Autor Wątek: Najlepszy ekspres do robienia espresso  (Przeczytany 7756 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Najlepszy ekspres do robienia espresso
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwiec 2023, 20:56:17 »
Widze, ze jest taki wynalazek, ale nie znam marki.
10 min
własna grupa
1.5l bojler
https://www.coffeesite.pl/stone-espresso/1771-stone-espresso-mine-satin-black-.html

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwiec 2023, 21:08:20 »
Widze, ze jest taki wynalazek, ale nie znam marki.
10 min
własna grupa
1.5l bojler
https://www.coffeesite.pl/stone-espresso/1771-stone-espresso-mine-satin-black-.html
Ciekawe, jak to działa:

Ekspres wyposażony w bojler o pojemności 1,5L (komora pary 0,8L) z grzałką o mocy 1000W oraz wewnętrzną wężownicą do wody na kawę. 
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2023, 21:16:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwiec 2023, 23:54:42 »
Stone jest składany przez Rocketa bodajże dla kanadyjskiej firmy wiec to w zasadzie 100% Italy :):)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Czerwiec 2023, 09:00:12 »
Fajnie byłoby zejść do 15 min pytanie jakie ekspresy w ogóle oferują taki czas?

Każdy z oferty Ascaso nagrzeje się w 15 miniut od włączenia, wraz z grupą i kolbą. Ogólnie musisz patrzeć na termobloki lub małe SB połączone z grupą.
Ekspresy z E61 mogą mieć podany czas nagrzewania w okolicach 10-15 min. ale odnosi się to tylko do wody w bojlerze. Drugie tyle zajmie migracja ciepła do grupy.

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwiec 2023, 11:11:03 »
Kup dźwignie La Pavoni i będzie po sprawie ,a espresso tez będzie znakomite :):)i pięknie wyglada :)

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Czerwiec 2023, 12:22:01 »
Cafelat robot nawet nie wymaga grzania a espresso wyśmienite
Kazak Rota jedno przelanie i jest git
la Pavoni grzeje się szybko ale też i przegrzewa
Ascaso też relatywnie szybko
Bezerra także bo ma własny pogrzew grupy (jak ascaso)
I dużo innych,
ale z perspektywy ten czas jest pomijalny bo czy 10 min czy 20 min to luz...  można włączyć zdalną wtyczką, albo wg harmonogramu ...

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Czerwiec 2023, 12:49:52 »
O co chodzi z tym mitycznym czasem grzania ekspresu vel osiągania temperatury roboczej? Tak jak wspomniał kolega wyżej - w czasach inteligentych wtyczek, które można aktywować zdalnie za pomocą smartphonea i/lub ustawić harmonogram, problem przestaje według mnie istnieć  kawka

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Czerwiec 2023, 19:01:35 »
Bezerra także bo ma własny pogrzew grupy
Za dużego wyboru wśród SB nie ma z ich grupą, bo albo DB, albo HX, jedynie BZ09, ale bez pida.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Czerwiec 2023, 20:44:36 »
w czasach inteligentych wtyczek, które można aktywować zdalnie za pomocą smartphonea i/lub ustawić harmonogram, problem przestaje według mnie istnieć
dla mnie znaczenie ma zużycie energii więc nagrzewanie przez 1.5 godziny ekspresu do zadanej temperatury żeby zrobić 2 kawy jest zupełnie bez sensu.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Czerwiec 2023, 21:05:04 »
O co chodzi z tym mitycznym czasem grzania ekspresu vel osiągania temperatury roboczej? Tak jak wspomniał kolega wyżej - w czasach inteligentych wtyczek, które można aktywować zdalnie za pomocą smartphonea i/lub ustawić harmonogram, problem przestaje według mnie istnieć  kawka

Pijesz kawę zawsze o tej samej porze? Rano to może jeszcze by zadziałało... Ale tylko u mnie, bo żona wstaje kiedy chce. A trakcie dnia... skąd mam wiedzieć kiedy będę miał przerwę...

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Czerwiec 2023, 21:15:52 »
tylko u mnie, bo żona wstaje kiedy chce. A trakcie dnia... skąd mam wiedzieć kiedy będę miał przerwę...
Właśnie dla takich kawoszy, jak Henry i jego żona wymyślono szybkie ekspresy, jak np LM Mikrę: po 5 minutach masz espresso, a po 8 spieniasz mleko.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2023, 21:31:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwiec 2023, 07:57:20 »
Najlepsze espresso i szybkość (chwila po zagotowaniu ok 0,5L wody w czajniku) - Kazak Rota.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwiec 2023, 09:34:34 »
w czasach inteligentych wtyczek, które można aktywować zdalnie za pomocą smartphonea i/lub ustawić harmonogram, problem przestaje według mnie istnieć
dla mnie znaczenie ma zużycie energii więc nagrzewanie przez 1.5 godziny ekspresu do zadanej temperatury żeby zrobić 2 kawy jest zupełnie bez sensu.

W sedno :) Dlatego wole nagrzać ekspres 10-15min i mieć spokój. Druga sprawa, to bezsensowne nagrzewanie mieszkania w upały.

Offline niebieski_luk Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, V60, Kazak Rota, Bezzera, Lelit
  • Młynek: Kinu M47, DF83
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwiec 2023, 09:39:31 »
Bezzera BZ09 - własna grupa z dogrzewaniem elektrycznym. Z instrukcji wynika, że dochodzi w 5 minut do optymalnej temperatury, na forach anglojęzycznych użytkownicy mówią o ok. 10 min. To jest SBDU (500ml) bez PIDa.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lipiec 2023, 21:34:14 »
Fajna ta Bezzera BZ09 - ale niestety PID to konieczne wymaganie.

Póki co na przód wychodzi Profitec Go

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi