Autor Wątek: Biznes etyczny? Etyka biznesu?  (Przeczytany 75891 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Biznes etyczny? Etyka biznesu?
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Luty 2015, 19:55:56 »
Ale co TZN, że producent jest tak naiwny i łyka wszystko jak pelikan i przyjmuje jako pewnik ??

pzdr. Łukasz

Łukaszu,

producenci często przesyłają takie listy do dotychczasowych importerów. Czasami tylko o nich informują.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Luty 2015, 19:58:39 »

Kilka dni temu na BBC oglądałem biografie Steva Jobsa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ten facet w zasadzie niczego sam nie wymyślił. Wszystko na czym zbił kasę było żywcem zerżnięte i tylko na nowo "opakowane".

No wiesz.

Koło wynaleziono już dawno, samolot, samochód również....
;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Luty 2015, 21:17:43 »
Nasz gość powtórzył nazwę "Double Shot"  dwa razy a 10 dni to akurat wystarczający czas, by sprowadzić towar.
Wygląda, że "bracia czescy" z Double Shota oporów przed taką współpracą nie mieli.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Luty 2015, 21:19:00 »
Maro, nie pamiętam niestety. Czy te posty są jeszcze gdzieś dostępne? Chętnie je przeczytam..
Generalnie mało mnie interesuje "włoszczyzna". Dziś spróbowałam kawy palonej w pażdzierniku z palarni, którą kiedyś reprezentowałam i ucieszyłam się, że u nas "wszystko schodzi na pniu". .

Antonio brał udział w tej dyskusji więc pewnie pamięta. Tu jest początek  http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=6951&start=105 Był jeszcze wątek "komercyjny" kolegi ale został usunięty  ;)

W temacie Twojej "włoszczyzny" wszystko się dla wszystkich dobrze skończyło bo "wielki koncern" z którym się niegdyś zderzyłaś ma się dobrze, Empik ma "lepszego" dostawcę kawy, włoska palarnia znalazła nowego dystrybutora w PL, a Wy z powodzeniem uprawiacie swoją działalność  :)

Antonio ma rację mówiąc, że "każdy powinien iść swoją drogą..." Natomiast ja nie rozumiem po co piszesz nie wiadomo co nie wiadomo o kim i nie wiadomo po co. W mojej ocenie takie pisanie wyłącznie szkodzi Twojemu wizerunkowi jako palarni Mastroantonio - rodzinnej rzemieślniczej firmie wytwarzającej porządny produkt o czym się od tygodnia przekonuję pijąc Waszą kawę  :)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Luty 2015, 21:45:55 »
Emocje, poczucie krzywdy, bezsilność, potrafią mędrca przywieść do zguby.  Wszyscy wiedzą, że nie warto, ale czasami trzeba się " wykrzyczeć".

Pocieszające jest to, że bez własnej kreatywności,tylko powielając utarne rozwiązania innych, nie zbuduje się własnego biznesu. MBo jak przy takich założeniach zyskać przewagę?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Luty 2015, 21:48:10 »
Maro, myślę że masz rację. To, co mnie dziwi to fakt, że w tej kwestii nie wypowiadają się sami zainteresowani. Może nie mają tak do końca "czystego sumienia"? :-).  Link, który wskazałeś, rzeczywiście jest dość zabawny, choć z etycznego punktu widzenia chyba niezbyt fajnie to wygląda.

Chciałam tu umieścić link zewnętrzny, ale nie dopuszcza tego regulamin.
Ja się z ludzkiego punktu widzenia po prostu zawiodłam..czasami, mimo wieku, zdarza mi się mieć "młodzieńcze złudzenia"..

« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 22:19:26 wysłana przez Elka »

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Luty 2015, 22:26:36 »
Przepraszam. że się wtrącę. Jeśli macie tylko takie problemy w biznesie, to jesteście szczęśliwymi ludźmi. Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że wypalacie kawę (bardzo dobrze to robicie), ale ta kawa nie rośnie w Polsce. Tak więc słowo "Polski Producent" to małe nadużycie. Zrobiliście dobrą reklamę kawy Double Shot. Już dziś zamawiam Kenię  :pycha:

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Luty 2015, 22:37:24 »
Wiesz, to że ktoś zebrał surową kawę to JEDNO to dopiero POCZĄTEK drogi ;), często ten łatwiejszy :). To tak jakbyś powiedział, że przykładowo STAL wykorzystana do produkcji w polskiej firmie np nie wiem młotków, dyskwalifikowała te młotki jako polski produkt bo materiał pochodzi np z chin ;)

pzdr. Łukasz

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #68 dnia: 01 Luty 2015, 22:53:57 »
Jestem producentem. Nie kawy ;) Chcesz mi powiedzieć, że usmażenie mojego produktu jest łatwiejsze jak cały etap jego hodowli ?
Tak, wiem rolnikowi samo rośnie. Wystarczy, że tylko zbierze.
Przepraszam, mnie tu nie było. Nie znam się na wypalaniu kawy. Mi ona tylko smakuje  :ups:
Myślę, że ten watek nie służy niczemu, a tym bardziej kiedy mogą go przeczytać wasi klienci. Mnie nie interesuje czy kupię od wyłącznego polskiego dystrybutora, czy z zagranicznego sklepu wysyłkowego. Oferta ma być dla mnie najlepsza i tyle.
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 23:04:25 wysłana przez lubusz »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Luty 2015, 23:06:50 »
Ja nie mowię, że samo rośnie ;). Ale generalnie, wszelkie wydobycie, hodowla itp, jest przeważnie prostsze niż obróbka tego, jednocześnie przynosi to czasem nawet 1000% przebitkę ;), najlepszym przykładem tego jest np kukurydza a płatki kukurydziane ;), podobnie jest z Kawą, złotem, diamentami itp. Trudno powiedzieć, że Polski produkt/wyrób jubilerski z Diamentów z Afryki i złota z ameryki, nie jest Polskim produktem.

co do reszty, że dla nas konsumentów ma być najlepsza oferta to się zgadzam ;)

pzdr. Łukasz

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #70 dnia: 01 Luty 2015, 23:13:01 »
Myślę, że nie znasz się na hodowli. Nie masz pojęcia o produkcji roślinnej i zwierzęcej. Tak więc pozostańmy przy swoich zdaniach.
Na tematy jubilerstwa nie wciągniesz mnie w rozmowę. Za długo w tej branży pracowałem i mam już dość  :ohyda:
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 23:18:20 wysłana przez lubusz »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Luty 2015, 23:14:36 »
Lubusz, ale kręcisz ;).
Ale skądinąd opinia biegłego, że nie jestem producentem kawy cieszy mnie. Czy jesteś tego pewien? ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 23:19:57 wysłana przez Antonio »

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #72 dnia: 01 Luty 2015, 23:25:50 »
Lubusz, ale kręcisz ;).
Ale skądinąd opinia biegłego, że nie jestem producentem kawy cieszy mnie.

Antonio, no jesteś i to bardzo dobrym producentem smacznej palonej kawy. Ty ten produkt uszlachetniasz z surowej do wypalanej (palonej)
Tą samą jednorodną kawę można kupić w innej palarni inaczej wypaloną. Nie zaprzeczysz ?
Tylko to nie jest tematem tego wątku. Siedzę w biznesie od 25 lat, Chciałem wam tylko powiedzieć, że te problemy które tu opisujecie są bardzo etyczne w porównaniu z tym co dzieje się na innych rynkach.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Luty 2015, 23:27:41 »
Też tak myślę... Wiec jednak kawowe towarzystwo nie jest takie złe :).

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Luty 2015, 23:31:07 »
Lubusz, ale kręcisz ;).
Ale skądinąd opinia biegłego, że nie jestem producentem kawy cieszy mnie.

Antonio, no jesteś i to bardzo dobrym producentem smacznej palonej kawy. Ty ten produkt uszlachetniasz z surowej do wypalanej (palonej)
Tą samą jednorodną kawę można kupić w innej palarni inaczej wypaloną. Nie zaprzeczysz ?
Tylko to nie jest tematem tego wątku. Siedzę w biznesie od 25 lat, Chciałem wam tylko powiedzieć, że te problemy które tu opisujecie są bardzo etyczne w porównaniu z tym co dzieje się na innych rynkach.

No to w końcu jest tym producentem czy nie jest ;), parę postów wyżej odniosłeś się do tego, nazwanie go Polskim producentem to nadużycie ;), tak właśnie zaprzeczyłeś sobie ciut ;)

pzdr. Łukasz

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi