Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197478 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #660 dnia: 19 Wrzesień 2025, 00:22:51 »
@gromog Ciśnienie regulujesz na pompie (o ile na to pozwala - moja tak ma). Zawór wysokiego ciśnienia służy jako bezpiecznik, a nie regulator. Nie dasz rady nim ustawić ciśnienia

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #661 dnia: 19 Wrzesień 2025, 15:57:03 »
Na swojej pompie regulacji nie znalazłem, więc leci na maxa.
Zakupiłem sobie miernik TDS przepływowy, bo zwykłemu przestałem ufać. Po podłączeniu okazało się, że są rozbieżności w pomiarach o 30-40ppm. Podłączony mam odwrotnie, bo wejście pokazuje ppm wody zmiksowanej, a wyjście  pokazuje czystą osmozę, Na nowej membranie Pentair 100 pokazuje 3-4ppm. Fajna zabawka, bo na bieżąco mogę obserwować pracę membrany i regulować TDS. Dla spokoju kupiłem jeszcze jeden miernik przepływowy, ale z ali i za pół ceny. Okazał się identyczny jak ten z alle.

@Artisz piszesz o własnym wkładzie zasypywanym do zmiękczacza centralnego?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #662 dnia: 19 Wrzesień 2025, 16:40:44 »
Sprawdziłem - mam pompę 200 GPD, która ma na samej górze regulator. Ale mniejsze pompy rzeczywiście nie miały regulatora

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #663 dnia: 19 Wrzesień 2025, 21:16:52 »
Fajna zabawka, bo na bieżąco mogę obserwować pracę membrany i regulować TDS. Dla spokoju kupiłem jeszcze jeden miernik przepływowy, ale z ali i za pół ceny. Okazał się identyczny jak ten z alle.
W moim systemie z ali jest wyświetlacz na obudowie z dwoma pomiarami TDS, oryginalnie pokazywał wodę na wejściu i po membranie. Ponieważ woda na wejściu jest dosyć stabilna, a i tak mnie za bardzo nie interesuje to przełożyłem miernik na wodę końcową, po wymieszaniu i teraz mam na bieżąco po membranie i końcową wymieszaną, to bardzo wszystko upraszcza i widzę cały czas obydwa parametry w czasie rzeczywistym, nawet podczas regulacji zaworu mieszającego. Także podzielam opinię że to fajna i bardzo przydatna sprawa.
@Artisz piszesz o własnym wkładzie zasypywanym do zmiękczacza centralnego?
Nie, o wkładzie mineralizującym w systemie RO, oprócz tego że mieszam wodę na wylocie.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2025, 21:29:27 wysłana przez Artisz »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #664 dnia: 22 Wrzesień 2025, 15:48:16 »
Dziś  zmieniałem odpływ wody.
Zauważyłem, że z ogranicznika przepływu cały czas leci woda do kanalizacji, nawet gdy nie produkuję osmozy.
Też tak macie, czy u mnie coś nie tak?

Już rozwiązane. Przynajmniej wiem, do czego służy zawór czterodrożny, i czemu nie można go usuwać ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2025, 16:21:11 wysłana przez gromog »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #665 dnia: 23 Wrzesień 2025, 08:07:09 »
A co to znaczy, że nie produkujesz wody? Zamykasz odmozę na wylocie wody osmotycznej? Jeśli tak, to nie ma się co dziwić, że przez odpływ leci Ci woda. Tak ma być.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #666 dnia: 23 Wrzesień 2025, 08:48:03 »
Nie produkuję, czyli nie pobieram, kran zamknięty, zbiornika nie używam. Odpływ wody do kanalizacji powinien być zatrzymany i do tego służy zawór czterodrożny, o czym nie wiedziałem i lało mi się przez weekend.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #667 dnia: 23 Wrzesień 2025, 16:57:37 »
Zatem sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Bez zaworu czterodrożnego tak jest, niestety.

Offline sagafa

« Odpowiedź #668 dnia: 24 Wrzesień 2025, 17:18:45 »
Czy jest dobre rozwiązanie do mineralizacji wody? Posiadam obecnie zestaw nablatowy skuma water, którego chętnie się pozbędę. Głównie dlatego, że zajmuje dużo miejsca, nie jest zbyt wygodny w uzupełnianiu oraz zmniejszyłbym ilość wymaganego czyszczenia. Idealnie byłoby zrobić RO pod zlewem bez żadnych zbiorników ale nie widzę zupełnie żadnego dobrego rozwiązania na minerały (a przeglądam rozwiązania z różnych krajów). Rozebrałem wczoraj Skume i tam podajnik minerałów jest bardzo fajnie rozwiązany. Butelka z minerałami ma osobną pompę i sterownik, pompa wprowadza krople minerałów do mikro "zjeżdżalni" w której miksują się one z wodą RO. Patrząc na rozwiązanie jest to dobre i proste. Zakładam że do tego trzeba by dodać coś co albo reguluje ciśnienie wody z RO albo dostosowuje minerały do ciśnienia. Jakby coś takiego było jako osobny box to można by wpiąć w obojętnie jakie RO. Kolejny plus takiego rozwiązania że wtedy butelke z minerałami można by samemu robić zamiast kupować filtry mineralizuajce.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #669 dnia: 12 Grudzień 2025, 18:26:45 »
Testujecie u siebie twardość wody po mineralizacji, czy mieszaniu wody?
Miałem PPM 100-110 i twardość pokazywało ok 9° niemieckich.
To chyba trochę dużo.
Zmieniłem PPM na 60-70 i twardość jest 7°.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #670 dnia: 13 Grudzień 2025, 19:11:54 »
To zestawienie pomiaru wydaje się nieprawidłowe, bo jeden dH to 17,86 ppm, czyli 9 dH powinno równać się 160,74ppm. Albo któryś pomiar się nie zgadza, albo sposób przeliczania. Zbyt niska mineralizacją będzie dawać kwaśne napary. Ważniejsza od twardości ogólnej będzie twardość weglanowa w teście KH.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2025, 19:17:30 wysłana przez krystians »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #671 dnia: 13 Grudzień 2025, 21:22:38 »
Dziwne, to oznacza, że coś szwankuje. Dwa mierniki TDS (jeden ze stałą sondą, drugi za 30zł) dają zbliżone pomiary. dH to kropelkowy tester USTM. Może kropla kropli nie równa, muszę przyjrzeć się dokładniej.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #672 dnia: 13 Luty 2026, 13:57:33 »
Wyczytałem w instrukcji swojego ekspresu Crem, że zaleca się stosowanie wody o twardości 5-8 fH (stopnie francuskie) Jest to 2,8 - 4,48dH.  Piszą, że poniżej grozi korozja, a powyżej kamień.
Bardzo niskie te wartości, u mnie jest 7dH.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #673 dnia: 13 Luty 2026, 14:55:08 »
Tam chodzi o twardość węglanową KH a nie całkowitą. Przeważnie KH jest ok połowy mniejsze niż całkowita. Musiałbyś zrobić test KH. W kwestii korozji to jest kalkulator do wody przeznaczonej do espresso sprawdzający na ile grozi woda korozją/zakamienieniem.

https://www.baristahustle.com/app-archive-main/the-water-calculator/

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #674 dnia: 04 Kwiecień 2026, 20:08:49 »
Hej,
Pisałem o swoim przypadku tutaj: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1933.msg322151#msg322151
Dostałem częściową odpowiedź (że filtr typu bwt bestmax to nie dla mnie) i myślę, że tutaj mogę znaleźć rozwiązanie zagwozdki mej ;)

Mianowicie planuję zrobić zmiękczanie na całe mieszkanie a z takiej zmiękczonej wody przygotować coś pod ekspres.
Myślałem o RO + mineralizacja.
Dodatkowo chciałbym zasilić ekspres (crem one profiler, więc sprawa prosta bo ekspres dolewa wodę do otwartego zbiornika). Poza ekspresem chciałbym mieć kranik i zasilić lodówkę (kostkarka).
Całość chciałem ustawić raz pod kawę i podawać taką wodę wszędzie.
Czy ma to sens? Jakie RO do użytku domowego miałoby sens?

Wstępnie patrzyłem na ecosoft pure balance oraz ecosoft robust mini (do tego drugiego jestem aktualnie chyba bardziej przekonany.

Myślałem o podłączeniu zbiornika, by było ciśnienie dla lodówki. Jak wygląda jego sterylizacja? Czy może lepiej iść w direct flow (mini ma przepływ do 60l/h).

PS: GH to 13dH, natomiast kH to 11dH. Planuje zejść z GH zmiękczaczem do 3dH (ale na to muszę jeszcze research zrobić, albo poeksperymentować).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi