Autor Wątek: Nabór na testerów  (Przeczytany 53126 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Nabór na testerów
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Maj 2013, 16:00:24 »
Mi się wydaje że ocena będzie co najmniej 2 etapowa - najpierw w porónywalnych, acz delikatnie różnych warunkach będziemy robić zalewajkę :)

A dopiero po jej ocenie zajmiemy się przygotowaniem kawy w ekspresie. I tutaj może powstać fajna baza dająca odpowiedź na pytania, jaka kawa do automatu, jaka kawa do kawiarki, jaka kawa mało gorzka, itp.

Zaletą może być to że uwzględnimy różne gusta testerów - to co dla mnie jest np. lekko pikantne dla niektórych jest zabójczo ostre - a ja Habanero lubię i to bardzo. Wadą będzie to, że jednak każdy z nas będzie pił/próbował te kawy nieco inaczej. I na to trzeba mieć koniecznie poprawkę.

Myślę, że głównym założeniem nie jest uzurpowanie sobie praw do oceny danej kawy. Certyfikatów raczej wystawiać nie będziemy. Ale ktoś poszukujący kawy o określonych parametrach będzie w stanie taką kawę sam wybrać na podstawie ocen testerów.

Zobaczymy jak już wszystko ruszy, jak to w praktyce wyglądać będzie.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Maj 2013, 16:30:15 »
Moim zdaniem w końcową ocenę kawy nie powinny liczyć się głosy testerów, związanych z branżą "palarnianą ", bo to może być nieobiektywne.
A niby dlaczego ocena miałaby być być nieobiektywna w przypadku roastera, a w innym przypadku nagle byłaby obiektywna? Obiektywizmu należy szukać w metodach statystycznych i ślepych próbach. Nie wyobrażam sobie, żeby jakiekolwiek testy nie były ślepe... Metody statystyczne zaś eliminują w naturalny sposób testerów nierzetelnych, niesprawnych lub zbyt kumatych. Potrzebna jest tylko wspólna kalibracja.

DrUsagi, w panelu testerów każdy może mieć inne preferencje, ale każdy powinien się skalibrować i dostosować do oceny wyznaczonej wspólnie przez całe gremium. Wrażenie przyjemności jest subiektywne, więc nijak nie można go zastosować do porównania różnych produktów...

Zrobicie sobie te testy/oceny/rekomendacje jak chcecie — ja tylko na marginesie chciałem ukazać jak genialna w takich sprawach jest analiza sensoryczna. Między innymi dlatego, z założenia absolutnie nie podniecają nas żadne konkursy na wzór mistrzostw baristów czynione...
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2013, 16:40:03 wysłana przez Antonio »

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Maj 2013, 16:41:33 »
Nie wyobrażam sobie innych, niż ślepe próby. To absolutnie konieczne i nie ma nic wspólnego z tym, że jest się związanym z palarnią, czy generalnie z biznesem kawowym.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Maj 2013, 16:42:30 »
Jak w skokach narciarskich - skrajne oceny powinny być odrzucane.

Ja akurat uważam, że o ile do testu dostaniemy nieobrandowane torebki, tylko z numerkami to nie powinno być problemu. Do zebrania danych testowych można by nawet nie ogłaszać z jakiej palarni ziarna testujemy. A idealnie było by testować mix z różnych palarni - wtedy tylko "swojaki" rozpoznały by swoje próbki :)

p.s. w ślepych testach Gin z niemieckiego Aldi zdobył w tym roku srebrny medal na targach w Londynie, bijąc konkurencję na głowę smakiem i ceną. Gdyby testerzy wiedzieli co piją na bank nie było by tak kolorowo :)
LMWDP #469

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Maj 2013, 16:53:57 »
Praca panelu rozpoczyna się od ustalenia deskryptorów danego produktu. Deskryptory określone przez każdego testera są ogłaszane wobec panelu i przegłosowywane. Im więcej zgłoszeń było, tym mocniejszy mamy deskryptor.

Kalibracja polega na tym, że testując dany produkt, nadajemy poszczególnym deskryptorom wartości z przedziału 0-9. Skala jest 10-stopniowa, najbardziej naturalna z możliwych. Potem każdy z uczestników, po kolei, głośno wypowiada swoją wartość dla danego deskryptora. Szef panelu zapisuje te wartości w szeregu. Eliminuje się zeń skrajne wartości i oblicza medianę. Mediana na głos zostaje ogłoszona oceną panelu :). Po paru takich kalibracjach cała grupa powinna być ze sobą zgodna i zbieżna jak trybiki szwajcarskiego zegarka... ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2013, 16:55:32 wysłana przez Antonio »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Maj 2013, 16:54:35 »
z obiektywizmem chodziło mi o to aby nie wyszło jak w powiedzeniu - Każda sroka swój ogonek chwali  :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Maj 2013, 16:56:17 »
A w jaki sposób miałoby tak wyjść, gdy swojego ogonka nie będziesz widział?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Maj 2013, 17:10:08 »
Ale oceniasz inne ogonki niżej, tym samym twój ogonek zyskuje na wartości, co usprawiedliwia wysoką cenę piórek, które sprzedajesz ;)

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Maj 2013, 17:50:42 »
Antonio, ja myślę że czasami można odpuścić sobie "teorie laboratoryjne itp." dla prostej zabawy, nauczenia się czegoś nowego.
Nie każdy ma taką wiedzę i takie zmysły, nie każdy chce je rozwijać lub nawet szukać u siebie, tak samo jak nie każdy był fanem statystyki itp.
To że wszędzie o tym piszesz (piszecie) widziałem ;)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Maj 2013, 18:11:55 »
Po paru takich kalibracjach cała grupa powinna być ze sobą zgodna i zbieżna jak trybiki szwajcarskiego zegarka

Ja tylko chciałam dopytać, bo tego nie napisałeś... Ile procent będą miały kolejne kalibracje i czy będą w tym samym gatunku? Czy startuje się lajtowo i przechodzi do hardkoru? To tak w odniesieniu do Twojej wczesniejszej wypowiedzi o inteligencji i podchmieleniu.

Antoś, błagam wyluzuj... Bo zacznę myśleć, że obcowanie z urzędnikami sanepidu nadwyrężyło twoje poczucie humoru. :jezyk:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Maj 2013, 21:04:57 »
Przecież to jest luźne ;). Czego się zaraz czepiacie? Statystyki żaden z członków panelu nie widzi. Wszystko odbywa się w przyjemnej i luźnej atmosferze, im luźniejszej, tym lepiej...

Zmysły takie to może mają eksperci z third wave ;). W analizie sensorycznej wystarczą zwykłe, ludzkie ;).
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2013, 21:08:40 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Czerwiec 2013, 11:25:25 »
Czy coż z TEGO moglibyśmy wykorzystać?

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Czerwiec 2013, 13:39:47 »
I może to na poziom "zaawansowany"

Niestety tylko w języku Inglisz
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Czerwiec 2013, 15:52:01 »
Na stronie Kellerana jest wszystko opisane i do tego jest formularz do cuppingu.

Spinka, chodzi Ci o podstawowe informacje?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Czerwiec 2013, 15:54:55 »
Chodzi mi o przygotowanie instrukcji do prowadzenia naszego forumowego cuppingu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi