Autor Wątek: Hario skerton i kawiarka - problem  (Przeczytany 9547 razy)

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Hario skerton i kawiarka - problem
« dnia: 15 Styczeń 2015, 12:07:08 »
Cześć,
posiadam młynek Hario Skerton i mam problem, gdy chcę zmielić kawę do kawiarki. Nieważne jak grubo zmiele kawę (a mieliłem nawet grubiej niż do frenchpressu) to ciągle na dnie kawy z kawiarki mam drobny kawowy pyłek. Moja podstawowa kawiarka to Bialetti moka express ale ten sam problem występuje w innych kawiarkach renomowanych firm. Proszę o odpowiedź na pytanie czy to ja coś źle robię, czy po prostu ten młynek tak ma?

Pozdrawiam
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Hario skerton i kawiarka - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2015, 12:16:22 »
Tak ma, weź zwykłe kuchenne sitko i odsiej ten pył bo to on ci zatyka kawiarkę i psuje smak.

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Styczeń 2015, 12:32:01 »
W zasadzie przy mieleniu każdym młynkiem coś takiego się stanie. Każdy młynek generuje pewną ilość pyłu, czyli kawy zmielonej bardzo drobno (drobniej niż ustawienie młynka). Skerton niestety nie jest w tej kwestii ideałem i dość mocno pyli.
Czy tych drobinek jest bardzo dużo? Zawsze jakieś drobinki się dostana tam gdzie nie trzeba, tego się nie uniknie.

Ewentualnie spróbuj przesiewania jak sugeruje Spinacz, ale czy to warte zachodu?:)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2015, 12:41:12 »
A może filtr z aero pomoże jak tu ktoś sugerował

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2015, 12:42:09 »
Przesiewanie trwa kilka sekund a ma spory wpływ na smak. Wg mnie warto.

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2015, 13:08:11 »
A może filtr z aero pomoże jak tu ktoś sugerował

Moim zdaniem (osobiście, nie jako sprzedawca), to zły pomysł! Lepiej nie ryzykować tego że kawiarka wybuchnie po zatkaniu sitka.
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Styczeń 2015, 14:55:05 »
Nic nie wybucha. Robiłem tak i nic się nie stało. Ale nie robię już tak, bo kawiarka to kawiarka - drobny pyłek jest tu normalny i nie ma co nad nim dramatyzować.

Offline harkie

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Styczeń 2015, 00:18:15 »
@intersekt

Skerton nie powinien mieć tutaj nic do rzeczy oprócz tego, że jest to raczej młynek nie najwyższych lotów. Kup kawę zmieloną w jakimś sklepie i wsyp do swojej kawiarki.
Taki pyłek to udało mi się osiągnąć tylko przy wyjątkowo podłej kawie (marketówka robuściana) mielonej gdzieś tam w przygodnym sklepie ze sprzedawcą z którym się nie znałem.

Uwaga będzie ostro, ale ostry to ja jestem tylko w pisanych wyrazach, tak naprawdę to mnie do rany przyłóż.

Moje typy:
1. Masz kawiarkę do dpy.
2. Robisz kawę do dpy.
3. Widzisz problemy tam gdzie ich nie ma.

No dobrze  koniec hejterstwa:
Odnośnie 1. Nie wiadomo jaka jest konstrukcja Twojej kawiarki, ja zaś nie znam 99% modeli. Ale możliwe, że uszczelka nie trzyma (i w obudowie jako całości i elementów dolnego z górnym), sitko lub coś innego jest nie teges już konstrukcyjnie.

Odnośnie 2. Może tej kawy wsypujesz za mało (kawiarka przerośnięta w stosunku do twoich potrzeb. Może wsypujesz jej zbyt dużo - ubijasz, a tego się nie robi. Może procedura jest prawidłowa, ale zbyt powolnym gotowaniem podnosisz wolno ciśnienie (parę) i kiedy już jest ten moment, to para unosi do góry drobnicę. Pokrywka kawiarki opuszczona? Może sitko jest częściowo przytkane. Może nie skręcasz kawiarki wystarczająco mocno. Może za długo męczysz tę kawiarkę. Przerwanie gotowania powinno nastąpić (to już kwestia modelu) nie za późno, bo wtedy rzeczywiście kawa w sitku podnosi się do góry. To już kwestia grzania i tego trzeba się nauczyć w praktyce. Zrób jedną kawę tak o kilkanaście sekund szybciej, kiedy nawet w dolnym zbiorniku będzie jeszcze trochę wody. Przynajmniej będzie wiadomo czy ten pył dostaje się w całym czasie czy w którymś momencie (początek, koniec).
Tak celuje, bo nic nie napisałeś o metodzie, czasach itp. Spróbuj wlać wodę po jej zagotowaniu (gorącą), przyśpieszysz 'produkcję' kawy, może pozbywając się pyłu.

Odnośnie 3. Przyzwyczaj się, połączyłeś idee polskiej plujki z włoską precyzją espresso - czyli alternatywę. ;) ;) ;) ;)

Raczej mielenie Skertonem (mielenie, a nie piłowanie młynem, który wcześniej łupał kamienie) nie powinno aż tak bardzo wpływać na ten efekt - zwłaszcza że piszesz o różnych nastawach. Chociaż przesianie może przynieść dobre rezultaty, tego nie wykluczam.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2015, 00:20:33 wysłana przez harkie »

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Styczeń 2015, 15:15:02 »
kiedy nawet w dolnym zbiorniku będzie jeszcze trochę wody
Przecież zawsze w kawiarce w dolnym zbirniczku musi zostać trochę wody.

Offline harkie

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Styczeń 2015, 17:12:14 »
No to już zależy od upodobań, stopnia zmielenia kawy, kawiarki (wielkości) i wprawy. Mówi się ogólnie, że zbyt późne zdjęcie kawy z ognia przepaży ją i kawa wyjdzie gorzka. W dodatku można przypalić kawiarkę.
Te trochę wody to z mojego doświadczenia raczej wilgoć na ściankach i mała kałuża na dnie zbiornika dolnego (w sitku z kawą nie powinno być błota). Czekanie z nadmiernie wydłużoną ekstrakcją (duży bulgot - 'plucie') może podnosić drobiny kawy do zbiorniczka górnego (niekoniecznie ale to jeden z elementów).
Za dużo wody na dnie - kawa się nie uda (z bardzo wielu powodów). No więc te trochę to taka umowna ilość dla chyba każdego modelu, bo jak to zmierzyć. Ale ja nie piszę o tej, z mojego punktu widzenia, niewielkiej części która zostaje.

Mnie chodzi o to żeby zobaczyć czy np. 2/3 wody, która przeszła do góry jest z tym pyłem czy też nie. W tym czasie ekstrakcja jest mniej więcej jeszcze spokojna.

Ale to tylko moje dawne doświadczenia i gdybanie, bo przecież nie wiemy tak naprawdę jak @intersekt swoją kawę robi.

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Styczeń 2015, 17:38:31 »

Za dużo wody na dnie - kawa się nie uda (z bardzo wielu powodów). No więc te trochę to taka umowna ilość dla chyba każdego modelu, bo jak to zmierzyć. Ale ja nie piszę o tej, z mojego punktu widzenia, niewielkiej części która zostaje.

U mnie potrafi zostać nawet 1/3 wody i jest to raczej pochodną ilości kawy w zbiorniczku. Wsypię więcej mam mniej naparu natomiast jest on bardziej gesty, wsypię mniej- więcej wody przechodzi. Smak za każdym razem bez uwag.

Offline harkie

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Styczeń 2015, 23:34:07 »
Szukamy specjalisty od kawiarek, pilnie potrzebny, na umowę o dzieło. ;)

Mnie się wydaje, że 1/3 wody to dużo. O wiele za dużo. Pisałem o nieudanej kawie, bo teoretycznie wszystka woda (niech będzie prawie wszystka) powinna magicznym fiku-miku ciśnieniem zostać wypchnięta do góry. Jeżeli nie chce się tam znaleźć, to trzeba szukać winy w mieleniu, przygotowaniu albo konstrukcji kawiarki. Tak mi się wydaje.

Albo puszcza uszczelka, albo za słabo skręcona kawiarka, albo proces nagrzewania nieodpowiedni, albo metal obudowy jest coś nie ten, albo kawa za mocno zmielona, albo ten dzyndzel który zwisa z sitka nie jest długości prawidłowej, albo ten dzyndzel który podniesiony jest mężnie jak... jak... no jest podniesiony do góry też jest w długości może nie taki co trzeba. Moja kobieta jak się zabiera za kawiarkę, to też albo jej wyjdzie albo i nie i nie wiadomo, wszystko ma ponastawiane - dużo tutaj mądrości nie trzeba i potrafi być błotko i woda zostanie, a kawa lurowata.

Stan wyjściowy, to pełny zbiornik nieubitej kawy wyrównany np. rączką łyżeczki (bez górki i dołków), wody pod zawór gorącej (ale nie wrzątek, bo wydaje mi się że skręcenie kawiarki zaraz po wrzeniu trochę zmienia smak na niekorzyść. Więc należy chwilę odczekać (30 sek.). Krótkie gotowanie i natychmiastowe przerywania przed 'pluciem' lub w pierwszym 'cracku' plucia. W takim stanie 90% (na oko dla małych kawiarek) procent wody powinno przejść do góry w postaci płynu lub pary w otoczenie.
To co zostanie w sitku powinno być mniej więcej podobne do ciasteczka z kolby i w ten sam sposób odchodzić z sitka.

Sterowanie kawą w sitku zawsze idzie w parze z ilością wody w dolnym zbiorniku. Kawy mniej - wody mniej. Za dużo wody, 'ciastko' się podniesie. Ciśnienie zniknie i woda wróci do zbiornika dolnego (np.).

Może coś z kalorycznością węgla jest u Was nie tak? Nie wiem.

Tak było u mnie latami, ale teraz to ja przeniosłem się na inne metody.

Offline kubaa.j

• Ekspres: Bezzera unica pid
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Styczeń 2015, 09:34:23 »
Ja kiedyś miałem podobnie z kawiarką bialetti .  Okazało się ze uszczelka nie trzymała dostatecznie mocno.  Spróbuj między sitko a dolną część założyć gumkę recepturkę. U mnie to pomogło.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi