Nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam się w tym.
Podczas szukania młynka dla brata i normalnego przeglądania forum sporo się naczytałem o metodach alternatywnych i nie ukrywam, że mnie zaciekawiły. Chętnie bym czegoś nowego spróbował, tym bardziej, że czasami miał bym ochotę na coś "lżejszego" od esencjonalnego doppio, które zazwyczaj pijam. Do tego czasami chciało by się tej kawy napić ilościowo więcej, a zaserwowanie sobie dwóch/trzech doppio z rzędu to nie na moje ciśnienie

Obserwuję też, że często czołowi bariści w domowych warunkach skłaniają się ku alternatywie, więc czemu by nie spróbować czegoś innego i wprowadzić jakieś urozmaicenie

Stąd mam kilka pytań. Pierwsza sprawa to mielenie. Posiadam młynek Ascaso i-mini 2 i jeśli do danej alternatywy potrzebny będzie inny przemiał niż do espresso (a chyba do żadnej tak drobno się nie mieli), to nie wyobrażam sobie co chwile zmieniać ustawienia tego młynka, bo bym się chyba zajechał. Stąd pytanie jakie było by najlepsze rozwiązanie sprawy mielenia do alternatywy w możliwie najniższej cenie? Coś ręcznego? Czy w takiej sytuacji mielenie nie jest zbyt czasochłonne? A może tani elektryczny? Tylko, że z miejscem trochę krucho i jakoś głupio mi mając jeden młynek elektryczny kupować kolejny

No a kolejną kwestią jest w którą alternatywę pójść? Aeropress czy dripper i jeśli dripper to który? Może wypowiedzą się osoby, które mają kilka systemów, z których korzystają częściej na co dzień? Co lepiej by uzupełniało ekspres ciśnieniowy?
Z góry dziękuję za pomoc