Autor Wątek: Święta Wojna - RS vs Ascaso  (Przeczytany 41578 razy)

Offline mmm_

Odp: Święta Wojna - RS vs Ascaso
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Grudzień 2016, 13:59:52 »
Witajcie,

Przetrzepałem forum wzdłuż i wszerz i dochodzę tylko do jednego wniosku, im więcej wiem, tym mniej wiem. Jestem na etapie rozstrzygania świętej wojny RS vs Ascasco Dream. Wiem, że powinno być raczej RS vs Ascasco uno pro, ale mam trochę pytań...

1) Czy dobrze rozumiem, że na filiku z youtube "Stock Rancilio Silvia 2015 (V4) temperature" efekt spadku temperatury jest bardzo niepożądany?
2) Jaka temperatura powinna być? Przez cały czas np. 97 stopni i w Ascasco tak jest? między 95,5 a 98,5?
3) Czy użytkownik @Janusz piszący na tym forum bardzo często, że Ascasco mają stabilność temperaturową nie przekraczającą +/- 1,5 st. C ma na myśli, to co piszę w pkt. 2? Czyli standardowo temperatura jest utrzymywana na założonym poziomie?
4) Czy na pewno Ascasco Dream to 100% to samo w środku co Arc i Basic? Bo to się zmieniało na przestrzeni lat i czy aktualnie dostępne w ofercie automaty wciąż są identyczne?
5) Młynek chcę kupić Comandante mk3, czy do obu ekspresów nada się na espresso najbliższe idealnemu?
6) Nie chcę odpowiedzi na pytanie, który z nich wybrać, chcę tylko suchy fakt, czy dobrze rozumiem temat temperatur i oba ekspresy wyjęte z pudełka, bez modyfikacji z grubsza tak właśnie działają, że RS szybciej traci tem, a Ascasco ją utrzymuje?

Pozdrawiam,

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Grudzień 2016, 14:14:12 »
Teraz dream można kupić w wersji z elektronicznym termostatem i właśnie tylko nim będzie się różnił od ar czy basic. Wszystkie steel prof są wyposażone w ten termostat i to dzięki niemu stabilność temperatury jest w granicach +/- 1,5*C. Ekspresy te są wyposażone w termoblok a nie jak RS w bojler.

Offline mmm_

« Odpowiedź #77 dnia: 19 Grudzień 2016, 14:23:58 »
Dzięki za info, dopiero teraz spostrzegłem się, że są 2 wersje 2015 i 2016. Dobrze wiedzieć, że różnica w cenie to nie tylko wersja kolorystyczna.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Grudzień 2016, 14:32:12 »
Te daty wersji to jest tylko kwestia umowna - chodzi o datę wprowadzenia u nas w Polsce ekspresów ze zmienionymi grupami kawowymi i zaworami pary (rok 2015) oraz dodatkowo opcji termostatu elektronicznego (rok 2016). Niebawem zlikwiduję te oznaczenia bo wewnątrz obydwie wersje są identyczne. De facto zmiany zostały wprowadzone w roku 2015 i cały czas ekspresy są produkowane w tej zmienionej wersji. Modele z termostatami elektronicznymi będą się różniły tylko określeniem Electronic w nazwie modelu ekspresu. Jeśli nie będzie tego określenia to będzie to ten sam model ale z termostatem bimetalicznym.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Grudzień 2016, 15:02:21 »
zmienionymi grupami kawowymi i zaworami pary
Które modele Januszu? Tylko Dream, czy również te prostsze? Możesz napisać dwa słowa na temat różnic w grupie?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Grudzień 2016, 21:35:43 »
Wszystkie modele. Począwszy od modelu BASIC, przez ARC, DREAM a na modelu STEEL skończywszy. Generalnie to wyeliminowane zostały dwa krążki - podkładki i w to miejsce jest jeden element z chromowanego mosiądzu. Konstrukcja grupy została tak zmieniona aby nie trzeba było dokonywać zmian oprzyrządowania (KI.1, KIT.2, KIT.10) przechodząc z kawy świeżo mielonej na kawę marketową lub kawę w saszetkach POD. Poza tym zmienione zostały sitka w grupach i kolbach na bardziej precyzyjne. Więcej poczytać możesz otwierając przycisk SPECYFIKACJA przy opisie każdego ekspresu na naszej stronie www.ascaso.pl
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Grudzień 2016, 01:22:01 »
Poza tym zmienione zostały sitka w grupach i kolbach na bardziej precyzyjne
A będą te sitka pasowały do mojego (z końca 2012, pierwszy ARC z termoblokiem) ekspresu?

Sitkiem w bloku nazywasz prysznic? Czy w takim razie wraz z wymianą dwu krążków na jeden wyeliminowano tworzenie się na wylocie prysznica trzech strumyczków (zamiast równomiernego deszczyku), co "wypala" dziury w ciastku kawowym przy nie do końca napełnionym koszyczku portafiltra?

I na koniec - pasują nowsze elementy do starszej grupy, czy trzeba wymienić całą grupę (nie daj Boże wraz z termoblokiem)?

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Styczeń 2017, 17:19:58 »
Niezła zadyma na tym forum. Widać daleko szukać szczerych wskazówek i merytorycznych informacji. A ja tylko chciałam znaleźć podstawę do rozsądnego wyboru marki i modelu sprzętu na lata za kwotę do 3tys. Ascaso, RS, Lelit, a może Isomac albo coś z La Pavoni. Ale póki co, to tylko mętlik coraz większy mam w głowie, a momentami juz się nawet tej kawy odechciewa. A miało być tak pięknie :'( :'( :'(

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Styczeń 2017, 17:52:36 »
A miało być tak pięknie
Nie przejmuj się. Najważniejsza jest kawa w filiżance. Reszta to tylko środki.

Offline wushu81

• Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Styczeń 2017, 20:10:47 »
Mój ARC jest z 2016. Z grupy dalej lecą 3 strumienie...Dziś załadowałem ok. 17 g kawy na moje dość drobno zmielonej i dość mocno ubitej. Prysznic lekko odbity ale dziur w ciastku brak. Kawa smaczna,  wyszło ok. 32g ale w ok.  40 sekund. Jedynie na moje kawa trochę za niską temp.miała mimo wygrzanego ekspresu. Trochę kwasku przez to miała.
Obawiam się,  że wkrótce będzie mi brakować sterowania temp., jak ma to miejsce w droższych ekspresach. Na razie zostaje surfing.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2017, 20:16:21 wysłana przez wushu81 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Styczeń 2017, 21:19:46 »
że wkrótce będzie mi brakować sterowania temp., jak ma to miejsce w droższych ekspresach
Za moment na forum pojawi się mod pozwalający sterować temperaturą i stabilizować ją przy okazji. Ewentualnie porozmawiaj z Januszem nad możliwością i ceną instalacji elektroniki z droższych modeli Ascaso. Stabilizacja temperatury bimetalem jest żadna, ale to nie dotyczy Ascaso, tylko wszystkich ekspresów z bimetalem.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Styczeń 2017, 15:13:43 »
Czy ktoś z Was koleżanki i koledzy miał okazje pracować na obu urządzeniach i zechciałby się podzielić plusami i minusami jednego i drugiego?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Styczeń 2017, 16:17:08 »
Właśnie odkryłem kolejną, zdaje się że już w tym wątku opisaną wadę Ascaso - element, w który wkręca się śruba mocująca prysznic jest wykonany z takiego materiału, że urwał się w nim gwint i prysznic wypada.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Styczeń 2017, 16:45:21 »
Aluminium? Chyba nie, bo przecież zardzewiałoby... ;)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Styczeń 2017, 16:53:53 »
zardzewiałoby
Raczej sparciało, niż zardzewiało ;-).
Pewnie aluminium (tak jak pisano wcześniej) - choć w takiej sytuacji nazwałbym to raczej błotem. Wkręcanie śrub stalowych w aluminium, to ogólnie słaby pomysł, co widać na moim (i nie tylko moim) przykładzie.

Teraz już rozumiem, czemu nie mogę wykręcić trzech śrub mocujących to szpejstwo. Zaszła reakcja między łbami śrub i aluminiowym elementem i wszystko się pokleiło.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2017, 17:02:06 wysłana przez Krakus »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi