Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 168773 razy)

Online Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1065 dnia: 22 Grudzień 2024, 19:22:05 »
To ten ekspres tak nie ma ? jak u mnie na tym wykresie.

ciś.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1066 dnia: 22 Grudzień 2024, 19:46:00 »
@Jka57 ty masz ekspres cyfrowy, a Micra - w porównaniu do twojego jest analogowa

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #1067 dnia: 23 Grudzień 2024, 08:17:42 »
@Matius22 - tylko w Mini masz otwór w obudowie aby to zrobić a Micre trzeba rozebrać, aby się tam dostać i w Micrze dlatego w instrukcji tego nie piszą.

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #1068 dnia: 23 Grudzień 2024, 15:33:35 »
Dobra temat rozpracowany. Ciśnienie znów 9 z groszem. Pogadałem z serwisantem z Koree i powiedział, że nie mieli takich przypadków z Micrą (może tylko on, nie wiem), więc nie wymieniali jeszcze pomp ale rozumiał co się dzieje z maszyną. Potwierdził, że regulacja może pomóc na jakiś czas albo wcale. Ustaliłem z nim, że w jeśli nie będę chciał naprawiać ekspresu na gwarancji (Przyjaciele kawy więc wysyłka na Litwę...) to może przyjechać do mnie technik w wymienić pompę (250 EUR + robota + dojazd). Wymienić dlatego, że LM nie przewiduje wymiany tego zaworu i nie jest nigdzie dostępny. Postanowiłem, że póki co poszukam schematów tych pomp w necie... Przejrzałem co mogłem i uznałem, że rozebranie tego to nie jakaś filozofia i sam zobaczę (mam narzędzia i trochę doświadczenia). Zawór jest zupełnie inny niż w pompach widocznych na stronie Fluid-O-tech.
To jest pompa GA taka:https://www.fluidotech.it/en/products/technologies/rotary-vane-pumps/ga-series/ i do niej nie ma części wg producenta (nie ma nawet schematów budowy). Zakładam, że dlatego LM je po prostu wymienia w razie problemów. Zawór rozebrałem ile się dało, wyczyściłem wykałaczką to co mogłem, umyłem IPĄ, nasmarowałem oring i włożyłem do pompy. Ciśnienie udało się na ślepym ustawić na 9 z groszem. Tak samo trzyma podczas ekstrakcji teraz (a dobijało ponad 12 i otwierał się OPV). Zastanawiam się tylko czym usyfiony był/jest ten zawór bo woda albo KŻ albo z filtra BWT Premium (plus sedymentacja i membrana kapilarna przed filtrem). Czas operacji 1h.  Jako ciekawostkę powiem że CREM ONE ma tą samą pompę...

PXL_20241223_123842531.jpg

PXL_20241223_123851246.jpg

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1069 dnia: 23 Grudzień 2024, 20:06:39 »
Dokładnie taka GA jest u mnie w Crem, z tym że są modele pompy ze szczotkami i bezszczotkowe. Ważne że pomogło i dostarczyłeś użytecznej wiedzy wiedzy użytkownikom LM Micra [emoji106]

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1070 dnia: 23 Grudzień 2024, 22:19:54 »
Różne rzeczy mogą przepływać przez pompę i tenże zawór. Sam wiesz co w nim zastałeś ;).

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #1071 dnia: 12 Styczeń 2025, 20:29:34 »
Byłem umówiony z serwisem na obserwację i miałem łapać opisywane przeze mnie przypadki. Poza jednym epizodem wszystko pracowało dobrze. Czasem mnie martwił dźwięk pracy pompy, ale wskazania były w normie.
Dzisiaj moja Micra postanowiła pokazać pazur i przy 3 shotach z rzędu wywaliła ciśnienie na ponad 11 barów. Przy 3-cim podejściu zaryzykowałem uchwycenie całaj akcji na filmie no i się opłaciło. Poniżej dla zainteresowanych nagranie
https://youtube.com/shorts/fZhMFqj0LKM

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #1072 dnia: 23 Styczeń 2025, 08:07:46 »
Zawór jest zupełnie inny niż w pompach widocznych na stronie Fluid-O-tech.

A masz może ten zawór zwymiarowany?
Pytam bo na pierwszy rzut oka wygląda tak samo jak w wielu innych pompach. Przypomina zawór z pomp PROCON.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2025, 08:11:49 wysłana przez Gmtb »

Offline kfiatos

« Odpowiedź #1073 dnia: 23 Styczeń 2025, 20:36:38 »
Sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak, że w poprzedni weekend musiałem znów rozebrać maszynę i dobrać się do zaworu bo ciśnienie dobijało do 13 i pompa (lub układ hydrauliczny) wydawał pisk (oczywiście opv otwarty i zrzut wody do tacki). Tym razem rozbiórka tylko góry i kluczem nasadowym z przedłużką udało się zawór odkręcić i wyciągnąć.
Słabo go wyczyściłem ostatnim razem więc teraz załatwiłem myjkę ultradźwiękową i chemię. W sumie samego czyszczenia było chyba ze 4h w 50st C. Po tym czasie udało się zawór rozruszać i nawet rozebrać. Okazuje się że trzpień jest wciśnięty do obudowy tylko na oringu i wystarczy go wyciągnąć w dół. Po rozebraniu części trafiły do myjki na 1h jeszcze. Niestety obudowa od środka w miejscu pracy oringu ma uszkodzoną (lub brudną) powierzchnię i nie udało mi się tego ogarnąć (być może dałoby się drobnym papierem na wiertle przeszlifować) więc wysmarowałem obie powierzchnie Molykote 112 i złożyłem. Zawór działa leciutko i 1000x lepiej niż przed czyszczeniem. Maszyna trzyma RÓWNE 9.5 Bar niezależnie od tego czy jest to kawa czy ślepe sitko. Na zdjęciach widać wszystko dobrze.

PXL_20250118_093351497.jpg
PXL_20250118_093328250.jpg
PXL_20250118_093310872.jpg
PXL_20250117_235537190.jpg

Offline kfiatos

« Odpowiedź #1074 dnia: 23 Styczeń 2025, 20:37:33 »
Zawór jest zupełnie inny niż w pompach widocznych na stronie Fluid-O-tech.

A masz może ten zawór zwymiarowany?
Pytam bo na pierwszy rzut oka wygląda tak samo jak w wielu innych pompach. Przypomina zawór z pomp PROCON.

Wymiary here:
lm-zawor-wymiary.jpg

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #1075 dnia: 29 Styczeń 2025, 16:11:42 »
Mam zamiar powtórnie umeblować tę część kuchennego blatu gdzie dawno temu stał ekspres  :) Jakieś zakupowe pro tipy ? Gdzie kupowaliście swoje ekspresy ?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1076 dnia: 29 Styczeń 2025, 16:23:52 »
Zobacz tu:
https://www.coffeeszop.pl/pl/p/La-Marzocco-ekspres-do-kawy-Linea-Micra-Inox/79

Zadzwoń i zobacz czy udzielą jakiś forumowy rabat.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1077 dnia: 29 Styczeń 2025, 16:46:48 »
Jakieś zakupowe pro tipy ? Gdzie kupowaliście swoje ekspresy ?
coffeedesk

Offline Matius22

« Odpowiedź #1078 dnia: 29 Styczeń 2025, 21:20:33 »
Z coffedeskiem kontaktuj się mailowo - można wynegocjować rabat.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #1079 dnia: 29 Styczeń 2025, 22:10:24 »
W Coffedesku o 3 tyś. drożej to pewnie można negocjować  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi