie wyrzucam, bo to też bardzo dobry młynek, ale już wolę Philosa. Myślę, że fajnie mieć okazję postawić obok siebie szklaneczkę " stożkowego" espresso i filiżankę mieloną na żarnach płaskich, i wiem, że mam szczęście mieć do tego 2 bardzo dobre urządzenia.

Jeśli chodzi o te wibracje po włączeniu, to też nie widzę w tym  na razie problemu, ale na pewno może to być powodem przestawiania się młynka po przestawieniu go w tryb stepless - co sygnalizował antusus - a na co mam nadzieję Mazzer zareaguje i pewnie dołoży jakąś podkładkę w kolejnych wersjach produkcyjnych, a dotychczasowym nabywcom bezpłatnie zaoferuje.

Co do retencji, to komora mielenia Philosa jest naprawdę zaskakująco czysta po rozkręceniu - Krzysiek206 wrzucał tu zdjęcia. Bez żadnego spryskiwania kawy elektostatyka minimalna - nie trzeba w nic stukać, jak np. w NZ, gdzie z wylotu potrafi więcej wypaść niż można wymieść z komory mielenia Philosa. Tego "finishera" też używam tylko dla picu, żeby się pobawić, bo nie ma zupełnie potrzeby go wyciągać.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2024, 16:57:15 wysłana przez popcorn »
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #308 dnia: 21 Lipiec 2024, 16:39:00 »
A jak z czystością kolo młynka przy takim codziennym niezbyt mocnym sprzątaniu?
Jak oceniacie łatwość zmiany nastaw między espresso-przelew-espresso na codzień kiedy młynek stoi w kąciku kawowym, czyli dosłownie w narożniku blatu bardzo blisko ściany? [tutaj bardziej liczę na odczucia, bo to nie mierzalne-każdy ma inny wzrost itp]

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #309 dnia: 21 Lipiec 2024, 17:02:57 »
Z pierwszych wrażeń: młynek jest duży

Jest sporawy np. przy takim maluchu z prawej.

20240721_142104.jpg

20240721_142117.jpg

Ale już przy tym to bym nie powiedział ze taki wielki.
2x żarna mazzer-a :redface:

20240721_164142.jpg

Myślę, że fajnie mieć okazję postawić obok siebie szklaneczkę " stożkowego" espresso i filiżankę mieloną na żarnach płaskich, i wiem, że mam szczęście mieć do tego 2 bardzo dobre urządzenia.

Może jutro mi się uda zrobić coś podobnego do tego o czym piszesz - patrz fotka powyżej.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #310 dnia: 21 Lipiec 2024, 17:32:25 »
A jak z czystością kolo młynka przy takim codziennym niezbyt mocnym sprzątaniu?

W moim przekonaniu jest i będzie czysto tyle "śmieci" mi się uzbierało po przemieleniu pierwszych 100g ziarenek ale to mogła być też i moja nieuwaga.
20240721_083720.jpg

Jak oceniacie łatwość zmiany nastaw między espresso-przelew-espresso na codzień kiedy młynek stoi w kąciku kawowym, czyli dosłownie w narożniku blatu bardzo blisko ściany? [tutaj bardziej liczę na odczucia, bo to nie mierzalne-każdy ma inny wzrost itp]

U mnie stoi to tak jak widać a co do zmiany nastaw nie mam z tym problemu.

Bez żadnego spryskiwania kawy elektostatyka minimalna

To jednak inne kawy mielimy :redface:
U mnie na tej pokazanej z balonikiem wygląda to tak z tym że jest to kawa tylko na próby na co dzień będę używał innych.

Wszystko widać.
20240721_074805.jpg

20240721_075408.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #311 dnia: 21 Lipiec 2024, 17:35:27 »
@Jka57 to jeszcze zdradź mi, jaki jesteś wysoki i będę miał pełen obraz... :-)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #312 dnia: 21 Lipiec 2024, 17:42:03 »
to jeszcze zdradź mi, jaki jesteś wysoki

Taki mundur szyto mi na wzrost 170cm ale to było dawno temu teraz może się już ciut skurczyłem :redface:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/mundur-kapitana-zeglugi-wielkiej-1960-12539-i10458472786.html

Jka

« Odpowiedź #313 dnia: 21 Lipiec 2024, 23:12:22 »
No to zdam raport z dzisiejszego dnia 😀
Po zmieleniu dzisiaj 250g pod espresso , tak jednym ciągiem temperatura młynka wynosiła lekko ponad 34 stopnie, dosłownie  po około 30 minutach musiałem zrobić  około 190g espresso. Temperatura po tym mieleniu wzrosła  do 34.4 stopni Celsjusza . W dniu dziejszym młynek zmielił około  550 gram kawy. Temperatura otoczenia wynosiła  około 26-27 stopni w miejscu mielenia.
Chyba temperaturowo nie wypada źle.
Co do retencji od ostatniego czyszczenia  młynek zmielił około 1kg kawy. Wynik po czyszczeniu; w komorze znajdowało się  około  0.3g . Waga Acaia.

I to by było na tyle z dzisiejszego dnia i użytkowania 😀

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #314 dnia: 21 Lipiec 2024, 23:23:36 »
@popcorn - wielkie dzięki za porównanie :) jak szaleć to szaleć i chyba się szarpnę na Philosa ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi