Od paru lat eksploatuję intensywnie Gaggia Classic + Kinu Simplicity i jestem zadowolony (wymieniłem uszczelkę, dodałem regulowany zawór ciśnienia i udaje się zrobić przyjemne i powtarzalne espresso). Ale... koledzy w pracy kupili coś, z czego wypływa jakaś ciecz niezdatna do konsumpcji, więc zamierzam się poświęcić i zanieść wysłużony zestaw do roboty. No i w związku z tym muszę coś kupić do domu. Zrobiłem rekonesans na Allegro, Labuna, olx i w Konesso.
Młynek musi być ręczny (żona nie przepada za dźwiękiem "elektryka", gdy o 5:00 przed przed wyjściem na dyżur robię sobie kawę). Wybór chyba między Timemore Chestnut X, 1zPresso JE-Plus, ewentualnie drugi Kinu, z tym, że w Konesso Kinu nie ma, a wolałbym kupić wszystko w jednym sklepie.
No i ekspres - po przeczytaniu kilkuset postów na forum wiem mniej niż przed ich przeczytaniem. Piję 1-2 espresso dziennie, raz na 50 parzeń wskoczy jakieś latte (jak żona akurat ma fazę, albo goście sobie zażyczą). Czy to będzie grupa 57mm czy 58mm - nie ma dla mnie znaczenia. Ma być prosty w budowie i obsłudze - żebym nie męczył się z odkamienianiem, czyszczeniem i ewentualnym serwisowaniem. No i najważniejsze - espresso ma być przynajmniej nie gorsze niż z Gaggii. Moje, dość luźne typy, które mieszczą się w budżecie: Rancilio Silvia, Lelit (Anna, Glenda, Grace). Może macie jakieś inne pomysły, albo coś używanego na sprzedaż? Niestety nie mam dostępu do targu (a chyba miałem, być może zasady się zmieniły). Z góry dzięki za rady.