Od kilku miesięcy przyglądałem się wielu młynkom, poświęciłem sporo czasu na wybranie dla siebie nowego, następcy Ceado e6p.
E6p to bardzo dobry młynek do domu, prosty w obsłudze, intuicyjny.
Jakość przemiału na dobrym poziomie.
Ale potrzebowałem młynka który pogodzi potrzeby „domowe” z „biznesowymi”. O swoim nowym biznesie nie będę się rozpisywał, domyślacie się, że jest związany z kawą

Wybór padł ostatecznie na Eurekę ATOM Specialty 65.
Młynek mnie bardzo pozytywnie zaskoczył jakością „mielonki” jaką produkuje.
Bardzo równy przemiał, mielonka jest bardzo „puszysta” i jednorodna.
Początkowo miałem obawy co do „polubienia” pokrętła regulacji.
I tu miłe zaskoczenie, pokrętło „chodzi” płynnie, bez oporu. Bardzo łatwo „wstrzelić się” w ustawienie.
Młynek jest bardzo cichy! Świetna sprawa to zamontowana dioda podświetlająca mielonkę w portafiltrze.
Po zaprogramowaniu czasu mielenia doz, mielenie uruchamiane jest poprzez dociśnięcie portafiltra. Oczywiście można też manualnie.
Młynek mieli 18g kawy średnio w 7.0- 7,7 sek. (w zależności od kawy).
Ceado e6p dla porównania w przedziale 12.0-14.0 sek.
Do młynka dokupiłem mały hopper 300g z Blow Up (standardowy 1,1 kg)
Blow Up sprawdza się jak w hopperze kończy się kawa. Bardzo dobrze „przedmuchuje” mielonkę, przy włączonym młynku. Dosłownie chwilka i gotowe.
Testy mielenia w serii:
1. 17,9 g
2. 18,3 g
3. 18,0 g
4. 18,1 g
5. 17,9 g
6. 18,3 g
7. 18,1 g
Młynek ten był mi dobrze znany od dawna, gdyż mój kolega posiada takowe dwa w swojej kawiarni od prawie 3 lat.
Brałem jeszcze pod uwagę i testowałem Fiorenzato Evo 64 Evo, Mazzera Jolly V Pro Electronic, Ceado 37J i Mahlkönig E65S. Wybrałem Atoma bo ma idealny stosunek jakości do ceny i zalety wymienione prze zemnie wyżej opisane.
Cena tego modelu młynka jest mała w stosunku do jego możliwości i jakości. Średnio aktualnie 3799,-
To moja oczywiście subiektywna opinia, nie musicie się z nią zgadzać

Docelowo za jakiś czas, „szarpnę” się zapewne na Mahlkönig E65S/85S GBW, jak dla mnie to ideał młynka.
Niebawem też nowy ekspres

Eureka ATOM Specialty 65

Eureka ATOM Specialty 65

Eureka ATOM Specialty 65

Eureka ATOM Specialty 65

Eureka ATOM Specialty 65