Autor Wątek: Timemore Sculptor  (Przeczytany 88716 razy)

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
Odp: Timemore Sculptor
« Odpowiedź #480 dnia: 26 Październik 2024, 18:56:16 »
SSP niby działa, ale póki co cisza. Wcześniej gdzieś widziałem u nich na profilu jak pisali, że się nie opłaca robić żaren do 078/s bo zbyt mały rynek żeby się opłacało opracowywać żarna w tym rozmiarze. Dlatego nieco liczę na to że pojawią się kolejne młynki 78mm i wtedy próg opłacalności zostanie przekroczony.

« Odpowiedź #481 dnia: 01 Listopad 2024, 15:12:37 »
Myślę że mogę powiedzieć coś więcej... a jednocześnie jestem nieco zmieszany. Obecny 078s poza wyglądem ma niewiele wspólnego z poprzednim 078s z kickstartera jeśli chodzi o jakość mielonki... Co prawda obecny przebieg to jakieś 0,5-0,8kg.

- Powtarzalność przemiału, zmieniając wartości już nie mam wrażenia że za każda zmianą wskazana wartość ma odchył +/- 0,2 tylko jest tam gdzie ustawiłem. Czasy ekstrakcji mają odchylenia 1-2s (na co może wpływać to że mam Flair, kwestia retencji czy "zabłąkanego ziarna", oraz mało dokładny wskaźnik dokładnego miejsca na skali). Wersja Kickstarter potrafiła się czasami bujnąć nawet o 10-15s przy tych samych ustawieniach...
- Skala... punkt "0" ustawiłem na styku żaren teraz i poprzedni również tak był skalibrowany. Poprzedni 078s musiałem ustawiać w okolicy 1,8-2,2 (18g) pod espresso, a obecny mam 3,8 (i to z dozą 16g!).
- Fine catcher- teraz wydaje mi się że wyłapuje więcej kawy i knocker zrzuca więcej pozostałej kawy z komory, chociaż waga pokazuje podobne wartości do tych jakie były w wersji Kickstarter.
- Obecny młynek nie wykazuje żadnego channelingu, gdzie poprzednio były z tym problemy (ale to na razie z kredytem zaufania, bo poprzednio zmieniało się to w zależności od tego czy przemielił 3 czy 7kg).

Podsumowując młynek zaskoczył mnie na plus. Obecna sztuka wyprodukowana została 07.07.2024r, nie wiem kiedy dokładnie kickstarterowy egzemplarz ale różnica jest bardzo odczuwalna. Natomiast dziwi mnie fakt że timemore o tym nigdzie nie pisze... co prowadzi mnie do 2 scenariuszy.
- rozstrzał jakościowy, spasowania czy jeszcze innego czynnika jest tak duży między egzemplarzami że po prostu teraz miałem "szczęście".
- timemore szedł w zaparte po kampanii że kwestia kapryśnego zachowania 078s to rzecz normalna i ma wpływ na to wiele czynników... więc pisząc o poprawkach w wersji produkcyjnej mogłoby być odebrane jako przyznanie się do błędu.

Sam nie wiem co jest bliższe prawdy, i czy faktycznie wersja produkcyjna jest poprawiona względem tej wczesnej.
Kolejna rzecz to na wszelkich grupach, czy ogólnych o espresso, czy poświęconych stricte sculptorom nie widzę od dłuższego czasu narzekania na 078s... Ale może w dzisiejszych czasach mało kto kupuje te młynki i każdy goni za nowinkami rynkowymi szybko zapominając o tym co rok temu było na Topie. Chociaż nie wydaje mi się żeby Timemore tak szybko się poddał i nie promował mocniej tych młynków gdyby ich sprzedaż nie była "zadowalająca".
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2024, 15:15:40 wysłana przez Lokomisiek »

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #482 dnia: 03 Luty 2025, 18:17:11 »

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #483 dnia: 03 Luty 2025, 19:45:29 »
Rozumiem, że różnica między 78 to jedynie żarna SSP?

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #484 dnia: 03 Luty 2025, 19:57:35 »
na to wygląda

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #485 dnia: 03 Luty 2025, 20:14:23 »
Tu trochę na temat tego młynka i różnych zestawów żaren

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #486 dnia: 18 Kwiecień 2025, 20:12:37 »
Myślę że mogę powiedzieć coś więcej... a jednocześnie jestem nieco zmieszany. Obecny 078s poza wyglądem ma niewiele wspólnego z poprzednim 078s z kickstartera jeśli chodzi o jakość mielonki... Co prawda obecny przebieg to jakieś 0,5-0,8kg.

- Powtarzalność przemiału, zmieniając wartości już nie mam wrażenia że za każda zmianą wskazana wartość ma odchył +/- 0,2 tylko jest tam gdzie ustawiłem. Czasy ekstrakcji mają odchylenia 1-2s (na co może wpływać to że mam Flair, kwestia retencji czy "zabłąkanego ziarna", oraz mało dokładny wskaźnik dokładnego miejsca na skali). Wersja Kickstarter potrafiła się czasami bujnąć nawet o 10-15s przy tych samych ustawieniach...
- Skala... punkt "0" ustawiłem na styku żaren teraz i poprzedni również tak był skalibrowany. Poprzedni 078s musiałem ustawiać w okolicy 1,8-2,2 (18g) pod espresso, a obecny mam 3,8 (i to z dozą 16g!).
- Fine catcher- teraz wydaje mi się że wyłapuje więcej kawy i knocker zrzuca więcej pozostałej kawy z komory, chociaż waga pokazuje podobne wartości do tych jakie były w wersji Kickstarter.
- Obecny młynek nie wykazuje żadnego channelingu, gdzie poprzednio były z tym problemy (ale to na razie z kredytem zaufania, bo poprzednio zmieniało się to w zależności od tego czy przemielił 3 czy 7kg).

Podsumowując młynek zaskoczył mnie na plus. Obecna sztuka wyprodukowana została 07.07.2024r, nie wiem kiedy dokładnie kickstarterowy egzemplarz ale różnica jest bardzo odczuwalna. Natomiast dziwi mnie fakt że timemore o tym nigdzie nie pisze... co prowadzi mnie do 2 scenariuszy.
- rozstrzał jakościowy, spasowania czy jeszcze innego czynnika jest tak duży między egzemplarzami że po prostu teraz miałem "szczęście".
- timemore szedł w zaparte po kampanii że kwestia kapryśnego zachowania 078s to rzecz normalna i ma wpływ na to wiele czynników... więc pisząc o poprawkach w wersji produkcyjnej mogłoby być odebrane jako przyznanie się do błędu.

Sam nie wiem co jest bliższe prawdy, i czy faktycznie wersja produkcyjna jest poprawiona względem tej wczesnej.
Kolejna rzecz to na wszelkich grupach, czy ogólnych o espresso, czy poświęconych stricte sculptorom nie widzę od dłuższego czasu narzekania na 078s... Ale może w dzisiejszych czasach mało kto kupuje te młynki i każdy goni za nowinkami rynkowymi szybko zapominając o tym co rok temu było na Topie. Chociaż nie wydaje mi się żeby Timemore tak szybko się poddał i nie promował mocniej tych młynków gdyby ich sprzedaż nie była "zadowalająca".

W drugim egzemplarzu przestawiłeś zero na punkt, w którym stykały się żarna? Bo fabrycznie espresso wychodziło na ustawieniu poniżej 1.5 (zakres 1.2-1.5) ale dziwny jest rozstrzał, po czym zmieniłem punkt zero na moment, w którym słychać kontakt między żarnami i teraz faktycznie 3.7-3.8, na razie na jednej kawie.

« Odpowiedź #487 dnia: 18 Kwiecień 2025, 21:03:49 »
Tak, ustawiłem punkt 0 na styku żaren. Obecnie na espresso mam ustawione 4,2 około i na tym ustawieniu idealnie wpasowuje mi się nawet kilka kaw które obecnie mam. Przebieg to już ponad 10kg u mnie, i młynek działa tak samo dobrze jak na początku- wygląda na to że Tomemore rozprawił się z bolączkami młynka które trapiły wersje przedprodukcyjne.

Offline cpu

« Odpowiedź #488 dnia: 18 Kwiecień 2025, 21:55:02 »
Ja napiszę dokładniej za 1-2 kawy, czyli po tych około 1-1.5 kg, generalnie ustawiają zero tak, że z niektórymi kawami może być problem - ja przy 1.3, ratio 1:2.5 miałem 25-27 sekund więc tak hmm bez szału, niecałe 8 barów na start ciśnienie, po ustawieniu samodzielnie jestem na 3.8-3.9, smakowo całkiem fajnie, ale potrzebuję chwili, żeby coś napisać.

Offline Kamillo

• Ekspres: Sage Barista Pro / Fellow Aiden / inne ręczne akcesoria kawowe
  • Młynek: Fellow Ode 2 / Comandante C40
« Odpowiedź #489 dnia: 08 Maj 2025, 14:56:54 »
Hej. Czy to prawda, że w obecnie kupowanych wersjach 078s nadal trzeba sezonować żarna? Bo na wszystkich prawie recenzjach na YT widzę, że wszyscy to robią ze swoimi 078s. Przepuszczają od 6 do 10 kg kawy!! aż tyle?! hmmm trochę to słabe, kupując młynek do domu, aby tak robić. Może w gastro by to jeszcze jakoś miało ręce i nogi...

Dajcie proszę znać. Dzięki.

« Odpowiedź #490 dnia: 08 Maj 2025, 14:59:47 »
U mnie nie trzeba było, w sensie nie wyczuwam różnicy między obecną mielonką, a tym co było po kupnie. Spokojnie kilkanaście kilogramów już przeleciało. W internetach piszą że żarna się nie zmieniły, ale już system je trzymający w miejscu tak. Nie potwierdzę na ile duże są zmiany- bo mam plombę  [emoji22]

Offline Kamillo

« Odpowiedź #491 dnia: 08 Maj 2025, 15:57:58 »
@Lokomisiek super, dzięki bardzo za szybką odpowiedź :)
Rozważam mocno jego zakup ale to sezonowanie taką ilością kawy, mnie przerażało :)

« Odpowiedź #492 dnia: 08 Maj 2025, 16:02:17 »
Już dawno nie widziałem narzekania ani na grupie młynka na GB, ani na zagranicznych forach. Sprzedaż raczej nie stanęła, bo to kawał dobrego młynka, marketing timemore nie śpi, także wygląda na to że rozwiązane zostały problemy z channelingiem na początku.
Potwierdzam też i ja że ten młynek zachowuje się o niebo lepiej niż wersja z Kickstarter którą sprzedałem… a później żałowałem bo workflow jest genialny (albo DF64 gen2 ma tak fatalny).

Offline Kamillo

« Odpowiedź #493 dnia: 09 Maj 2025, 13:38:53 »
@Lokomisiek super, wielkie dzięki za Twoje komentarze. Mam nadzieję, ze przydadzą się też innym zainteresowanym, szukającym takich samych odpowiedzi na pytania co miałem i ja :) przekonałeś mnie, że nie ma czego się bać. Dzięki raz jeszcze.

Offline cpu

« Odpowiedź #494 dnia: 10 Maj 2025, 10:42:08 »
A ja mam problem, albo problem ma młynek - juz ponad 1.5 kg kawy i praktycznie co poranek jest to samo - pierwsze dwa shoty w czasie zbliżonym, i tak jak powinno być więc na przykład 34 sek pierwszy i 32 sek drugi, po czym 3 i 4 to zazwyczaj 22-25 sekund. Nie rozumiem tego braku powtarzalności - już nie pamiętam kiedy tak się przykładałem do przygotowania i nadal co shot to inny czas. Mielę do blind shakera, przesypuje do sitka po czym umikot + tamper kalibrowany. Ktoś miał takie problemy również?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi