Autor Wątek: Eureka czy może coś innego?  (Przeczytany 35838 razy)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
Odp: Eureka czy może coś innego?
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Styczeń 2015, 13:53:47 »
Jedynie co zmierzyłem - to mimo porządnego "wytrząchania" resztek (zawsze stukam i "tupię" młynkiem) ilość przemiału zostającego w trzewiach zwiększyła się do 3-4 gramów. Dla mnie dużo za dużo, więc dynks wrócił na swoje miejsce
A ile miałeś gramów przemiału zostającego w trzewiach młynka przed wyjęciem tego dynksa? :)

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Styczeń 2015, 14:09:32 »
Jak go wyciągasz to wylot z komory żaren zwiększa swoją średnicę czterokrotnie. Jak siedzi na miejscu to kawa wylatuje tylko jedną taką krateczką widoczną na zdjęciu.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Styczeń 2015, 16:15:36 »
Jedynie co zmierzyłem - to mimo porządnego "wytrząchania" resztek (zawsze stukam i "tupię" młynkiem) ilość przemiału zostającego w trzewiach zwiększyła się do 3-4 gramów. Dla mnie dużo za dużo, więc dynks wrócił na swoje miejsce
A ile miałeś gramów przemiału zostającego w trzewiach młynka przed wyjęciem tego dynksa? :)
Na co dzień zostaje mi pomiędzy 1 a 2 gramy.
Jak go wyciągasz to wylot z komory żaren zwiększa swoją średnicę czterokrotnie. Jak siedzi na miejscu to kawa wylatuje tylko jedną taką krateczką widoczną na zdjęciu.
Nie inaczej :)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Styczeń 2015, 16:49:58 »
Ja też zauważyłem, że znacząco zwiększył się udział zmielonej kawy w trzewiach młynku po wyjęciu tego plastika. Również go wróciłem na swoje miejsce w młynku. Przy okazji zrobiłem testy odnośnie ilości kawy jaka zostaje w młynku gdy  ten plastik jest zamontowany. U mnie wygląda to następująco:

- Po dokładnym oczyszczeniu komory żaren i wylotu młynka- wsypałem 18g, a z dzióbka wyleciało dokładnie 13g= w komorze i dzióbku pozostało 5g
- drugie mielenie i przy zasypie tej samej ilości kawy wyleciało 17,6g przemiału= kolejne 0,4g zostało w komorze i dzióbku
- trzecie mielenie i przy zasypie tej samej ilości kawy wyleciało dokładnie 18g przemiału

Wniosek z tego taki, że jeśli masz dokładnie oczyszczone wnętrze młynka to na dzień dobry połknie 5,4g kawy, a w kolejnych przemiałach będzie oddawał 100% tego co wsypane. Oczywiście 100% ilościowo, bo jakościowo z pewnością nie, bo pierwszy "bobek" mielonki jest z poprzedniego przemiału  ;)
Po opukaniu młynka jedynie malutka ilość wypadła (ok. 0,2g). Po takim samym opukaniu młynka gdy nie było plastika w dzióbku młynka wyleciało jakieś 2-3g  :o
Rzeczywiście ten plastik dość znacząco ogranicza ilość zmielonej kawy w młynku i pewnie to jest jego główna funkcja  :)

Offline mmorka

« Odpowiedź #34 dnia: 04 Styczeń 2015, 16:59:35 »
Co się dzieje z kawą jak ta ma dużo łatwiej wejść niż wyjść biorąc pod uwagę śmigiełkowe wyrzucanie kawy z komory żaren ? Zwiększona retencja była dla mnie mniejszym problemem. Idealnie dla mnie to ten plastikowy dynks powinien puszczać przemiał z conajmniej  dwóch otworków.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:00:52 »
Po takim samym opukaniu młynka gdy nie było plastika w dzióbku młynka wyleciało jakieś 2-3g 
Czyli mniej zostało w młynku na jutro.

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:02:56 »
Idealnie dla mnie to ten plastikowy dynks powinien puszczać przemiał z conajmniej  dwóch otworków.
Myślę, że Dremelek mógłby znaleźć złoty środek :)

Offline mmorka

« Odpowiedź #37 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:07:13 »
To już coś ;)
Jak robisz kawę to wsypujesz odmierzone porcje do hopera, czy masz zasypany hoper ?

• Global Moderator
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:16:30 »
Jak robisz kawę to wsypujesz odmierzone porcje do hopera, czy masz zasypany hoper ?
Wsypuję wstępnie zważone ziarna, potem ważę raz jeszcze dla pewności. Nie jest to specjalnie wygodne z tym hopperem, ale innego rozwiązania nie udało mi się wdrożyć.

Offline mmorka

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:24:48 »
Hm.
Też nie miałem problemów dopóki robiłem tak jak ty. Od dłuższego czasu zasypuję hoper i ważę przemiał w pf (lenistwo) . Jak zacząłem zasypywac hoper to po jakimś czasie zauważyłem, że kawa jest ciepła , a smak naparu uciekał w cierpkim kierunku (to objaw zbyt dużej ilości pyłu). Wywalenie plasticzka mi pomogło ;)

• Global Moderator
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:27:55 »
Od dłuższego czasu zasypuję hoper i ważę przemiał w pf (lenistwo) .
Gdybym używał jednego rodzaju ziarenka też bym tak robił :)

Offline mmorka

« Odpowiedź #41 dnia: 04 Styczeń 2015, 17:30:20 »
Nigdy nie kupuję mniej niż 1 a zazwyczaj 2kg kawy jednego rodzaju ( znowu lenistwo).

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Styczeń 2015, 20:54:08 »
smak naparu uciekał w cierpkim kierunku (to objaw zbyt dużej ilości pyłu). Wywalenie plasticzka mi pomogło
Jaki jest związek plastikowego elementu na wyjściu z komory mielenia, z większą ilością pyłu w przemiale?

Offline mmorka

« Odpowiedź #43 dnia: 04 Styczeń 2015, 21:24:11 »
Kawa ma ciężko wylecieć z komory żaren - w związku z czym śmigiełka działają jak tępy młynek ostrzowy - stąd też cieplejszy przemiał.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2015, 21:27:20 wysłana przez mmorka »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Grudzień 2015, 23:14:51 »
a czy przy przemiale tylko pod espresso i małych regulacjach z tym związanych (np. nowa kawa) zacięcia też się zdarzają, czy tylko przy radykalnych zmianach poza zakresem przydatnym w ciśnieniowcu?

Rozważam właśnie ten młynek i póki co jest to mój typ nr 1, ale jeszcze siąę waham między nim a i-1 oraz m2m (z małych typowo pod espr. chyba nic więcej nie ma..?). Zastosowanie 99% ekspres, duże gastro odpada. Podpowiecie?
« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2015, 23:31:25 wysłana przez Greg. »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi