Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 169196 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1050 dnia: 18 Grudzień 2024, 21:50:19 »
Może czas zacząć od początku - co pokazuje ten manometr?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1051 dnia: 19 Grudzień 2024, 09:42:34 »
Dwa razy dzisiaj. Stabilne 10 na zegarze.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Online MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #1052 dnia: 19 Grudzień 2024, 20:31:06 »
W mojej Lamie Mini ciśnienie zawsze stabilnie lekko powyżej 9 (ok 9,2)  za każdym razem.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus, Mazzer Philos
« Odpowiedź #1053 dnia: 19 Grudzień 2024, 21:58:19 »
Zawór nadciśnienia powinien zadziałać jeżeli ciśnienie skoczy powyżej 9 barów i nawet na ślepym sitku ciśnienie nie powinno przekraczać ci 9 barów i tu bym upatrywał przyczyny. Przemiał nie powinien mieć tu żadnego wpływu zatem. Nie wiem jak  jest rozwiązana kwestia zaworu nadciśnienia w Lamie czy podobnie jak w grupie e61 gdzie odpowiedzialna za jego otwieranie jest po prostu sprężyna, czy może jest jakaś bardziej subtelna możliwość regulacji
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2024, 22:01:38 wysłana przez czmielek »

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #1054 dnia: 19 Grudzień 2024, 22:29:25 »
@czmielek - było tutaj pisane wcześniej o Micrze i ślepym sitku. Gdzie ciśnienie rosło do 12 barów na ślepym sitku po kilku sekundach. Układ Micry jest trochę inny. W spoczynku pokazuje 12 barów lub trochę więcej.

@fill  - W spoczynku 12 z hakiem. Dzisiaj robiłem kawę na inny ziarnach i po otwarciu spada na 9 z haczykiem i następnie rośnie w pierwszej fazie pod 10. Potem w dalszej fazie spada po wartość z początku parzenia.

@Fux - a możesz zrobić test na ślepym sitku i napisać ile wskazał manometr przy 10 sekundach?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1055 dnia: 20 Grudzień 2024, 11:29:26 »
10.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #1056 dnia: 20 Grudzień 2024, 23:17:56 »
@Fux - dzięki.

Nie spodziewam się różnic, ale czy ktoś z Micrą mógłby powtórzyć test?

Na ten moment zakładałbym, że mam zrypany ekpres :( Napisałem też na wsparcie La Marcozzo, ale formularz chyba nie działa prawidłowo, bo nie otrzymuję kopii zgłoszenia mimo zaznaczenia takiej opcji, a po jego wysłaniu nie ma żadnego komunikatu potwierdzającego ten fakt.
Wysłałem przed chwilą mail bezpośrednio na adres, z którego kiedyś odpisywali mi na zgłoszenie. No i na odpowiedź będę musiał poczekać, bo wracają 7 stycznia do roboty. Nie będę narzekał i nie będę hipokrytą, bo zrobiłem sobie przerwę dokładnie taką samą jak oni ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2024, 23:26:38 wysłana przez MarVald »

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #1057 dnia: 20 Grudzień 2024, 23:25:44 »
Ja napiszę bo pewnie jestem pierwszy z takim problemem. Moja aktualnie przy ekstrakcji przekracza 12 bar, otwiera OPV i zrzuca wodę do tacki póki ciśnienie nie spadnie poniżej 12... Maszyna na gwarancji (Przyjaciele Kawy) ale jestem w kontakcie z Koree i zobaczymy jak wycenią naprawę. Wolę chyba zapłacić niż wysyłać maszynę do Kowna... Do Koree sam zawiozę. Są święta więc będę coś wiedział po Nowym toku pewnie.

Jak do tej pory na te objawy pomaga ruszenie śrubą regulacyjną na pompie ale starcza na 3 tyg :(

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline MarVald

« Odpowiedź #1058 dnia: 20 Grudzień 2024, 23:30:04 »
@kfiatos - chyba na FB widziałem filmiki z takimi samymi problemami. Możliwe, że czeka mnie podobny problem za jakiś czas i obecnie to wstępne objawy.
Rozumiem, że rozbierasz ekspres skoro grzebiesz śrubą?  Bo w Micrze to jedyny sposób, żeby się tam dostać.
Może też napiszę do Koree. Mam o tyle lepiej, że też mam sprzęt na gwarancji, ale kupiony był u nich.

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #1059 dnia: 20 Grudzień 2024, 23:33:00 »
@kfiatos - chyba na FB widziałem filmiki z takimi samymi problemami. Możliwe, że czeka mnie podobny problem za jakiś czas i obecnie to wstępne objawy.
Rozumiem, że rozbierasz ekspres skoro grzebiesz śrubą?  Bo w Micrze to jedyny sposób, żeby się tam dostać.
Niestety tak. Robiłem to już 2 razy i najgorsze to ściągnąć tą blachę na górze bo jest na magnes. Gdyby był otwór na jakieś narzędzie wycięty to można by z tym żyć. Upierdliwa operacja ale dość szybka przy odrobinie wprawy. Gorzej, że LM naprawia to przez wymianę pompy... $$$

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline MarVald

« Odpowiedź #1060 dnia: 20 Grudzień 2024, 23:45:12 »
Naprawa przez wymianę pompy nie jest niczym złym, ale w przypadku, gdy nie korzystasz z gwarancji, to rozumiem Twoje rozgoryczenie.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1061 dnia: 21 Grudzień 2024, 11:48:10 »
Przypadłość dość powszechna, nie tylko w LM i denerwująca. Nie jest to przecież dysfunkcja samej pompy, ale zaworu sterującego. Czy w LM jest on integralną częścią pompy, nienaprawialną, by wymieniać całą pompę? - nie wiem, trzeba pytać u źródła i zobaczyć jaka to pompa. Z pewnością to któryś z modeli Fluid-o-tech'a, tylko że  jest ich całkiem dużo
Gdyby był kto problem zaworu warto parę razy pokręcić regulacją od pozycji min. do max. - to pomaga, czasami na krótko, a czasami na bardzo długo. Swoją drogą czy nie warto wyfrezować zgrabnego otworu w obudowie do regulacji pompy ?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1062 dnia: 21 Grudzień 2024, 13:43:33 »
Jak dziś na to patrzyłem to u mnie w czasie całej ekstrakcji równo 9.1-9.2 - tak ciut powyżej 9 się utrzymuje.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1063 dnia: 21 Grudzień 2024, 15:26:25 »
Jak do tej pory na te objawy pomaga ruszenie śrubą regulacyjną na pompie ale starcza na 3 tyg :(
Weź to wszystko sobie rozkręć i wyczyść -- tylko delikatnie. Jeśli ciśnienie idzie do góry, to ewidentnie ten zaworek jest zapchany jakimiś śmieciami. Nie ma sensu do tak banalnej sprawy sięgać po serwisy.

Offline MarVald

« Odpowiedź #1064 dnia: 21 Grudzień 2024, 23:45:55 »
@Antonio - nie wiem czy można to zrobić nie tracąc gwarancji. Skoro mam gwarancję, to czemu nie skorzystać z wykonania takiej usługi.

Generalnie u mnie dziwne rzeczy mają miejsce :)  Dzisiaj rano robiąc dwa espresso miałem totalnie inne zachowanie ekspresu. Przy pierwszy strzelił na 10 i potem pod koniec skucesywnie spadł na 9 za hakiem. Przy drugim początek był taki sam jak przy pierwszym i nagle ciśnienie zaczęło rosnąć do 12 i zmienił się dźwięk pompy.
No to postanowiłem sobie zrobić próby po tym zdarzeniu z uzyciem ślepego sitka. I tak jak mi kiedy przy czeszczeniu ciśnienie skakało do 12 to teraz kilka razy dochodziło do 10. Nie było już takich jazd jak przy czyszczeniu.
Nie wiem, co się dzieje. Może u mnie ten zaworek też daje ciała. Dodatkowo wydaje mi się, że mam ustawienia o 1 bar większe bo zarówno przy parzeniu mam chyba 10 zamiast 9 a przy spoczynku 13 zamiast 12. Natomiast bez oporu przy przepłukaniu 9 bar.
Cuda na kiju.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi