Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84192 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #540 dnia: 08 Sierpień 2024, 13:15:42 »
Jeśli NPF robi syf tzn, że jest problem z filtrem i ciśnieniem.

Przede wszystkim z kanałowaniem.

Odkąd zmieniłem młynek problem kanałowania nie występuje
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #541 dnia: 08 Sierpień 2024, 14:43:28 »
A jeszcze dajcie jedną radę na koniec. Jeśli mogę dopytać tak otwarcie. To do kogo się zgłosić po zakup tej maszyny ? Tak żeby serwis i poźniej przeglądy nie były kłopotem.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #542 dnia: 08 Sierpień 2024, 15:21:04 »
Cieżko powiedzieć, tylko jedna osoba raportowała problem z koniecznością naprawy gwarancyjnej.

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #543 dnia: 09 Sierpień 2024, 11:46:13 »
A jeszcze dajcie jedną radę na koniec. Jeśli mogę dopytać tak otwarcie. To do kogo się zgłosić po zakup tej maszyny ? Tak żeby serwis i poźniej przeglądy nie były kłopotem.

W tym momencie kupiłbym na coffeedesk:
LMmicra.JPG

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #544 dnia: 09 Sierpień 2024, 12:20:39 »
Skontaktuj się ze mną: 509969839, dam Ci namiar na sprzedawcę B2B Deskowych. Kupiłem od niego w dobrej cenie z fv. Miałem problem techniczny z maszyną ale serwis Deskowych już ogarnął. Pozdrawiam, Tomek.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #545 dnia: 09 Sierpień 2024, 17:24:30 »
Rozumiem, że tamper, moje sitka VST od standardu grupy E61 nie będą pasować ?
Używam tylko sitek VST.
》tertium non datur《

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #546 dnia: 09 Sierpień 2024, 22:43:36 »
Skoro w temacie sitek to mam pytanie. Udało mi się dokupić sitko 17 gr La Ma bezrantowe i widziałem na kilku stronach, że niby te sitka robione są we współpracy z VST. Jaka jest prawda? Leżało to w ogóle obok VST? Ktoś miał możliwość porównania tych dawanych przez La Ma z tymi robionymi przez VST?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #547 dnia: 10 Sierpień 2024, 17:07:29 »
VST staranniej wykonane, dopieszczone.
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #548 dnia: 11 Sierpień 2024, 21:54:48 »
Skoro w temacie sitek to mam pytanie. Udało mi się dokupić sitko 17 gr La Ma bezrantowe i widziałem na kilku stronach, że niby te sitka robione są we współpracy z VST. Jaka jest prawda? Leżało to w ogóle obok VST? Ktoś miał możliwość porównania tych dawanych przez La Ma z tymi robionymi przez VST?

VST robi sitka dla LM, jak wspomniał @GostRado VST jest bardziej "dopieszczone" chociaż różnic w ekstrakcji nie zauważyłem.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #549 dnia: 11 Sierpień 2024, 22:32:08 »
Dzięki za wypowiedzi w temacie pochodzenia sitek La Ma :)
Pobawiłem się chwilę tym sitkiem 17g i na ten moment wróciłem do IMSa. Może jeszcze się skuszę ponownie na zabawę. Z obserwacji moich wynika, że sitko La Ma zapycha się łatwiej drobinkami kawy i trudnej potem ich się pozbyć porównując do IMS. Przy kilku ekstrakcjach zauważyłem spore puste powierzchnie przy przepływie kawy :/ tak jakby się nie wypełniała w pełni powierzchnia. Może w IMS łatwiej bo powierzchnia ekstrakcji jest mniejsza niż sitku La Ma. Sam nie wiem. Generalnie na ten moment łatwiej mi ogarnąć ekstrakcję w IMS niż w La Ma

Offline MarVald

« Odpowiedź #550 dnia: 18 Sierpień 2024, 19:01:27 »
Witam,
Dzisiaj zauważyłem niepokojące zachowanie mojego egzemplarza. Zanim będę temat zgłaszał w ramach gwarancji to postanowiłem podpytać Was o zachowanie Waszych  urządzeń w tym zakresie.
Zauważyłem luz na grupie. Przy wpinaniu kolby,po jej wpięciu rusza się cała grupa co widać po ruchach włącznika-wiosła. Dodatkowo gdy ruszam góra-dół wpiętą kolbą to słychać chrupanie/trzaskanie.
Poniżej link do filmu na którym to nagrałem. Znalazłem na ten moment jeden topic na jednej z grup i LaMa twierdziła, że to norma prezentując mu film nagrany na jednym z egzemplarzy z showroom, która zachowywała się identycznie.
Zatem jak to jest z Waszymi sztukami?
https://youtube.com/shorts/_YsesiG5c_4?si=S-C0CZsR9pCjFQAu

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #551 dnia: 18 Sierpień 2024, 19:26:15 »
Nie występuje. Ja bym podpytał, co odkręcić aby dojść do mocowania. Ryzyko uszkodzenia w transporcie spore a naprawa raczej wygląda na nieskomplikowaną.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MarVald

« Odpowiedź #552 dnia: 18 Sierpień 2024, 19:52:15 »
@Fux - ja ma chyba serwis z dojazdem więc to nie problem. Widziałem jakieś rysunki techniczne i może tak łatwo nie być :/

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #553 dnia: 19 Sierpień 2024, 05:52:34 »
W moim również nie mam takiego problemu.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #554 dnia: 19 Sierpień 2024, 13:29:26 »
U mnie taki luz z chrupaniem czy stukaniem nie występuje, jednakże grupa ma pewien luz widoczny na tym wideo poniżej w momencie zapinania PFa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi