Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197788 razy)

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #570 dnia: 18 Luty 2025, 15:46:05 »
Przyszedł mój ekspres i muszę ogarnąć temat wody. Chcę podłączyć ekspres na stałe. Stąd moje pytania:
1. Czy jest ktoś ze Szczecina i ogarniał już temat oraz mógłby coś zasugerować?
2. Przyglądałem się RO7 i BRITA PURITY C1100 XtraSafe. Wiadomo pierwszy to osmoza, drugi to filtracja. Ale brakuje mi wiedzy. Co lepiej wybrać? A może jakiś inny kierunek? Przeglądałem wątek i widać, że na przestrzeni lat technologia się zmienia. Co wydaje się optymalne na dziś?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #571 dnia: 18 Luty 2025, 16:17:27 »
Zacznij od sprawdzenia jaką wodę masz w kranie, potem dobierz optymalny filtr lub zastosuj osmozę. Może wystarczy ci tańszy filtr, bo Brita Purity 1100 vs 1000 = 1100zł vs 150zł ).

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #572 dnia: 18 Luty 2025, 17:33:48 »
Pomiary dopiero za 2 dni jak przyjdzie miernik do wody. Na razie wiem z podstawie danych z wodociągu, że parametry będą w okolicach: ph 7,7, twardość Około 330ppm (18,5 niemieckie). Niżej pełny wykaz. Więc na pewno muszę wodę odwapnić.
Zadzwoniłem do GlobalWater od RO7. Nie są w stanie podać nawet w przybliżeniu co będę miał na końcu po RO7.
@ranGo Uważasz, że da się to ogarnąć filtrami Brita? Chciałbym podłączyć ekspres na stałe, bo mam ekspres pod szafkami i nie ma jak dolewać wody....

pH   7,7
Twardość ogólna (mgCaCO3/l)   330
Chlorki (mg/l)   26
Jon amonowy (mg/l)   
Azotany (mg/l)   1.33
Żelazo ogólne (µg/l)   62
Mangan (µg/l)   21
Glin (µg/l)   
Fluorki (mg/l)   0.13
Przewodność elektr. właść. (µS/cm.25°C)   700
Zawartość składników mineralnych [mg/l]   583
Stężenie sodu [mg/l]   19
Stężenie potasu [mg/l]   2,4
Stężenie wapnia [mg/l]   133
Stężenie magnezu [mg/l]   12
Twardość wody [dH]   18,5

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #573 dnia: 18 Luty 2025, 17:45:12 »
Po RO będziesz miał z tych 330ppm pewnie coś w okolicy ~10ppm.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #574 dnia: 18 Luty 2025, 17:51:42 »
Po RO będziesz miał z tych 330ppm pewnie coś w okolicy ~10ppm.
Za mało też ponoć źle. Dość uważnie czytałem wątek. Ktoś proponował mieszanie po RO z kranówką w odpowiedniej proporcji albo mineralizować. Tylko mieszanie z tego co zrozumiałem jest kłopotliwe a mineralizowanie mało skuteczne, choć to info jest z tego co pamiętam z 2015 roku. Może już jest z tym lepiej? Ktoś opisywał super sprzęt od AKVO. Jak oni mineralizują z powodzeniem, to czemu to jest q....e takie trudne?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #575 dnia: 18 Luty 2025, 18:07:05 »
Bo mineralizacja w Akvo to też mieszanie. Tylko, że wodę po membranie mieszamy ze skoncentrowanymi minerałami w odpowiedniej dawce.

A zwykłe mieszanie wody filtrowanej z wodą osmotyczną to naprawdę nic trudnego - mam to od kilku lat i po wstępnej regulacji niczego nie ruszam.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #576 dnia: 18 Luty 2025, 19:56:33 »
A zwykłe mieszanie wody filtrowanej z wodą osmotyczną to naprawdę nic trudnego - mam to od kilku lat i po wstępnej regulacji niczego nie ruszam.
A jak to ogarnąłeś? Masz jaką konkretną RO? Czy to samoróbka? Sporo czytałem Twoich postów, ale nie wszystko pamiętam (już odgrzebuje).
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2025, 20:06:09 wysłana przez mst »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #577 dnia: 18 Luty 2025, 20:49:02 »
Brita raczej odpada przy tak twardej wodzie. RO z mieszaniem i mineralizatorem własnej kompozycji moim zdaniem najlepsza opcja, ale jak chcesz podpiąć bezpośrednio do ekspresu to raczej musisz mieć RO ze zbiornikiem żeby był jakiś bufor bo bezpośrednio z pompy mogą wystąpić problemy, jeden z użytkowników o tym wcześniej pisał.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #578 dnia: 19 Luty 2025, 00:51:54 »
Na razie wiem z podstawie danych z wodociągu, że parametry będą w okolicach: ph 7,7, twardość Około 330ppm (18,5 niemieckie).

Też jestem ze Szczecina i wg danych na stronie ZWiK w moim rejonie powinienem mieć twardość wody ok. 15 dH, a jak sprawdziłem testem kropelkowym (na twardość węglanową) to prosto z kranu mam 8 dH, a po przefiltrowaniu z dzbanka Brita mam 4 dH. Daj znać co Ci wyjdzie z miernika.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #579 dnia: 19 Luty 2025, 08:45:42 »
danych z wodociągu
To są dane z próbki pobranej w punkcie uzdatniania wody, nie pokrywają się z tym, co wylatuje z kranu. Musisz mierzyć sam - twardość, pH czy TDS ogólnie zmierzysz sam, raczej niewielkim kosztem. A poza tym uzasadnij mi racjonalnie sens używania wkładu bioceramicznego - chyba że wybierałeś osmozy na zasadzie "im więcej filtrów tym lepiej". W przeciwnym wypadku - RO5 i dokładasz we własnym zakresie mineralizator, jakiś sprawdzony.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #580 dnia: 19 Luty 2025, 11:11:48 »
@mst Samoróbka. Trzy filtry (sedymentacyjny 5um, węglowy i sedymentacyjny 1um), lampa UV, pompa i membrana Filmteca.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #581 dnia: 19 Luty 2025, 11:24:40 »
To są dane z próbki pobranej w punkcie uzdatniania wody, nie pokrywają się z tym, co wylatuje z kranu. Musisz mierzyć sam - twardość, pH czy TDS ogólnie zmierzysz sam, raczej niewielkim kosztem.
Jestem świadomy. Dziś powinienem mieć czym dokonać pomiary.

A poza tym uzasadnij mi racjonalnie sens używania wkładu bioceramicznego - chyba że wybierałeś osmozy na zasadzie "im więcej filtrów tym lepiej". W przeciwnym wypadku - RO5 i dokładasz we własnym zakresie mineralizator, jakiś sprawdzony.
Tak. Masz racje. Wczoraj wieczorkiem powoli zaczęło mnie oświecać, że chyba RO7 nie jest dla mnie. Ale to z moich błędnych założeń. Czytając wątek co jakiś czas pojawiało się info: jest RO5 a później RO6 itd. Więc założyłem, że to kolejne wersje tego samego. Jak zacząłem oglądać szczegóły to do mnie dotarło, że chyba wybrałbym RO5 ze zbiornikiem i pompą. Jakoś nie czuję się na siłach składać tego samemu. Ale to może dlatego, że to kolejna dziedzina do zgłębienia, a ja już mam trochę na głowie.

@Krakus Będę wdzięczny za Twoją sugestię. Brać RO5 z pompą i zbiornikiem i z czasem wymienić wkłady, czy robić samemu?

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #582 dnia: 19 Luty 2025, 11:48:15 »
Czy ktoś z was miał do czynienie za filtrami ZeroWater https://zerowater.pl/ ? Jakieś opinie? Czy warto w to w chodzić?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #583 dnia: 19 Luty 2025, 11:51:53 »
RO5 ze zbiornikiem i pompą
Bez zbiornika nie da rady(wydajność membrany jest okrutnie niska), pompa sporo pomoże ale czy jest potrzebna - nie mam mierzalnych danych. Jeśli nie zużywasz dużo wody to możesz zrezygnować. I pamiętaj o mineralizatorach, woda osmotyczna nie nadaje się do picia w większych ilościach, a i kawa nie wychodzi smaczna.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #584 dnia: 19 Luty 2025, 14:02:17 »
Dziś znalazłem przez przypadek ciekawy film. Gościu dodał drugą RO na odpadzie + pompa i pokazał wyniki. Warto zerknąć. Spory wzrost wydajności i oszczędność na brudnej wodzie.

« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2025, 14:40:34 wysłana przez ranGo »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi