Autor Wątek: Sage SES876 vs. Sage Barista Express SES875 czy warto dołożyć ?  (Przeczytany 12084 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Sage SES876 vs. Sage Barista Express SES875 czy warto dołożyć ?
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lipiec 2023, 21:46:07 »
No cóż nieco smutno mi sie zrobiło
Jakieś 5 lat temu na poważnie zainteresowałem się espresso, gdzie wcześniej myślałem, że Saeco Poemia to ekspres kolbowy a De'Longhi K89 to dobry młynek, ale potem kupiłem starą Brasilię i Fiorenzato, poczułem różnicę i
poszedłem w kierunku espresso,  więc moja rada: kup tanio używany zestaw dobrych  firm i zdecydujesz, czy chcesz  bawić się w te klocki. Ostatecznie sprzedasz, nawet bez straty.Tylko nie kupuj Sage/Breville, bo tylko się wkurzysz i zniechęcisz.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2023, 22:06:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lipiec 2023, 21:47:19 »
Problem w tym że ja lubię parzyć kawę i wiem że takie eksperymentowanie z możliwościami kolby przyniosłaby mi frajdę i włożone serce w coś co potem przyniesie tyle smaku ...

I już jesteś wygrany - tak jak pisałem nie spiesz się z wyborem.
Napiszę tak trochę bezczelnie dzisiaj po tym roku tutaj na 101% nie kupiłbym SAGE

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline patryk5510

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lipiec 2023, 22:08:31 »
I już jesteś wygrany - tak jak pisałem nie spiesz się z wyborem.
Własnie o to chodzi że nigdy nie spieszę się z wyborem, czasem zajmuje mi coś grube tygodnie a nawet miesiące :-) i zawsze wspieram się własnie forum aby zasięgnąć rady tych , którzy jak to się mówi zęby w danym temacie już zjedli :-) bo żadna rada nie jest tak pomocna jak pochodząca od osób znających temat od strony praktycznej.
Kilka odpowiedzi wyżej podesłałeś link olx z Lelit Kate i tak jak wspomniałeś sporo droższy o poprzednika z pchlego targu. Zerknąłem na ten z OLX i autor ogłoszenia twierdzi iż w ekspresie właczona jest preinfuzja i ciśnienie zmienione na 9 bar , czy to oznacza że mógł to zrobić tylko z poziomu serwisu i stąd taka cena ( czy to coś w rodzaju ekspresowego tunningu)?

Napiszę tak trochę bezczelnie dzisiaj po tym roku tutaj na 101% nie kupiłbym SAGE

Jka

Krótko i na temat. To już wystrarczy. Sage wylatuje z listy ;-)

Zapomniałem tylko wspomnieć, iż żona po tym jak ujrzała z jaką radochą obsługuję kawiarkę i w międzyczasie namiętnie obserwuję termometr zanurzony w podgrzewanym mleku zalanym do spieniacza, stwierdziła stanowczo że opcja baristy do mnie pasuje i być może powinienem o tym pomyśleć :-) :-) ;-)
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2023, 22:26:18 wysłana przez patryk5510 »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipiec 2023, 23:46:36 »
Zerknąłem na ten z OLX i

I to i to co poniżej to to samo tylko ze tutaj użytkownik kawosz17  zaproponował "Mam na sprzedaż Lelit Kate za 2600"

Nie wiem czy masz już dostęp do Pchlego targu? Mam na sprzedaż Lelit Kate za 2600
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13597.0

Pogadaj z nim powie napisze Ci coś więcej o tym ekspresie.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lipiec 2023, 05:55:19 »
Lelit Kate rozkręciłem. Wymieniłem oring w bojlerze, jest też silikonowa uszczelka grupy, która nie stwardnieje. Ciśnienie ustawia się w OPV wewnątrz ekspresu. Dosyć ciężki jest tam dostęp. Oryginalnie było 12 bar, teraz jest 9-9.5 Dla forum jest niższa cena. To już prawie połowa nowego Kate. Preinfuzję się ustawia z poziomu softu, przyciskami. Pytaj o co chcesz

Offline patryk5510

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lipiec 2023, 17:48:41 »
Lelit Kate rozkręciłem. Wymieniłem oring w bojlerze, jest też silikonowa uszczelka grupy, która nie stwardnieje. Ciśnienie ustawia się w OPV wewnątrz ekspresu. Dosyć ciężki jest tam dostęp. Oryginalnie było 12 bar, teraz jest 9-9.5 Dla forum jest niższa cena. To już prawie połowa nowego Kate. Preinfuzję się ustawia z poziomu softu, przyciskami. Pytaj o co chcesz
Zapytam tylko z ciekawosci: dlaczego pozbywasz się tak chwalony i rekomendowany sprzęt do kawy i jak długo jesteś jego właścicielem?

Offline kawosz17

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lipiec 2023, 18:05:47 »
To jest zwrot konsumencki. Dokupiłem cały nowy hopper i pokrywką. Rozkręciłem, odkamienilem i niech komuś służy.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipiec 2023, 21:42:16 »
Odświeżam nieco temacik, ponieważ troszkę czytam i przeglądam ale nie spieszę się tak jak poleca Jka57  kawka
choć nie mam tak naprawdę ostatnio zbyt wiele wolnego czasu, to jednak staram się nadal zgłębiać temat i popytać .
Ponieważ na początku obstawiałem ekspres taki półautomatyczny tzn ze zintegrowanym młynkiem to jednak teraz faktycznie rozważam nieco bardziej zakup osobno ekspresu i osobno młynka.
Pomijając fakt że wbudowany młynek wystawia kawę w hopperze  na niepotrzebne grzanie to co jeszcze może okazać się potencjalną wadą takich konstrukcji w zestawieniu do ekspresów bez młynka?
Osobny młynek rozważam ze względu na to iż będę mógł sobie mielić kawę także do alternatywnych metod parzenia jak np do kawiarki.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w jednym z postów ktoś opisywał iż w ekspresie z młynkiem za każdym razem trzeba młynek nieco jakby skalibrować czy coś takiego tzn że się przestawia że już nie zmieli następnej porcji kawy identycznie jak poprzednio ?
Alternatywą dla Lelit Kate rozważam np Lelit Anna plus młynek Lelit Fred  ?
ps.
czy ktoś z Was może ma jakąś opinię na temat młynka Graef CF800 ? jak wypada w zestawieniu np z Fredem ?

Offline kawosz17

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lipiec 2023, 22:15:35 »
Mielić młynkiem przeznaczonym dla espresso, do alternatyw, to się nie uda. Przy zdecydowanej większości młynków, nie uda się Tobie wrócić na przemiał espresso, od razu. Niestety trzeba mieć 2 młynki. Do przelewu wystarczy tańszy młynek, mniej wymagający.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lipiec 2023, 22:38:35 »
Mielić młynkiem przeznaczonym dla espresso, do alternatyw, to się nie uda. Przy zdecydowanej większości młynków, nie uda się Tobie wrócić na przemiał espresso, od razu. Niestety trzeba mieć 2 młynki. Do przelewu wystarczy tańszy młynek, mniej wymagający.
Myślałem że wystarczy zmienić stopień zmielenia kawy w młynku i mogę zaparzyć ją np w przelewowym ...?
aha jeśli chodzi o kawiarkę to nie zalicza sie ona do alternatyw ale także do espresso , wiec młynek będzie ok?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lipiec 2023, 07:52:00 »
Zwróć uwagę na młynki SD z szerokim zakresem regulacji grubości mielenia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lipiec 2023, 13:08:05 »
Myślałem że wystarczy zmienić stopień zmielenia kawy w młynku i mogę zaparzyć ją np w przelewowym ...?
Wg. minie kawiarkę jak nabardziej obsłużysz młynkiem do espresso, ja tak robię ze swoją Eureką.
Dodatkowym atutem posiadania osobnego młynka jest to, ze zabierasz go sobie na wakacje czy jakikoleik inny wyjazd razem z kawiarką.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lipiec 2023, 17:28:45 »
Zwróć uwagę na młynki SD z szerokim zakresem regulacji grubości mielenia.
"SD" tzn? Jakiś przykład...?
Na rynku wtórnym widzę dość często oprócz Lelit, kspresy takich marek jak np Ascaso Dream lub Rancilio Silvia . Czy one stoją pod wzgledęm jakości na tej samej półce co Lelit np Anna?
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2023, 17:35:38 wysłana przez patryk5510 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline smichal

• Ekspres: Ascaso Duo Plus, V60, Aeropress, kawiarka, tygielek
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lipiec 2023, 08:34:25 »
Młynek SD jest na pchlim targu:
za 1200 zł - na sprzedaż DF64, biały, z żarnami tytanowymi. Produkcja w 2021 roku, w 100% sprawny.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13479.0

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi