Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197504 razy)

Offline smichal

• Ekspres: Ascaso Duo Plus, V60, Aeropress, kawiarka, tygielek
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #630 dnia: 11 Marzec 2025, 15:31:29 »
@Krakus
Znalazłem jeszcze patent od USTM https://www.ustm.pl/produkt/silver-ro/ wygląda ok. Filtry ogólnodostępne. Po dodaniu mineralizatora jest szansa, że będzie ok. Wiem, że w wątku było o ich małej wydajności. Ale przez kilka lat chyba poszło to do przodu. Więc poważnie zastanawiam się nad USTM Silver Ro + mineralizator. Jeszcze jutro zadzwonię do USTM i zobaczę co oni zaproponują.
Zapytaj przede wszystkim o koszty eksploatacji i czy możesz sam wymienić filtry bez utraty gwarancji. Nie zdziwię się, jeśli okaże się, że filtry są drogie a wymieniać je musi serwis.
Ja mam USTM Silver RO i filtry są standardowe 10 calowe tanie - samemu się wymienia. A membrana 600 GPD kosztuje 250 zł.

Offline RADMAN Mężczyzna

• Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
« Odpowiedź #631 dnia: 12 Marzec 2025, 09:26:04 »
Hej!
U mnie temat wody wrócił. Filtr od BWT odpada. Kawa jest bez smaku. No nie całkiem. Jest słona.... Dla mnie nieakceptowalne. Ekspres zabezpieczony, ale woda beznadziejna. Pora na osmozę. Skontaktowałem się z lokalną firmą zajmującą się filtracją wody. Podesłali mi linki z propozycjami. Dwie propozycje bez zbiornika z wysokowydajną osmozą do 1,1 do 2 l/h a druga ze zbiornikiem. Pytanie. Jak myślicie, czy ta opcja bez zbiornika wydoli przy podłączonym ekspresie na stałe (Lelit Bianca). Podaje linki (trzeba usunąć spacje po https):
bez zbiornika:
https ://sklepzfiltrami.pl/pl/p/Philips-AUT4030R400-Bezzbiornikowy-system-Odwroconej-Osmozy-400-GPD/954
https ://sklepzfiltrami.pl/pl/p/RO-RUWA-600-GPD-Bezzbiornikowy-system-odwroconej-osmozy/970
ze zbiornikiem:
https ://sklepzfiltrami.pl/pl/p/RO-101S-Morion-Aquaphor-Najnowoczesniejszy-System-Odwroconej-Osmozy-/392
Czy sytuacja obecnie się nie poprawiła? W ostatnim tygodniu trwały w Szczecinie prace związane z przełączeniem nowego elementu magistrali. Cześć miast miała w związku z tym mocno pogorszone parametry wody. Woda brzydko pachniała, smakowała też nieciekawie, a zwyczajowy TDS z 320 podskoczył na 650. Wczoraj wieczorem już było lepiej, a dzisiaj pomiar TDS spadł znowu do okolic 320.

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #632 dnia: 12 Marzec 2025, 10:02:50 »
@RADMAN Mieszkam na Głębokim i mam ujęcie z Pilchowa, więc raczej mnie to nie dotyczyło.

RO już u mnie działa ostatecznie kupiłem Midea 800GPD z pompą, Cena filtrów jak w USTM. Myślałem o USTM ale nie udało mi się do nich dodzwonić. Wisiałem na telefonie chyba z godzinę i nikt nie odebrał. Ostatecznie zadzwoniłem do "filtry-wody" i tam udało się wreszcie dogadać. Dlatego Midea. Stoi w szafce pod zlewem. Pompa jest dość cicha. Dodałem mineralizator i pod kran jeszcze jonizator. Po przepłukaniu wody w ekspresie, kawa diametralnie zmieniła smak. Posmak soli zniknął i wreszcie czuję, że kawa jest kawą. Jeszcze muszę pomierzyć parametry wody, ale najpierw muszę ogarnąć trochę inne tematy.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #633 dnia: 12 Marzec 2025, 14:12:04 »
RO już u mnie działa ostatecznie kupiłem Midea 800GPD z pompą, Cena filtrów jak w USTM
USTM silver używa standardowych 10 calowych filrtów wstępnych a ten z tego co widzę nie, więc będą dużo droższe ale za to ma wydajniejszą membranę 800GPD więc może szybciej filtrować a przy tym jest bardziej kompaktowy jak ktoś ma mało miejsca w szafce.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2025, 14:17:38 wysłana przez Artisz »

Offline Gravis Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #634 dnia: 31 Marzec 2025, 09:43:23 »
Hej,
Mieszkam w mieszkaniu w Krakowie.
Szykuje mi się pełny serwis mojego RO7.
Jakie wkłady polecacie?

Obecnie mam 1um > węgiel > 5um > Filmtec 100 GPD >  jakiś cardige z zestawu których było kilka > Aimro > Aicro

Czy po prostu podmienić wszystko (prócz membrany) na nowe tak jak jest?
Lelit Anna PL41TEM @ 9 bar OPV Mod
Naked Portafilter @ Ascaso 57mm Precision Competition Filter
Eureka Mignon Specialita @ Single Dose
SearchPean Tiny2S
Umikot WDT Tool 57mm

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #635 dnia: 31 Marzec 2025, 13:47:13 »
Na pewno masz zamienione miejscami filtry sedymentacyjne. Powinno być 5um>węgiel>1um. Jako filtr węglowy polecałbym FCCBKDF.

Offline Melosh

• Ekspres: ECM Mechanika
« Odpowiedź #636 dnia: 31 Marzec 2025, 17:22:05 »
Hej,
mam pytanie, czy sprawdził się ten zestaw Midea 800 przy stałym zasilaniu Lelita? Ekspress ECM ma podpięty do Brita PURITY C ST Quell, oprócz tego zmiękczacz na wejściu wody do domu, no i niestety nie za bardzo zdaje ta brita przy tej twardości, bo kamień w ekspresie i tak sie osadza.
@RADMAN Mieszkam na Głębokim i mam ujęcie z Pilchowa, więc raczej mnie to nie dotyczyło.

RO już u mnie działa ostatecznie kupiłem Midea 800GPD z pompą, Cena filtrów jak w USTM. Myślałem o USTM ale nie udało mi się do nich dodzwonić. Wisiałem na telefonie chyba z godzinę i nikt nie odebrał. Ostatecznie zadzwoniłem do "filtry-wody" i tam udało się wreszcie dogadać. Dlatego Midea. Stoi w szafce pod zlewem. Pompa jest dość cicha. Dodałem mineralizator i pod kran jeszcze jonizator. Po przepłukaniu wody w ekspresie, kawa diametralnie zmieniła smak. Posmak soli zniknął i wreszcie czuję, że kawa jest kawą. Jeszcze muszę pomierzyć parametry wody, ale najpierw muszę ogarnąć trochę inne tematy.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #637 dnia: 01 Kwiecień 2025, 09:33:50 »
Jak masz podłączony zmiękczacz na cały budynek to coś jest źle ustawione.

Offline Gravis Mężczyzna

« Odpowiedź #638 dnia: 01 Kwiecień 2025, 11:35:53 »
FCCBKDF

Źle napisałem oczywiście jest najpierw 5 ;)

Te FCCBKDF proponujesz na wstawienie między 5 i 1 mikronów tak? Czy on pasuje do "standardowej obudowy"? Wygląda trochę "inaczej" na pierwszy rzut okiem.

Co sądzisz o końcowych za membraną? Mam tam 3 miejsca..
SearchPean Tiny2S
Umikot WDT Tool 57mm

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #639 dnia: 01 Kwiecień 2025, 13:00:38 »
Wygląda inaczej ale to wkład do standardowej obudowy 10". Za membraną kokos i mineralizatory, ja montowałem WML2. To niestety trzeba wymieniać częściej niż filtry. Ale wracając, jeśli masz zmiękczacz to IMO nie potrzebujesz osmozy. Ustaw go jak należy, kontroluj działanie, a do kawy wstaw BWT bestmax Premium i po problemie.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #640 dnia: 01 Kwiecień 2025, 13:35:49 »
To nie wina zmiękczacza. Mam w domu już drugi zmiękczacz, tym razem od Buderus. Mam ustawione zmiękczanie prawidłowo, a gdy umyję samochód i nie wytrę to mam plamy po wodzie. To samo prysznic, po kąpieli ściągam wodę i wycieram. To samo było z wodą ze studni głębinowej. Kamień usuwa, a inne minerały zostają. Filtry odwróconej osmozy załatwią sprawę. Nawet na myjniach samoobsługowych są stosowane systemy odwróconej osmozy.
Myślę, że Midea 800, to nawet za dużo pod sam ekspres, bo daje ok120l/h. Mam podobne urządzenie, jeszcze nie podłączone, ale będę podłączał z pominięciem głównego zmiękczacza.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #641 dnia: 01 Kwiecień 2025, 19:18:31 »
Boję się, czy podłączanie osmozy wprost do ekspresu to dobry pomysł. Po pierwsze, herbata z wody czysto osmotycznej smakuje paskudnie - myślę, że podobnie może być z kawą. Po drugie, żeby osmoza wyłączała się po zatrzymaniu ekspresu musi mieć zawór czterodrożny. A po trzecie, to osmoza nie lubi mieć ciśnienia na wyjściu.

Offline Gravis Mężczyzna

« Odpowiedź #642 dnia: 01 Kwiecień 2025, 19:50:19 »
Źle napisałem oczywiście jest najpierw 5 ;)

Te FCCBKDF proponujesz na wstawienie między 5 i 1 mikronów tak? Czy on pasuje do "standardowej obudowy"? Wygląda trochę "inaczej" na pierwszy rzut okiem.

Co sądzisz o końcowych za membraną? Mam tam 3 miejsca..

Podbijam zapytanie, bo zostało pominięte, a muszę zamówić filtry ;)
SearchPean Tiny2S
Umikot WDT Tool 57mm

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #643 dnia: 01 Kwiecień 2025, 22:20:49 »
Boję się, czy podłączanie osmozy wprost do ekspresu to dobry pomysł. Po pierwsze, herbata z wody czysto osmotycznej smakuje paskudnie - myślę, że podobnie może być z kawą. Po drugie, żeby osmoza wyłączała się po zatrzymaniu ekspresu musi mieć zawór czterodrożny. A po trzecie, to osmoza nie lubi mieć ciśnienia na wyjściu.
U mnie Astoria miała stałe podłączenie, ale osmoza ze zbiornikiem była. Można najtańszą osmozę ze zbiornikiem i mieszaniem wody bez zbędnych mineralizatorów.

Przymierzam się do pełnej wymiany wraz z membraną, tylko nie mogę się zebrać,  bo nigdy nie dezynfekowałem układu bez wkładów, a trzeba to ogarnąć.

Offline Gravis Mężczyzna

« Odpowiedź #644 dnia: 11 Kwiecień 2025, 14:46:12 »
Wygląda inaczej ale to wkład do standardowej obudowy 10". Za membraną kokos i mineralizatory, ja montowałem WML2. To niestety trzeba wymieniać częściej niż filtry. Ale wracając, jeśli masz zmiękczacz to IMO nie potrzebujesz osmozy. Ustaw go jak należy, kontroluj działanie, a do kawy wstaw BWT bestmax Premium i po problemie.

FCCBKDF wejdzie mi bez problemu do standardowej obudowy tak? Wymiary ma inne zdecydowanie stąd moje zawahanie.

Czy taki setup będzie spoko?

5um > FCCBKDF > 1um > pompka na wejściu wody do membrany >  Filmtec 100 GPD >  jakiś cardige z zestawu których było kilka > Aicro (węglowy kokos) https://allegro.pl/oferta/filtr-weglowy-aicro-qc-lodowka-dystrybutor-wody-14235943415 > Aimro (mineralizator) https://allegro.pl/oferta/aimro-qc-aquafilter-mineralizator-szybkozlaczki-7068280944

SearchPean Tiny2S
Umikot WDT Tool 57mm

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi