Autor Wątek: Ekspres do 3000 + młynek.  (Przeczytany 7222 razy)

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
Odp: Ekspres do 3000 + młynek.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpień 2023, 16:20:58 »
Pozwolę się podpiąć pod temat,

Sam stoję aktualnie przed decyzją co do ekspresu dla siebie (99% espresso) i trochę jestem w kropce.
Zastanawiałem się nad gaggia classic, która stoi dużo poniżej pułapu cenowego, jednak jest opcja modowania, która z jednej strony bardzo mnie kręci, a z drugiej jest duża szansa że nigdy jej nie wykonam.
Jednak znając swój budżet, zacząłem szukać czegoś innego, i przyznam się że nie jestem w stanie na nic konkretnego się zdecydować. Idealnie by było gdyby maszyna była w miarę smukła, w kolorze białym lub po prostu stal. Zależy mi też na jakiejkolwiek kontroli nad tym co się dzieje, więc PID mile widziany. Niestety sprzęt z takimi bajerami zaczyna się sporo powyżej budżetu :(
Dla radzących "poczekaj i dołóż" - to nie pieniądze są problemem a wytłumaczenie 2 połowie po co mi kolejny ekspres, skoro mamy już jeden w zabudowie (jakiś automat Bosha, z którego wychodzi paskudna kawa, a czyszczenie można by wpisać na listę tortur, ze względu na niewygodne umieszczenie go na wysokości głowy i ścianę obok).
Moje dotychczasowe doświadczenie to głównie przelewy i próby walki z ekspresem w szafce.
Z góry dziękuję za porady!

myślałeś może nad flair 58? Jeżeli manualne maszyny wchodzą w grę, to ta mieści się w budżecie i jak nie pijasz kaw mlecznych to daje bardzo duże pole do manewru w kwestii zabawy z ciśnieniem.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpień 2023, 16:24:20 »
Zależy mi też na jakiejkolwiek kontroli nad tym co się dzieje, więc PID mile widziany. Niestety sprzęt z takimi bajerami zaczyna się sporo powyżej budżetu

Tu bym się brakiem PID czy regulacji ciśnienia nie przejmował. Dołożenie PID jest proste, gotowy sterownik można kupić za 50zł, a może i taniej, a jak ktoś się lubi bawić i ma pojęcie o programowaniu i automatyce, to sobie zaprogramować jakiś mikrokontroler (STM32, AVR czy byle jakie Arduino). Ja nie czułem potrzeby zmiany sterownika, za to z montażu regulowanego zaworu jestem bardzo zadowolony. Co prawda, żeby się do niego dobrać muszę zdjąć górną pokrywę, ale korekty ciśnienia (organoleptyczne, bez manometru) robię raz na kilka miesięcy.

Offline papugoz

• Ekspres: V60 / Aeropress
  • Młynek: DF64 / Timemore C3
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sierpień 2023, 21:57:31 »
Przy budżecie 3k, to albo GC, albo RS
RS?
Ten Lelit wygląda na całkiem fajne urządzenie, mam jeszcze trochę czasu na decyzję (do października), jednak staram się nie odkładać poszukiwań na ostatnią chwilę.

myślałeś może nad flair 58?
Dźwignia to chyba zbytnia ekstrawagancja jak dla mnie :)

Offline blur__

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpień 2023, 09:30:01 »
RS?
Chodziło zapewne o Rancilio Silvia

Dźwignia to chyba zbytnia ekstrawagancja jak dla mnie
Dźwignia nie jest wcale taka ekstrawagancka ;)
To najprostsza konstrukcja w przypadku ekspresów, a możliwości są wysokie. Oprócz Flair mógłbyś jeszcze zobaczyć La Pavoni Europiccola - w przeciwieństwie do Flair ma boiler i można zrobić z niej zarówno espresso jak i kawy mleczne. Zarówno Flair i LPE są głównie manualne, mają mało elektroniki (lub wcale), więc ewentualna naprawa też jest łatwiejsza do zrobienia.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpień 2023, 11:23:49 »
Ten Lelit wygląda na całkiem fajne urządzenie
I taki jest: pid, bojler już większy niż cappuccino i grupa 58, a i cenę spokojnie zbijesz do 3k, gdzie w tej kwocie próżno szukać pompy z powyższymi parametrami.
》tertium non datur《

Offline papugoz

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sierpień 2023, 08:29:30 »
A czy możesz powiedzieć coś jak wypada on vs ten Rancillo?
W sumie cena bardzo podobna (jeżeli doliczyć założenie PID, nawet znalazłem stronę jakiegoś zapaleńca, co bawi się w modowanie wszystkiego co się tylko da w tym modelu i to opisuje, jednak coś czuję że skończyłoby się u mnie tylko na chęci modowania.

Dzięki za rady ;)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sierpień 2023, 09:26:40 »
A czy możesz powiedzieć coś jak wypada on vs ten Rancillo?
Koledzy powiedzą Ci więcej, bo ja tylko trochę pobawiłem się u znajomego, który określił RS chimerycznym. Z pidem pewnie będzie dużo lepiej, ale jak niżej napisałeś, może być problem. Takie doczepione ustrojstwo psuje wygląd, a przecież ekspres ma cieszyć też oko, szczególnie ten pierwszy, więc ja bym kupił z fabrycznym pidem. Jak napisałem, w tej cenie Glenda jest pierwszym wyborem.
》tertium non datur《

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sierpień 2023, 11:32:03 »
Silvia bez PIDa przegrzewa wodę. Tylko się będziesz wściekać. Jak masz budżet, to kup z założonym originalnie. Te dokładane, można schować i też nie będzie widać. Ogólnie RS to dobra konstrukcja. Nie ma się co zepsuć, jeśli będzie się odpowiednio obsługiwać. Bojler spory, pary dużo. Jak komuś odpowiada wygląd, można brać. Dosyć ciężka konstrukcja. Przy zapinaniu kolby, nie rusza się.

Offline papugoz

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpień 2023, 15:39:53 »
Jeszcze widzę, że Lelit ma Victorie w cenie 3300. Gdzie widzę że jest to model wszystko mający, a ludzie się nad tym rozpływają. Warto dopłacać?
Mam nadzieję że nie truje za bardzo.

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Sierpień 2023, 16:01:51 »
Lelit ma Victorie w cenie 3300.
👍

Myślałem, że Victoria jest dużo droższa i na jej plus posiada manometr. Glenda ma bardziej klasyczny wygląd.

https://lovecoffee.pl/ekspres-kolbowy/lelit-glenda-pl41plust-pid
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2023, 16:51:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Sierpień 2023, 08:57:41 »
Po negocjacjach z Biurem Politycznym (żoną) zakup ekspresu odkładam na dwa-trzy miesiące, ale i tak jest to nieuniknione i na pewno jeszcze się w wątku odezwę, chociaż muszę przyznać, że oferta @kfiatos jest bardzo kusząca, i jeśli Elizabeth zostanie u niego dłużej to się po nią zgłoszę.
Dzisiaj zamówiłem młynek - różowy Pietro, kawy do testów, manometr do Gaggii, żeby sprawdzić, jakie ustawiłem ciśnienie, zaraz siadam też do pracy nad regulatorem PID.
Dzięki za rady i oferty.

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sierpień 2023, 10:03:02 »
Wczoraj dotarł Pietro. Cholera, ile tym się trzeba nakręcić. 17g: Kinu ok. 60 obrotów, Pietro ok. 180 obrotów. Opór dużo mniejszy, ale i tak wygodniej kręci się Kinu.  Jakość przemiału nieco lepsza w Pietro, tak na oko.

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Wrzesień 2023, 09:44:53 »
Trafiła się okazja (chociaż, to się jeszcze okaże) i kupiłem za 1600zł to co na zdjęciu. Na pewno to jest stary, kilkunastoletni Quick Mill, opisany na olx jako Andreja, ale wygląda jak Anita, chociaż też nie do końca bo ma inne "kurki" i "zimne" dysze wody i pary jak Andreja. Jakiś taki frankenstein. Kurier tym razem nie zawiódł, towar dojechał w stanie nienaruszonym, poza tym, że w boilerze po transporcie zrobił się mętny żur i dwie godziny zajęło mi jego wypłukanie, dodatkowo musiałem wyczyścić grata bo stał chyba długo nieużywany.
Jestem po pierwszym udanym szocie espresso. Dochodzenie do dobrych wyników z "Gackiem" zajęło mi kilka dni i z kilogram kawy, tu drugi szot, po drobnej korekcie grubości przemiału, wyszedł lepszy niż z Gaggii. Mam kilka pytań, ale założę osobny wątek.
Dzięki za pomoc.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Wrzesień 2023, 10:29:09 »
Świetny zakup, ale wysyłać hx zwykłem kurierem, to nieźle. Sporo było osuszania?

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 06 Wrzesień 2023, 10:53:40 »
Zero osuszania. Sprzedawca nie chciał wysłać (szanuję, rozumiem), załatwiłem sprawę przez znajomego, który wszystko co możliwe okleił folią i otaśmował, żeby nie ciekło, oznaczył paczkę naklejkami ze strzałkami gdzie góra i "ostrożnie szkło", poza tym trzydziestokilogramową paczką ciężko się rzuca. Duży plus dla DPD. Niestety wnieść na czwarte piętro musiałem sam, bo lokalny kurier lichej postury.
Skoro już w tym wątku piszemy to mam dwa małe pytania:
1. W internetach piszą, żeby przed ekstrakcją spuścić parę z grupy, bo hx+e61 ma po nagrzaniu za wysoką temperaturę, ale u mnie problem nie występuje - po włączeniu pompy od razu leci z prysznica woda, równym strumieniem, bez "prychania" parą jak na filmach. Para od czasu do czasu sobie uchodzi taką poziomą rurką do tacki ociekowej.
2. Preinfuzja: na filmach YT pokazują, że lekkie podniesienie wajchy to preinfuzja. U mnie wtedy nic nie leci z grupy, dopiero jak uruchomię pompę. Ten typ tak ma, czy czeka mnie odkamienianie/demontaż/wymiana rurek?

Update: preinfuzja ogarnięta - za nisko podnosiłem wajchę.
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2023, 11:37:34 wysłana przez Jenot »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi