Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197971 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #645 dnia: 11 Kwiecień 2025, 18:31:40 »
A po co Ci ten drugi filtr węglowy za membraną? Już masz jeden przed i to imho wystarczy. Co do mineralizatora - nie mam doświadczenia.

Offline Gravis Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #646 dnia: 11 Kwiecień 2025, 22:34:36 »
Po prostu mam jeden ze starych zestawów chce to po prostu zużyć. Ogólnie system był RO7, także za membraną są 3 miejsca i nad nimi w sumie się najbardziej zastanawiam + tym węglowym o którym wspomniałeś wcześniej.
Lelit Anna PL41TEM @ 9 bar OPV Mod
Naked Portafilter @ Ascaso 57mm Precision Competition Filter
Eureka Mignon Specialita @ Single Dose
SearchPean Tiny2S
Umikot WDT Tool 57mm

Offline Melosh

• Ekspres: ECM Mechanika
« Odpowiedź #647 dnia: 16 Kwiecień 2025, 18:04:58 »
jestem zielony w RO, chcę mój zestaw 600GPD z pompą wydzielić podlączenie do ekspresu. W moim zestawie jest mineralizator T33 (kokos) Zgodnie z sugestiami z tego wątka Krakus chciałbym wymieszać wodę po wstępnej filtracji z wodą po membranie. Powkładałem już całą masę złączek w globalwater, ale nie jestem pewien, czy dobre. Może ktoś z Was zerknąc i podpowiedzieć, co muszę kupić.

po stronie wstępnie przefiltrowanej
1. Trójnik na rozdzielenie wody wstępnieprzefiltrowanej
2. zawór zwrotny?
3. restryktor regulowany czy zawór nastawny do regulacji ilości wody

3. trójnik na połączenie wody przefiltrowanej i zmineralizowanej 
4. Zawór zwrotny?
acha ze wstępnej filtracji wychodzi 3,8" a z mineralizacji 1/4", więc jeszcze jakas redukcja 3/8>1/4
z góry dziękuję za pomoc

Offline manos.csw Mężczyzna

• Ekspres: LM Micra
  • Młynek: Timemore Sculptor 078s
« Odpowiedź #648 dnia: 06 Sierpień 2025, 20:49:55 »
Zapas ŻK powoli się kończy i od jakiegoś czasu rozglądam się za alternatywą. Najbardziej skłaniam się w stronę RO z bypassem. Oto przybliżone parametry wody na podstawie pomiarów moich oraz dostawcy:
TDS ≈ 230 ppm
GH ≈ 170 ppm
KH ≈ 120 ppm
pH ≈ 7,6

Nie mam zbyt wiele miejsca w mieszkaniu, więc chciałbym coś kompaktowego oraz nie za miliony. Po przejrzeniu wątku najbardziej skłaniam się w stronę USTM Silver lub coś od majfrienda np. OSWNKW-600GPD. Wydaje mi się, że to jest praktycznie to samo? Czy takie systemy dają radę i można zrobić na nich bypass? Wiele razy w wątku się przewijało, że przed membraną powinien być filtr sedymentacyjny 5um, węglowy, sedymentacyjny 1um, i jeszcze kokos za membraną. Są jakieś gotowe systemy, które są zbudowane właśnie w taki sposób, czy trzeba to poskładać samemu? Jak wygląda składanie RO samemu, trzeba wszystko przymocować do ściany?
Myślicie, że RO to dla mnie dobra opcja, czy jednak przy takiej wodzie wystarczy jakiś filtr np. BWT czy coś podobnego.

Dzięki za wszelką pomoc, duże trudności sprawia mi temat wody  :D

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #649 dnia: 08 Wrzesień 2025, 17:45:36 »
Wymieniłem membranę, filtry i zrobiłem dezynfekcję  w RO. Dorzuciłem przy okazji zawór z allegro do płukania membrany. Po złożeniu  TDS pokazał, że coś nie gra, więc uprościłem wszystko, bo ewidentnie przekombinowane było. Usunąłem zawór czterodrożny i umieściłem trójnik na wyjściu z filtrów wstępnych. Jeden przewód idzie na membranę, a drugi do mieszania wody i regulacji TDS.
Na pompie miałem podłączony tylko czujnik niskiego ciśnienia. Czujnika wysokiego ciśnienia nie podłączałem a, pompa pracowała na maxa 8 Bar. Zastanawiam się czy dorzucić wysokiego ciśnienia, zbiornika nie posiadam.
Czy mogę czujnikiem zamontowanym na wyjściu z membrany wyregulować pompę, tak by podawała 6 Bar?
Nie mam jak sprawdzić, bo mój czujnik chyba uwalony.
Zastanawiam się, czy nie podłączyć lampy UV, bo przy czyszczeniu zestawu to tak nie ciekawie wewnątrz  to wygląda. Może ktoś używa takiej lampy i może się wypowiedzieć? Kiedyś kupiłem i nie wiem czy podłączać.

Offline Kamillo

• Ekspres: Sage Barista Pro / Fellow Aiden / inne ręczne akcesoria kawowe
  • Młynek: Fellow Ode 2 / Comandante C40
« Odpowiedź #650 dnia: 08 Wrzesień 2025, 20:18:51 »
@gromog a co to jest za zawór do mieszania wody i regulacji TDS? Podeślesz link? Bo szukałem czegoś takiego, ale jeszcze nie znalazłem.
Ja u siebie teraz mam RO Silver, w tym plastikowym boxie :) jak na razie nie narzekam.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #652 dnia: 09 Wrzesień 2025, 08:29:49 »
przy czyszczeniu zestawu to tak nie ciekawie wewnątrz  to wygląda
Dziękujmy wodociągom za kranówę zdatną do picia... A jak nie masz zbiornika to czujnik wysokiego ciśnienia nic nie da. One z grubsza są po to, żeby wyłączyć pompę jak się zbiornik napełni.

Offline Kamillo

« Odpowiedź #653 dnia: 09 Wrzesień 2025, 20:26:50 »
Dzięki @gromog za link :) będę kombinował jak to podłączyć u siebie, aby na wyjściu mieć ok. 100 ppm. Z mineralizatorem to się miesza czy tylko osmoza + węglowy?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #654 dnia: 10 Wrzesień 2025, 10:39:39 »
Mineralizator jest zbędny, jeśli miksujemy wodę.
Wstawiłem trójnik na wyjściu z trzech filtrów wstępnych i jeden przewód leci na membranę, a drugi na regulator przepływu. Drugi trójnik przed filtrem końcowym (GW-CCA-L2)  po którym woda zmiksowane leci do wylewki. Regulatorem ustawiam TDS jaki potrzebuję.
Wszelkie mineralizatory i Redoxy dawno wyrzuciłem.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #655 dnia: 10 Wrzesień 2025, 11:03:32 »
Drugi trójnik przed filtrem końcowym (GW-CCA-L2)
Tu bym zmienił kolejność. Osmoza plus ten filtr i dopiero trójnik.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #656 dnia: 10 Wrzesień 2025, 14:24:45 »
Dlaczego tak sądzisz?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #657 dnia: 17 Wrzesień 2025, 14:44:44 »
Mineralizator jest zbędny, jeśli miksujemy wodę
Generalnie można tak powiedzieć ale nie w każdym przypadku. U mnie np. woda na głównym wejściu jest zmiękczana i taka też idzie do RO. Jak wiadomo zmiękczacz zamienia jony wapnia i magnezu na sodu więc jakbym tylko mieszał to miałbym za mało tych minerałów w gotowej wodzie.

Offline Kamillo

« Odpowiedź #658 dnia: 17 Wrzesień 2025, 16:38:05 »
Artisz dobrze piszesz.

Ja właśnie u siebie na wejściu także mam zmiękczacz, więc woda w całym domu jest już po tym urządzeniu, dlatego właśnie ten mineralizator powinien dodawać jednak tego magnezu. Wiem, że ich żywotność i efektywność z założenia jest różna, ale w tej sytuacji raczej nie mogę go usunąć, choćbym chciał.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #659 dnia: 17 Wrzesień 2025, 23:39:28 »
Ja stosuję własny wkład zasypywany 3 różnymi złożami dobranymi w odpowiednich ilościach, a nie zwykłego gotowca.😉

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi