Autor Wątek: Najlepszy ekspres do robienia espresso  (Przeczytany 7766 razy)

pawel890

• Gość
Najlepszy ekspres do robienia espresso
« dnia: 17 Czerwiec 2023, 22:38:53 »
Szukam nowego ekspresu, na rynku trochę się pozmieniało, więc ciekaw jestem czy ktoś jest w stanie polecić jakiś ciekawy ekspres.

Wymagania proste:
- najlepsze espresso

Ekspres używany przez jedną osobę, więc nie potrzebuje dużych bojlerów, spieniam mleko raz na miesiąc.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Najlepszy ekspres do robienia espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2023, 07:45:59 »
Trochę mało informacji z Twojej strony, preferencje, jak np max. cena, czy czas nagrzewania ma znaczenie?
spieniam mleko raz na miesiąc
Czy jednak będziesz spienianiał na tym ekspresie?
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2023, 08:49:31 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwiec 2023, 15:13:34 »
Trochę mało informacji z Twojej strony, preferencje, jak np max. cena, czy czas nagrzewania ma znaczenie?
spieniam mleko raz na miesiąc
Czy jednak będziesz spienianiał na tym ekspresie?

Cena do 8k
Nie będę spienial
Zależy mi na szybkim nagrzewaniu

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2023, 15:30:17 »
Cena do 8k
Nie będę spienial
Powiem, że to niełatwy wybór z tego względu, że kupujemy ekspres, a nie będziemy korzystać z jego składowych, za które się przecież zapłaciło, jak w przypadku DB. Jak się zapatrujesz na Elektrę mcal? 12-13 minut czas nagrzewania a i niezłą przy okazji piankę produkuje.
》tertium non datur《

Offline ikpara

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwiec 2023, 15:42:02 »
Któryś ASCASO z PID-em lub coś innego z termoblokiem (Graef wyższy model?) - jednak to się najszybciej nagrzewa.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwiec 2023, 17:21:48 »
ECM puristika plus flow control zmieścisz się w budżecie a i będzie ładnie wyglądał :)

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwiec 2023, 17:58:53 »
ECM puristika plus flow control zmieścisz się w budżecie a i będzie ładnie wyglądał
Rollo:
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwiec 2023, 18:11:29 »
ECM puristika bardzo mi się podoba, pytanie jaki czas nagrzewania? Zależy mi żeby zejść z pułapu 30 min nagrzewania, już mnie to trochę męczy, żeby specjalnie się bawić te 30min w Rancilio dla 1 kawy.
Fajnie byłoby zejść do 15 min pytanie jakie ekspresy w ogóle oferują taki czas?
Uprzedzam nie interesują mnie termobloki.

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwiec 2023, 18:15:31 »
Zależy mi żeby zejść z pułapu 30 min nagrzewania, już mnie to trochę męczy, żeby specjalnie się bawić te 30min
Dlatego nie proponowałem żadnego ekspresu z grupą e61.
》tertium non datur《

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwiec 2023, 18:25:53 »
Puristika - czas gotowości do pracy ok 10 minut (taką wskazówkę znalazłem na stronie int.)

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwiec 2023, 19:35:29 »
Puristika - czas gotowości do pracy ok 10 minut (taką wskazówkę znalazłem na stronie int.)
Możesz podać tę stronę?
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwiec 2023, 19:44:04 »
W takim razie w puli pozostają ekspresy z własną kontrukcją grupy?

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Czerwiec 2023, 20:18:46 »
@GostRado: clivecoffee.com > support > help center > ECM Puristika:Setup Guide > step3

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwiec 2023, 20:21:56 »
@GostRado: clivecoffee.com > support > help center > ECM Puristika:Setup Guide > step3

Sami sobie zaprzeczają:

The PID will light up and display the temperature. Once it reached 93°C (which should take about 10 minutes), the machine is fully heated and ready to use.To accelerate the heating process and to ensure the group head is fully heated, lift the brew lever for about 10 seconds and allow water to run through the group.

Cudów z wygrzaniem grupy E61 nie ma: 50 minut lub kombinowanie z flushami ok 30 minut:

W takim razie w puli pozostają ekspresy z własną kontrukcją grupy?
Tak plus duży bojler, tj ok. 750ml z pidem. Nie wiem, czy taki ekspres istnieje bez drugiego bojlera serwisowego, którego nie potrzebujesz, ale musisz za niego zapłacić.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2023, 20:54:29 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi