Autor Wątek: Wybór drogi...  (Przeczytany 20110 razy)

Offline sagafa

Wybór drogi...
« dnia: 14 Styczeń 2015, 23:30:11 »
Witam,

Wszystko zaczęło się od tego, że nie mogłem patrzeć na to jak żona pije rozpuszczalną. Zacząłem czytać jak tu mądrze wydać 2tys na coś co da dobrą kawe i ostatecznie kupiłem mokke dla 2 osób + młynek ręczny. Teściom zasmakowała, a potem jak impreza domowa to wszyscy chcieli kawę, więc dokupiłem mokke na 6 osób.
Jakby nie było nie jest to przyjemne kręcić młynkiem zeby 10 kaw zrobić :).

Teraz z racji, że chcę coś lepszego, więc pora wydać trochę.
Nie wykluczam kolby, w sumie nawet od niej bym zaczął rozważania bo z tego co przewertowałem forum to słaba kolba lepsza od dobrego automatu.

Swego czasu nie piłem kawy, teraz piję 2x w tygodniu. Kiedyś uważałem, że najsmaczniejsza to z syropami smakowymi, ale jak byłem w Rzymie to 3 dziennie cappuccino piłem. W Warszawie miałem jedno miejsce, w którym cappuccino zbliżało się do rzymskiego. Czemu mi smakowało? Chyba dzięki temu jak spienione było.
Teściowa często wpada i lubi espresso czasem wypić (a czasem cappuccino). Nie wiem czy jest smakoszką, ale w domu ma jakąś tandetną kolbe i mimo wszystko woli ją niż rozpuszczalną :). Z drugiej strony na espresso też do costy chodzi.

Pijemy:
2-4 cappucino dziennie
sporadycznie espresso (teściowa czasem pije)

Co warto kupić przy takim spożyciu?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wybór drogi...
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2015, 06:39:26 »
Czy budżet to wciąż 2kPLN? Czy masz jakiś młynek?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Styczeń 2015, 07:02:26 »
A ja zacznę przewrotnie - jesteś gotowy aby ogarnąć tą całą procedurę nagrzanie ekspresu, zmielenie kawy, wygrzanie filiżanek, zaparzenie espresso, spienienie mleka, zabawa w latte art, posprzątanie okolicy młynka/ekspresu, co jakiś czas odkamienienie/oczyszczenie/itp?. Zobacz ile to pracy i czy jesteś gotowy na to, bądź przekonany do tej decyzji a potem wybieraj i jedyne ograniczenie to budżet  :ok:
Która kawiarnia w Wawie tak Tobie przypasowała?

Spinacz dobre pytanie, ale obawiam się, że w wypowiedzi sagafa była odpowiedź na Twoje pytanie - młynek jest ręczny. Jakby był elektryczny to po co kręcić ręcznym?  ;)

Offline Kondzior Mężczyzna

• Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2015, 09:16:20 »
KrzychK poruszył najbardziej istotną kwestię, całej otoczki robienia kawy z kolbowca.
Jeżeli ktoś nie chce wykonywać wszystkich tych czynności z czystej przyjemności obcowania
z kawą i w znacznym stopniu wpływać na jakość robionej kawy, to nie jest ekspres dla niego.
Robienie kawy z ekspresu powinno być przyjemnością, a nie odrabianiem pańszczyzny  ;)

Offline sagafa

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2015, 14:32:14 »
Mlynka brak ale juz wiem, ze to najwazniejsza rzecz, wiec kupie jaki kazecie :).
Budzetu obecnego nie mam ustalonego. Chce znalezc optymalne rozwiazanie. Jesli ktos poda model automatu za 5-7k, ktory robi swietne cappuccino i espresso to biore, ale jesli ktos powie ze ekspres kolbowy za 2k zrobi duzo lepsza kawe, a taki za 5k jeszcze lepsza to potem pytanie czy ja i moja rodzina wyczuja ta roznice. Albo inaczej, czy docenia ta roznice.

W Warszawie w budynku Generali na ul. postepu jest kawiarnia. Moze sie nie znam, ale jak przebywalem w tej okolicy to kaw pilem powyzej swojej sredniej :). Jak ktos ma blisko to moze podskoczy i sprawdzi czy to, ze mi smakowalo znaczy, ze bylo to cos warte. Kawe robila mloda dziewczyna i nie byl to powod dla ktorego mi smakowalo.

Wracajac do kolby. Szczerze mowiac to nie wiem z czym to sie wiaze. Obecnie jak robie na kawiarce kawe to trace czas na mielenie i czyszczenie sprzetu, ale jesli robie kaw wiecej niz miesci kawiarka to ja czyszcze pomiedzy parzeniami, wiec tej roboty jest jak dla mnie za duzo.
Jakby mi ktos przyblizyl proces caly uzywania kolby to moze bym sie skusil na automat. Z drugiej strony musze gdzies takiego automatu sprobowac, bo jak ma to smakowac jak cappuccino z costy na shellu (mimo uzycia ziaren kawy tej na a... co reklamujecie :)) to nie jestem pewien czy chce.

Przepraszam za brak znakow polskich ale pisze z UK i troche z lenistwa nie chce mi sie instalowac PL klawiatury.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2015, 15:10:49 »
mówisz o tym?

przyznam, że w takim miejscu napiłbym się wody.
Wpadnij do kawiarni w Wawie polecanych na forum i zobacz czy ten kierunek pasuje

Proces zaparzania espresso,. a potem cappu?
Proszę bardzo, ulubiony filmik....
[vimeo]http://vimeo.com/33207338[/vimeo]
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2015, 15:13:29 wysłana przez KrzychK »

Offline sagafa

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Styczeń 2015, 16:40:41 »
Broń Panie Boże to nie ta. Na przeciw wejścia do tej lunchowni jest mała kawiarnia. W środku w tym samym budynku. Używają tamekspresu kolbowego a nie automatu nescafe za złotówkę.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Styczeń 2015, 17:31:44 »
   Proszę bardzo, ulubiony filmik....

Bardzo sympatyczny, ale ja bym swoich dzieci do pary nie dopuścił i parę elementów zostało pominiętych z czyszczeniem dyszy i kolby ...

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Styczeń 2015, 21:59:10 »
Ja swojego dzieciaka odciagnac nie moge od kolby.

Roznice w smaku poczujesz.  Czas jaki poswiecasz na zrobienie pojedynczego espresso to trzy minuty. Cappucino dwa razy tyle.  Jak przyjda goscie  i bedziesz musial zrobic 10 kaw cappu i esspreso  to 20 minut sie zejdzie. Sprzatanie zawsze jest uciazliwe. Kolba mniej wybacza zaniedbywanie czyszczenia. Nie za bardzo nalezy tez to odkladac na potem.

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Styczeń 2015, 23:10:31 »
@KiT: 20 min na 10 cappu to chyba mocno optymistycznie przy kolbie? No chyba, że co najmniej HX i najlepiej z przyłączem...

Offline sagafa

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Styczeń 2015, 23:11:21 »
@KiT: 20 min na 10 cappu to chyba mocno optymistycznie przy kolbie? No chyba, że co najmniej HX i najlepiej z przyłączem...
Czyli zostaję przy kolbie? To teraz co mam kupić? Głównie ostatnio w UK siedzę, więc może coś tutaj lepiej kupić zamiast w PL?

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Styczeń 2015, 02:39:56 »
Coffeeitalia.co.uk
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Styczeń 2015, 09:19:22 »

Czyli zostaję przy kolbie? To teraz co mam kupić? Głównie ostatnio w UK siedzę, więc może coś tutaj lepiej kupić zamiast w PL?

W sumie to nie do końca o to mi chodziło... ;)
Generalnie weź pod uwagę czy będzie Ci się chciało bawić z kolbą. Większości z nas się chce i czasami więcej z tym frajdy (sam proces) niż z picia kawy ;). Tak naprawdę dobre espresso jest niejako nagrodą za całą wykonaną wcześniej pracę.
Więc jeżeli się zdecydujesz na kolbę to od razu poleciłbym Ci coś z grupą E61 i HX (np. Bezzera, Rocket- jest tego sporo, pewnie inni forumowicze doradzą ci coś jeszcze). Budżet widzę masz więc powinno być ok.
O młynach jest sporo ciekawych wątków (nie mam możliwości wklejenia linka-piszę z mobajla- ale znajdziesz bez problemu).

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Styczeń 2015, 10:01:52 »
a w JuKej oni też mają dobre oferty http://www.bellabarista.co.uk/

@sagafa - widzę że trochę mało wiesz i masz trudny wybór. Poleciłbym ci wstępne oględziny i testy. A dopiero potem decyzję.
LMWDP #469

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Styczeń 2015, 10:51:27 »
No taka jest moja średnia. Tak w domu mam HX z 1.5l bojlerem i szybki młynek gdzie porcja jest zaprogramowana.  Filiżanki są nagrzane na ekspresie, a mleko stoi w lodówce, razem z dwoma dzbankami mokki. I naprawdę to tyle trwa. Co ciekawe prawie tyle samo robi się dwie kawy co jedną.

Rzeczy które skracają czas, zwiększają komfort zabawy i minimalizują sprzątanie:
- ekspres "pod parą"
- HX;
- młynek mielący do PF odmierzoną porcję;
- kawa w szafce pod ręką;
- szuflada z pędzlami i akcesoriami pod ręką;
- odbijak tuż przy ekspresie ;
- kosz w zasięgu.

To ile to trwa u Ciebie?
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2015, 10:56:03 wysłana przez KiT »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi