Autor Wątek: Pomoc w wyborze mlyka do ok 2tys  (Przeczytany 2044 razy)

Offline Gorskiszwendacz

Pomoc w wyborze mlyka do ok 2tys
« dnia: 17 Grudzień 2022, 14:57:32 »
Cześć,

przeczytałem sporo wątków i mam kilka pytań ad wyboru młynka.

Planuje kupić ekspres kolbowy (coś tańszego na start) do espresso które chce używać w kawach mlecznych.
Wcześniej używałem automatyczny ekspres z samsunga ale to jest dziadostwo. Rozrzut smaku jest nie do zaakceptowania. Ilość kaw dziennie ok 4-8. Użytkowania domowe. Ale zanim kupię ekspres potrzebuje dobry młynek.

1) jako pierwszy wybrać ekspres SD czy z zasypnikiem. Czy w tych z zasypnikiem faktycznie kawa mocno wietrzeje i się grzeje tracąc smak? Czy trudno jest odmierzyć odpowiednią ilość zmielonej kawy? Ad retencji starej kawy to można zmieli 1sek i wywalic stara więc tym się nie martwię. Która opcja jest lepsza na start.

2) który młynek kupić, chce coś sprawdzonego, popularnego i zastanawiam się nad:
- eureka mignon ok 1600-1700, ma opcje z zasypnikiem i SD, ale najmniejsze zarna 55. Dużo osób uważa że jest w pełni wystarczający, ale jest wiele opinii że zbryla czy ze ma za male zarna i lepiej dołożyć 🤔
- g-iota single dose, zarna 64mm - ok 2050 zł, raczej ma dobre opinie, ale SD i najdroższy. Ma opcje wymiany noży 👍
- fiorenzato f4 Eco - hoper, zarna 58mm, ok 1750zl

Co faktycznie warto kupić żeby nie wymieniać za rok czy dwa?

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomoc w wyborze mlyka do ok 2tys
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudzień 2022, 19:39:49 »
Giota 64 trochę powyżej budżetu Niche zero lub Lagom mini

Offline Matius22

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2022, 22:18:56 »
Odnośnie punktu nr 1 odpowiem jako posiadacz wcześniej f4 eco, natomiast aktualnie DF64.

Z retencja to nie jest tylko „1 sekunda mielenia” bardziej będą to 2-3 aby odrzucić wczorajsza kawe zmielona która została wewnątrz, odrzucasz do dzbanka po mleku. Później mielisz do kubeczka „na oko” wychodzi za mało, domielasz, wychodzi za dużo - kolejny gram idzie do dzbanka do mleka. Okazuje się, kawa leci za szybko, trzeba zrobić poprawkę - kolejne 10 gram idzie do dzbanka po mleku. Mielisz do pojemniczka, ponownie za dużo i 0,5 grama trzeba odrzucić. Dzbanek po mleku dość szybko zaczyna się zapełniać. ;)

Tak wyglada kwestia retencji w moim przypadku na F4 Eco.

Odnośnie DF64 - mam wcześniej zważoną kawę w słoiczkach, odpalam młynek - wrzucam kawę, przesypuje do kolby, ot tyle. :) Jeśli mam ponarzekać na niego to:
- włącznik w totalnie beznadziejnym miejscu…
- czasami ostatnie ziarenko odbija się od żaren i nie chce zostać zmielone :(

https://najlepszeekspresy.pl/71-mlynki?fbclid=IwAR0H7Im7Aq8SlaAl2y828K8U8L7I0wpXJA5YVljUPZHAzSl3mk1dzLWUhgE tutaj jest w cenie poniżej 2 tys

Offline Gorskiszwendacz

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2022, 09:36:41 »
@Matius22 - dziękuję za tak obszerną opinię. Tym bardziej, że używałeś dwóch nad którymi się zastanawiam. Faktycznie SD wychodzi rozsądniej i cena z linka mega, dziękuję!

Pisałeś, że w F4eco kawa leciała za wolno i trzeba było wywalić, ale to korekty przemiału chyba trzeba robić na każdym? 🤔 Czy to przez to że kawa leżała w hoperze zmieniała się jej twardość a przy SD nie ma tego problemu?

Rollo45 - niche zero znajduje za 500F najtaniej, więc sporo powyżej budżetu, lagom mini ma żarna 48mm, więc malutkie :/ a g-iote idzie wyrwać w tej kasie :). Niestety g-microna już nie, a po czyszczeniu microna nie trzeba go na nowo ustawiać a giote już już ponoć niestety tak, ale z tych co mieszczą się w budżecie to giota jest chyba jednym z najlepszych wyborów
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2022, 10:12:37 wysłana przez Gorskiszwendacz »

Offline Matius22

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudzień 2022, 11:45:56 »
Mam na myśli, że będziesz musiał co jakis czas wprowadzić korektę o ile na grubszy przemiał po prostu odkręcisz i przemielisz pare gram aby „mieć tą zmianę” to w przypadku drobniejszego przemiału musisz włączyć młynek i wtedy zrobić drobniej. Na DF64 tez takie poprawki trzeba wprowadzać, tam tylko ustawisz wszystko bez straty kawy :)

Co do linka to ktoś go wrzucił w moim komentarzu na jednej z grup fejsbukowych, sklepu sam nie znam.

Możesz zrobić też tak jak ja i skusić się na używkę wersji titanium:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13027.0

Jakby żarna były słabe zawsze można zmienić na SSP ;)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2022, 12:00:10 »
Zerknij jeszcze na Arco2, z taką dźwignią np Europiccola bardzo fajnie wyglądają i mało miejsca zajmują.

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2022, 13:24:01 »
Ja bym celował w Niche na twoim miejscu (czyli dołożyłbym trochę do budżetu )

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2022, 16:28:50 »
Praktycznie nowy jest na sprzedaż na forum Niche 0 2.500 wywoławcza cena :):)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudzień 2022, 09:15:49 »

https://najlepszeekspresy.pl/71-mlynki?fbclid=IwAR0H7Im7Aq8SlaAl2y828K8U8L7I0wpXJA5YVljUPZHAzSl3mk1dzLWUhgE tutaj jest w cenie poniżej 2 tys

To jest nasz dystrybutor i wygląda mi na to że od dawna cen nie zmieniał i raczej nie ma nic na stanie...ale jeżeli za tyle Ci sprzeda to bierz :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi