Autor Wątek: Prosba o pomoc w wyborze ekspresu i młynka  (Przeczytany 3116 razy)

Offline Joanna11 Kobieta

• Ekspres: siemens eq6
  • Młynek: wbudowany
Prosba o pomoc w wyborze ekspresu i młynka
« dnia: 05 Styczeń 2023, 21:00:14 »
Cześć,,
jestem nowa na tym forum i potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze ekspresu i młynka.
Im więcej czytam forum, tym większy mam mętlik.
Potrzebuję ekspres głównie pod espresso i americano. Mleczne zdarzają się bardzo sporadycznie, więc są nieistotne.
Wstępnie zdecydowałam się na ekspres Ascaso uno pid i młynek G-iota. Ale nie do końca jestem pewna czy to o to mi chodzi (taka moja natura, że szukam "dziury w całym" ).
Jedni polecają bojlery inni termobloki, a jeszcze inni HX.  Powiedzcie mi, co jest najlepsze.
Na pewno chcę żeby była preinfuzja i PID. Dobrze by było,żeby nie rozgrzewal sie za długo.
Młynek G-iota jest tu często polecany, wiec myślę, że bedzie ok.
Mój budżet to ok 7 tys. zł (na więcej męża raczej nie namówię  ;))
Sorry za chaotyczny post, ale nie do końca wiem o co mam pytać jako "świeżak" w temacie ekspresów kolbowych . Do tej pory na pokładzie automat Siemens EQ6 i pora na coś innego
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2023, 22:22:04 wysłana przez ranGo »

skansen

• Gość
Odp: Prosba o pomoc w wyborze ekspresu i młynka
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2023, 23:15:05 »
Zastanów się, czy młynek single dose jest dla Ciebie. Dla siebie wolałbym młynek on demand. Ale to nie ja będę korzystał z tego zestawu (i tej wersji się trzymajmy ;) ).
Przy tych kryteriach pewnie bym wybrał inny zestaw, ale ten, zwłaszcza na pierwszą kolbę nie jest zły. Więc kup go i zacznij robić espresso. Najwyżej za jakiś czas zmienisz coś w zestawie... Zaopatrz się tylko od razu w wagę, przyda się zwłaszcza przy młynku SD...
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2023, 23:30:10 wysłana przez skansen »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Styczeń 2023, 09:10:10 »
Potrzebuję ekspres głównie pod espresso i americano. Mleczne zdarzają się bardzo sporadycznie, więc są nieistotne.
Jak bez mleka to polecałbym QM Carola - https://www.coffeesite.pl/quick-mill/1513-quick-mill-carola-evo-0960-pid.html

Młynek bardzo fajny.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Styczeń 2023, 09:29:13 »
Korzystam z Ascaso UNO PID od 3 lat. Zero problemów, muszę z ciekawości dać go aż na przegląd jak wygląda w środku ;)
Jak na pierwszą kolbę to będzie to świetny wybór. Nagrzewa się w mojej ocenie szybko - pamiętajmy, że każdy znajdzie rano 10-15 minut żeby ekspres nabrał temperatury.

Co do młynka się nie wypowiem, ale też bym poszedł w młynek on demand skoro to tylko do espresso.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2023, 11:39:33 »
Mój budżet to ok 7 tys. zł (na więcej męża raczej nie namówię  )
Zazwyczaj na forum kawowym się spotyka odwrotne stwierdzenie "na więcej ŻONY nie namówię"😉. Tak na serio, to myślę, że idealnym wariantem będzie dla ciebie ekspres który poleca @pj.w. Jest to sprzęt na lata i bardzo solidna firma. Jeżeli chodzi o młynek to myślę, że G-iota będzie dobrym wyborem. Styczności z nim nie miałem, ale ostatnio zbiera pochlebne recenzję i nie tylko na WOK, ale i w innych krajach.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Styczeń 2023, 12:38:44 »
Nie mam nic przeciwko QM ale uważam, że ASCASO to także sprzęt na lata i bardzo solidna firma. Jakby nie było to zajmujemy się ich dystrybucją w Polsce już od 2005 roku - 18 lat i pierwsze sprzedane przez nas ekspresy nadal pracują. Większość nie odwiedziła ani razu serwisu.
Wracając do poleconego przez @pj.w ekspresu marki QM to podobnych do niego ekspresów jest sporo. W zasadzie niczym się nie różnią. Niekiedy ceną. Wnętrze mają podobne. Będą też na lata i to niezależnie od producenta.

Jeśli chodzi o młynek to do wykonywania espresso (szczególnie na różnych kawach) bardziej od młynka G-IOTA polecałbym młynek G-micron (DF64P). Jest to młynek wybitnie przeznaczony pod espresso z łatwą regulacją grubości mielenia w szerokim zakresie pod espresso. Nie są Ci potrzebne ustawienia pod drip czy też aeropress. Ma bardzo trwałe żarna DLC i dodatkowy plus - pojemnik na kawę ziarnistą. Może być więc używany jako młynek SD a także jako On Demand.
PS. Co ważne G-IOTA w kolorze czarnym i białym nie jest w tej chwili dostępna. Dostawa jest planowana na początek lutego. G-micron jest natomiast praktycznie dostępny od ręki. W poniedziałek wyjeżdza do nas z Belgii nowa dostawa tych młynków.
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2023, 13:09:40 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Styczeń 2023, 13:07:27 »
Jak bez mleka to polecałbym QM Carola - https://www.coffeesite.pl/quick-mill/1513-quick-mill-carola-evo-0960-pid.html
Myślę, że jak na pierwszy ekspres kolbowy żeby poznać swoje potrzeby to lepiej coś, co również spieni mleczko. Ale to moja opinia - żeby nie było, że tyle poszło na sprzęt a on troszkę ograniczona w eksperymentach.

Ja osobiście powoli przymierzam się również do zmiany, ale to dopiero pewnie w drugiej połowie roku. Apetyt na coś nowego po prostu :).

Offline Joanna11 Kobieta

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Styczeń 2023, 22:53:16 »

Zastanów się, czy młynek single dose jest dla Ciebie
No właśnie się zastanawiałam nad tym, ale widzę, że Janusz podpowiada młynek G-micron, który może działać jako SD lub OD. To byłoby fajne rozwiązanie

Jak bez mleka to polecałbym QM Carola
Dzięki, ale chyba nie chcę grupy E61

Zazwyczaj na forum kawowym się spotyka odwrotne stwierdzenie "na więcej ŻONY nie namówię"😉
U nas jest odwrotnie, mój mąż twierdzi że kawa, to kawa. A jak usłyszał ile chcę na sprzęt wydać, to pytał przekornie czy to już z dożywotnim zapasem kawy ( taki dowcipniś).
W końcu stwierdził, że mam wybrać taki sprzęt, którego nie będę chciała wymienić przez długi czas .
Może jak spróbuje dobrej kawy, to zmieni podejście

Cytat: Janusz w Dzisiaj o 12:38:44
PS. Co ważne G-IOTA w kolorze czarnym i białym nie jest w tej chwili dostępna. Dostawa jest planowana na początek lutego. G-micron jest natomiast praktycznie dostępny od ręki. W poniedziałek wyjeżdza do nas z Belgii nowa dostawa tych młynków.

Zakup planuję w połowie lutego, więc to nie problem. Mama chwilę czasu na rekonesans.
Najgorsze jest to, że nie umiem sie zdecydować. Im więcej czytam forum, tym częściej zmieniam zdanie. Najpierw byłam zdecydowana na DB, potem SB, nawet HX przeszedł mi przez myśl. Ostatnio po obejrzeniu zdjęć wnętrza bojlerów (tak, działają na wyobraźnię ), skupiłam się na termobloku. Wizualnie Ascaso mi się podoba, ale wygląd to nie wszystko
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2023, 23:23:27 wysłana przez ranGo »

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Styczeń 2023, 23:30:31 »
Każda z proponowanych kolb zrobi 10x lepszą kawę niż piłaś z automatu. Mnie Ascaso przekonało łatwością obsługi. Idealnie wpasował się do kuchni też.

Masz bardzo fajny budżet, wybierzesz coś fajnego. Dobry automat kosztuje 4-5 tys to prawie żadna różnica. A różnica w kawie ogromna.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Styczeń 2023, 00:14:40 »
Ascaso Uno Pid będzie świetnym wyborem, wziąłbym pod uwagę zakup młynka Niche zero  do espresso i americano będzie to bardzo dobre rozwiązanie (tylko nie wiem czy zmieścisz się w budżecie :))

Offline Joanna11 Kobieta

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Styczeń 2023, 12:35:23 »
Sposób zakupu niche do mnie nie przemawia. Chyba że już jest dostępny u nas bez ceregieli  :D

Offline Joanna11 Kobieta

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Styczeń 2023, 18:02:51 »
Jeszcze jedno pytanko, czy ten G-micron faktycznie jest taki głośny? Dobrze byłoby o 5:30 rano nie budzić całego domu  ;)

Offline Anonimus

• Ekspres: Victoria
  • Młynek: Eureka
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Styczeń 2023, 13:42:17 »
Odważanie kawy o 5:30 też nie dla każdego jest najfajniejszym początkiem dnia  :nienie:
Oczywiście jeśli jesteś zdyscyplinowana i zawsze masz przygotowany zapas do zmielenia to nie było uwagi ;)

Eureka Specialita jest cichym młynkiem, nie bezgłośnym ale cichym.

Offline focusinsky

• Ekspres: La Pavonii Professional
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Styczeń 2023, 13:47:36 »
Miałem podobny dylemat jakiś czas temu i finalnie zdecydowałem się na nowy La Pavonii Professional. To dosyć specyficzny ekspres i dźwigniowy (niektórzy lubią inni nie) ale ja się w nim zakochałem od razu. Do tego bardzo spodobało mi się to że te maszyny są bardzo długowieczne (ludzie do dzisiaj używają modeli z lat 80tych) i trzymają cenę. Swój model kupiłem za 2.9 k zł (była też dostępna Europiccola, która jest ciut niższym modelem - kosztowała 2.5k). Minusem tego ekspresu jest to że zrobisz na nim 3-4 kawy i potem trzeba go ostudzić + nie wiem jak sprawdza się przy spienianiu mleka (pijemy tylko czarną w domu).

Z młynkiem miałem trochę szczęścia bo wyrwałem na olx Mazzer Super Jolly z wymienionymi żarnami za 800 zł. Gdybym miał kupować nowy to chyba zdecydowałbym się na Niche Zero albo tańszy - Lagom Mini. Raczej wybrałbym coś single dose - Mazzer taki nie jest i trochę mi to doskwiera, planuję go przerobić.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Styczeń 2023, 14:59:51 »
Na pewno G-micron jest cichszy niż i-mini. Czy jest głośny ? W moim odczuciu nie. Ale jest to subiektywne odczucie. Należałoby stanąć obok młynka (jednego i drugiego) i osobiście porównać ich głośność. Pomiar decybeli możemy zrobić pod koniec tygodnia jak te młynki do nas dojadą.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi