Autor Wątek: Ekspres  (Przeczytany 9629 razy)

Offline Mixa

• Ekspres: Gaggia Classic, kawiarka,tygielek
  • Młynek: Nuova Simonelli MCF
Ekspres
« dnia: 26 Styczeń 2015, 23:33:53 »
Od zeszłego czwartku siedzę i studiuję tematy na forum o ekspresach kolbowych i im więcej czytam to się utwierdzam,że...sama nie wiem co kupić.

Przeglądam oferty olx,alledrogo,forumowy pchli targ.

Z młynkiem jako tako poszło szybciej - miał być dobry i nie za duży - kupiłam używany Nuova Simonelli MCF.
Mam nadzieję że na pierwszy poważniejszy młynek to jest ok?

Co do ekspresu...tu jest zupełnie odwrotnie.

I tak sobię myślę,że chcę kupić używany z wyższej półki a z drugiej boję się i wolę nowy ale ciut "gorszy" :ups:

Dla uściślenia ja i córka pijemy mleczne kawy,mąż tylko espresso-dużo za dużo,łącznie dziennie ok 10-12 kaw
I tu tak naprawdę o męża chodzi, bo jak kupię używany ekspres a nie daj Bóg będzie zepsuty albo zepsuje się po krótkim czasie to mi się oberwie  :Bicz:
Ale z drugiej strony,jak kupię nowy ale z niższej półki i z niego nie da się zrobić dobrego espresso(tak wiem że dobre espresso to świeże ziarna i dobry młynek)to też będzie kiepsko.

I tak od najtańszej oferty( nie wiem czy mogę podać linki więc wypiszę):

Ekspres do kawy Francis Francis X1 Ground  - 799zł(używany)

Ekspres ciśnieniowy isomac   - 1299zł do negocjacji(używany)

GAGGIA CLASSIC  -  tu tylko z ebay.de  280euro (nowy)

Ekspres do kawy GRIMAC Mia + młynek 2500zł do negocjacji ale ja już młynek mam(używany)

Rancilio Silvia  -  2070zł (nowy,używanych brak)

Budżet to 2000 (max 2500zł i to jak upłynnie ekspres automatyczny)

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Ekspres
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2015, 00:31:18 »
Brałbym Silvię z tego towarzystwa ale próbowałbym ją dostać taniej

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Styczeń 2015, 00:46:43 »
Pytanie czy to ma byc ekspres docelowy?  Jesli teraz pijesz 12 kaw dziennie to po rozpoznaniu ktora kawa  Wam smakuje ta ilosc moze sie podwoic.

Masz kawiarke, maly elektryczny spieniacz to nie jest wydatek powyzej 60zl. Poczekaj.  Sprzedaj automat, zobacz na ile Was to wciaga. Poniewaz pijecie sporo kaw mlecznych, wydajna para by sie przydala, a maz espresso, to stabilna temperatura. Szczerze mowiac najdrozsza kombinacja. Masz gdzie podejsc i pobawic sie kolbowcem?

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2015, 08:31:43 »
Grimac mia, jest najlepszy z towarzystwa, bojler 1.3L da dużo pary.
Daj link do niego, to zobaczymy jak to wygląda.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2015, 08:45:16 »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2015, 09:25:22 »
To fajny sprzęcik.
Dobrze by było zobaczyć go w akcji, przed zakupem.
Na żywo lub chociaż na filmie.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2015, 09:27:44 wysłana przez raf77 »

Offline KiT

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Styczeń 2015, 09:58:25 »
a kto go w kraju serwisuje? Bo sprzęcik zacny, kilka spraw ułatwia, tyle że panel nie jest najtrwalszym rozwiązaniem.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:01:56 »
Przede wszystkim to leciwy sprzęt więc jeśli masz zacięcie do majsterkowania i dostęp do części w dobrej cenie to można się zastanawiać. Jak do "serwisu" oddasz to tanio nie będzie na pewno. Może się okazać, że po niedługim czasie dokładki wyniosą tyle, że za niewiele więcej był np. nowy Rocket. Autor tego wątku poszukuje (o ile dobrze zrozumiałem) swojego pierwszego ekspresu więc moja rada jest taka, żeby sobie kupił nowy sprzęt w klasie Rancilio Silvii (Ascaso, La Pavoni, Lelit) bo jak mu się taki prosty ekspres znudzi to zawsze go odsprzeda z niewielką stratą bo i sprzęt nie drogi.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:15:34 »
Na bardzo leciwy, to on mi nie wygląda, no ale dobrze by było, żeby ktoś ogarnięty go obejrzał przed zakupem.

Offline KiT

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:43:09 »
Maro, a który ekspres producentów wymienionych przez Ciebie, nowy, w budżecie 2500zł pozwoli uzyskać początkującym bezproblemowe espresso i da wystarczającą ilość pary?
Nie jest to scenariusz, kupuje ekspres, wiadomo że nie taki jaki potrzebuje, po to by się o ty przekonać i go sprzedać?

Scenariusz użytkowania jak czytam jest: robimy trzy kawy dwie cappu i może dwie espresso.

Każdy chciałby nowy :( ...

Offline Mixa

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:49:05 »
Witam :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pytanie czy to ma byc ekspres docelowy?  Jesli teraz pijesz 12 kaw dziennie to po rozpoznaniu ktora kawa  Wam smakuje ta ilosc moze sie podwoic.

Masz kawiarke, maly elektryczny spieniacz to nie jest wydatek powyzej 60zl. Poczekaj.  Sprzedaj automat, zobacz na ile Was to wciaga. Poniewaz pijecie sporo kaw mlecznych, wydajna para by sie przydala, a maz espresso, to stabilna temperatura. Szczerze mowiac najdrozsza kombinacja. Masz gdzie podejsc i pobawic sie kolbowcem?

Tak mam kawiarkę a nawet dwie bo na gaz i elektryczną,niedawno dokupiłam elektryczny spieniacz.Obecnie z tego ja i córka pijemy kawę,mąż robi sobie w tygielku swoją.

Czy ekspres ma być docelowym...chyba nie.
Myślę,że najpierw bym się na nim uczyła a taki z prawdziwego zdarzenia to późniejszy wydatek.

raf, było w ofertach

Dokładnie jest to jeden z tych co podałam,jest jeszcze z olx ten Isomac - niestety ale wszystkie daleko ode mnie.

Przede wszystkim to leciwy sprzęt więc jeśli masz zacięcie do majsterkowania i dostęp do części w dobrej cenie to można się zastanawiać. Jak do "serwisu" oddasz to tanio nie będzie na pewno. Może się okazać, że po niedługim czasie dokładki wyniosą tyle, że za niewiele więcej był np. nowy Rocket. Autor tego wątku poszukuje (o ile dobrze zrozumiałem) swojego pierwszego ekspresu więc moja rada jest taka, żeby sobie kupił nowy sprzęt w klasie Rancilio Silvii (Ascaso, La Pavoni, Lelit) bo jak mu się taki prosty ekspres znudzi to zawsze go odsprzeda z niewielką stratą bo i sprzęt nie drogi.

Odpowiem jeszcze że ani ja ani mąż nie majsterkujemy,zostaje tylko serwis w razie co.
No to jest jedna z moich rozterek-a jak coś się zepsuje po krótkim czasie to kolejne koszty.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Styczeń 2015, 11:55:16 »
tak jak pisałem Silvia bd najmniej problemowa i zrobi się nią dobrą kawę
..używka na serwis to opcja dla kogoś kto w tym siedzi albo ma serwis, dla osób które zaczynają przygodę z kawą szkoda ich zajawki na nerwy z ekspresem.

Offline KiT

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Styczeń 2015, 12:02:42 »
Ze wszystkich "tanich" ekspresów Silvia najmniej rozczaruje, ma dobry serwis i nie powinno być kłopotu z odsprzedażą. Półka wyżej  to podwojenie  budżetu, albo lepiej.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Styczeń 2015, 12:20:02 »
ja i córka pijemy mleczne kawy,mąż tylko espresso-dużo za dużo,łącznie dziennie ok 10-12 kaw

W tym budżecie, do przemiennego robienia cappuccino i espresso, zmieści się chyba tylko  Flymax Junior.

Offline Mixa

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Styczeń 2015, 12:33:06 »

Z tego sklepu co podałeś WS są jeszcze takie:

La Pavoni Caffe Espresso CFL

La Pavoni Puccino PCL

Isomac Giada

Isomac Maverick

Niektóre z nich posiadają (żebym się dobrze wyraziła) "termometry" - czy one faktycznie są przydatne w tańszych modelach,czy to bardziej wizualnie cieszy oko?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi