Ja też zauważyłem, że znacząco zwiększył się udział zmielonej kawy w trzewiach młynku po wyjęciu tego plastika. Również go wróciłem na swoje miejsce w młynku. Przy okazji zrobiłem testy odnośnie ilości kawy jaka zostaje w młynku gdy ten plastik jest zamontowany. U mnie wygląda to następująco:
- Po dokładnym oczyszczeniu komory żaren i wylotu młynka- wsypałem 18g, a z dzióbka wyleciało dokładnie 13g= w komorze i dzióbku pozostało 5g
- drugie mielenie i przy zasypie tej samej ilości kawy wyleciało 17,6g przemiału= kolejne 0,4g zostało w komorze i dzióbku
- trzecie mielenie i przy zasypie tej samej ilości kawy wyleciało dokładnie 18g przemiału
Wniosek z tego taki, że jeśli masz dokładnie oczyszczone wnętrze młynka to na dzień dobry połknie 5,4g kawy, a w kolejnych przemiałach będzie oddawał 100% tego co wsypane. Oczywiście 100% ilościowo, bo jakościowo z pewnością nie, bo pierwszy "bobek" mielonki jest z poprzedniego przemiału
Po opukaniu młynka jedynie malutka ilość wypadła (ok. 0,2g). Po takim samym opukaniu młynka gdy nie było plastika w dzióbku młynka wyleciało jakieś 2-3g

Rzeczywiście ten plastik dość znacząco ogranicza ilość zmielonej kawy w młynku i pewnie to jest jego główna funkcja