Autor Wątek: Ekspres do 3000 + młynek.  (Przeczytany 7224 razy)

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
Ekspres do 3000 + młynek.
« dnia: 16 Sierpień 2023, 18:24:04 »
Od paru lat eksploatuję intensywnie Gaggia Classic + Kinu Simplicity i jestem zadowolony (wymieniłem uszczelkę, dodałem regulowany zawór ciśnienia i udaje się zrobić przyjemne i powtarzalne espresso). Ale... koledzy w pracy kupili coś, z czego wypływa jakaś ciecz niezdatna do konsumpcji, więc zamierzam się poświęcić i zanieść wysłużony zestaw do roboty. No i w związku z tym muszę coś kupić do domu. Zrobiłem rekonesans na Allegro, Labuna, olx i w Konesso.
Młynek musi być ręczny (żona nie przepada za dźwiękiem "elektryka", gdy o 5:00 przed przed wyjściem na dyżur robię sobie kawę). Wybór chyba między Timemore Chestnut X, 1zPresso JE-Plus, ewentualnie drugi Kinu, z tym, że w Konesso Kinu nie ma, a wolałbym kupić wszystko w jednym sklepie.
No i ekspres - po przeczytaniu kilkuset postów na forum wiem mniej niż przed ich przeczytaniem. Piję 1-2 espresso dziennie, raz na 50 parzeń wskoczy jakieś latte (jak żona akurat ma fazę, albo goście sobie zażyczą). Czy to będzie grupa 57mm czy 58mm - nie ma dla mnie znaczenia. Ma być prosty w budowie i obsłudze - żebym nie męczył się z odkamienianiem, czyszczeniem i ewentualnym serwisowaniem. No i najważniejsze - espresso ma być przynajmniej nie gorsze niż z Gaggii. Moje, dość luźne typy, które mieszczą się w budżecie: Rancilio Silvia, Lelit (Anna, Glenda, Grace). Może macie jakieś inne pomysły, albo coś używanego na sprzedaż? Niestety nie mam dostępu do targu (a chyba miałem, być może zasady się zmieniły). Z góry dzięki za rady.

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Ekspres do 3000 + młynek.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpień 2023, 19:37:03 »
Będę sprzedawał za kilka dni Elizabeth... O ile spełnia kryteria bycia prostym ekspresem ;)

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline rdycld

• Ekspres: Flair 58plus
  • Młynek: pietro 58, baratza encore esp
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2023, 19:41:38 »
z młynków ręcznych - od jakiegoś miesiąca używam pietro 58 - i o tyle, o ile kawa smakuje super, to absolutnie go nie polecam, bo mielenie na nim kawy to katorga, ciężkie i niewygodne :D.
Z tego co czytałem Timemore Chestnut X - jest okej we wszystko (espresso, alternatywy, cold brew) ale wybitny w niczym.
Obstawiam, że 1zpresso/kinu to najlepsze.

Jeżeli chodzi o ekspres  - niby flair 58 się mieści w budgecie, ale raczej o 5tej rano nikt nie będzie chciał wajchą machać :) więc nie mam jak pomóc

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2023, 19:43:37 »
Mam używany Isomac Venus, po remoncie. Cena na forum 2100. Możesz przejrzeć też moje inne aukcje.
https://www.olx.pl/d/oferta/isomac-venus-pid-z-szuflada-CID99-IDWxQfw.html

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpień 2023, 20:11:29 »
Kinu Simplicity
Kinu sobie zostaw, a kup do roboty jakieś tani elektryk, chyba że nie chcesz, żeby koledze za czesto pili kawę.

Ekspres kup z pidem, szkoda nerwów na bez pida, np LELIT GLENDA PL41PLUST PID na plus grupa 58 lub dołóż trochę kasy wespół z ostrym targowaniem i będzie Profitec Go.

Chyba że @kfiatos da Ci dobrą ofertę.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2023, 20:16:22 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpień 2023, 21:06:25 »
Od paru lat eksploatuję intensywnie Gaggia Classic + Kinu Simplicity i jestem zadowolony (wymieniłem uszczelkę, dodałem regulowany zawór ciśnienia i udaje się zrobić przyjemne i powtarzalne espresso). Ale... koledzy w pracy kupili coś, z czego wypływa jakaś ciecz niezdatna do konsumpcji, więc zamierzam się poświęcić i zanieść wysłużony zestaw do roboty. No i w związku z tym muszę coś kupić do domu. Zrobiłem rekonesans na Allegro, Labuna, olx i w Konesso.
Młynek musi być ręczny (żona nie przepada za dźwiękiem "elektryka", gdy o 5:00 przed przed wyjściem na dyżur robię sobie kawę). Wybór chyba między Timemore Chestnut X, 1zPresso JE-Plus, ewentualnie drugi Kinu, z tym, że w Konesso Kinu nie ma, a wolałbym kupić wszystko w jednym sklepie.
No i ekspres - po przeczytaniu kilkuset postów na forum wiem mniej niż przed ich przeczytaniem. Piję 1-2 espresso dziennie, raz na 50 parzeń wskoczy jakieś latte (jak żona akurat ma fazę, albo goście sobie zażyczą). Czy to będzie grupa 57mm czy 58mm - nie ma dla mnie znaczenia. Ma być prosty w budowie i obsłudze - żebym nie męczył się z odkamienianiem, czyszczeniem i ewentualnym serwisowaniem. No i najważniejsze - espresso ma być przynajmniej nie gorsze niż z Gaggii. Moje, dość luźne typy, które mieszczą się w budżecie: Rancilio Silvia, Lelit (Anna, Glenda, Grace). Może macie jakieś inne pomysły, albo coś używanego na sprzedaż? Niestety nie mam dostępu do targu (a chyba miałem, być może zasady się zmieniły). Z góry dzięki za rady.

Hej, a robiłeś wywiad wśród kolegów, czy Oni ogarną kolbę, albo czy będa mieli ochotę ją ogarnąć, jeszcze z młynkiem ręcznym?!

Nie ma co nikogo na siłę uszczęśliwiać, chyba że szukasz pretekstu żeby wymienić sprzęt to inna sprawa ;)

Druga sprawa, nie będzie Ci przykro jak Twój sprzęt będzie niszczał, albo stał nieużywany (tak wiem żawsze możesz go zabrać i sprzedać lub zrobić z nim na co masz ochotę).

Przepraszam, że tak wtrącam, u Nas księżniczki i książęta w robo mają problem żeby wlać wodę do dzbanka i później
wlać ją do ekspresu, a jest tylko automat.

Niektórzy to chyba mawet myślą  że ekspres jest podłączony do wodociągów,  a pojemnik z krążkami sam sie opróżnia i czyści.
Jak pali się któraś z czerwonych lampek to omijają go (automat) jak chorego.
Taka mała dygresja.

Chyba, że jak pisałem masz ochotę stać się "niewolnikiem" własnego ekspresu i obsługiwać go (przynajmniej na początku) i zamierzasz wymienić sprzęt ;)

Może koledzy są rówież kawowymi świrami i ogarną temat, ale z tego co piszesz że kupili coś tam, to chyba nie bardzo...

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kawosz17

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpień 2023, 21:21:44 »
u Nas księżniczki i książęta

Pracujesz w Arabii Saudyjskiej? Letni transfer?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpień 2023, 21:25:13 »
u Nas księżniczki i książęta

Pracujesz w Arabii Saudyjskiej? Letni transfer?
Czasem tak myślę, to była metafora...
Nie zaśmiecajmy wątku.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpień 2023, 22:34:30 »
wydaje mi się ze do pracy lepiej jakiegoś używanego elektryka z hopperam jak np. mazzer super jolly, a w domu zostawić kinu, niemniej jednak jak będziesz chciał jednak zrobić tak jak pisałeś, to mam na sprzedaż nieużywanego 1zpresso jx-pro, do samego bardzo dobry ręczny.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpień 2023, 08:56:43 »
OK, od początku, bo różne teorie się tu pojawiły. ;) Moja praca to nie biuro w korpo, a praca zmianowa na dwunastogodzinnych dyżurach, dziewięciu chłopa, bardzo dobrze się znających, no prawie rodzina. Jest ze trzech kawoszy, którzy co prawda w domach używają automatów ale z pewnością docenią dobre espresso, są też tacy którzy piją tylko ziółka, bo kardiolog tak radzi (ja też niestety musiałem zredukować ilość dziennie wypijanej kawy z 4-5 do 1-2 filiżanek). Jeden ekspres już do pracy poszadł (jakieś DeLonghi/Krups po lekkich modyfikacjach, ale się "skończył"), teraz używam w robocie Aeropressu z elektrycznym, starym młynkiem Nivona - nie jest to ideał, ale kawa z niego smakuje w zasadzie wszystkim. Gaggia to byłby fajny przeskok i strzał smacznej kofeiny na nocnych dyżurach. Z kolei mój Kinu ma jedną wadę - spadł na płytki rantem tej śruby na górze i górne łożysko od tamtej pory "terkocze" - nie ma to wpływu na jakość przemiału, ale wkurza mnie to strasznie. Z kolei Nivona robi taki "gruz", że do espresso się kompletnie nie nadaje (z Aeropressem współpracuje idealnie). Sprzęt w pracy niszczał nie będzie - DeLonghi wspólnymi siłami było regularnie odkamieniane, czyszczone, jest służbowy filtr do wody z regularnie wymienianymi wkładami, woda co prawda twarda jak cholera (zagłębie marglowo-kredowe), ale przy regularnym odkamienianiu dużą ilością kwasku czy odkamieniacza jest czysto.

A co do domowych sprzętów to daliście mi mocno do myślenia, szczególnie @rdycld  - wcześniej nie rozważałem dźwigni, ale po obejrzeniu paru filmów ten Flair 58 naprawdę robi wrażenie - lubię takie minimalistyczne konstrukcje, a ten parszywy regulator temperatury, na który ludzie narzekają, jestem w stanie sobie sam ogarnąć. @kfiatos @kawosz17 @MatteuszS - dzięki za propozycje, jeszcze poczytam, w razie czego odezwę się na PW.

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpień 2023, 13:55:13 »
Chyba że @kfiatos da Ci dobrą ofertę.
@Jenot oczywiście, że dam Ci dobrą ofertę bo chcę maszynę sprzedać a nie sprzedawać ;)

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpień 2023, 14:20:10 »
O ile spełnia kryteria bycia prostym ekspresem
Oczywiście, że spełnia kryteria bycia prostym ekspresem, nawet bardziej prostym niż Grace i jemu podobne;)

Offline kawosz17

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpień 2023, 16:22:51 »
To łożysko pewnie możesz dostać. Młynek też pewnie nie jest skomplikowany. Sam miałem taki przypadek w Timemore C3 i wymieniłem.

Offline papugoz

• Ekspres: V60 / Aeropress
  • Młynek: DF64 / Timemore C3
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpień 2023, 12:17:18 »
Pozwolę się podpiąć pod temat,

Sam stoję aktualnie przed decyzją co do ekspresu dla siebie (99% espresso) i trochę jestem w kropce.
Zastanawiałem się nad gaggia classic, która stoi dużo poniżej pułapu cenowego, jednak jest opcja modowania, która z jednej strony bardzo mnie kręci, a z drugiej jest duża szansa że nigdy jej nie wykonam.
Jednak znając swój budżet, zacząłem szukać czegoś innego, i przyznam się że nie jestem w stanie na nic konkretnego się zdecydować. Idealnie by było gdyby maszyna była w miarę smukła, w kolorze białym lub po prostu stal. Zależy mi też na jakiejkolwiek kontroli nad tym co się dzieje, więc PID mile widziany. Niestety sprzęt z takimi bajerami zaczyna się sporo powyżej budżetu :(
Dla radzących "poczekaj i dołóż" - to nie pieniądze są problemem a wytłumaczenie 2 połowie po co mi kolejny ekspres, skoro mamy już jeden w zabudowie (jakiś automat Bosha, z którego wychodzi paskudna kawa, a czyszczenie można by wpisać na listę tortur, ze względu na niewygodne umieszczenie go na wysokości głowy i ścianę obok).
Moje dotychczasowe doświadczenie to głównie przelewy i próby walki z ekspresem w szafce.
Z góry dziękuję za porady!

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sierpień 2023, 15:29:22 »
@papugoz
Przy budżecie 3k, to albo GC, albo RS. Moja propozycja:
Ekspres kup z pidem, szkoda nerwów na bez pida, np LELIT GLENDA PL41PLUST PID na plus grupa 58 lub dołóż trochę kasy wespół z ostrym targowaniem i będzie Profitec Go.
Ważne, że już masz młynek.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi