Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 169084 razy)

Offline dominik.a

Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1125 dnia: 17 Lipiec 2025, 19:28:26 »
Ok, kiedyś, kilka lat temu mogłem trafić na wątek, że Eureka nie jest zła, ale właśnie dlatego włączyłem się do dyskusji na forum, żeby zapytać osoby bardziej doświadczone.

Fiorenzato allground sense - dlaczego akurat ten, ta precyzyjna waga robi różnicę?
A Mazzer Electronic A? Na ten moment najlepsza oferta jest z koree, a oni mają tego Mazzera.

Chcę kupić raz, a dobrze, więc poważnie wczytuję się w Wasze propozycje.

Offline tomy1978 Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R, Jura Ena7
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #1126 dnia: 17 Lipiec 2025, 20:40:40 »
Ok, kiedyś, kilka lat temu mogłem trafić na wątek, że Eureka nie jest zła, ale właśnie dlatego włączyłem się do dyskusji na forum, żeby zapytać osoby bardziej doświadczone.

Fiorenzato allground sense - dlaczego akurat ten, ta precyzyjna waga robi różnicę?
A Mazzer Electronic A? Na ten moment najlepsza oferta jest z koree, a oni mają tego Mazzera.

Chcę kupić raz, a dobrze, więc poważnie wczytuję się w Wasze propozycje.

Ja kupiłem Allground z uwagi na wbudowaną wagę. Nie ukrywam, że to był decydujący dodatek. Młynek jest prosty w obsłudze, czyszczeniu a do tego bardzo dobrze mieli. Nad Mazzerem też się zastanawiałem ale jak już wspomniałem,wbudowana waga przesądziła. Koree nie ma Fiorenzatto bo pewnie kupiłbym u nich. Zanim kupisz to proponuje umówić się w showroomie w Koree. Zobaczysz ekspres, zrobią Ci kawkę lub sam zrobisz. Zobaczysz jak działa i zaczniesz myśleć czy nie nie lepiej kupić MINI ;). Ja tak miałem, więc wiem co pisze. Koniec końców skończyłem z MINI i nie żałuje ale micra też jest super.
Z miasta Łodzi się pochodzi…

Offline generalnuno

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra < Rancilio Silva V6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1127 dnia: 19 Lipiec 2025, 11:01:51 »
@dominik.a każdy, będzie miał swoja opinie. Ja mam Eureke Mignon do swojej Micry. Kawa wychodzi super, jednolicicie. Ogólnie jest to prosty sprzęt i nieśmiertelny. Jarałem się bardzo Mazzerem Philosem, kolega kupił i się od jarałem, bo moja eureka robiła lepszą kawę, a testowaliśmy tą samą kawę, na tym samym ekspresie jeden shot do shotu oba młynki. Jedyne co to zastanawia mnie ten nowy Mazzer Mini, ale poczekam sobie :)
Jeden tylko tip, który diametralnie poprawia prace Eureki, slow feed i mały zbiornik, żeby zrobić z niego singel dose. Jak zacząłem moje 21g kawy do VST 20g wrzucać slow feedem, to można mega drobno ją zmielić, ma dobry czas ekstrakcji oraz smaczny shot. Jak byś miał pytania wal. Eureke mam od 5 lat a Micre od 2,5 roku :)

Offline generalnuno

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra < Rancilio Silva V6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1128 dnia: 19 Lipiec 2025, 12:05:59 »
Witajcie wszyscy. Jestem kolejną ofiarą "pompa zablokowała się i wali ponda 12 bar" po @kfiatos. PS. kfiatos za pomoc w temacie.

Dla nakreślenia sytuacji: Micre mam od jakiś 2,5 roku. Zaraz przed końcem gwarancji nawalił, zawór przeciw zwrotny doprowadzający wodę od pompy do układu, co skutkowało spadaniem ciśnienia wody do 0. Koree to wymieniło jak i zawór ekspansyjny ( ten co wywala wodę jak przekroczy ciśnienie 12 bar ). Co się okazało, zapchały się one oba białym osadem, co mnie bardzo zdziwiło bo mam osmoze z mineralizatorem ok 70tds, ale po rozmowie z Mario z the goodly coffee, powiedział mi, że te minerały z osmozy są bardzo słabo rozpuszczone w wodzie, bo woda przepływając przez mineralizator, jakby zlizuje kawałki minerałów i zabiera ze sobą. Niestety potem właśnie tak może się objawiać, że jest biały nalot wapienny w systemie, więc też miejcie to na uwadze, może się tak dziać, ale nie musi. Ten zawór zwrotny, był jeszcze zanim woda była podgrzana.

Co do samej usterki. To samo co u kfiatosa, zapchał się cały zawór OPV brązowym "gównem" i "zapiekł". Żeby to wszystko odpuściło, myłem to w myjce ultra dźwiękowej z caffizą, a potem moczyłem w takiej chemii do grilla, co jest wstanie rozpuścić ocynk z blachy ( wiem bo raz psyknąłem tym air fryiera i zostawiłem na dłużej XD ). Dopiero po paru cyklach większość osadu odpuściła. Oczywiście przed tą chemią do grila, oringi zostały zdjęte, bo by się uszkodziły.
Jak już w miarę udało się oczyś elementy zaworu, zauważyłem, że ten plunger, który pracuje w środku jest przeżarty, jest najprawdopodobniej z kiepskiej stali nierdzewnej/z dużą zawartością ferrytu, bo magnes go łapie, ze średnią siłą i dlatego skorodował. Wszedł on również w rekcje, że sprężynką, która się opiera na nim, a w środku nie ma wody, bo oring ją blokuje. Teraz tylko mnie zastanawia, skąd wziął się ten brązowy osad, który zobaczycie na zdjęciach. Nie dość, że jest on na zaworze to i w całej komorze zaworu. Teraz pytanie jest czy jest to problem wody czy czegoś innego.

Wiem, że woda ma te ok 70tds i małą zawartość żelaza, które by mogło się objawiać takim brązowym nalotem jeżeli było by go dużo. Zbiornik na wodę, też nie zmienił koloru na lekko brązowawy przez te 2,5 roku, więc pozostaje pompa. Nie wiem jak wygląda to dalej, ale komora zaworu w pompie jest cała w tym osadzie, od strony zasilania ze zbiornika. Wiem, że obudowa pompy jest ze stali nierdzewnej, nie widziałem tam, żadnych wżerów. Pozostaje temat plungera, moja teoria po rozmowie ze znajomym po polibudzie, to że ten brązowy osad to drobiny tej przeżartej sali, które się osadziły na najbliższych elementach jak kamień. Nie wiem, tylko czy La marzocco nie wie o problemie, bo u nich woda ma inne właściwości i problem nie występuje, czy dostali wadliwą partie tych zaworów w pompach i o tym jeszcze nie wiedzą, czy niestety ostanie najgorsze, wiedza, ale po co robić recall i tracić kupę kasy na wymianie, jak ludzie się sami nie zorientują :( .

Miał bym prośbę, do wszystkich posiadaczy Micry. Kto może, niech otworzy swoją Micrę i odkręci ten zawór OPV z pompy i zajrzy tylko jak to wygląda u niego/niej. Można, by zobaczyć jak duży to problem i coś zadziałać może. Jest to bądź, co bądź ukryta wada fabryczna, której bym nie oczekiwał w sprzęcie o za tyle kasy o takiej renomie. Po weekendzie będę się kontaktował z Koree w tej sprawie, bo słabo to wygląda, że pije metale ciężkie w swojej kawie, równie dobrze mógł bym używać dalej aluminiowej mokki. Chciałbym, też wyeliminować, czy to problem wody czy nie. Wiem, że obaj z kfiatos, lecimy na tej samej wodzie miejskiej, przed filtracją. Teraz pytanie, czy coś w wodzie powoduje korozje tego plungera, czy sam planger jest wadliwy i u was wszystkich powoli koroduje.
Jeżeli, ktoś by się decydował na odkręcenie zaworu, pamiętajcie na wyłączonym ekspresie, najlepiej z rana, jak już zeszło całe ciśnienie i jest zimny. Jak odkręcicie zawór, polec tam pare kropel, warto położy małą szmatkę lub ręcznik papierowy czy co tam macie :)
Kto to zrobi, niech wrzuci foto w jakim stanie jest jego zawór, bo sam widzę różnice, jak bardzo mój zawór był uwalony względem kfiatosa po zdęciach.

Wszystkie zdjęcia znajdziecie tutaj, nie miałem siły wrzucać ich w 3/4 postach XD
https://imgur.com/a/udqKN6Z

1_komora1.jpeg
3_zawor1.jpeg
6_korozja1.jpeg

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #1129 dnia: 19 Lipiec 2025, 19:21:20 »
TDS 70 ppm to trochę mało, jak w ekspresie są użyte rurki czy bojlery z miedzi czy mosiądzu może powodować ich korozję, powinieneś celować w 120-150, SCA rekomenduje nawet powyżej 150 ale wtedy może zacząć pojawiać się problem z kamieniem.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2025, 19:28:37 wysłana przez Artisz »

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1130 dnia: 21 Lipiec 2025, 16:23:26 »
70 ppm to około 4 dH, czyli dokładnie tyle ile rekomenduje większość producentów ekspresów kolbowych.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #1131 dnia: 21 Lipiec 2025, 21:02:22 »
Nie wiem jak obliczyłeś dH na podstawie TDS jak to są dwie rzeczy które wskazują coś innego, nie widziałem też którzy producenci zalecają taką wodę jak SCA zaleca znacznie wyższy poziom TDS wody do espresso.

« Odpowiedź #1132 dnia: 23 Lipiec 2025, 13:34:28 »
Dobrze, już tłumaczę.
Mam w domu system RO + mineralizatory. Używając testerów kropelkowych uzyskuję około 3-4 dH (GH) i 2,5 - 3,5 (KH). Miernik TDS pokazuje około 70 ppm.
Co to oznacza? Osoby jak ja i kolega generalnuno, które mają systemy RO z mineralizacją, po przepuszczeniu wody przez membranę mają TDS bliski 0. Następnie mineralizatory wzbogacają wodę praktycznie jedynie w minerały odpowiadające za twardość wody. W związku z powyższym ogólny TDS jest niemal identyczny jak ogólna twardość wody, którą podałem w stopniach niemieckich.

Idąc dalej, czyli instrukcja producenta:

ECM/Profitec podaje takie informacje w swoich instrukcjach.

Dlatego też do swojego Profiteca leję wodę, która po filtracji ma TDS nieprzekraczający 70 ppm, a okresowo sprawdzam testerem kropelkowym, czy to odpowiada cały czas ~ 3,5-4,0 dH.

Czy wyjaśniłem wystarczająco?  :D

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1133 dnia: 23 Lipiec 2025, 14:13:28 »
Zajrzyj sobie jak te mineralizatory działają i w co wzbogacają wodę.

« Odpowiedź #1134 dnia: 23 Lipiec 2025, 14:58:10 »
To co napisałem tzn. głównie minerały odpowiadające za twardość wody (Ca, Mg). Sodu i potasu najwyraźniej wypłukuje się z nich bardzo niewiele. Inaczej odczyty miernikiem pokazywałyby wyższe wartości. Jeśli masz inne zdanie, to bardzo chętnie posłucham, proszę tylko o odrobinę wysiłku - pełnymi zdaniami, żeby było o czym dyskutować.

Offline arni978

• Ekspres: Torre Mariuccia,Moka Bialetti 1 cup
  • Młynek: Fiorenzato Allground sense
« Odpowiedź #1135 dnia: 23 Lipiec 2025, 16:23:13 »
Skąd wiesz że sodu i potasu wypłukuje się niewiele?Miernik TDS nie pokazuje pełnej mineralizacji wody,tylko informuje o ilościach związków przewodzących prąd elektryczny.Także możesz mieć nie 70 ppm tylko w rzeczywistości więcej np 120 ppm.Twardość 4 DH się zgodzę,to można łatwo sprawdzić testem kropelkowym.

« Odpowiedź #1136 dnia: 24 Lipiec 2025, 00:24:11 »
Skąd wiesz że sodu i potasu wypłukuje się niewiele?Miernik TDS nie pokazuje pełnej mineralizacji wody,tylko informuje o ilościach związków przewodzących prąd elektryczny.Także możesz mieć nie 70 ppm tylko w rzeczywistości więcej np 120 ppm.Twardość 4 DH się zgodzę,to można łatwo sprawdzić testem kropelkowym.

Sód i potas to kationy, które przewodzą prąd, więc miernik również ich obecność wykaże. Jeśli z testu kropelkowego mam 3,5 dH = około 62 ppm (GH, czyli głównie jony wapnia i magnezu), a miernik pokazuje mi ~70-75 ppm (TDS), to zakładając nawet kilkuprocentowy błąd tego urządzenia, łatwo zauważyć, że pozostałych minerałów przewodzących prąd wypłukuje się niewiele.

Jasne, że mineralizatory różnych producentów mogą nieco inaczej się „oddawać” minerały, ale umówmy się - większość zawiera podobne złoże dolomitowe, więc zasada działania jest identyczna.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1137 dnia: 24 Lipiec 2025, 07:17:47 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1138 dnia: 24 Lipiec 2025, 08:35:56 »
Czyli wychodzi na to, że ppm = dH. No cóż, takie proste to to nie jest, a jeśli dodasz do tego zmienną w postaci smaku kawy... Polecam poszukać książki pt. Water for coffee. Niestety pieruńsko ciężko dostępna, ale sporo wyjaśnia.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #1139 dnia: 24 Lipiec 2025, 15:17:32 »
Tukidydes jeśli jesteś pewny że u Ciebie tak wychodzi to spoko, ja bym był ostrożniejszy i polecam osobom z miedzianymi elementami trochę wyższe TDS wody, bo korozja może spowodować dużo gorsze konsekwencje niż nawet jak powstanie ciut kamienia, pomijając już dodatkową zaletę że pewnie kawa też będzie lepiej smakować. ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2025, 15:25:41 wysłana przez Artisz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi