Autor Wątek: Święta Wojna - RS vs Ascaso  (Przeczytany 41541 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Święta Wojna - RS vs Ascaso
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Grudzień 2014, 14:16:42 »
Tytuł wątku jest jaki jest - zawsze możemy go zmienić. Jednak ideą jego powstania była chęć przeniesienia wszelkich dyskusji o wyższości jednego sprzętu nad drugim w jedno miejsce, żeby:
- uporządkować nieco temat
- nie zaśmiecać innych wątków w/w dyskusją.

Osobiście nie mam absolutnie żadnego zdania w w/w rozmowach, albowiem nigdy nie miałem przyjemności posiadać lub choćby tylko mieć styczność z którymkolwiek z ekspresów Ascaso czy Rancilio. Przykro mi, że czasem zamiast przerzucać się merytorycznymi argumentami dochodzi do pyskówek. Nie ułatwia to wyboru potencjalnym kupującym, bo tworzy chaos. To przyszły właściciel musi zdecydować co dla niego jest istotne - czy łatwość tuningowania, czy otwartość informacyjna, czy polski autoryzowany serwis, czy polska faktura, czy rozmiary itd... za długo by wymieniać.
Żadna ze stron nie przekona drugiej do swoich racji, nie pomogą w tym żadne testy, rankingi czy opinie. Nie pomogą argumenty mniej czy bardziej merytoryczne. Proponuję zatem rozejm, bo dalszy ciąg po prostu nie ma sensu. I jeszcze raz powtórzę - opiszcie rzeczowo Wasz sprzęt, jego zalety i (jeśli są  :evil:) wady. Bez emocji, możliwie obiektywnie z zaznaczeniem do jakiego typu/segmentu użytkowników jest on dedykowany. Dobry sprzęt sam się obroni  :)

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #61 dnia: 23 Grudzień 2014, 14:33:09 »
Tytuł wątku jest jaki jest - zawsze możemy go zmienić.
Forumowy ring  :lol2:

...żartuję, święta wojna lepsza  :ok:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Grudzień 2014, 17:09:58 »
Tak w skrócie bo nie mam czasu...
1. Tytuł wątku należałoby zmienić. Jeśli już bierzemy pod uwagę te dwie marki to nie należy porównywać RS vs ASCASO a konkretnie Silvia vs STEEL UNO PROF.
2. Rancilio nie ma w swojej ofercie ekspresów klasyfikowanych poniżej Silvii. Nie ma więc żadnego sensu wrzucanie tu wad lub zalet ekspresów BASIC, ARC czy DREAM.
3. To co Maro pisze o pidowaniu Silvii akurat nie ma najmniejszego sensu przy porównywaniu z ekspresem STEEL. Silvia bowiem nie jest produkowana w wersji z PID a dołożenie do niej PIDa powoduje wzrost kosztu o te 600,00 zł plus robota. Po co wprowadzać do oferty zestawy PID do ekspresu STEEL UNO PROF skoro produkowana jest przez ASCASO wersja STEEL UNO PROF PID i każdy ma możliwość wyboru ? Nic nie musi kombinować jak w przypadku RS. Jest to tylko kwestia tego czy go stać na ekspres z PID i czy ma taką potrzebę.  Zdarzyło mi się dwa razy sprzedać PID do samodzielnego montażu. Cały zestaw kosztuje u mnie 575,00 PLN brutto.
4. Silvia z młynkiem Rocky kosztuje po rabacie 3185,00 PLN (a nie 3150,00 PLN). Przed rabatem - 4200,00 PLN. Tak dokładnie jest to na pierwszej stronie w google.
5. STEEL UNO PROF z młynkiem i-1 steel kosztuje po rabacie 3017,50 PLN. Przed rabatem - 3550,00 PLN.
6. Jeśli do Silvii dołoży się PID za 600,00 PLN to wychodzi ona w komplecie z młynkiem w cenie 3785,00 PLN. Plus sprowadzenie zestawu i własna robota. Tymczasem ekspres STEEL UNO PROF PID z młynkiem i-1 steel bez żadnych problemów i kombinacji można mieć już za 3697,50 PLN. Takie są fakty....i nie potrzeba do nich dorabiać żadnych teorii.
cdn...ale nie teraz.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Grudzień 2014, 17:25:45 »
No to jeszcze mam pytanie do znawców RS - po co PID?
Ogólnie wiem do czego ów PID służy, ale gdzie bym nie czytał o RS to zawsze w drugiej/trzeciej wypowiedzi czytam o pidowaniu.
Takiej skali nakłaniania do pidowania nie ma w przypadku innych maszyn. Czyżby cosik RS przegrzewał?

Maro mógłbyś odpowiedzieć?

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Grudzień 2014, 19:27:12 »
Po to samo, co PID w modelu steel uno prof PID.
Dla lepszej kontroli nad temperaturą.

No, po wyliczeniach Janusza, oferta ascaso wygląda bardzo dobrze.
 Kiedyś silvie porównywali do dreama, jak został mu dołożony zawór trójdrożny, bo na początku chyba nie miał, jak pamiętam.
Teraz w dream nie ma bojlera, to porównywanie nie ma sensu.
Faktycznie steel uno prof oraz wersja PID, wraz z młynkiem i-stell 54 mm żarna w obudowie metalowej, to jest godny konkurent dla duetu Silvia i Rocky.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Grudzień 2014, 20:39:20 »
Na pytanie "po co PID" nie muszą Ci Krzysztofie odpowiadać "znawcy RS"  ;) Odpowiedź na pytanie "po co PID" znajdziesz na tym forum w innym wątku ale przecież w swoim poście piszesz że wiesz po co jest PID. Więc ? Jeśli pytasz o "przegrzewanie" Silvii to oczywiście ten ekspres przegrzewa (i niedogrzewa) się tak jak każdy inny w tej klasie ze wszystkimi Ascaso włącznie. W wątkach o Silvii niemal zawsze przeczytasz o PID-owaniu bo tego można dokanać w banalny sposób dzięki firmie Auber ale nie tylko. Powiem nawet że Rancilio Silvia jest najłatwiej PID-owalnym ekspresem nie tylko w swojej klasie a jeśli coś łatwo osiągnąć i to niewielkim kosztem i nie posiadając żadnej wiedzy o przepływie prądu elektrycznego to czemu hobbysta miałby tego nie uczynić. Fora nasze i zagraniczne skupiają w większości właśnie hobbystów. Więc wbrew temu co pisze Janusz nie trzeba "płacić za robotę" czyli montaż PID-a chyba że ktoś bardzo chce by go wyręczono.

Co do ceny Rancilio to jest tak jak tu: http://www.coffeesite.pl/zestawy-rancilio-c-67.html?osCsid=j7kjtcr70jr2p7hbv6nmnlrkf3 czyli za cenę jaką podałem (3145zł) jest Rocky z dozownikie a za tą poprawioną przez Janusza jest Rocky bez dozownika (3185zł). Dodać do tego trzeba (dla zainteresowanych) PID w cenie 600zł.

Co do ceny Ascaso to z cennika na stronie internetowej http://www.ascaso.pl/cennik.php nie wynika to co napisałeś. Jest tam napisane, że Uno z bojlerem kosztuje 2480zł a wersja z PID-em 3280, młynek i-1 steel 1070zł czyli razem wersja bez PID-a 3550zł
Podsumowując kwestię cen: Przeglądając stronę z ekspresami Rancilio dokładnie wiem ile zapłacę. Przeglądając stronę Ascaso uzyskam inne informacje odnośnie ceny niż z Twojego posta. Wniosek: W kwestii ceny ekspresu sytuacja niejasna - podobnie jak w kwestii cen części  ;)

Zgadzam się z Tobą Januszu że "Rancilio nie ma w swojej ofercie ekspresów klasyfikowanych poniżej Silvii" bo Rancilio to poważna firma z tradycjami i nie schodzi poniżej pewnego poziomu jakim jest Rancilio Silvia i po prostu nie produkuje badziewia. Po prostu najniższy model "home" ze stajni Rancilio porównujemy tu z najwyższym z Ascaso a są one w podobnej cenie.

Poza tym to bez znaczenia bo zestaw Ascaso jest o połowę gorszy więc gdyby kosztował o połowę mniej to można by rozważać jego zakup  :taktak:

« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2014, 20:46:28 wysłana przez maro »

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Grudzień 2014, 21:31:00 »
Wiesz, może jest tak jak mówisz, albo ktoś odszukał niszę i poprawia fabrykę?
Dziwnym trafem auberins ma pidy jako zestawy dla dwóch maszyn RS i Gaggia.
Interesujące, jak piszesz wszystkie ekspresy mają dokładnie taki sam problem (co zapewne częściowo jest prawdą) i zapewne w takim samym stopniu ów problem można wyczuć w filiżance z tych wszystkich innych ekspresów.... ale ofertę kierują do tych dwóch konkretnych (mowa o zestawach) - dziwne.

6 setek to nie jest dużo przy ekspresie wartym 2 tysie?
To chyba lepiej w młynek zainwestować, w zakresie cenowym Rockiego jest WEGA 5.8 Instant (zdecydowanie mniejsza różnica w cenach niż przy PIDzie - Wegę ma Antonio, więc może jeszcze parę złotych rabaciku byłoby) a parametry są mało porównywalne

RR
średnica żaren – 50 mm
moc: 140W

Wega
ø Grinding Burrs [mm]: 58
Motor power [Watts]: 250

Janusz zaprezentował stabilność temperaturową Dreama, widziałeś gdzieś taką dla RS? Chętnie zobaczę.
co do cen szukaj tu http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=29513  będziesz lepiej poinformowany. Pominę ew. upusty od samego Janusza - ale o tym każdy wie.

ps. ja już odpuszczam, o 3 mamy trasę więc się kimnę, ale jak sam widzisz nic nie jest czarno-białe. Czasami warto pomyśleć, a to że masz jakieś ale do Janusza to już nie moja sprawa. Jedynie żal mi tych, którzy potem czytają takie teksty i utwierdzają się w przekonaniu że jedyną boską maszyną jest ta ze stajni R. Jeżeli to ma być poważna dyskusja to po słowach "Rancilio to poważna firma z tradycjami i nie schodzi poniżej pewnego poziomu jakim jest Rancilio Silvia" jedynie mogę powiedzieć, że w takim razie go jakaś g...a firemka.  Np. taki VBM w domowe pielesze oferuje zacniejsze maszynki  :ogien: i nie tylko on.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Grudzień 2014, 22:24:17 »
Maro, ty chyba rzeczywiście uważasz czytających za głupków i liczysz na to że czytają bez rozumienia tekstu.
Wytłumacz wszystkim czemu ma służyć znowu twoje porównywanie cen RS po rabatach z cenami STEEL UNO PROF z oficjalnego cennika ? Przecież ja porównywałem ceny po rabatach tak w przypadku kompletu RS jak i w przypadku porównywalnego kompletu po rabatach STEEL UNO PROF z młynkiem i-1 steel. Piszesz na łamach Forum kawowego a nie ze sprzętem foto. Każdy tu wie jakie rabaty są stosowane przeze mnie dla Forumowiczów. A jak nie wie to może się łatwo dowiedzieć choćby z tego miejsca:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=686.105

cdn...ale nie teraz

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Grudzień 2014, 22:46:46 »
Jedynie żal mi tych, którzy potem czytają takie teksty i utwierdzają się w przekonaniu że jedyną boską maszyną jest ta ze stajni R
Wiesz akurat "tekstów" na temat Ascaso autorstwa dystrybutora tej firmy i to mocno nachalnych jest o 95% więcej niż tych dotyczących "stajni R"  :lol2:

Nie widzę niczego dziwnego w ofercie Aubera. Po prostu produkują zestaw do maszyn których sprzedaje się najwięcej (bo są najsolidniejsze w swojej klasie) bo to dla nich gwarancja większej sprzedaży - proste. Mogli by stworzyć zestaw dedykowany do De Longhi tylko ile by tego sprzedali ?

Młynek Wega o którym piszesz jest fajny i bardzo podobny do MACAP-a M2M a ten jest cenowo jeszcze bliższy Rockiemu bo kosztuje 1000zł i tak sobie możemy długo wyliczać tylko to jest wątek o Rancilio i Ascaso  ;)

Zgadzam się z Tobą, że nic nie jest "czarno-białe" i dla tego właśnie są między innymi fora internetowe, prasa, radio, telewizja...
Owszem mam "jakieś ale" do jakości ekspresu i młynka Ascaso, którego byłem właścicielem ale nie będę się powtarzał bo już w niejednym wątku o tym pisałem. Janusz zaś to miły gość i niejedno espresso na niejednej imprezie targowej wypiliśmy  :)

Januszu ja nie wiem jakie są rabaty w Twojej ofercie. Pochlebiasz sobie myśląc, że Ty i Twoja oferta jesteście aż tak popularni  ;)  To co napisałem jest żywcem przeniesione z Twojej strony internetowej i wstawiłem nawet link więc jakie masz podstawy do tak obraźliwego stwierdzenia, że "uważam czytelników za głupków" ?
Co więcej Ascaso steel UNO prof na twoje stronie ma inną cenę niż na allegro a według sugestii Krzycha funkcjonuje w jeszcze innej cenie "o czym każdy wie" podobno  :o  Czyli jeden sprzęt w kilku cenach... Cóż ma na celu taki mętlik jak nie ogłupianie ?

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #69 dnia: 23 Grudzień 2014, 22:53:09 »
Auber instrumental, to firma amerykańska.
Tak się składa, że Sylvia i Classic, to najbardziej popularne domowe ekspresy w USA.
To prosta odpowiedź na twoje pytanie.
Ascaso samo wypuściło model z PID i chwała im za to.
Janusz faktycznie twoje ceny nie zgadzają się z tym co jest na stronie, dlaczego tak jest?
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2014, 22:56:20 wysłana przez raf77 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Grudzień 2014, 23:45:53 »
Miałem już dziś dać sobie spokój ale odpowiedź na to pytanie sprawia mi przyjemność. Więc odpowiadam. 8)
Kiedyś, dawno, dawno temu na konkurencyjnej stronie cp zarzucano mi, że na Allegro stosuję takie same ceny i takie same rabaty jak dla Forumowiczów. Liczba oburzonych tym była spora i być może Maro też w tym brał udział. Nie pamiętam...i nie jest to istotne dla sprawy. Faktycznie tak było bowiem praktyka wskazywała, że ci sami ludzie są Forumowiczami co i Allergowiczami. Ale po pretensjach ze strony Forumowiczów, przekonany że należy się nagroda dla tych co na Forum zgłębiają wiedzę zmieniłem zasady i od tego momentu do chwili obecnej stosuję większy rabat dla Forumowiczów a o 5% mniejszy dla tych co trafiają na Allegro. Mało tego - administratorzy for kawowych zanim do nich sam dotrę przysyłają mi zaproszenia do zaistnienia u nich. I oczywiście proszą aby uwzględnić rabaty dla ich Forumowiczów. Nie dziwię się im - przyciągają w ten sposób odwiedzających daną stronę.
Oficjalne ceny wiszą na cenniku na stronie internetowej i każdy może sobie policzyć czy go oszukuję czy też prawdę mówię. Jak niektórzy zapewne wiedzą moja strona nie jest sklepem internetowym lecz stroną informacyjną o produktach ASCASO. Nie mam więc na niej możliwości pokazywania jednej ceny a za chwilę innej - tej po przekreśleniu podstawowej. Wolałbym zresztą takiej formy nie stosować. Uważam bowiem, że podstawą dobrej oferty jest rozmowa z klientem a nie sugerowanie mu klikania. Może jestem ze starej szkoły i nie dostosowany do obecnych realiów. Ale nie będę się zmieniał na siłę. Teraz znów słyszę, że powinienem mieć jednakowe ceny. W takim razie chętnie posłucham większej ilości głosów. Kto jest za zrównaniem cen dla wszystkich i nie udzielaniem specjalnych rabatów Forumowiczom ? Poddaję tę kwestię pod głosowanie i rozważę wyniki w Nowym Roku. :evil:

PS. Cennik oficjalny na stronie jest potrzebny. Stanowi bazę, odniesienie do okazjonalnie udzielanych rabatów. Ale nie tylko. Daje także porównanie cen produktów ASCASO w Polsce i na zagranicznych stronach. I do tych cen się odniosę - także w stosunku do RS.

cdn...ale nie teraz
« Ostatnia zmiana: 24 Grudzień 2014, 00:09:14 wysłana przez Janusz »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Grudzień 2014, 00:15:59 »
To co napisałem jest żywcem przeniesione z Twojej strony internetowej i wstawiłem nawet link więc jakie masz podstawy do tak obraźliwego stwierdzenia, że "uważam czytelników za głupków" ?

Wybacz, ale albo prawdą jest to co napisałem albo też to Ty czytasz bez rozumienia tekstu i przez to przeinaczasz fakty. Link owszem wstawiłeś ale co z tego. Przecież odnosiłeś się do mojego tekstu w którym wyraźnie podawałem ceny po rabacie i ceny podstawowe - przed rabatem.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #72 dnia: 24 Grudzień 2014, 01:34:29 »
Teraz rozumiem.
Chyba dobrze jest, tak jak jest teraz.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Styczeń 2015, 11:03:47 »
Przynajmniej raz w miesiącu je czyścimy.

Czy to jest jakoś skomplikowane?

Trzeba wykonać trzy czynności:
- zdjąć pokrywę młynka
- odkręcić dwie śrubki trzymające podstawę pokrętła mikrometrycznego
- wykręcić ręką obudowę żaren wraz z górnymi żarnami.
No i czyścić.

Nie mam porównania jeżeli chodzi o inne młynki, ale faktycznie czyszczenie i-1 steel jest bardzo proste i szybkie. Z jakichś wad odnośnie samej budowy młynka, to uważam, że widełki na kolbę są ciut za wysoko - a jak przykręcę odwrotnie - to nie można kolbą uruchomić młynka :P

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Styczeń 2015, 11:09:05 »
uważam, że widełki na kolbę są ciut za wysoko - a jak przykręcę odwrotnie - to nie można kolbą uruchomić młynka

Ja mam wrażenie że ten kto projektował te widełki nigdy kolby tam nie podstawiał i nie napełniał. Dla mnie sypanie do sitka to istny koszmar.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi