Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197974 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #315 dnia: 09 Marzec 2019, 10:43:35 »
Strzelam 9-11k.
pytając o cenę lepiej siedzieć ale różnica w smaku kawy jest ogromna...
Hmm, tu by trzeba porównań side by side, ale pijam kawy w miejscach gdzie jest Akvo - jest fajnie, ale jakoś szoku nie doznaję :)
Słyszałem plotki, że mają wypuścić bardziej domową wersję instalacji, ale nie wiem na ile to prawda...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #316 dnia: 09 Marzec 2019, 11:37:26 »
Z tego co doczytałem na ich stronie, to jest to odwrócona osmoza o bardzo dużej wydajności (2000 l/h) z jakimś sprytnym systemem mineralizacji (minerały można sobie dobierać).

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #317 dnia: 09 Marzec 2019, 12:22:27 »
Strzelam 9-11k.

Jakbym miał z tego ciśnienie do ekspresu i „mineralną” w kranie to dałbym kilka tysi, ale chyba nie aż tyle. Oczywiście gdyby faktycznie działało.

Cytuj (zaznaczone)
Słyszałem plotki, że mają wypuścić bardziej domową wersję instalacji, ale nie wiem na ile to prawda...

Ciekawe co i za ile. Będę obserwował z zainteresowaniem.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #318 dnia: 09 Marzec 2019, 12:27:51 »
Nie wiem jaka jest dokładnie cena, ale... kilkanaście tysięcy.

Hmm, tu by trzeba porównań side by side
Cupping był jak pisałem - kranówa, akvo, akvo "premium". Ba, dostałem trochę tego do domu i różnica w smaku między moją filtrowaną a tym jest odczuwalna nawet nie pijąc jednej i drugiej jednocześnie ;) To naprawdę działa i jestem zaskoczony tą różnicą. Nawet kawy z Melitty inaczej wychodzą... Choć z tym sprzętem dalej nie potrafię się dogadać.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #319 dnia: 09 Marzec 2019, 12:52:58 »
różnica w smaku między
Trudno się dziwić, że była różnica w smaku, skoro była to woda wtórnie zmineralizowana. PepsiCo i CocaCola robią to samo ze swoimi wodami mineralizowanymi (nie mylić z mineralnymi).

Byłem raz w jednym z największych browarów na świecie - tam smak warzonego piwa reguluje się proporcją wody z 7 źródeł, które mają na terenie browaru.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #320 dnia: 09 Marzec 2019, 16:22:19 »
To może ja się wypowiem w kwestii Akvo - bo używam tego systemu  pracy na co dzień, jak również służbowo oferuję jego sprzedaż (Mała Czarna, jest jego dystrybutorem)  ;)

1. System jest bardzo stabilny i bez problemu zapewnia ciągłość dostawy wody do ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego (w kawiarni mamy podłączone Fetco, które wymaga określonego ciśnienia, bo w innym wypadku Fetco wyświetla błąd i nie pracuje. Ponadto, podłączony jest kranik, do szybkiego poboru wody do czajnika - parzymy na tej wodzie również przelewy i herbaty. Akvo a pompę i baniak z zapasem wody, dlatego ciśnienie jest na tyle wysokie by wygonie pobierać wodę.

2. System występuje w dwóch wersjach: Pierwsza działa w ten sposób, że część wody jest demineralizowana poprzez RO a część filtrowana (między innymi uzdatniana do picia). Następnie dzięki by passowi i podłączonemu konduktometrowi mamy możliwość regulacji stopnia zmineralizowania wody - wody mieszają się.
Druga wersja systemu działa w ten sposób, że woda jest demineralizowana. System ma pompe minerałów, która pobierana jest z baniaka. Roztwór (potocznie nazywany zacierkiem, wstrzykiwany jest do wody zdemineralizowanej - magnez (dwa rodzaje) oraz bufor. Poziom mineralizacji również można sobie ustawić, jak również regulować proporcje minerałów (mniej więcej raz w miesiącu trzeba przygotować mieszankę). W tej wersji systemu możemy dosłownie projektować sobie własną wodę.  :) Jeśli ktoś a ochotę zobaczyć jak działa i jakie są efekty w filiżance - zaprasza na kawę do Małej Czarnej.

3 To polski produkt !  [emoji38]

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #321 dnia: 09 Marzec 2019, 16:58:29 »
@Metiu, czy jako dystrybutor możesz podać informacje o cenie? I czy jest Ci coś wiadomo nt tańszej wersji dla domowych baristów? Miała być pod koniec ubiegłego roku, dopytywałem u producenta, ale mi nie odpisał...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #322 dnia: 09 Marzec 2019, 17:21:11 »
3 To polski produkt !   
To tak z ciekawości spytam - co w nim polskiego? Może poza pomysłem.

PS. Pomysł ze wszech miar dobry - mieszanie kontrolowane konduktometrem albo wtrysk koncentratu minerałów.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2019, 18:39:01 wysłana przez Krakus »

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #323 dnia: 12 Marzec 2019, 09:05:45 »
I dalej jestem w kropce:

1. Czy zapłacić mniej i kupić wersję z zbiornikiem czy dopłacić i zapłacić za wersję z buforem i wodą na bieżąco?
2. Znałazłem filtry narurowe. Czy montaż czegoś takiego na wejściu wody do mieszkania da jakiś efekty - chodzi głównie o zmiękczanie wody?
3. Jeżeli punkt 2 nic nie daje to czy ktoś oprócz @kulka używa czegoś w łazience do zmiękczania wody w celu pozbycia się kamienia?

Offline Derdi

« Odpowiedź #324 dnia: 12 Marzec 2019, 11:05:20 »
W kwestii mineralizacji wody, to dziwi mnie pewien paradoks.
Mianowicie: sprzedawcy filtrów informują, że z wody przyswajamy kilka % minerałów, natomiast większość zapotrzebowania zaspokajamy pożywieniem.
Jesteśmy jednak zachęcani do zakupu zestawów z mineralizatorem... Idąc dalej, na przysłowiowy "chłopski rozum", zastanawiam się czy można mówić o skutecznym wzbogaceniu wody w minerały, które zatrzymała membrana, a następnie przepłynęły przez mineralizator. Nie mam tu na myśli Akvo, tylko mainstreamowe  [emoji38] systemy.

P.S. Zadałem kilku sprzedawcom pytanie o możliwość zakupu bez standardowych wylewek, myśląc o baterii 3 lub 4-drożnej. Odpowiedzi brak, odechciewa się zakupów, skoro nie można liczyć na podstawowe odpowiedzi...

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #325 dnia: 12 Marzec 2019, 12:07:07 »
@Derdi myślę że w mainstreamowych systemach nie ma co marzyć o skutecznej mineralizacji z mineralizatora, przynajmniej ja jeszcze nie spotkałem.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #326 dnia: 12 Marzec 2019, 13:45:01 »
odechciewa się zakupów, skoro nie można liczyć na podstawowe odpowiedzi...
Nie Ty jeden masz ten problem. To jest zdaje się towar masowy jak bułki i albo bierzesz, albo spadaj na drzewo. Ja zapytałem kilkunastu sprzedawców (łącznie z obecnymi na forum) i nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
« Odpowiedź #327 dnia: 12 Marzec 2019, 16:24:25 »
@Metiu, czy jako dystrybutor możesz podać informacje o cenie? I czy jest Ci coś wiadomo nt tańszej wersji dla domowych baristów? Miała być pod koniec ubiegłego roku, dopytywałem u producenta, ale mi nie odpisał...

Co prawda korespondowaliśmy już na PW, ale odpowiem na forum - domowy system Akvo kosztuje 2500 zł netto. Pierwszy ezgemplarz jest już w zasadzie gotowy, trwają drobne poprawki kosmetyczne. Tak jak opisywałem, działa na zasadzie RO + filtracja oraz mieszanie.
 Odpowiednik dla gastronomii o większej wydajności kosztuje 6500 zł netto, natomiast wersja pro z systemem mineralizacji 13 tys. zł netto.

Co w nim polskiego ? Chyba bardziej polski być nie może - autor, projekt, kapitał, większość komponentów. 😊

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #328 dnia: 12 Marzec 2019, 17:32:57 »
większość komponentów.
@Metiu, to coś jak z amerykańskimi telefonami Apple? Membrana, obudowy filtrów, pompa (o ile jest), wężyki wszystko to łączące made in Poland? Wow, nie wiedziałem, że jesteśmy taką potęgą technologiczną :)

Jaką wydajność ma wersja domowa?

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
« Odpowiedź #329 dnia: 12 Marzec 2019, 23:00:21 »
Wybacz Krakusie, nie będę polemizował i zagłębiał się w filozofię tego co jest polskie a co nie jest, co jest bardziej a co mniej polskie.  ;) Nie bardzo rozumiem, czemu w ciemno podważasz to co napisałem i próbujesz o tym dyskutować, nie mając w zasadzie innych danych niż te, które napisałem. Z przykrością muszę stwierdzić, że obserwuję uszczypliwości z Twojej strony, będące reakcją na to co piszę. Wybacz, ale takie odnoszę kolejny już raz wrażenie. Make coffee not war !  :szampan:

W każdym razie, odnosząc się do Twojego pytania - Ciśnienie robocze (w bańce - zapasie) wynosi ok 3-3,5 bara. A zatem można podłączyć pod system ekspres ciśnieniowy lub przelewowy, jeśli te mają taką możliwość. Ponadto, standardowo pod Akvo podłącza się kranik do poboru wody (kranik jest dołączony do zestawu). Pompa w połączeniu z dwu litrową bańką (tzw. zapasem) sprawiają, że system stabilnie działa podczas pobierania wody do czajnika czy też parzenia espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi