Autor Wątek: Biznes etyczny? Etyka biznesu?  (Przeczytany 75826 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Biznes etyczny? Etyka biznesu?
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Luty 2015, 21:48:28 »
Czy mogę prosić "byłego klienta" o wymienienie imienia? :-)
Jeżeli to Ty, Tomku, jestem trochę zdziwiona. Nie wiem, czy wiesz, że my wciąż przyjaźnimy się z Enrico, którego kiedyś dzięki nam poznałeś, gdyż byliśmy wraz z nim kiedyś w Twojej kawiarni i nie wydaje mi się, żeby on Cię zaopatrywał TERAZ bezpośrednio..Czy mógłbyś opublikować fakturę: bez ilości towaru i cen ale z datą i nazwą swojej firmy?

Do niektórych swoich mieszanek KIEDYŚ kupowaliśmy u Enrico surowe ziarno, na takich zasadach, jak to czynią oficjalni członkowie ACSC a pomiędzy wszystkimi istnieje niepisany pakt o braku konkurencyjności i np. Arcaffe Estero i Agust bardzo tego przestrzegają :-).

A propos Polski i "wyłącznośc" cytuję słowa Estel Gast, manager Arcaffe od eksportu:

"Arcaffe abbiamo dato in esclusiva a Coffee Trader con cui siamo felici di restare in esclusivo"..
Jest to list jest z zeszłej soboty . Estel nie wiedziała wtedy  jeszcze, że spółka "All Good", która się zwróciła z prośbą  o możliwość współpracy z Agustem, reprezentowanym w Polsce przez Cafe Silesia, ma ten sam adres i wspólników, co Coffee Trader..Właściciele palarni Arcaffe (teraz Arcaffe Estero) i Agust  znają się od wielu lat, więc być może teraz coś się w kwestii tej "wyłączności" zmieni..Jeśli tak będzie,  może Ty, Tomku, będziesz miał szansę zaopatrzyć się w Arcaffe Estero bezpośrednio..lub nawet zostać "wyłącznym importerem"? . Arcaffe jest dobrym, solidnym partnerem biznesowym, więc życzę Ci powodzenia!  :-)

Jest też osobna linia "Le Piantaggioni del Caffe"..singli , które Enrico sprowadza bezpośrednio i wypala do espresso..
Jeśli zaś pomyślisz o czymś "polskim i lokalnym", to my zawsze jesteśmy otwarci na współpracę, przecież nasze firmy są prawie  "na tej samej ulicy".. :kwiat:  :szampan:

« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2015, 12:04:38 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #121 dnia: 04 Luty 2015, 09:07:54 »
Elu, po tym jak przestaliście być dystrybutorem kawy, w którą nas zaopatrywaliście na rzecz rozpoczęcia własnej przygody z paleniem kawy stwierdziliśmy, iż na własną rękę nawiążemy kontakt z włoską palarnią by dostarczała nam swoje produkty. Ten kontakt jest do dziś i nie zamierzamy tego zmieniać.
Pozdrawiam.

Tomku? :-)

my zaczęliśmy "swoją przygodę" z kawą, niezależną od Arcaffe w 2010 roku. W pażdzierniku 2010 Antonio zdobył złoty medal w Brescii za Malawi na International Coffee Tasting.  We wrześniu 2010 "zatwierdziliście sensorycznie" nasz blend, który Ania przetestowała w latte :-).  W roku 2011 i do marca 2012 kupowaliście naszego Topa. Składał się on (wtedy!) z ziaren, jakie kupowaliśmy u Enrico, do których dochodziło jeszcze Malawi oraz Rwanda Kigoma. Ziarna podstawy mieszanki były bardzo podobne do składu Mokacremy: inne proporcje i inne dominanty aromatyczne, bo blend komponował nie Enrico, ale ja  :-).  Teraz mamy zupełnie inne mieszanki i moim zdaniem są one znacznie ciekawsze, od naszej poprzedniej oferty: na przykład moje Cioccolato :-).  Na tym forum jest nawet wątek poświęcony tej mieszance.

W marcu 2012 zakomunikowaliśmy Wam z żalem, że nie możemy dłużej utrzymać interesującej Was ceny..no i współpraca  się skończyła, z naszym ogromnym żalem, bo jesteście bardzo miłymi ludźmi i świetnymi klientami.

Od maja 2012 w temat Arcaffe wszedł chyba Coffee Trader, czyli innymi słowy "Coffedesk"? :-)

« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2015, 12:06:24 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #122 dnia: 05 Luty 2015, 08:55:40 »
Myślę, że dotknęliśmy problemu bardzo ważnego, również ocierającego się o etykę: LOKALNOŚĆ.
Lokalna społeczność, lokalne produkty, lokalna solidarność..Ty kupujesz ode mnie, ja od Ciebie :-)

Mój znajomy wypala kawę we Włoszech na 120 kg palarce, nad Lago di Garda. Zapytałam go: Fabrizio, gdzie Ty sprzedajesz swoje produkty? Odpowiedż brzmiała: w promieniu najbliższych 50 km :-).

Kolejne pytanie brzmiało: a co by się stało, gdyby ktoś z innej prowincji chciał zaopatrywać Twoich klientów.
Odpowiedź Fabrizia była jedna: "guerra" :-). Tylko, że tej "guerra" nie będzie, bo to nie Sycylia a ludzie po prostu kupują..z lokalnej piekarni, od lokalnego producenta krów, z lokalnej masarni, z lokalnej palarni..

« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2015, 09:09:46 wysłana przez Elka »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Luty 2015, 09:08:59 »

Kolejne pytanie brzmiało: a co by się stało, gdyby ktoś z innej prowincji chciał zaopatrywać Twoich klientów.
Odpowiedź Fabrizia była jedna: "guerra" :-). Tylko, że tej "guerra" nie będzie, bo to nie Sycylia a ludzie po prostu kupują..z lokalnej piekarni, od lokalnego producenta krów, z lokalnej masarni, z lokalnej palarni..

I tak było nawet w PL ale ze 5-6 dekad temu ;), teraz w PL mało jest tego typu miejsc i solidarności lokalnej, ludzie też, z zawiścią patrzą jak komuś coś sie udaje i dla przekory kupią gdzie indziej, żeby temu lokalnemu było gorzej .... + królują biedronki i masowe gówniane tanie podróby jedzenia,
Choć tutaj też dochodzi coś takiego jak internet i swobodny przepływ informacji i klient może po prostu wybrać coś innego i po marudzić , + ta wspomniana wyżej ETYKA grup "biznesowych" w Polsce ;).

Dla włochów to co opisujesz jest czymś NORMALNYM, we francji produkcja serów wina i innych lokalnych produktów które głównie rozchodzą się lokalnie to też coś normalnego ... u nas jak to mawiał Piłsudski kraj ... a ludzie ....  każdy wie co tu wstawić ;). Nie mówię, że wszyscy ;) ja tam wspieram lokalne firmy, może nie każde ale część na pewno ;)

pzdr. Łukasz

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #124 dnia: 05 Luty 2015, 09:37:36 »
We Włoszech nikomu nie przyszłoby do głowy, żeby kupić podstawowe produkty nie-lokalnie. Mikro-społeczności mają chyba "zakodowany" taki gen wzajemnej solidarności.

Istnieje nawet powiedzonko: moglie e buoi dai paesi tuoi"..czyli "żony i woły z twoich okolic".
Oznacza to, że ja nie mogę powiedzieć Enrico.."jeśli chcesz sprzedać klientowi na mojej ulicy, ja sprzedam twojemu barowi Quattro Mori" :-). Jak Ty do Kołobrzegu..to ja do Livorno :-)

P.S. Tylko że "Arcaffe Estero" to dokładnie "Arcaffe zagranica". Marka Arcaffe jest jeszcze we Włoszech..ale już jako własność innej firmy..dość skomplikowana historia rodzinna, w którą ja nie chcę tu wnikać. W sensie produkcyjnym Arcaffe Estero dość długo była  firmą nieczynną..my (na szczęście) mieliśmy wtedy już swoją własną produkcję. W każdym razie toskańska firma rodzinna, istniejąca od 1898 roku się rozpadła..
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2015, 09:46:16 wysłana przez Elka »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #125 dnia: 05 Luty 2015, 09:43:57 »
Elu, o jakim zakresie "lokalności" piszesz? Czy np. palarnia z Kołobrzegu dla mnie (z drugiego końca Polski) jest jeszcze lokalna? Czy lepiej byłoby, gdybym kupował w palarni "zwyczajnej kawy" z mojej okolicy, czy tej której palone są ziarna speciality, które bardziej mi smakują?
Rozumiem, że raczej chodzi Ci o jakąś formę "patriotyzmu lokalnego", który można pojmować zarówno w skali sąsiedztwa, gminy, powiatu, województwa czy kraju. i nie chodzi tu o hasło - dobre bo z Polski, ale raczej - spróbuj, bo z pewnością nie gorsze niż zagraniczne

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #126 dnia: 05 Luty 2015, 09:48:20 »
Spinaczu, bardzo się cieszę że mnie "wywołałeś do tablicy", bo właśnie o tym miałam napisać. Ja jako "lokalne" pojmuje nasze, polskie, tutaj wytworzone :-)

Jak spojrzymy na "polskie palarnie" to jest ich niewiele i te, które się na rynku liczą, skorzystały z jakiegoś kapitału zewnętrznego. Nam, na początku naszej drogi, było szalenie trudno. Mieliśmy ogromny kredyt, właściwie na wszystko. Ceny kawy na rynkach światowych poszły w górę o prawie 100% . Ledwo przetrwaliśmy. Na początku masz straty, dopiero uczysz się palić..
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2015, 09:54:02 wysłana przez Elka »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #127 dnia: 05 Luty 2015, 09:51:14 »
Off-Topic:
Całe szczęście. Przy innej "lokalności", Spinacz trafił by do Agify, a ja musiałbym palarkę kupić, bo inaczej Borówka by mi została.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #128 dnia: 05 Luty 2015, 09:55:50 »
Hehe no zważywszy na "dostępność" palarni w Polsce to dla mnie akurat oni są LOKALNĄ palarnią ;), nie ważne, że mam do niej ze 90km ;). Niby jest w szcz ( odległość podobna ) ale jakoś dupy nie urywa, a ja mam LOKALNIE wybór ;).

W przypadku kiedy dobrych palarni w kraju jest stosunkowo mało, nie czarujmy się to nie włochy .... więc w tej materii Lokalny patriotyzm dotyczy raczej tego, że LOKAL to POLSKA ;).

Elu no właśnie w innych krajach to normalne, że Lokalny mięsny, mleczarnia, palarnia, browar robi lokalne produkty i głowni odbiorcy są lokalni ;) niestety u nas w kraju to rzadkość, choć są rejony gdzie to w mniejszym bądź większym stopniu działa... choć przy tym czego doświadczyłem "lokalnie" we francji, niemczech, hiszpanii to dalej ciut PRZEPAŚĆ ;).

Pzdr. Łukasz

• Administrator
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Luty 2015, 09:58:34 »
Off-Topic:
Agifa jest fajna, ale nie palą kaw speciality. W każdym razie nie tak jak Ela  ;)
A z tą Borówką... chyba lepiej jednak byłoby palić choć na patelni

Mamy to szczęście, że produkty naszych palarni (i nie tylko palarni) są naprawdę wysokiej jakości i wybór nie jest między "lepszym a gorszym" tylko między "naszym i obcym"  :)

Łukasz, na szczęście wciąż egzystują lokalne targi, gdzie sprzedaje się produkty miejscowych rolników (przynajmniej są tam dostępne).

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #130 dnia: 05 Luty 2015, 10:01:01 »
hehehe, proponuję ci SPRAWDZIĆ czasem te LOKALNE targi i ROLNIKÓW ;), u nas też są lokalni rolnicy w sezonie prowadzą stragany ale sukcesywnie z roku na rok coraz mniej jest ICH produktów a coraz więcej kupowanych po hurtowniach ;)

pzdr. Łukasz

• Administrator
« Odpowiedź #131 dnia: 05 Luty 2015, 10:14:07 »
No ba! Oczywiście, że tak. Czasem rolnik sprzedaje swoje produkty nim wjedzie na targ a kupującym jest handlarz. Ale nie o tym wątek  ;)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #132 dnia: 05 Luty 2015, 10:16:14 »
Nie nie :), ROLNIK ma np swoje ziemniaki, marchewkę, sałatę, ale po pomidory ogórki, rzodkiewki itp jedzie do hurtowni i tam "zasila" swój stragan ;)

pzdr. Łukasz

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #133 dnia: 05 Luty 2015, 11:36:45 »
Wracając do kawy: mnie osobiście bardzo boli dosłowny "najazd niemieckich palarni na Polskę". Nie chodzi mi o zakupy prywatne, ale o kawiarnie. W lipcu gościłam 4 osoby na warsztatach sensorycznych. W stosunku do jednej osoby miałam dług honorowy, inne były gośćmi, co oznaczało że kurs był dla nich prezentem ode mnie.  Temat był poważny, do warsztatów przygotowywałam się cały tydzień. Wśród gości był barista z Wrocławia, "guru kawowy". Twierdził w trakcie warsztatów, że nasze kawy są pyszne.zresztą też je czasami kupuje.

Po powrocie do Wrocławia..zarekomendował publicznie kawę z The Barn :-), jaką otrzymał od kogoś innego w prezencie..  O warsztatach sensorycznych u nas nawet się nie zająknął. Inni goście bardzo miło podziękowali publicznie. Napisali, że się podobało..
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2015, 11:56:47 wysłana przez Elka »

• Administrator
« Odpowiedź #134 dnia: 05 Luty 2015, 11:39:30 »
Kiedyś wybrałbym się do Ciebie na takie warsztaty ale... to taaaak straaaasznie daleko  :-[

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi