Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 169294 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1080 dnia: 30 Styczeń 2025, 19:30:33 »
Z coffedeskiem kontaktuj się mailowo - można wynegocjować rabat.
Negocjacje przez chat na stronie też są efektywne.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #1081 dnia: 10 Luty 2025, 22:14:43 »
U mnie przy opisanych tu objawach i widocznych na filmiku akcjach serwis dzisiaj po wcześniejszej konsultacji z LaMa wymienił mi pompę i zawór rozprężny. Zobaczymy jak będzie :)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #1082 dnia: 12 Luty 2025, 09:14:32 »
Odwiedzał ktoś może dealera LaMa w Wiedniu przy Lemböckgasse 47a ? Jadę na narty i może warto poświęcić godzinę, zjechać z trasy na dobre espresso. Obecny kurs Euro zachęca do zakupów za granicą. Przy cenie za kolorową Micrę 3330 Euro wychodzi 13900 zł + rabat jeśli kupuje się nie jako konsument.

Offline TomTom23

« Odpowiedź #1083 dnia: 12 Luty 2025, 15:28:16 »
Cześć
Mam pytanie czy w okolicach Bydgoszczy jest ktoś szczęśliwym posiadaczem Micry? Jestem na etapie zakupu ekspresu i zostały już tylko dwa na placu boju - Micra właśnie i Profitec Move. Jako że Micra jest zdecydowanie droższa chciałbym zobaczyć ją na żywo i przekonać się czy dwie sprawy, które jeszcze mnie nurtują - tzn mała odległość między tacką ociekową i krótka dysza pary nie będą tzw. gamechangerem, który zdecyduje o wyborze maszyny.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Wojtek

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #1084 dnia: 28 Luty 2025, 22:02:57 »
Myśałem, że po serwisie z 10/02 z wymianą pompy i zawrou rozprężnego będę mógł dać napisy końcowe "i żyli długo i szczęśliwie" ;) Niestety dzisiaj rozpoczął się mój kolejny etap dramy :( O ile wtedy miałem epizodyczne problemy i normalnie mogłem się cieszyć kawą to teraz mój ekspres wyzionął ducha :(
Dzisiaj rano zrobiłem Żonie kawę i wyłączyłem go standardowo w apce, czyli poszedł stand-by. Gdy byłem w drodze do roboty zadzwoniła Żona, że prądu nie ma ;) Kierowałem ją zdalnie i po otworzeniu skrzynki wyszło, że wywaliło różnicówkę. Próbowała włączyć, ale przy każdej próbie ponownie ją wywalało. Wróciłem do domu i zacząłem od połążenia wszystkich bezpieczników. Gdy je podnosiłem to przy gniazdkach kuchennych znowu wywaliło różnicówkę. No to odłączyłem sprzęty i zacząłem weryfikować. No i niestety wyszło, że włączenie Micry wywala różnicówkę :( Czyli pierwszy strzał zrobiła w stand-by a potem to już przy próbach odpalania za każdym razem różnicówka leży.
Nie powiem, abym w chcili obecnej nie doświadczał chwil zwątpienia względem mojego obiektu westchnień. Nie przypuszczałem, że będę doświadczał takich numerów :( Zgłosiłem serwis i tyle. Nie mam pojęcia ile będę bez ekspresu :(

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1085 dnia: 02 Marzec 2025, 18:45:36 »
Gdzie sprzęty La Marzocco są fizycznie serwisowane?
Kurde trochę przykra sprawa, zwłaszcza, że te ekspresy to już totalnie górna półka, jeśli chodzi o domowe urządzenia do robienia kawy. La Marzocco wszędzie chwali się właśnie swoim serwisem (supportem).

Offline MarVald

« Odpowiedź #1086 dnia: 02 Marzec 2025, 22:37:10 »
Gdzie sprzęty La Marzocco są fizycznie serwisowane?
Kurde trochę przykra sprawa, zwłaszcza, że te ekspresy to już totalnie górna półka, jeśli chodzi o domowe urządzenia do robienia kawy. La Marzocco wszędzie chwali się właśnie swoim serwisem (supportem).
Chyba zależy, gdzie zostały kupione ;) Ja swoją Micrę nabyłem w Koree i mogę ekspes do nich zawieźć, ale mogą też zrobić mi serwis w domu i tak też się to odbyło przy wcześniejszym zgłoszeniu. Teraz też będę chciał, aby przyjechał serwisant do mnie.

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #1087 dnia: 05 Marzec 2025, 11:01:49 »
Myśałem, że po serwisie z 10/02 z wymianą pompy i zawrou rozprężnego będę mógł dać napisy końcowe "i żyli długo i szczęśliwie" ;) Niestety dzisiaj rozpoczął się mój kolejny etap dramy :( O ile wtedy miałem epizodyczne problemy i normalnie mogłem się cieszyć kawą to teraz mój ekspres wyzionął ducha :(
Dzisiaj rano zrobiłem Żonie kawę i wyłączyłem go standardowo w apce, czyli poszedł stand-by. Gdy byłem w drodze do roboty zadzwoniła Żona, że prądu nie ma ;) Kierowałem ją zdalnie i po otworzeniu skrzynki wyszło, że wywaliło różnicówkę. Próbowała włączyć, ale przy każdej próbie ponownie ją wywalało. Wróciłem do domu i zacząłem od połążenia wszystkich bezpieczników. Gdy je podnosiłem to przy gniazdkach kuchennych znowu wywaliło różnicówkę. No to odłączyłem sprzęty i zacząłem weryfikować. No i niestety wyszło, że włączenie Micry wywala różnicówkę :( Czyli pierwszy strzał zrobiła w stand-by a potem to już przy próbach odpalania za każdym razem różnicówka leży.
Nie powiem, abym w chcili obecnej nie doświadczał chwil zwątpienia względem mojego obiektu westchnień. Nie przypuszczałem, że będę doświadczał takich numerów :( Zgłosiłem serwis i tyle. Nie mam pojęcia ile będę bez ekspresu :(
Jak tam sytuacja? W ramach ciekawostki mogę powiedzieć, że mój nasmarowany (Molykote 111) zawór trzyma 9.5 bara niezależnie od czasu i tego czy jest to ślepe sitko czy nie. Jeśli komuś to ciśnienie w trakcie ekstrakcji rośnie ponad normę to pewnie będzie prędzej czy później zawór do rozbiórki.

Offline MarVald

« Odpowiedź #1088 dnia: 05 Marzec 2025, 21:16:14 »
@kfiatos - dzisiaj zabrali ekpres na ekspertyzę no i wyszła najbardziej prawdopodobna usterka z wywalaniem różnicówki, czyli grzałka, a dokładnie grzałka bojlera parowego. Jutro mają do mnie wrócić jeszcze z jakimiś dodatkowymi informacjami o powodach usterki po uzupełenieniu info przez technika z LaMa. 
Generalnie w sieci dogrzebałem się, że bywały partie - a przynajmniej jedna - felernych grzałek. Dodatkowo bywają partie/ egzemplarze, gdzie sonda poziomu wody jest osadzona za nisko no i grzałka się przegrzewa, bo według systemu jest jeszcze odpowiedni poziom wody astan faktyczny jest zgoła odmienny. O ile pierwszy potencjalny powód z mojej perspektywy nie jest do przeżycia, bo wymienią i zakładam, że nowa grzałka będzie pozbawiona wady ;) o tyle drugi stanowi większe zagrożenie, jeśli nie zostanie zdiagnozowany, bo za kilka miesięcy historia mi się powtórzy :/
Miałem dodatkowego pecha, bo w większości przypadków, jakie znalazłem opisane w sieci, grzałka pada i "jedynie" nie ma pary, ale wciąż kawę przygotować można ;) U mnie ekspres a raczej grzałka nie brała jeńców i pozbawiła mnie kompletu ;)

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #1089 dnia: 19 Marzec 2025, 11:44:50 »
Pojawiła się nowa aplikacja LaMarzocco i w statystykach jest taka informacja dla każdego szota: pulse mode 0pls albo continous. Ktoś wie o co chodzi? Zaznaczam, że wszystkie szoty robię tak samo.
Screenshot_20250319-113039.png

Offline MarVald

« Odpowiedź #1090 dnia: 19 Marzec 2025, 11:52:47 »
Ja dzisiaj czytałem, że ta apka podobno ma dodane funkcjonalności/wsparcie dla współpracy z wagami od LaMa, które chyba są (o ile zrozumiałem rzucając okiem na wpisy na grupie FB) dzieckiem współpracyz Acaia ;) Podbno wagi nie co-brandowe nie będą działały ;)

@Boby_brown - a czy FW ekspresu przy okazji też aktualizowali?
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2025, 11:57:44 wysłana przez MarVald »

Offline Boby_brown

« Odpowiedź #1091 dnia: 19 Marzec 2025, 11:58:46 »
@Boby_brown - a czy FW ekspresu przy okazji też aktualizowali?
Firm Ware też zaktualizowali choć prawdę mówiąc nie wiem co z takiej aktualizacji wynika.

Offline MarVald

« Odpowiedź #1092 dnia: 19 Marzec 2025, 23:59:16 »
Z tą wagą jak teraz już poczytałem na spokojnie to chodzi o współpracę z Pico oraz Mini.

Jeśli chodzi o nowy soft to ja na ten moment nie mam dostępnej tej aktualizacji. Nie wiem, czy przypadkiem nie wycofali jej. Na FB trochę osób pisało o problemach ze sprzętem po aktualizacji jak np. konieczność przejścia procedury jak z nowym ekspresem, utratę ustawień a nawet ktoś twierdził, że mu ucegliło sprzęt :/

Offline MarVald

« Odpowiedź #1093 dnia: 20 Marzec 2025, 10:39:11 »
Patrzę na rozwój watku na FB odnośnie apki i wychodzi na to, że to jest zupełnie nowa aplikacja, która zastępuję Home i Pro (to info jest umieszczone w opisie apki w Sklepie Play).
Zastanawiające jest, że niektórym wchodzi ona jako aktualizacja a inni muszą ją instalować ręcznie:/ Dziwna sprawa - ciekawe od czego to zależy.

Offline Boby_brown

« Odpowiedź #1094 dnia: 20 Marzec 2025, 11:22:40 »
Ja musiałem aktualizować. Stara aplikacja już nie dała się otworzyć - żądała aktualizacji. Może to, że u innych jest inaczej zależy od wersji systemu? Ja mam android 12.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi