Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197682 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #600 dnia: 20 Luty 2025, 21:56:41 »
KH to zdaje się pomiar jonów węglanowych i wodorowęglanowych.

GH zdaje się mierzyć jony wapnia i magnezu.

Także inne rzeczy są mierzone w tych testach, więc konfiguracje mogą być różne.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #601 dnia: 20 Luty 2025, 22:44:04 »
Zmierzone "KH" może mieć wartość wyższą niż GH
@Biff ma rację że KH jest składową częścią twardości ogólnej i w rzeczywistości jest zawsze mniejsza lub najwyżej równa twardości ogólnej GH.
Wyniki wskazujące na wyższe KH wynikają przez ograniczenia testów twardości ogólnej GH, ponieważ wodorowe węglany jonów jednowartościowych, takich jak potas czy sód nie są wykrywane przez testy GH bo mierzą tylko jony metali dwuwartościowych, ale są wykrywane przez testy służące do pomiaru twardości węglanowej KH i dlatego testy mogą tak wskazywać, ale w rzeczywistości jest to niemożliwe.
Dziś rozmawiałem z panem z BWT i aby dobrać filtr chciał ode mnie GH i KH. U mnie Szczecin okolice Głębokiego wyszło GH 23 / KH 15. I chyba mi wystarczy filtr BWT. Koszt filtra do wody na kawę i herbatę to ok 300 zł/rocznie.
Wodę masz bardzo twardą więc wątpię żeby te filtry zdały egzamin, upewnij się że wystarczająco zmiękczą taką twardą wodę i nie będą zużywać się szybko bo raczej na dłuższą metę nie wyjdzie to za ekonomicznie.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 22:57:54 wysłana przez Artisz »

Offline Biff

« Odpowiedź #602 dnia: 20 Luty 2025, 22:55:07 »
KH to zdaje się pomiar jonów węglanowych i wodorowęglanowych.
Jonów węglanowych i wodorowęglanowych czego?

Carbonate hardness (KH) (transient) is created by readily soluble and thermally unstable bicarbonate salts Mg(HCO3)2
or Ca(HCO3)2, which can be removed by boiling water as a result of their transformation into soluble carbonate salts MgCO3 or CaCO3, precipitated during the cooking/boiling point (scaling).

Non-carbonate hardness (solid) is created by the presence of chlorides, sulphates, silicates, nitrates and other salts of calcium and magnesium.

General water hardness (GH) is the sum of carbonate and non-carbonate hardness.

Zresztą nawet w polskiej wikipedii się coś sensownego znajdzie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_wody
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_w%C4%99glanowa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_niew%C4%99glanowa
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 22:57:15 wysłana przez Biff »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #603 dnia: 20 Luty 2025, 23:45:00 »
 :ok:
Wyniki wskazujące na wyższe KH wynikają przez ograniczenia testów twardości ogólnej GH
Dobrze poczytać jsk ktoś napisze rzeczowo co i jak. Dzięki

Offline Biff

« Odpowiedź #604 dnia: 21 Luty 2025, 05:30:28 »
Dziś rozmawiałem z panem z BWT i aby dobrać filtr chciał ode mnie GH i KH. U mnie Szczecin okolice Głębokiego wyszło GH 23 / KH 15. I chyba mi wystarczy filtr BWT. Koszt filtra do wody na kawę i herbatę to ok 300 zł/rocznie.
Rozumiem, że to do tej Bianki? A jaki konkretnie filtr polecił? Bestmax Premium, czy Bestprotect?

Offline RADMAN Mężczyzna

• Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
« Odpowiedź #605 dnia: 21 Luty 2025, 10:32:00 »
@Biff ma rację że KH jest składową częścią twardości ogólnej i w rzeczywistości jest zawsze mniejsza lub najwyżej równa twardości ogólnej GH.
Wyniki wskazujące na wyższe KH wynikają przez ograniczenia testów twardości ogólnej GH, ponieważ wodorowe węglany jonów jednowartościowych, takich jak potas czy sód nie są wykrywane przez testy GH bo mierzą tylko jony metali dwuwartościowych, ale są wykrywane przez testy służące do pomiaru twardości węglanowej KH i dlatego testy mogą tak wskazywać, ale w rzeczywistości jest to niemożliwe.
Dlatego napisał zmierzona i celowo dałem ;)

Za Barista Hustle i ich serii atykułów o wodzie w kawie:

However, in some cases, the amount of bicarbonate can be more than the amount of calcium or magnesium. This can happen when the water has been softened, or when salt water has got into the drinking water. In this case, there might not be enough calcium and magnesium to react with all of the bicarbonate. With this kind of water, if you boil it, all the hardness is removed, so the temporary hardness is the same as the total hardness, and there is no permanent hardness at all.

In this case, the KH test will give you a higher result than your GH. When the result of a KH test is higher than the GH, then the carbonate hardness and the general hardness are actually the same. The number the KH test gives you is then actually the alkalinity, not the carbonate hardness.
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2025, 10:35:38 wysłana przez RADMAN »

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #606 dnia: 21 Luty 2025, 12:16:11 »
Rozumiem, że to do tej Bianki? A jaki konkretnie filtr polecił? Bestmax Premium, czy Bestprotect?
Porozmawiałem sobie dziś z panem Adamem z BWT. Przy moich parametrach wody są to raczej wskazania do RO. Jednak najpierw chcę zrobić test z filtrami BWT. Na początek BWT Bestprotect bez bajpasu na głowicy. Teoretycznie powinno być ok. Ale w wodzie mogą zostać chlorki i siarczany. Dla ekspresu powinno być to bezpieczne ale zobaczymy jak będzie ze smakiem. Jeśli będzie to problem, to zmienię na Bestprotect na Bestclear EXTRA z małym bajpasem i dodam demineralizator (odsalacz) z podmianką na magnez.
Druga opcja wydaje się raczej najodpowiedniejsza, ale może się uda tylko z jednym filtrem.
Bardzo chcę uniknąć zbiornika, który musiałby być przy RO, bo zamierzam podłączyć ekspres do sieci.
Potestuję, zobaczymy...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #607 dnia: 21 Luty 2025, 13:41:21 »
RO ma za małą wydajność, żeby podłączyć ekspres do sieci, poza tym na wyjściu osmozy dla jej poprawnego działania nie powinno być ciśnienia, a ekspres musi mieć to ciśnienie.

Alternatywą jest zbiornik, ale po pierwsze dodaje do wody swój swój smak i zapach, a po drugie pogarsza (zwiększa) TDS na wyjściu.

Wydaje się zatem, że filtr będzie najlepszym dla Ciebie wyjściem.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #608 dnia: 21 Luty 2025, 13:46:33 »
@Krakus Dzięki :)

Offline Biff

« Odpowiedź #609 dnia: 21 Luty 2025, 17:44:58 »
Porozmawiałem sobie dziś z panem Adamem z BWT. Przy moich parametrach wody są to raczej wskazania do RO. Jednak najpierw chcę zrobić test z filtrami BWT. Na początek BWT Bestprotect bez bajpasu na głowicy. Teoretycznie powinno być ok. Ale w wodzie mogą zostać chlorki i siarczany. Dla ekspresu powinno być to bezpieczne ale zobaczymy jak będzie ze smakiem. Jeśli będzie to problem, to zmienię na Bestprotect na Bestclear EXTRA z małym bajpasem i dodam demineralizator (odsalacz) z podmianką na magnez.
Druga opcja wydaje się raczej najodpowiedniejsza, ale może się uda tylko z jednym filtrem.
Bardzo chcę uniknąć zbiornika, który musiałby być przy RO, bo zamierzam podłączyć ekspres do sieci.
Potestuję, zobaczymy...
Czyli Bestprotect S, skoro ma się w 300 zł na rok zmieścić. Moim zdaniem zdecydowanie za mały wkład. To już zrób sobie wodę po prostu do picia przy okazji. Gastronomiczne filtry nie lubią bardzo małych przepływów dobowych.
Zbiornik jest akurat korzystny dla ekspresu (przy RO), bo daje ciśnienie. Czy jest korzystny dla samej wody to już inna sprawa (nie jest).

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #610 dnia: 24 Luty 2025, 18:23:17 »
@Biff Potestuję, zobaczę czy się sprawdza. Jak coś, to zmienię na Bestclear EXTRA + remineralizator. Poza tym za miesiąc będę wiedział jakie mam zużycie. Dodałem do zestawu przepływomierz. A wszystko dostałem u @Michał

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #611 dnia: 02 Marzec 2025, 14:53:43 »
Pewnie było ale odnaleźć takie informacje ciężko. Jaki konkretnie miernik TDS kupić ?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #612 dnia: 02 Marzec 2025, 16:36:21 »
To zależy ile chcesz wydać. Są tanie i nic nie warte, są tanie i niezłe, a są też drogie.

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #613 dnia: 02 Marzec 2025, 19:12:39 »
Nie chcę wydać bardzo dużo ale żeby te pomiary były całkiem realne i powtarzalne

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #614 dnia: 02 Marzec 2025, 22:38:53 »
Z tych droższych (nieco poniżej 200 zł) ADWA AD33. Z tych tańszych - powinien mieć możliwość kalibracji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi