Autor Wątek: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?  (Przeczytany 17701 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaki ekspres tylko pod espresso (bez kaw mlecznych) - SB z PID?
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Październik 2022, 14:01:21 »
Gratuluję przeskoku. A tak swoją drogą to wygląda łudząco podobnie jak BELLEZZA Chiara. Jakby wyszły z tej samej fabryki...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Październik 2022, 14:44:32 »
zawsze w połowie ekstrakcji zaczynał się taniec pingwina na szkle -
😅👌

Jaki stopień palenia masz ziaren? Jak ciemniej, to możesz zejść z temperaturą.

Jak będziesz pisał o wrażeniach z użytkowania Classiki, to dobrze by było w dedykowanym wątku, aby innym się przydało.

Widzę, że hopper zasypany👍

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7016.0

« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2022, 14:47:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Październik 2022, 15:36:48 »
Przyszedł wczoraj, ale przez ilość roboty (ostatni dzień przed urlopem to zawsze tragedia), rozpakowałem go na spokojnie dziś.
Pierwsze wrażenia:

Gratuluje ! " Ładne cacko "
Ekspres wiedział kiedy przyjść ;) albo wiedzieli kiedy go wysłać.
Akurat w czasie urlopu znajdziesz czas , zeby go dobrze poznać i się nim nacieszyć.
ps. Ciężki ekspres i na ciężkiej grupie więc kawa pewie znacznie lepsza. Pamiętam jak mnie swego czasu ( 2016r) Lelit  Mara PL 62  ( też na E61 )pozytywnie zaskoczyła smakiem espresso.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2022, 15:40:46 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Styczeń 2023, 23:21:23 »
Połączyłem wysiłki z @Gmtb, @Michał i @Krakus w celu dodatkowej weryfikacji kwestii omawianych na stronie 2 wątku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12581.msg259346#msg259346
Wspomniałem wtedy po raz kolejny, że bojlery w Pro300, ECM Casa V, Lelit Glenda/Victoria/Elizabeth (kawowy), "starych" Ascaso z bojlerem oraz Quick Mill Pippa są w istocie takimi samymi elementami. Choć producenci deklarują różną ich pojemność (300ml/325ml/400ml) to różnica ta wynika z innego sposobu jej wyliczenia i jest różnicą "papierową". Taką informację przekazał mi Mauro Epis-syn założycieli Lelita i "chief technician Lelita".

Bojlery te wyglądają tak samo. Zaproponowałem więc zmierzenie ich mosiężnej części, sprawdzając od zewnątrz ich wysokość i średnice.

Oto uzyskane wyniki:
Ascaso Steel Uno Prof z bojlerem     r=75mm, h=88 (Gmtb, pomiar na wyjętym bojlerze)
Lelit Victoria:                      r=75mm, h=87 (Michał, pomiar na wyjętym bojlerze)
ECM Casa V:                          r=73mm, h=87 (Krakus i skansen, pomiar wewnątrz ekspresu, bez wyjmowania bojlera)

Jak widać między wynikami występują niewielkie różnice. Ze wzgledu na utrudniony dostęp do bojlera mieszczą się one wg mnie w granicach błędu.

Serdecznie dziękuję Kolegom za okazaną pomoc.

Kolega @kawosz17 był tak miły, że zmierzył bojler QM Pippa. Dzięki temu udało się wzbogacić pomiary o tenże ekspres.
Quick Mill Pippa ma deklarowaną pojemność bojlera aż 450ml. Natomiast sam bojler nie tylko wygląda tak samo jak wcześniej omawiane ale ma też identyczne wymiary zewnętrzne, poniżej:

Quick Mill Pippa                     r=75mm, h=87 (kawosz17, pomiar wewnątrz ekspresu, bez wyjmowania bojlera)
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2023, 23:23:41 wysłana przez skansen »

Offline Olsen Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, Gaggia Classic 2019
  • Młynek: DF64 Gen.2, Macap M2M
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Listopad 2024, 11:03:45 »
Dzień dobry,
Mam podobne rozterki, jakie miał założyciel tego wątku @B737, dlatego chciałbym prosić o pomoc w podjęciu decyzji zakupowej.
Posiadam od pięciu lat Gaggię Classic i udaje mi się czasami zrobić bardzo dobre espresso, częsciej dobre, a czasami średnie. Zmieniłem niedawno młynek z Macapa M2m na DF64 gen.2 i zauważyłem poprawę w jakości przemiału i jakości w filiżance, łatwiej o poprawną ekstrakcję (korzystam z prostego WDT od Pana Chińczyka). Myślę teraz o zmianie ekspresu na SB z PID. Przygotowuję tylko espresso, dwie trzy filiżanki dziennie, kawy świeżopalone głównie od ranGo.
No i mam coraz większy dylemat, czy wystarczy zmiana na Profitec Go lub Lelit Victoria, czy zmierzać dalej w strone Quick Mill Carola PID, Bezzera Unica PID, czy może ECM Classica PID. Kwoty robią się coraz większe i nie wiem, co wybrać. Być może znacie jakieś aktualne dobre propozycjeekspresów, również cenowe, które warto rozważyć.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Listopad 2024, 11:26:43 »
Jeśli zgodnie z tytułem wątku ekspres tylko pod espresso to weź pod uwagę również DREAM PID oraz UNO PID. Szczególnie wobec obecnej promocji BLACK WEEK... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Olsen Mężczyzna

« Odpowiedź #96 dnia: 15 Listopad 2024, 11:34:51 »
Dziękuję @Janusz za propozycje. Przepraszam, ale wizualnie nie trafiają do mnie i mojej lepszej połowy te ekspresy. Najbardziej wizualnie odpowiadają mi te klasyczne z grupą E61.

Offline Olsen Mężczyzna

« Odpowiedź #97 dnia: 03 Grudzień 2024, 15:43:23 »
Dzień dobry,
Decyzja została podjęta. Wczoraj dotarł do mnie ekspres Quick Mill Carola PID. Dziękuję @Michał za dobrą ofertę, gratisy i szybką dostawę  :ok:.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Wygląd bardzo mi się podoba, jakość wykonania na pierwszy rzut oka bardzo dobra. Kawa - pierwsze szoty za mną, jest trochę inaczej niż w Gaggi Classic, spokojniej wykonuje się espresso na tej maszynie :). Jeszcze szukam odpowiednich ustawień, dozy, ale już mi się podoba  :D. Myślę, że ta maszyna może spełnić moje oczekiwania.

Offline Olsen Mężczyzna

« Odpowiedź #98 dnia: 03 Grudzień 2024, 15:45:27 »
A tak się to prezentuje.

Offline B737

• Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Maj 2025, 09:27:33 »
Dla wszystkich potomnych czytających ten wątek, to moje przemyślenia po wyborze i korzystaniu już dłużej z ECM Classika II PID - jestem z niego zadowolony, ale gdybym miał powtarzać wybór, to pewnie:

1) zastanowiłbym się nad czymś zupełnie bez spieniacza mleka (użyłem go z 6 razy przez te kilka lat i średnio mi to szło, bez sensu), a miejsca to też więcej zabiera niż np. taka Carola pokazana przez kolegę powyżej,
2) pomyślałbym też nad dopłatą do pompy rotacyjnej.

Wychodzi jednak na to, że nieprędko będzie mi myśleć o zmianie, bo jak to ekspresy E61 - to pancerne i wytrzymałe urządzenia, a w tym zakresie staram się ograniczyć moje gadżeciarstwo, FOMO i potrzebę konsumpcjonizmu.

No i skoro już przy tym E61 jesteśmy, to pierwsze co robię jak wstaję rano, to łapię za telefon i włączam zdalnie gniazdko przy ekspresie, żeby ten się nagrzewał te 30 minut. W zasadzie zawsze mam ten czas na wygrzanie go, ale jednak denerwuje mnie trochę marnotrawstwo energii.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Maj 2025, 11:03:31 »
No i skoro już przy tym E61 jesteśmy, to pierwsze co robię jak wstaję rano, to łapię za telefon i włączam zdalnie gniazdko przy ekspresie, żeby ten się nagrzewał te 30 minut. W zasadzie zawsze mam ten czas na wygrzanie go, ale jednak denerwuje mnie trochę marnotrawstwo energii.
Taką ten system ma specyfikę. Trzeba tę ciężką grupę rozgrzać. Zrobiłbyś kiedyś fotografię wnętrza? Ciekaw jestem jak grupa jest połączona z bojlerem... Wspomniana wyżej Carola jest minimum formy z grupą E61 -- nic dodać nic ująć :). Też podoba mi się taka maszyna bez mleczno/wodnego oprzyrządowania. Byłoby jeszcze lepiej bez dźwigienki :).
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2025, 11:08:11 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi