Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 198164 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #585 dnia: 19 Luty 2025, 14:53:37 »
Czy nie prościej/taniej zastosować nanofiltrację? Zwłaszcza, jeśli po osmozie woda jest i tak mieszana z niefiltrowaną? Znacznie mniejszy odrzut wody...

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #586 dnia: 19 Luty 2025, 14:57:23 »
@WS5 O ile dobrze pamiętam, to w wątku była mowa o nanopadzie. Ale czy da się z tym zejść z 330 ppm (18,5 DE) do przyzwoitych wartości? Poza tym, to dość wolna maszyna. Jak dla mnie odpada, bo chcę podłączyć ekspres na stałe.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2025, 15:00:46 wysłana przez mst »

Offline RADMAN Mężczyzna

• Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
« Odpowiedź #587 dnia: 19 Luty 2025, 15:04:31 »
Na razie wiem z podstawie danych z wodociągu, że parametry będą w okolicach: ph 7,7, twardość Około 330ppm (18,5 niemieckie).

Też jestem ze Szczecina i wg danych na stronie ZWiK w moim rejonie powinienem mieć twardość wody ok. 15 dH, a jak sprawdziłem testem kropelkowym (na twardość węglanową) to prosto z kranu mam 8 dH, a po przefiltrowaniu z dzbanka Brita mam 4 dH. Daj znać co Ci wyjdzie z miernika.

Coś nie tak chyba z pomiarem Twoim. 8 dH to miękka woda, a w Szczecinie takowej nie mamy. Skolwin się łapie na średniotwardą. Na pograniczu średniotwardej i twardej jeszcze Płonia, Kijewo i okolice. Reszta to twarda woda.
TDSy w kilku lokalizacjach mierzyłem i zawsze ponad 300. Po dzbanku spada do trochę ponad 200.

Ja mam możliwość pozyskiwania sobie wody z osmozy to na swoje potrzeby biorę co jakiś czas z 2,5l w butelkach i sobie mieszam z kranówką w stosunku 2 z osmozy do 1 z kranu. TDS wtedy na mierniku ok. 125-150. Kiedyś mieszałem 50/50 osmozę z wodą z dzbanka Brity Hard Water, TDS był podobny, ale za to PH obniżone. Przerzuciłem się więc na miksowanie z kranówką.

Ale u mnie to głównie na potrzeby dripów.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2025, 15:10:07 wysłana przez RADMAN »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #588 dnia: 19 Luty 2025, 15:09:16 »
Będę wdzięczny za Twoją sugestię. Brać RO5 z pompą i zbiornikiem i z czasem wymienić wkłady, czy robić samemu?
Ja zrobiłem samemu, po pierwsze - miałem wobec osmozy swoje wymagania, po drugie pompy montowane fabrycznie w osomozach są za małe (za mała wydajność). Nie mam zbiornika, bo znacząco podnosi TDS na wyjściu i dodaje swój smak do wody.

Bez zbiornika nie da rady(wydajność membrany jest okrutnie niska), pompa sporo pomoże ale czy jest potrzebna - nie mam mierzalnych danych.
Pompa jest niezbędna. Przy 7 barach podnosi skuteczność do 33% (przy 2 barach skuteczność to jakieś 17%). Ponadto ze wzrostem ciśnienia znacznie spada TDS

Czy nie prościej/taniej zastosować nanofiltrację? Zwłaszcza, jeśli po osmozie woda jest i tak mieszana z niefiltrowaną? Znacznie mniejszy odrzut wody...
@WS5 Podrzucisz szczegóły? Ja potrzebuję wody o TDS mniejszym niż 10, ale do samej kawy byłoby interesująco.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #589 dnia: 19 Luty 2025, 15:09:45 »
@WS5 O ile dobrze pamiętam, to w wątku była mowa o nanopadzie. Ale czy da się z tym zejść z 330 ppm (18,5 DE) do przyzwoitych wartości? Poza tym, to dość wolna maszyna. Jak dla mnie odpada, bo chcę podłączyć ekspres na stałe.
Da się zejść, ale jest super wolny.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #590 dnia: 20 Luty 2025, 09:40:08 »
Coś nie tak chyba z pomiarem Twoim. 8 dH to miękka woda, a w Szczecinie takowej nie mamy. Skolwin się łapie na średniotwardą. Na pograniczu średniotwardej i twardej jeszcze Płonia, Kijewo i okolice. Reszta to twarda woda.
TDSy w kilku lokalizacjach mierzyłem i zawsze ponad 300. Po dzbanku spada do trochę ponad 200.

Czyli taki tester jak poniżej aż tak by przekłamywał wyniki? Coś mi się wydaje, że porównujemy jabłka do gruszek, tzn. co innego mierzymy. Jeśli to może mieć jakieś znaczenie to mieszkam blisko przepompowni wody ZWiK na Warszewie.

20250220_092748.jpg

20250220_092704.jpg
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 09:49:24 wysłana przez radekzaj »

Offline Derdi

« Odpowiedź #591 dnia: 20 Luty 2025, 10:08:55 »
Mam prośbę do osób, która są skłonne podzielić się swoimi zestawami filtracyjnymi, aby wrzuciły w tym wątku swoje konfiguracje - dla dobra wspólnego.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #592 dnia: 20 Luty 2025, 13:26:39 »
@radekzaj to jest test KH czyli twardości węglanowej i mierzy zawartość wodorowęglanów i węglanów co ma znaczenie w stabilizacji pH wody a dla nas ważniejsza jest twardość ogólna czyli test GH który mierzy zawartość wapnia i magnezu, stąd też inny wynik.😉
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 13:29:41 wysłana przez Artisz »

Offline Biff

« Odpowiedź #593 dnia: 20 Luty 2025, 16:50:16 »
Twardość węglanowa mierzy właśnie zawartość wapnia i magnezu pod postacią wodorowęglanów.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #594 dnia: 20 Luty 2025, 17:01:02 »
Twardość węglanowa mierzy właśnie zawartość wapnia i magnezu pod postacią wodorowęglanów.
Jak w takim razie wytłumaczysz różne wyniki testów GH i KH tej samej wody? Twardość ogólna a węglanowa to dwa różne testy i to nie jest to samo.
Screenshot_20250220-170324.png
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2025, 17:05:01 wysłana przez Artisz »

Offline Biff

« Odpowiedź #595 dnia: 20 Luty 2025, 17:40:35 »
A ja nie powiedziałem, że to to samo. Natomiast nie zmienia to w żaden sposób faktu, że twardość węglanowa mierzy konkretnie zawartość wapnia i magnezu pod postacią wodorowęglanów. To o tyle istotne, że zmiękczając wodę chcemy się pozbyć właśnie tych składników, bo one odkładają się jako kamień kotłowy. GH oprócz wodorowęglanów zawiera też w sobie chlorki i siarczany wyżej wymienionych. GH zawsze będzie większe niż KH, bo drugie jest częścią składową pierwszego.

Offline RADMAN Mężczyzna

• Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
« Odpowiedź #596 dnia: 20 Luty 2025, 19:46:20 »

Czyli taki tester jak poniżej aż tak by przekłamywał wyniki? Coś mi się wydaje, że porównujemy jabłka do gruszek, tzn. co innego mierzymy. Jeśli to może mieć jakieś znaczenie to mieszkam blisko przepompowni wody ZWiK na Warszewie.

ZWiK podaje parametr twardość ogólna (GH), a Ty mierzysz twardość węglanową (KH). Stąd różnica w wynikach. Daje ci to wiedzę jaka jest zasadowość wody (jest to tzw. zdolność buforowa wody lub zdolność wody do przeciwstawienia się zmianie pH po dodaniu kwasu). Na podstawie tego testu nie jest w stanie dobrze określić jaką masz twardość wody. Musisz zrobić test GH.

Offline RADMAN Mężczyzna

« Odpowiedź #597 dnia: 20 Luty 2025, 19:55:51 »

A ja nie powiedziałem, że to to samo. Natomiast nie zmienia to w żaden sposób faktu, że twardość węglanowa mierzy konkretnie zawartość wapnia i magnezu pod postacią wodorowęglanów. To o tyle istotne, że zmiękczając wodę chcemy się pozbyć właśnie tych składników, bo one odkładają się jako kamień kotłowy. GH oprócz wodorowęglanów zawiera też w sobie chlorki i siarczany wyżej wymienionych. GH zawsze będzie większe niż KH, bo drugie jest częścią składową pierwszego.

Zmierzone "KH" może mieć wartość wyższą niż GH ;)

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #598 dnia: 20 Luty 2025, 21:17:21 »
Dziś rozmawiałem z panem z BWT i aby dobrać filtr chciał ode mnie GH i KH. U mnie Szczecin okolice Głębokiego wyszło GH 23 / KH 15. I chyba mi wystarczy filtr BWT. Koszt filtra do wody na kawę i herbatę to ok 300 zł/rocznie.

Offline Biff

« Odpowiedź #599 dnia: 20 Luty 2025, 21:46:19 »
Zmierzone "KH" może mieć wartość wyższą niż GH ;)
No to najwidoczniej zależy to od definicji. Ja znam taką, że twardość całkowita (GH) to suma twardości trwałej i chwilowej (KH). A z tego wynika, że to po prostu niemożliwe żeby KH było większe niż GH. Chyba, że inaczej zdefiniujemy GH. Nie spotkałem się również z przypadkiem żeby w sieci KH było kiedykolwiek większe niż GH, a trochę Brity w życiu zamontowałem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi