Autor Wątek: Timemore Sculptor  (Przeczytany 88873 razy)

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Timemore Sculptor
« Odpowiedź #465 dnia: 20 Maj 2024, 21:29:03 »
No ale nie mam czym espresso robić ;)
Póki co znacząco zwiększyłem ilość pitego cappuccino ;)

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
« Odpowiedź #466 dnia: 21 Maj 2024, 11:11:42 »
No ale nie mam czym espresso robić ;)
Póki co znacząco zwiększyłem ilość pitego cappuccino ;)
A ile kilogramów zmieliłeś? Ja miałem to co piszesz w okolicach 4-5kg. Było dobrze już, i bez powodu znów zaczął kanałować. Ustawiłem wtedy obroty na średnie (po środku skali), robiłem cold start, bez RDT i było dobrze. Później przestałem kombinować już w ogóle bo mi smakowała kawa. Dalej to zmieniłem na młynek bo kolor mnie kuł w oczy niestety i kupiłem DF64 gen2… i jednak po pół roku żałuję bo workflow był o wiele wiele lepszy w sculptorze.

Offline kabzior

« Odpowiedź #467 dnia: 21 Maj 2024, 15:57:08 »
Zdaje się że przepuściłem przez niego jakieś 4kg taniej marketówki którą zabrałem do pracy i ktoś tam komu to nie robi różnicy robi sobie z niej zalewajkę plus już "porządnej" kawy jakieś 2-3kg, i mniej więcej 1kg temu znowu zaczął wariować czyli będzie gdzieś po 5-6kg.
Cały czas jest na średnich obrotach, RPM nie ruszam w ogóle.
Cały czas RDT.
Cały czas hot start.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #468 dnia: 21 Maj 2024, 15:59:20 »
No ale nie mam czym espresso robić
Z ciekawości spytam? a jaki plan awaryjny na tą okoliczność przewidujesz.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Timemore Sculptor
« Odpowiedź #469 dnia: 21 Maj 2024, 16:01:55 »
Cały czas RDT.
Cały czas hot start.

Więc zobacz z cold start bez RDT (retencja nie powinna być problemem).

Offline kabzior

« Odpowiedź #470 dnia: 23 Maj 2024, 11:27:53 »
Z ciekawości spytam? a jaki plan awaryjny na tą okoliczność przewidujesz.

W sensie na taką okoliczność że np mi się zepsuje i nie będę miał młynka? Przez ponad dekadę mi się to nie zdarzyło, ale gdyby odpukać, to mój plan jest taki, że pójdę do sklepu i kupię nowy.

Więc zobacz z cold start bez RDT (retencja nie powinna być problemem).

No dobra, zobaczymy...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #471 dnia: 23 Maj 2024, 12:12:34 »
ale gdyby odpukać, to mój plan jest taki, że pójdę do sklepu i kupię nowy.

Mi wychodzi że to nie jest takie proste w necie jest tego sporo w realu na pólkach niewiele.
Mam na myśli coś SD i z żarnami powyżej 64/65mm.
Stad spytałem bo może masz coś na "oku"

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #472 dnia: 19 Październik 2024, 13:33:10 »
Odkopie trochę temat bo mam wrażenie że jak na początku wiele osób pisało o przygodach z kaprysami 078s głównie, tak teraz jest cisza w temacie. Jak to wyglada u osób które po dziś dzień używają tych młynków i mają zmielone ponad 10 czy 20kg kawy. Faktycznie jest to teraz młynek godny polecenia?

Offline Mroowkojad

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Sculptor 078S
« Odpowiedź #473 dnia: 21 Październik 2024, 12:17:24 »
To ja odpowiem, ale z perspektywy świeżego użytkownika - mam 078S od równego miesiąca i przemielił nieco ponad 1kg kawy. Zanim do mnie przyjechał to rozważałem kupienie kilku kg najtańszej kawy, ale postanowiłem dać mu szansę 'na sucho'. No i na tą chwilę mogę powiedzieć, że problemu o jakim mówiła część recenzentów u mnie nie ma. Kawa wychodzi znakomita, kanałowanie w sumie nawet rzadziej niż w poprzednim młynku (Mignon Specialita). Pierwsze obserwacje mam takie:

- kawa wychodzi o klasę lepsza niż ze Speciality - zrobiłem dwa espresso z tego samego ziarna na tych samych parametrach zaparzania (doza, uzysk i czas) i kawa ze Sculptora była kompletnie pozbawiona nieprzyjemnej goryczki, która była wyraźnie wyczuwalna w filiżance ze Speciality. Do tej pory myślałem, że to kwestia ziaren, mojej techniki lub ekspresu i że kawa tak musi mieć (zdarzało mi się pić kawy tej goryczki pozbawione, ale to były rzadkie przypadki kawiarni speciality ze sprzętem za ciężką kasę i baristami pasjonatami). A tu niespodzianka, przesiadka z całkiem przyzwoitego młynka na 078S i od pierwszego kopa jest zauważalnie lepiej.

- knocker robi robotę i jest z perspektywy UX przyjemniejszy niż mieszki (przynajmniej w mojej opinii).

- wizualnie młynek robi bardzo pozytywne wrażenie - jest duży, ale dzięki matowemu wykończeniu i minimalistycznemu projektowi wygląda elegancko.

- regulacja grubości mielenia działa bardzo przyjemnie i łatwo jest się 'wstrzelić', ale na potrzeby skakania pomiędzy różnymi ziarnami przydałaby się akcesoryjna strzałeczka pokazująca precyzyjnie obecną pozycję.

- retencja jest faktycznie niemal zerowa, ile nasypię tyle wychodzi. Ale jak to pięknie nazwał Hoffmann - faktycznie istnieje zjawisko 'surprise coffee' - raz na kilkanaście przemiałów młynek potrafi skitrać sobie gdzieś kawałek ziarenka, które potem z nienacka zmieli się przy następnym przemiale (daje się to zaobserwować, bo taki kawałeczek potrafi się zmielić zanim wsypię nową porcję ziaren). To nie są jakieś ogromne ilości kawy u mnie to bywa +-0,1 g i mi to nie przeszkadza.

- Sculptor mieli 'inaczej' niż Specialita. Trudno powiedzieć dokładnie - jakby drobniej (przy tych samych parametrach parzenia w ekspresie), ale bardziej 'puszyście'. W efekcie muszę się od nowa uczyć tampingu, bo mielonka daje inny 'feeling' podczas uciskania.

- popcorning jest. Bez magnetycznej pokrywki nie da się mielić. Nie robi to z perspektywy użytkowania, bo pokrywka ma tryb 1/2 do zasypania, po czym jednym ruchem wskakuje na swoje miejsce.

- kubeczek na przemiał - z jednej strony elegancki (w matowej czerni), magnes pozwala mu wygodnie wskoczyć na swoje miejsce za każdym razem. Ale z drugiej strony mielonka bez RDT nieco się elektryzuje i nie sposób wysypać dokładnie wszystkiego (trochę pyłu zostaje na ściankach i dnie), a cylindryczny kształt i mała średnica utrudniają dokładne wyczyszczenie. Być może jak zacznę psikać ziarna wodą to problem zniknie.

- na pusto młynek chodzi bardzo cicho, w trakcie mielenia słychać trzask masakrowanych ziarenek, ale nie jest on nieprzyjemny. Nie ma żadnej hałasującej przekładni i nie słychać zmiany dźwięku silnika pod obciążeniem. Na średnich obrotach (mam ustawione na połowie skali czyli ok 1100 obrotów mieli wolniej niż Specialita (pomimo większych żaren).

- póki co nie obserwuję problemów z 'sezonowaniem' żaren. Nie mam jakiegoś zauważalnego kanałowania, smak niezmiennie znakomity, ekstrakcja przebiega spokojnie (chyba, że schrzanię puck prep - jak pisałem uczę się od nowa tampingu). Dlaczego nie mam problemów? Być może pomaga intensywny WDT. Może to kwestia, że to już młynek z normalnej dystrybucji, a więc późna seria produkcyjna, w której wyeliminowali problem z kontrolą jakości żaren lub ich ułożenia. A może mam farta i trafił mi się 'udany' egzemplarz. No jest jeszcze możliwe, że problemy jeszcze sie pojawią - recenzenci, którzy o tym mówili, obserwowali nasilenie problemów pomiędzy 3 i 5 kilogramem kawy. Także wszystko przede mną.

Podsumowując - ja jestem ze Sculptora bardzo zadowolony i mogę go z czystym sumieniem polecić. Pytanie, czy ktoś z większym przemiałem ma jakieś dalsze wnioski.

« Odpowiedź #474 dnia: 21 Październik 2024, 12:40:46 »
Ja sam po 11 miesiącach wróciłem do 078s. Czekam na paczkę, ale na Konesso był za 2850PLN do wzięcia już z normalnej dystrybucji.

@Mroowkojad możesz mieć trochę racji z produkcyjnymi egzemplarzami, bo faktycznie osoby które kupiły młynek w ostatnim czasie piszą pdobnie. Czyli że nie wiedzą za bardzo o co chodzi z tym sezonowaniem, bo jest chyba wszystko ok. Ja wcześniej miałem jeden z pierwszych Batchy jakie szły do Polski... za kilka dni będę mógł powiedzieć nieco więcej odnośnie tego jak on wypada w porównaniu z moim poprzednim. Natomiast wydaje mi się to dziwne, że skoro problem dotykał dużej ilości osób i timemore by usprawniło proces produkcji żaren czy samego młynka, to by się tym pochwalili... No chyba, że narracja timomre jest dalej taka jak w kampanii na kickstarterze- nie widzą żadnego problemu. 

Kubeczek dozujący nie jest najlepszym projektem, można sypać wygodnie do koszyka ale przez grube ścianki zostawia sporą obwódkę, i niestety kawa jest w wysokim stosie co sprzyja rozsypywaniu przy dystrybucji w koszyku. Chociaż gdyby nie te grube ścianki kubek nie byłby tak przyjemnie ciężki. Myślę zrobić jakiś kołnierz z gumki, np do commandante były takie gumki które się nakładało na młynek żeby chwyt był lepszy- założona odpowiednio wysoko na kubek powinna oprzeć się na koszyku i dać pewne oparcie, jednocześnie zapobiegając wpadaniu na samo dno i usypywaniu wysokiego stożka na środku.

Wskaźnik grubości mielenia jest na etsy, magnetyczny, fajny projekt, ale 100zł za wydruk i magnes trochę mnie boli... jeszcze jakby ktoś to z Polski robił to może bym to jakoś przełknął... Zobaczymy, może sam coś wykombinuje.

Offline dpawwel

• Ekspres: Lelit Victoria, v60
  • Młynek: df64v gen2, Timemore C3
« Odpowiedź #475 dnia: 21 Październik 2024, 16:14:34 »

Ja sam po 11 miesiącach wróciłem do 078s. Czekam na paczkę, ale na Konesso był za 2850PLN do wzięcia już z normalnej dystrybucji.

Wow... kiedy taka cena? Sam bym kupił :D
Jakoś nie mogę się doczekać na poprawionego df64v w polskiej dystybucji, a df83v już trochę za duży jest, wiec zacząłem myśleć intensywnie o 078s.

« Odpowiedź #476 dnia: 21 Październik 2024, 17:06:46 »
Wczoraj zamawiałem, akcja grzybobrania czy jakoś tak- ale nie wiem do kiedy to było. Zależnie od sprzętu Sculptor akurat -20% wchodził jak się trzeci poziom ukończyło, więc grzechem było nie skorzystać.

Offline dpawwel

• Ekspres: Lelit Victoria, v60
  • Młynek: df64v gen2, Timemore C3
« Odpowiedź #477 dnia: 21 Październik 2024, 22:32:09 »
Niestety - żadnego kawobrania, ani grzybobrania już nie widzę ;) ale może trafi się jakiś tutaj na pchlim targu. Miał być młynek do 2k (do naciągnięcia na 2.5k), także 3000zl to już absolutny max :D

« Odpowiedź #478 dnia: 25 Październik 2024, 18:12:18 »
Pierwsze 200-300g przerzuconych przez młynek i w sumie wszystko jest tak jak być powinno... Zbyt dobrze nawet... ale przez weekend przebieg się pewnie zwiększy 2-3x więc może jakieś problemy wyjdą...

Swoja drogą wzrastają szanse na żarna 78mm od choćby SSP, pojawił się kolejny młynek z żarnami 78mm- Geimori GU78 (różnica jest taka że Sculptor jedno z żaren ma mocowane na 2 śruby, a w Geimori oba żarna mają 3 śruby).

Offline manos.csw Mężczyzna

• Ekspres: LM Micra
  • Młynek: Timemore Sculptor 078s
« Odpowiedź #479 dnia: 26 Październik 2024, 13:53:32 »
W Sculptor 078/078s oba żarna są montowane na dwie śruby. SSP coś działa w temacie Sculptora, może kiedyś coś będzie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi