Witajcie wszyscy. Jestem kolejną ofiarą "pompa zablokowała się i wali ponda 12 bar" po
@kfiatos. PS. kfiatos za pomoc w temacie.
Dla nakreślenia sytuacji: Micre mam od jakiś 2,5 roku. Zaraz przed końcem gwarancji nawalił, zawór przeciw zwrotny doprowadzający wodę od pompy do układu, co skutkowało spadaniem ciśnienia wody do 0. Koree to wymieniło jak i zawór ekspansyjny ( ten co wywala wodę jak przekroczy ciśnienie 12 bar ). Co się okazało, zapchały się one oba białym osadem, co mnie bardzo zdziwiło bo mam osmoze z mineralizatorem ok 70tds, ale po rozmowie z Mario z the goodly coffee, powiedział mi, że te minerały z osmozy są bardzo słabo rozpuszczone w wodzie, bo woda przepływając przez mineralizator, jakby zlizuje kawałki minerałów i zabiera ze sobą. Niestety potem właśnie tak może się objawiać, że jest biały nalot wapienny w systemie, więc też miejcie to na uwadze, może się tak dziać, ale nie musi. Ten zawór zwrotny, był jeszcze zanim woda była podgrzana.
Co do samej usterki. To samo co u kfiatosa, zapchał się cały zawór OPV brązowym "gównem" i "zapiekł". Żeby to wszystko odpuściło, myłem to w myjce ultra dźwiękowej z caffizą, a potem moczyłem w takiej chemii do grilla, co jest wstanie rozpuścić ocynk z blachy ( wiem bo raz psyknąłem tym air fryiera i zostawiłem na dłużej XD ). Dopiero po paru cyklach większość osadu odpuściła. Oczywiście przed tą chemią do grila, oringi zostały zdjęte, bo by się uszkodziły.
Jak już w miarę udało się oczyś elementy zaworu, zauważyłem, że ten plunger, który pracuje w środku jest przeżarty, jest najprawdopodobniej z kiepskiej stali nierdzewnej/z dużą zawartością ferrytu, bo magnes go łapie, ze średnią siłą i dlatego skorodował. Wszedł on również w rekcje, że sprężynką, która się opiera na nim, a w środku nie ma wody, bo oring ją blokuje. Teraz tylko mnie zastanawia, skąd wziął się ten brązowy osad, który zobaczycie na zdjęciach. Nie dość, że jest on na zaworze to i w całej komorze zaworu. Teraz pytanie jest czy jest to problem wody czy czegoś innego.
Wiem, że woda ma te ok 70tds i małą zawartość żelaza, które by mogło się objawiać takim brązowym nalotem jeżeli było by go dużo. Zbiornik na wodę, też nie zmienił koloru na lekko brązowawy przez te 2,5 roku, więc pozostaje pompa. Nie wiem jak wygląda to dalej, ale komora zaworu w pompie jest cała w tym osadzie, od strony zasilania ze zbiornika. Wiem, że obudowa pompy jest ze stali nierdzewnej, nie widziałem tam, żadnych wżerów. Pozostaje temat plungera, moja teoria po rozmowie ze znajomym po polibudzie, to że ten brązowy osad to drobiny tej przeżartej sali, które się osadziły na najbliższych elementach jak kamień. Nie wiem, tylko czy La marzocco nie wie o problemie, bo u nich woda ma inne właściwości i problem nie występuje, czy dostali wadliwą partie tych zaworów w pompach i o tym jeszcze nie wiedzą, czy niestety ostanie najgorsze, wiedza, ale po co robić recall i tracić kupę kasy na wymianie, jak ludzie się sami nie zorientują

.
Miał bym prośbę, do wszystkich posiadaczy Micry. Kto może, niech otworzy swoją Micrę i odkręci ten zawór OPV z pompy i zajrzy tylko jak to wygląda u niego/niej. Można, by zobaczyć jak duży to problem i coś zadziałać może. Jest to bądź, co bądź ukryta wada fabryczna, której bym nie oczekiwał w sprzęcie o za tyle kasy o takiej renomie. Po weekendzie będę się kontaktował z Koree w tej sprawie, bo słabo to wygląda, że pije metale ciężkie w swojej kawie, równie dobrze mógł bym używać dalej aluminiowej mokki. Chciałbym, też wyeliminować, czy to problem wody czy nie. Wiem, że obaj z kfiatos, lecimy na tej samej wodzie miejskiej, przed filtracją. Teraz pytanie, czy coś w wodzie powoduje korozje tego plungera, czy sam planger jest wadliwy i u was wszystkich powoli koroduje.
Jeżeli, ktoś by się decydował na odkręcenie zaworu, pamiętajcie na wyłączonym ekspresie, najlepiej z rana, jak już zeszło całe ciśnienie i jest zimny. Jak odkręcicie zawór, polec tam pare kropel, warto położy małą szmatkę lub ręcznik papierowy czy co tam macie
Kto to zrobi, niech wrzuci foto w jakim stanie jest jego zawór, bo sam widzę różnice, jak bardzo mój zawór był uwalony względem kfiatosa po zdęciach.
Wszystkie zdjęcia znajdziecie tutaj, nie miałem siły wrzucać ich w 3/4 postach XD
https://imgur.com/a/udqKN6Z