Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197578 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #615 dnia: 03 Marzec 2025, 09:40:38 »
Tak, 200 zł jest okej. Dzięki :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #616 dnia: 03 Marzec 2025, 18:05:37 »
Będzie Pan zadowolony.

PS. Ja właśnie taki mam i jest całkiem OK.

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #617 dnia: 07 Marzec 2025, 13:01:34 »
Hej!
U mnie temat wody wrócił. Filtr od BWT odpada. Kawa jest bez smaku. No nie całkiem. Jest słona.... Dla mnie nieakceptowalne. Ekspres zabezpieczony, ale woda beznadziejna. Pora na osmozę. Skontaktowałem się z lokalną firmą zajmującą się filtracją wody. Podesłali mi linki z propozycjami. Dwie propozycje bez zbiornika z wysokowydajną osmozą do 1,1 do 2 l/h a druga ze zbiornikiem. Pytanie. Jak myślicie, czy ta opcja bez zbiornika wydoli przy podłączonym ekspresie na stałe (Lelit Bianca). Podaje linki (trzeba usunąć spacje po https):
bez zbiornika:
https ://sklepzfiltrami.pl/pl/p/Philips-AUT4030R400-Bezzbiornikowy-system-Odwroconej-Osmozy-400-GPD/954
https ://sklepzfiltrami.pl/pl/p/RO-RUWA-600-GPD-Bezzbiornikowy-system-odwroconej-osmozy/970
ze zbiornikiem:
https ://sklepzfiltrami.pl/pl/p/RO-101S-Morion-Aquaphor-Najnowoczesniejszy-System-Odwroconej-Osmozy-/392

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #618 dnia: 07 Marzec 2025, 15:10:43 »
Ja mam BWT z butlą premium i jest całkiem okej ale kusi mnie osmoza. Osobiście myślałem nad tym:

https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-osmoza-tbros-p-2546.html

Generalnie to ja w kranie mam paskudną wodę i trochę się boję, że niewiele zmienię w smaku.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #619 dnia: 07 Marzec 2025, 17:06:15 »
@Perzua A jaką masz wodę? Ja mam twardą (23 niemieckie) i jedyne co mi polecili w BWT to bestprotect, ale woda jest słona... Choć jak patrzę w foldery BWT to teoretycznie bestmax premium powinno być ok..., tylko już nie chcę kombinować. OR od BWT nie wezmę. To 12K zł.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #620 dnia: 07 Marzec 2025, 19:15:56 »
@mst - jak masz ekspres zasilany w wodę? Bezpośrednie podłączenie do wody czy zbiornik?

PS. We wszystkich trzech osmozach koszt wymiennych filtrów jest kosmiczny i nie możesz zastosować filtrów alternatywnych.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2025, 19:26:04 wysłana przez Krakus »

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #621 dnia: 07 Marzec 2025, 20:03:13 »
@Krakus Ekspres podłączony bezpośrednio. Dlatego chciałem bez RO. Ale chyba już dojrzałem. Co do kosztów. Zgadzam się i dlatego już zacząłem przekopywać net za czymś w normalnych cenach. Przy okazji RO od BWT to 2900Euro....

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #622 dnia: 08 Marzec 2025, 04:10:49 »
@Perzua A jaką masz wodę? Ja mam twardą (23 niemieckie) i jedyne co mi polecili w BWT to bestprotect, ale woda jest słona... Choć jak patrzę w foldery BWT to teoretycznie bestmax premium powinno być ok..., tylko już nie chcę kombinować. OR od BWT nie wezmę. To 12K zł.

Już nie pamiętam dokładnie twardości. Robiłem na tych paskach od BWT to była twarda (bypass jest ustawiony na maksa i zawsze wcześniej wymieniam butlę niż mi wskazuje przepływomierz). W Warszawie jest taka woda, a nie inna. Generalnie osadów na czajnikach nie ma.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #623 dnia: 08 Marzec 2025, 21:19:26 »
@mst To masz ciut przechlapane. Osmoza bez zbiornika i bez przeróbek w Twoim przypadku się nie nadaje - po pierwsze ma za małą wydajność. Po drugie, osmoza musi mieć na wyjściu zerowe  ciśnienie. Wyjścia są dwa - albo osmoza ze zbiornikiem ciśnieniowym i dodatkową pompą permeate (nie wiem, jak to się po polsku nazywa), albo mały zbiornik (bezciśnieniowy) pośredniczący.

Wygląda, że trzecia z osmoz, którą wkleiłeś ma mały zbiornik ciśnieniowy i pompę permeate.

Pamiętaj tylko, że za osmozą masz wodę prawie bez minerałów o TDS około 10, a to za mało do kawy.

PS. Jeśli dodałbyś zbiornik bezciśnieniowy pośredniczący, to dasz radę mieszać wodę i osiągnąć odpowiedni TDS.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2025, 22:18:23 wysłana przez Krakus »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #624 dnia: 09 Marzec 2025, 11:46:52 »

Generalnie to ja w kranie mam paskudną wodę i trochę się boję, że niewiele zmienię w smaku.

Po 7-8 latach, zamiast wymieniać membrany i pompę w NanoPad, kupiłem właśnie Tbros od Global water z mineralizatorem, w zeszłym tygodniu.

Na wyjściu RO mam około 20-25 TDS, z mineralizatorem 100-120.

Jak podziała tak długo jak Nano to będę zadowolony.
Różnica w szybkości pracy kolosalna.
Pewnie da się coś złożyć lepszego samemu, ale z wodą nie bardzo umiem się obchodzić, więc taki komplet to max skomplikowania na co mnie stać.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #625 dnia: 09 Marzec 2025, 12:11:51 »
Najważniejsze że jesteś zadowolony ale info dla zaintersowanych, można kupić podobne zestawy z membraną 800GPD w dodatku na standardowych 10 calowych filtrach wstępnych co przełoży się na ekonomiczniejsze wymiany wkładów za połowę tej ceny na Ali. ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2025, 12:18:49 wysłana przez Artisz »

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #626 dnia: 09 Marzec 2025, 13:49:29 »

Po 7-8 latach, zamiast wymieniać membrany i pompę w NanoPad, kupiłem właśnie Tbros od Global water z mineralizatorem, w zeszłym tygodniu.

Na wyjściu RO mam około 20-25 TDS, z mineralizatorem 100-120.

Jak podziała tak długo jak Nano to będę zadowolony.
Różnica w szybkości pracy kolosalna.
Pewnie da się coś złożyć lepszego samemu, ale z wodą nie bardzo umiem się obchodzić, więc taki komplet to max skomplikowania na co mnie stać.

A w smku coś się zmieniła woda ?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #627 dnia: 09 Marzec 2025, 13:54:38 »
Nie mam jak porównać.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #628 dnia: 09 Marzec 2025, 16:16:46 »
@Krakus
Znalazłem jeszcze patent od USTM https://www.ustm.pl/produkt/silver-ro/ wygląda ok. Filtry ogólnodostępne. Po dodaniu mineralizatora jest szansa, że będzie ok. Wiem, że w wątku było o ich małej wydajności. Ale przez kilka lat chyba poszło to do przodu. Więc poważnie zastanawiam się nad USTM Silver Ro + mineralizator. Jeszcze jutro zadzwonię do USTM i zobaczę co oni zaproponują.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2025, 22:10:41 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #629 dnia: 11 Marzec 2025, 09:51:51 »
@Krakus
Znalazłem jeszcze patent od USTM https://www.ustm.pl/produkt/silver-ro/ wygląda ok. Filtry ogólnodostępne. Po dodaniu mineralizatora jest szansa, że będzie ok. Wiem, że w wątku było o ich małej wydajności. Ale przez kilka lat chyba poszło to do przodu. Więc poważnie zastanawiam się nad USTM Silver Ro + mineralizator. Jeszcze jutro zadzwonię do USTM i zobaczę co oni zaproponują.
Zapytaj przede wszystkim o koszty eksploatacji i czy możesz sam wymienić filtry bez utraty gwarancji. Nie zdziwię się, jeśli okaże się, że filtry są drogie a wymieniać je musi serwis.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi