Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 83944 razy)

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #465 dnia: 04 Maj 2024, 14:48:49 »
Pierwsze Micry  są już sporo ponad pół roku u naszych forumowiczów.
Mam pytanie. Rozbierał ktoś ekspres , zaglądał do środka?
Jest możliwość mechanicznego spuszczenia wody ( tj odkręcenia zaworu) w bojlerach parowym i kawowym ?  Czy są tam takie zawory?
Czy tylko Mini ma  zawory serwisowe.
Ja mam ekspres od sierpnia 2023. Wczoraj robiłem proste odkamienianie (używałem ŻK i od miesiąca bestmax premium). Woda była niebieskawa z obu bojlerów więc chyba coś to daje. Z parowego zrzucisz wodę poprzez nagrzanie, wyłącznie prądu i odkręcenie zaworu wylewki gorącej wody. Imo 2 razy wylać i napełnić wystarczy. Ja zrobiłem 4 razy aż woda przestała być niebieskawa. Kawowy to wystarczy raz napełnić odkamienianiaczem i potem przelać że 3L wody :)
Jako ciekawostkę powiem że woda z filtra ma u mnie 180ppm a po 2 tyg używania ekspresu (wylewki gorącej też) z boilera parowego leci ok 1000 więc trzeba tą wodę wymieniać

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #466 dnia: 04 Maj 2024, 15:17:54 »
No właśnie problem w tym , że z parowego bojlera jak spadnie ciśnienie to części wody nie usuniesz w sposób o którym piszesz ( chyba ze miałbyś odpływ w dnie bojlera , wtedy woda spływa tam gdzie niżej ). Ale tak nie jest , rurkami woda płynie do góry do wylewki tylko wtedy gdy jest ciśnienie wyższe niż na zewnątrz.
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2024, 15:22:09 wysłana przez PiotrekBM »

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #467 dnia: 04 Maj 2024, 15:34:03 »
Ale o czym ty piszesz...
Czy ujęcie gorącej wody nie jest przy dnie bojlera pary ??? Dlaczego ciśnienie pary ma jej nie wypchnąć?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #468 dnia: 04 Maj 2024, 19:25:29 »
Spróbuj wyłączyć rozgrzany ekspres i  odkręcić zawór wody .Sporo wody wypłynie ale gwałtownie spada ciśnienie , zwłaszcza w małych bojlerach . Już poniżej 0,5 bara to resztki pary wypływają i rozchlapana woda.  30 % a może nawet 40 %  wody zostanie w bojlerze. Dlatego są zawory serwisowe, przez które wylewasz  zalegająca wodę ( czy to z dodaną chemią czy  prawie już czystą wodę jak płukasz bojler po odkamienianiu).

« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2024, 19:28:21 wysłana przez PiotrekBM »

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #469 dnia: 04 Maj 2024, 19:47:53 »
No właśnie problem w tym , że z parowego bojlera jak spadnie ciśnienie to części wody nie usuniesz w sposób o którym piszesz ( chyba ze miałbyś odpływ w dnie bojlera , wtedy woda spływa tam gdzie niżej ). Ale tak nie jest , rurkami woda płynie do góry do wylewki tylko wtedy gdy jest ciśnienie wyższe niż na zewnątrz.
Może i nie usuniesz za pierwszym razem ale jak powtórzysz tą operację kilkukrotnie to już tak. Jest to oczywiście bardziej uciążliwe niż zawór serwisowy ale z braku laku...

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #470 dnia: 04 Maj 2024, 20:44:43 »
Mam zawór serwisowy, ale nie w parowym.
Nie mam pojęcia ile wody w zostaje w parowym, ale przynajmniej u mnie czysta para, bez prychającej wody, wylatuje pod dużym ciśnieniem. Zastanawiam się dlaczego miałaby nie wypchnąć resztek wody ? Spojrzę przy następnym odkamienianiu, jakie ciśnienie pokazuje manometr gdy zaczyna lecieć tylko para. Nie opróżniam regularnie parowego, bo przy odkamienianiu nie zauważyłem różnic koloru cieczy w obydwu bojlerach.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #471 dnia: 29 Czerwiec 2024, 08:27:34 »
Z HB:

Well I've had the Micra for two days now. Was frustrated at first since my 18 year old HX machine was so dialed in - I guess the old coffee grime, accumulated scale, and what have you was at the perfect place for me to pull decent shots! So this new machine took some getting used to. But then today - omg after going through a lot of coffee to redial I am finally getting really great results. And the steaming is revelatory. So, am I glad I got the Micra? Absolutely. She is a beautiful machine, built like a tank, and makes delicious coffee. That said, I am feeling a tad wistful about my old La Valentina. She served me well for so many years. But I do NOT miss the HX flushing routine! Everything is just streamlined, faster. Oh - and a whole lot quieter too! Over time I think I could up my speed considerably especially when making multiple milk based drinks. So while I feel a tad disloyal, I am really glad I made this switch! And it came delivered in less than a week - maybe because I got a yellow one! Very festive! Happily adding yellow accents to the kitchen now. 

Ja mam ciągłe porównanie z SB e61 na korzyść Mikry.  Ciekawe, czy po 10 latach, gdy kupię sobie, może, jakiś ekspres, to powiem, że robi lepsze potrójne espresso niż wiekowa Micra, jeśli oczywiście nie pójdzie wcześniej na złom.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2024, 08:32:08 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #472 dnia: 02 Lipiec 2024, 07:13:01 »
Orientuje się ktoś, jak dokładnie powinien wyglądać proces reklamacji ekspresu zakupionego na fv. Okazuje się, że Deskowi nie mają uszkodzonej części na mcu (elektronika), LaMarzocco ma w tej chwili okres urlopowy i tym samym są bardzo mało responsywni. Sprawa z moim ekspresem trwa już prawie miesiąc i nie wiadomo kiedy się skończy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #473 dnia: 02 Lipiec 2024, 08:49:31 »
LaMarzocco ma w tej chwili okres urlopowy
Do okresu urlopowego w Italii jest jeszcze prawie miesiąc. Czego Ci potrzeba?

Offline TomSun

« Odpowiedź #474 dnia: 02 Lipiec 2024, 08:59:20 »
LaMarzocco ma w tej chwili okres urlopowy
Do okresu urlopowego w Italii jest jeszcze prawie miesiąc. Czego Ci potrzeba?
W takim razie przekazano mi niezgodne informacje. Chciałbym odzyskać swój ekspres.  Tak na poważnie, to do wymiany jest elektronika.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #475 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:04:15 »
Czyli co?

Offline TomSun

« Odpowiedź #476 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:07:25 »
Czyli co?
Nie znam się na tym, ale śmiem twierdzić że cała płyta sterująca- o ile dobrze to nazwałem.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #477 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:11:49 »
W ciągu 2 tygodni od Twojego zgłoszenia dostałeś info, jak będzie przebiegać naprawa i w jakim czasie?
》tertium non datur《

Offline TomSun

« Odpowiedź #478 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:14:01 »
W ciągu 2 tygodni od Twojego zgłoszenia dostałeś info, jak będzie przebiegać naprawa i w jakim czasie?
Niestety nic oficjalnie nie otrzymałem. Poinformowano mnie tylko że do wymiany jest elektronika.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #479 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:23:26 »
To polecam kontakt tutaj: www.devecchigiuseppesrl.com. Powinni tę elektronikę szybciej załatwić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi