Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197776 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #525 dnia: 18 Wrzesień 2024, 09:26:09 »
dodatkowy filtr tylko wygeneruje dodatkowe koszty użytkowania
Kilka złotych raz na kilka miesięcy, no faktycznie zbankrutować można. Lepiej katować mniej filtrów przez to, że są dwa i powoduje to, że trzeba wymieniać je wcześniej :picardpalm:

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #526 dnia: 18 Wrzesień 2024, 12:56:49 »
Lepiej katować mniej filtrów przez to, że są dwa i powoduje to, że trzeba wymieniać je wcześniej
Tłumaczyłem powód tyle razy ale widzę że niektórzy dalej nie łapią o co chodzi, no cóż nic już na to nie poradzę.🤔
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2024, 13:17:35 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #527 dnia: 18 Wrzesień 2024, 15:49:26 »
@Artisz Widzisz, tylko że problem z bakteriami nie polega na tym, ile masz filtrów, tylko jak często przez nie płynie woda. Czy osmoza, którą kupiłeś ma procedurę automatycznego płukania filtrów co określony czas? U mnie filtry są płukane co 3 godziny i w filtrach nic mi się nie rozwija.

A lampa UV jest świetnym rozwiązaniem.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #528 dnia: 18 Wrzesień 2024, 19:09:58 »
@Artisz Widzisz, tylko że problem z bakteriami nie polega na tym, ile masz filtrów, tylko jak często przez nie płynie woda. Czy osmoza, którą kupiłeś ma procedurę automatycznego płukania filtrów co określony czas? U mnie filtry są płukane co 3 godziny i w filtrach nic mi się nie rozwija.
Czy niejasno pisałem? Każdy wkład filtra jest najlepszym miejscem dla bakterii i cokolwiek byś nie robił to tego nie ominiesz, jeżeli filtr jest używany na dosyć czystej wodzie z wodociągu a nie np. ze studni to 2 w zupełności wystarczą a częstsza wymiana będzie tylko na plus właśnie poprzez jedyny sposób pozbycia się bakterii. Jeżeli chodzi Ci o automatyczne wsteczne płukanie membrany to tak mój system to posiada plus przycisk jak wystąpi potrzeba manualnego, ale nie co 3 godziny tylko co parę dni. Nie widzę sensu w wstecznym płukaniu membrany tak często a z pewnością w ciągu miesiąca sporo tej wody się dodatkowo zmarnuje a na filtry wstępne i tak to nic nie pomoże i masz bakterie w nich na 100% i  tylko wymiana filtrów jest jedynym sposobem żeby ich się pozbyć. Jeżeli uważasz inaczej to sprawdź sobie taki używany filtr pod mikroskopem albo wyślij wodę z niego do przebadania, gwarantuje Ci że będą.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #529 dnia: 18 Wrzesień 2024, 21:44:19 »
Zwykła osmoza nie posiada płukania wstecznego. Jak to rozwiązać?

Dołożyłem lampę uv do koszyka w Global water, bo w promocji jest. Na razie nie będę montował, bo pominąłem zbiornik.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #530 dnia: 18 Wrzesień 2024, 23:39:56 »
@gromog Zaczynasz zadawać nietrywialne pytania :) Po pierwsze, nie spotkałem osmozy z płukaniem wstecznym filtrów. Po drugie byłoby to dość mocno skomplikowane, a po trzecie uciążliwe. Najlepiej proces płukania (ale nie wstecznego) byłoby zautomatyzować - czyli elektrozawory i jakiś sterownik.
Należy też płukać membranę, ale to załatwia się inaczej - obchodzi się restryktor i woda o niskiej mineralizacji płynie do ścieku - inaczej pory w membranie zarastają minerałami.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #531 dnia: 18 Wrzesień 2024, 23:59:06 »
Racja, źle napisałem, płukanie membrany nie jest wsteczne. Sterownik po upływie określonego czasu włącza pompę przy zakręconej wylewce wody i pod ciśnieniem całość po membranie jest kierowana do odrzutu.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2024, 00:09:29 wysłana przez Artisz »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #532 dnia: 19 Wrzesień 2024, 10:23:18 »
Zwykła osmoza nie posiada płukania wstecznego. Jak to rozwiązać?
Kiedyś były zaworki z instrukcją podłączenia, jakieś 30 zł to kosztowało jeśli dobrze pamiętam.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #533 dnia: 19 Wrzesień 2024, 12:53:16 »
Można dodać ręczny zaworek równolegle do restryktora, ale trzeba pamiętać o płukaniu.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #534 dnia: 19 Wrzesień 2024, 14:01:17 »
No to było ręczne. Ktoś sprzedawał 10 cm wężyka, dwa kolanka i zwykły zaworek z dobrą marżą :) Ale pomagało, testowałem kiedyś i faktycznie ppm leciały.

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #535 dnia: 19 Wrzesień 2024, 16:10:02 »
Przykład prostego układu płukania membrany:
https://zapodaj.net/plik-widALU09cH

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #536 dnia: 19 Wrzesień 2024, 21:23:40 »
Widziałem to na allegro. Nigdy nie płukałem i jakoś działa.

Offline Muldex

• Ekspres: Siemens eq6 700
« Odpowiedź #537 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:34:23 »
Witam wszystkich. Jako użytkownik osmozy może coś dodam od siebie.
1. Filtry najlepiej zainstalować w pomieszczeniu nie kuchennym np w piwnicy, ja mam w piwnicy pod kuchnią i wymiana filtrów czy konserwacja to bajka. No i woda jest zimna. Jak ktoś powie ze jest słabe ciśnienie to powiem z doświadczenia że do wylewki mam 4m w pionie i wszystko działa, zasilanie to od 3 do 4 bar.
Można jak co dokupić pompe.
2. Czytałem gdzieś tu o pompie i mało kto wie ze powinna być wpieta pomiędzy 1 a 2 filtr (te duże) żeby niwelować uderzenie wody które niszczy membranę osmotyczną.  Jeśli ktoś nie wierzy  niech zobaczy sobie filmiki jak  pompa pracuje z manometrem gdzie jega wskazanie skacze, tak pracuje pompa impulsami, to sa pompy tłoczkowe.
3. Dobór filtrów - tu ile użytkowników tyle opinii, ja polecam ostatni duży filtr wymienić na ceramiczny 0,3 mikrona są to bardzo dobre filtry który nożna umyć a naprawdę wyłapuje mase syfu z wody. Filtr kosztuje ok 35zł ale można go myć, ja go czyszczę średnio co miesiac.
4. Lampa UV wg mnie jak ktoś ma wodę ze studni jak ja to rzecz niezbędna.
5. Czyszczenie filtra osmotycznego,  gadżet z allego działa, ale tak samo nożna zarobić wypinajac ogranicznik przepływu na chwile, ale nic nie zastąpi czyszczenia całej instalacji, no niestety ale co miesiac max dwa powinno sie główne filtry wypłukać z tubami i wyczyścić.

Tyle z moich doświadczeń, osobiście jak montuje filtry w kuchni pod zlewem to montuje je na szynie szufladowejj żeby nimi wyjechać poza szafke kuchenna. Niedługo bede robił montaż u żony w zakładzie to moge wrzucić zdjęcie.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #538 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:15:53 »
Dojechała już pompa kompletna pompa od Globalwater. Została podpięta za filtrami wstępnymi i restryktorem mieszającym wodę. Następnie elektrozawór niskiego ciśnienia i pompa, pominąłem elektrozawór wysokiego ciśnienia. Manometr wpięty przed membraną szaleje, po uspokojeniu w granicach 8 bar. Pompa pracuje non stop. Po wpięciu elektrozaworu wysokiego ciśnienia pompa załącza się co 1-2 s dobijając do 4 bar i wyłącza się spadając do 2 bar. Jak więc lepiej? Usunąć elektrozawór wysokiego ciśnienia i niech leci na maxa?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #539 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:39:54 »
Jak usuniesz to będzie pompować ciśnienie aż coś się zepsuje albo jakiś wężyk wystrzeli i zaleje pół chałupy. Coś masz chyba źle podłączone w instalacji, ja takich problemów nie miałem...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi