Myślę że mogę powiedzieć coś więcej... a jednocześnie jestem nieco zmieszany. Obecny 078s poza wyglądem ma niewiele wspólnego z poprzednim 078s z kickstartera jeśli chodzi o jakość mielonki... Co prawda obecny przebieg to jakieś 0,5-0,8kg.
- Powtarzalność przemiału, zmieniając wartości już nie mam wrażenia że za każda zmianą wskazana wartość ma odchył +/- 0,2 tylko jest tam gdzie ustawiłem. Czasy ekstrakcji mają odchylenia 1-2s (na co może wpływać to że mam Flair, kwestia retencji czy "zabłąkanego ziarna", oraz mało dokładny wskaźnik dokładnego miejsca na skali). Wersja Kickstarter potrafiła się czasami bujnąć nawet o 10-15s przy tych samych ustawieniach...
- Skala... punkt "0" ustawiłem na styku żaren teraz i poprzedni również tak był skalibrowany. Poprzedni 078s musiałem ustawiać w okolicy 1,8-2,2 (18g) pod espresso, a obecny mam 3,8 (i to z dozą 16g!).
- Fine catcher- teraz wydaje mi się że wyłapuje więcej kawy i knocker zrzuca więcej pozostałej kawy z komory, chociaż waga pokazuje podobne wartości do tych jakie były w wersji Kickstarter.
- Obecny młynek nie wykazuje żadnego channelingu, gdzie poprzednio były z tym problemy (ale to na razie z kredytem zaufania, bo poprzednio zmieniało się to w zależności od tego czy przemielił 3 czy 7kg).
Podsumowując młynek zaskoczył mnie na plus. Obecna sztuka wyprodukowana została 07.07.2024r, nie wiem kiedy dokładnie kickstarterowy egzemplarz ale różnica jest bardzo odczuwalna. Natomiast dziwi mnie fakt że timemore o tym nigdzie nie pisze... co prowadzi mnie do 2 scenariuszy.
- rozstrzał jakościowy, spasowania czy jeszcze innego czynnika jest tak duży między egzemplarzami że po prostu teraz miałem "szczęście".
- timemore szedł w zaparte po kampanii że kwestia kapryśnego zachowania 078s to rzecz normalna i ma wpływ na to wiele czynników... więc pisząc o poprawkach w wersji produkcyjnej mogłoby być odebrane jako przyznanie się do błędu.
Sam nie wiem co jest bliższe prawdy, i czy faktycznie wersja produkcyjna jest poprawiona względem tej wczesnej.
Kolejna rzecz to na wszelkich grupach, czy ogólnych o espresso, czy poświęconych stricte sculptorom nie widzę od dłuższego czasu narzekania na 078s... Ale może w dzisiejszych czasach mało kto kupuje te młynki i każdy goni za nowinkami rynkowymi szybko zapominając o tym co rok temu było na Topie. Chociaż nie wydaje mi się żeby Timemore tak szybko się poddał i nie promował mocniej tych młynków gdyby ich sprzedaż nie była "zadowalająca".