Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze młynka do 400zł  (Przeczytany 22533 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prośba o pomoc w wyborze młynka do 400zł
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Styczeń 2015, 07:56:56 »
Nieźle ;) dobrze wiedzieć że jest tani młynek który ma taką rozpiętość przemiału. Pewnie nie każde ziarno zmielone na minimum da nam espresso ale lepszy rydz niż nic :D
LMWDP #469

Offline matb

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Luty 2015, 00:54:29 »
Młynek Concept ma tylko 3 stopnie grubości mielenia kawy? Tak wynika z opisu na stronie MediaExpert. Te trzy stopnie to nie będzie za mało?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Luty 2015, 01:06:04 »
Raczej 30, a właściwie to naliczyłem 35.

Offline BoyLer

• Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Luty 2015, 01:09:25 »
Młynek Concept ma tylko 3 stopnie grubości mielenia kawy? Tak wynika z opisu na stronie MediaExpert. Te trzy stopnie to nie będzie za mało?

Mam już ten młynek (ale go nie używam, bo jak pisałem idzie na prezent) i owszem w instrukcji jest wzmianka niby o 3 stopniach mielenia, ale w rzeczywistości przemiał ustawia się płynnie poprzez obracanie hoppera i jest to bardzo szeroki zakres.

Offline BoyLer

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Luty 2015, 15:30:46 »
Nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam się w tym.
Podczas szukania młynka dla brata i normalnego przeglądania forum sporo się naczytałem o metodach alternatywnych i nie ukrywam, że mnie zaciekawiły. Chętnie bym czegoś nowego spróbował, tym bardziej, że czasami miał bym ochotę na coś "lżejszego" od esencjonalnego doppio, które zazwyczaj pijam. Do tego czasami chciało by się tej kawy napić ilościowo więcej, a zaserwowanie sobie dwóch/trzech doppio z rzędu to nie na moje ciśnienie :) Obserwuję też, że często czołowi bariści w domowych warunkach skłaniają się ku alternatywie, więc czemu by nie spróbować czegoś innego i wprowadzić jakieś urozmaicenie :)
Stąd mam kilka pytań. Pierwsza sprawa to mielenie. Posiadam młynek Ascaso i-mini 2 i jeśli do danej alternatywy potrzebny będzie inny przemiał niż do espresso (a chyba do żadnej tak drobno się nie mieli), to nie wyobrażam sobie co chwile zmieniać ustawienia tego młynka, bo bym się chyba zajechał. Stąd pytanie jakie było by najlepsze rozwiązanie sprawy mielenia do alternatywy w możliwie najniższej cenie? Coś ręcznego? Czy w takiej sytuacji mielenie nie jest zbyt czasochłonne? A może tani elektryczny? Tylko, że z miejscem trochę krucho i jakoś głupio mi mając jeden młynek elektryczny kupować kolejny ;)
No a kolejną kwestią jest w którą alternatywę pójść? Aeropress czy dripper i jeśli dripper to który? Może wypowiedzą się osoby, które mają kilka systemów, z których korzystają częściej na co dzień? Co lepiej by uzupełniało ekspres ciśnieniowy?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Luty 2015, 16:03:53 »
Do metod alternatywnych jest potrzebny drugi młynek, przestawianie młynka ustawionego na espresso jest uciążliwe. Młynek elektryczny, ręczny dobry jest tam, gdzie nie ma prądu  :). A z poszczególnych urządzeń, to i dripper i aeropress, są godne polecenia. Przynajmniej ja codziennie z nich korzystam.

Offline BoyLer

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Luty 2015, 16:09:45 »
A czy cokolwiek tańszego od Concepta da radę?
I chętnie usłyszę dalsze sugestie co do wyboru konkretnej alternatywy :) Jaka metoda jest szybsza? Np przyjdą goście i wypadało by zrobić kilka kaw, czym zrobię je szybciej? Dripperem czy aeropressem?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Luty 2015, 16:19:02 »
Na kilka kaw to najlepszy jest Chemex :). A wybór konkretnego urządzenia zależy też od preferencji. Lżejsze i bardziej owocowe napary uzyska się z drippera, a mocniejsze i bardziej czekoladowe z aeropressa. Oczywiście to nie znaczy, że aeropress nie zaparzy kwaskowatej kawy. Dla mnie z alternatywnych urządzeń, najfajniejsze są Chemex i Kalita, później Hario, aeropress, Clever Dripper itd.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Luty 2015, 16:33:14 »
A nie łatwiej by ci było dolać wody do espresso....
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline BoyLer

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Luty 2015, 16:54:24 »
Uff sporo tego :) Na ten moment zdecydowanie preferuję "czekoladowe" kawy, ale kto wie co przyniesie przyszłość ;)
Chemexy trochę kosztują i coś mi się kołacze, że gdzieś się natknąłem (zapewne na tym forum), że niezłym substytutem za ułamek ceny jest karafka do wina. Może ktoś to potwierdzić? Wtedy mógł bym się skupić na kupnie jakiejś alternatywy na swoje potrzeby, plus większa karafka w razie "gości" ;)

I zapewne dolanie wody i zrobienie americano to najprostsze rozwiązanie, ale z jakiegoś powodu posiadacze ekspresów na ogół na nim nie kończą :) Coś w tych alternatywach musi w takim razie być i chętnie bym się o tym samemu przekonał :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Luty 2015, 19:59:27 »
Chemexy trochę kosztują i coś mi się kołacze, że gdzieś się natknąłem (zapewne na tym forum), że niezłym substytutem za ułamek ceny jest karafka do wina. Może ktoś to potwierdzić?
Częściej korzystam z takiej karafki niż z Chemexa. Model Bachus, firma Pasabahce, pojemność 1 litr. Karafka jest na pewno bardziej kłopotliwa w użytkowaniu, brakuje jej uchwytu i odpowietrznika, ale do naparu nie mam zastrzeżeń. Można też używać chemeksowskich filtrów w większym dripperze V60-02.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Luty 2015, 20:40:30 »
Jak mam ekspres włączony, to espresso lub americano.
Jak nie, to kafatierka, drip, praska i ostatnio phin kupiłem.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline BoyLer

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Luty 2015, 20:47:28 »
Ale zawsze to ~1/20 ceny Chemexa :) Na wypróbowanie jak znalazł.
No ale to się tyczy sytuacji kiedy trzeba zrobić kawę hurtowo. Pozostaje wybrać coś dla siebie na jedną/dwie kawy.
No i kwestia młynka. Chyba faktycznie ciężko o coś lepszego od Concepta w rozsądnej cenie. Zauważyłem, że te młynki są o wiele tańsze u naszych południowych sąsiadów, 1150 koron, czyli jakieś 180zł. Trzeba będzie uruchomić czeskie kontakty i na tamtejszy adres zamówić :) A teoretycznie jaki jest następny najtańszy młynek lepszy od Concepta pod alternatywy? Domyślam się, że skok cenowy jest już znaczący, ale wszystko jest do rozważenia.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Luty 2015, 20:53:38 »
Częściej korzystam z takiej karafki niż z Chemexa. Model Bachus, firma Pasabahce, pojemność 1 litr.

To coś kosztuje 7,40 zł Masakra jesli choć w połowie z tego napar jest jak z chemexa :-)

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Luty 2015, 20:59:13 »
Jak założysz filtr chemików to smak będzie podobny.
W młynie: ziarna

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi